Wat zijn de beste boeken over paarden? Veel kinderen zijn gefascineerd door deze dieren, maar ook volwassenen vinden vaak hun liefde voor paarden. Lees verder voor de beste boeken en boekenseries over paarden.

De beste informatieve boeken voor jou en je paard

Paarden zijn wonderbaarlijke paarden. Het zijn je beste vrienden. Je kunt ze dressuur leren, maar uiteindelijk leren wij als mensen net zoveel van hen als zij van ons.

Snel overzicht: Deze boeken over paarden raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor paardeninteractiePaardsignalen kijken, denken, doen – van paardentaal naar mensentaal: Dit boek van Menke Steenbergen, Jan Hulsen en coauteur Anneke Hallebeek leert je aan de lichaamstaal van een paard te zien hoe hij zich voelt. Wij vinden het boek bijzonder nuttig omdat het ons leert om de subtiele signalen van een paard op te vangen en te begrijpen. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor paardenwelzijnContact met paarden – leren spreken met je paard: Margrit Coates, een wereldberoemde ‘genezer’ van huisdieren, spreekt haar helende energie aan om de onderliggende problemen van paarden bloot te leggen. We waarderen dit boek omdat het ons inzicht geeft in de diepe verbinding tussen mens en paard en leert hoe we harmonie met deze majestueuze dieren kunnen bereiken. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor begrip van paardentaalHet gedrag van paarden beter begrijpen – harmonie tussen mens en dier: Gerry Neugebauer beschrijft in dit boek uit 2013 de manieren om de communicatie tussen mens en paard te versterken. Wij vinden dit boek nuttig omdat het de taal van het paard grondig behandelt en ons helpt om beter te begrijpen wat een paard met zijn lichaamstaal probeert te zeggen. >> Check laagste prijs

Welk paard past bij mij? – voor iedereen die paard wil rijden

Dit boek van Sibylle Luise Binder bespreekt de bekende paardenrassen, hun specifieke eigenschappen en aardigheden. Niet elke ruiter komt op elk paardenras goed uit de voeten. He is daarom belangrijk eerst een beetje onderzoek te doen en te kijken wat bij jou past. Dus je wilt een paard, maar weet nog niet precies welk? Kijk dan in dit boek om een goede keuze te maken.

Paardsignalen kijken, denken, doen – van paardentaal naar mensentaal

Dit boek van Menke Steenbergen, Jan Hulsen en coauteur Anneke Hallebeek komt uit 2011. Net als bij mensen kan je aan de lichaamstaal van een paard zien hoe hij zich voelt. Wij, mensen, zijn er niet op ingespeeld die signalen op te vangen, omdat een paard heel anders communiceert dan wij. Het is juist de kunst te leren hoe een paard zich voelt, aan de hand van zijn gedrag.

Contact met paarden – leren spreken met je paard

Margrit Coates is een wereldberoemde ‘genezer’ van huisdieren: een hondenfluisteraarster, maar in dit geval met paarden. In dit boek uit 2009 gaat de bekende televisie- en radioster dieper in op paarden. Ze spreekt haar helende energie aan om de onderliggende problemen van paarden bloot te leggen. Aan de hand van haar uitleg kan je veel over paarden leren. Het boek is gebaseerd op echte praktijkervaringen tussen mens en paard, waar je veel van kunt leren.

Het gedrag van paarden beter begrijpen – harmonie tussen mens en dier

Gerry Neugebauer stelt zich in dit boek uit 2013 tot de mogelijkheden tot communicatie tussen mens en paard te versterken. Het leert je hoe een paard ‘spreekt’ en hoe jij, als mens, de taal van je paard kunt interpreteren. Harmonie is makkelijker te bereiken dan je denkt. Wat wil het bijvoorbeeld zeggen als een paard zijn oren spitst? Welk gevoel brengt een paard over met zijn neus en mond? Op al deze vragen en nog een hoop meer krijg je in dit boek antwoord.

101 horsemanship oefeningen – praktische oefeningen voor (beginnende) ruiters

De ondertitel van dit werk van R. Barret is Ideeën om het werk vanaf de grond en in het zadel te verbeteren. Kortom: dit boek leert je hoe beter en stabieler in het zadel uit. Het helpt je met je concentratie, geeft je vertrouwen en helpt het paard bij vinden van souplesse. Je kunt, zoals de titel al aangeeft, maar liefst 101 oefeningen gebruiken – aan de hand van illustraties en instructies – je omgang met je paard verbeteren, zodat je uit kan groeien tot een kundig ruiter. Je hoeft natuurlijk niet alle oefeningen te doen: kies wat het fijnste is voor jou en je paard.

In balans met je paard – hoe paard en mens elkaar kunnen vertrouwen

Dit boek van Lisanne Thomas uit 2012 onderzoekt hoe de zithouding van de ruiter het paard in zijn bewegingen beïnvloedt. Het is gericht op de praktijk en biedt jou heel veel oefeningen die je samen je paard kunt doen. Zo verbeter je je eigen balans en help je je paard meer op jou te vertrouwen. Bovenal leer je hoe je paard zich voortbeweegt en hoe jij dit als ruiter positief kunt verbeteren. Lisanne Thomas weet wat ze zegt: ze is een ervaren instructrice. Bovendien heeft ze een opleiding tot danstherapeute gevolgd, dus ze weet een heleboel over balans.

Kalmerende Signalen van Paarden – paardengebarentaal leren

Ondertitel: Herkennen en toepassen. Dit boek van Rachael Draaisma is uit 2020 en dus spiksplinternieuw. Het leert je hoe paarden onderling met elkaar omgaan en laat aan de hand van 275 foto’s zien hoe deze prachtige dieren met elkaar communiceren. In feite biedt het boek dus je de kans de ‘taal’ van je paard te leren. Je kunt er als ruiter iets van leren, maar ook als dierenarts bijvoorbeeld. Voor elke paardeneigenaar zal er nieuwe informatie instaan.

Tussen vrouwen en paarden – de magie van een ware vriendschap

Dit boek uit 2020 van Ellen Pitlo is iets minder informerend, maar beeldt vooral het gevoel uit dat mensen – met name vrouwelijke ruiters – voor hun paard kunnen ontwikkelen. Er is na verloop van tijd sprake van een hechte band. Paardrijden staat gelijk aan vrijheid en het vinden van een beste vriend. Meer dan 80 procent van alle Nederlandse ruiters is vrouw: vrouwen blijken ook beter in staat de lichaamstaal van paarden op te pikken en een hechte bad te vormen.

Communiceren met paarden – een methode om je paard beter te begrijpen

De ondertitel van dit boek is: De chakra’s als weg naar een dieper contact, compassie en begrip. Nanda van Gestel-Van der Schel wil in dit boek laten zien hoe ze op telepathische wijze (dus zonder het gebruik van woorden) met paarden kan communiceren. Ze heeft veel succes met het omgaan met paarden die als ‘lastig’ bestempeld waarden en laat in dit boek een door haar ontwikkelde methode zien, die mensen de middelen geven hun paarden beter te begrijpen.

Coachen met paarden – een praktische gids voor systemisch coachen

Auteur en veel geprezen paardencoach Ruud Knaapen laat in dit boek uit 2012 zien hoe je paarden op systemische wijze kunt coachen. Het is een nieuwe manier van coaching voor paarden, gebaseerd op systemische oefeningen en bevestigingen en het opbouwen van discipline.