Wat zijn nou echt goede boeken over gezonde voeding en een leven vol gezondheid over het algemeen? Doordat het voedingscentrum al meermaals door de mand is gevallen als lobby-clubje, is er duidelijk behoefte naar goede boeken over dit onderwerp. Lees verder voor de beste boeken rondom gezond eten, dieet, leefstijl, voeding, eetschema’s en sport.

Snel overzicht: Deze boeken over voeding & gezond eten raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor snelheidHet gezond in 20 minuten programma: Dit boek vinden wij bijzonder praktisch voor degenen onder ons die een druk schema hebben maar toch gezonde maaltijden willen bereiden. Het biedt een eenvoudig te volgen stappenplan en zelfs varianten voor diegenen die specifieke dieetbehoeften hebben, zoals veganisten. >> Check laagste prijs
Beste voor gezinsvoedingDe Schijf van Fief: Als het gaat om de gezondheid van je kinderen, begrijpen wij dat je het beste wilt. Met dit boek krijg je inzicht in wat daadwerkelijk gezonde voeding is, weg van marketingtrucs en terug naar de kern van voeding. We vinden dit een essentieel handboek voor elke ouder. >> Check laagste prijs
Beste holistische aanpakFood Body Mind: Wij zijn onder de indruk van de uitgebreide benadering van dit boek. Het gaat niet alleen over voeding, maar ook over de invloed van stress en slaap op onze gezondheid. De begrijpelijke taal en de handige checklist voor je voorraadkast maken het voor ons een topkeuze voor iedereen die een holistische kijk op gezondheid wil hebben. >> Check laagste prijs

De belangrijkste, maar ook leukste boeken over gezonde voeding

We beginnen met de top 10 meest heerlijke boeken over hoe je gezond eet. Gezond eten en gezond leven heeft niet iedereen als kind geleerd, maar als je ouder wordt mag je zelf je keuzes maken en gezonde voeding is dan een bewuste keuze. Je wilt lang fit blijven en gezond oud worden. Met onderstaande top 10 krijg je voldoende inspiratie om precies dat te doen dat goed is voor je lichaam.

1.     Het gezond in 20 minuten programma

Dit boek verdient het volgens ons om op nummer 1 te staan, omdat je nou eenmaal niet altijd de hele dag de tijd hebt om een gezonde maaltijd op tafel te zetten. In dit boek krijg je een stappenplan geleerd waarbij je alleen maar de weekschema’s hoeft te volgen. Er staan recepten in voor elk moment van de dag en wil je afvallen of ben je veganist? Dan staat er bij elk recept ook nog een variant met deze doelgroep in het achterhoofd.

2.     De Schijf van Fief – handboek gezonde voeding voor kinderen

Natuurlijk geef je je kind niet bewust slechte voeding. Je weet tegenwoordig alleen niet meer zo goed wat wel en niet goed is. Aan de ene kant ben je steeds verder van de natuur en de seizoen verwijderd en aan de andere kant zijn er voedselproducenten die vooral willen verkopen. Het gaat hen niet om jouw gezondheid of die van je kinderen, maar om winst maken. Met dit boek kom je weer tot de kern van gezonde voeding voor kinderen, maar ook voor jezelf. Een echte aanrader voor jonge ouders.

3.     Food Body Mind – rem inflammatie, blijf langer gezonde, ontwikkel je eigen leefstijl

Wat we op de redactie aan ‘Food Body Mind’ van Wendy Walrabenstein kunnen waarderen, is de onderbouwing die gegeven wordt. Je leert wat je lichaam nodig heeft en hoe je hierin kunt voorzien. Alles wordt in begrijpelijke taal uitgelegd, waardoor gezond eten geen lastige klus meer voor je hoeft te zijn. Verder staat de auteur ook stil bij de effecten van stress en slaap, niet alleen bij voeding. Een extra handigheidje vonden wij de checklist voor je voorraadkast.

4.     Brain food smoothies – 80 smoothies & tips over voeding voor gezonde hersenen

Er zijn al veel boeken over de hersenen verschenen; van tienerhersenen die nog niet volledig functioneren tot hersenen van oudere mensen die het op een gegeven moment begeven. In ‘Brain food smoothies’ krijg je precies datgene geleerd wat jouw hersenen in optimale staat zal houden. De recepten voor de smoothies zijn met de juiste apparatuur eenvoudig te maken en de prachtige foto’s waarop je de felle kleuren van de pure ingrediënten ziet, spatten van de bladzijden af.

5.     Heerlijke zomer – afvallen met project gezond

We moeten het eerlijk toegeven: in de zomer houden wij ook wel van een flinke barbecue waar je – als de kooltjes eenmaal opgebrand zijn – met een bolle buik in je tuinstoel op het terras eindigt en dat laatste glaasje wijn of bier achterover slaat terwijl het zonnetje achter de horizon verdwijnt. Gelukkig is er dan ‘Heerlijke zomer’, een boek met recepten dat die ene dag aan overvloed weer helemaal in balans trekt. Extra handig zijn de weekmenu’s gebaseerd op het aantal calorieën.  

6.     De gezonde goesting – happy food, healthy life

Dat gezond eten niet moeilijk hoeft te zijn, bewijst Steffi Vertriest met ‘De gezonde goesting’. Je kunt jezelf nog steeds verwennen met lekker eten dat ook gezond is voor je lijf, je moet alleen afstappen van de patronen die erin gesleten zijn die je vertellen wat lekker is. Je moet opnieuw leren proeven, nieuwe recepten en ingrediënten durven uitproberen en je smaakpapillen weer wakker schudden. Steffi helpt je hier uitstekend bij. Wij hebben genoten van het testen van haar recepten.

7.     Afvallen met gezond en vooral lekker eten

Een aantal boeken in deze top tien werkt met weekmenu’s. Het voordeel hiervan is, dat je niet meer uitgebreid hoeft na te denken wat je gedurende de week gaat eten. Dat is namelijk het grote gevaar wanneer je eenmaal met je karretje in de supermarkt staat: je gaat dan eerder voor makkelijk en snel en dat is niet altijd het meest gezonde. Verder vinden we het verfrissend dat nog maar eens benadrukt wordt dat je ook met gezonde eten aan kunt komen als je te grote porties eet.

8.     Eetbare wilde planten – 200 soorten herkennen en gebruiken

Met steeds meer gemeenten die een voedselbos starten of mensen die de natuur ingaan om te kijken wat er gratis en eetbaar is, voldoet dit boek aan een specifieke vraag. Je kunt namelijk niet zomaar elk bloementje plukken om je salade of smoothie mee te versieren en het daarna opeten. In dit boek tref je uitgebreide beschrijvingen met foto’s aan en ook hoe je het in de keuken kunt toepassen. Sommige planten hebben zelfs een geneeskrachtig effect op het lichaam.

9.     Verrukkelijk koolhydraatarm – makkelijke recepten voor een gezonde leefstijl

De omslag had volgens ons wel iets aantrekkelijker gekund, maar dat neemt niet weg dat de recepten en foto’s aan de binnenkant uitnodigen tot nieuwe gerechten uitproberen. Dat de recepten ook geschikt zijn voor mensen die diabetes type 2 hebben, is een groot voordeel. Je hoeft niet meer te twijfelen of iets goed of slecht voor je lichaam en je insuline zal zijn, want die check is bij de samenstelling van dit boek al voor je gedaan.

10.  Dubbel-genieten – een kookboek, net even anders – meer dan 50 makkelijke en gezonde recepten

We sluiten deze top 10 af met een boek dat anders in elkaar steekt. Je krijgt namelijk nog steeds heerlijke recepten waar je je lichaam goed mee doet, maar in dit boek staan ook bladzijden met bijzondere foto’s van het prachtige Nederlandse landschap. De afwisseling tussen recepten en natuur geven je de inspiratie om beter voor jezelf te gaan zorgen. Wat ons betreft kan dit boek prima op de salontafel om regelmatig in te blijven bladeren.

De beste algemene boeken over gezondheid en gezonde voeding

Voor iedereen die geïnteresseerd is in een gezonde leefstijl hebben wij een overzicht opgesteld van de beste boeken over gezondheid en gezonde voeding.

de beste boeken over gezond eten

1. Oersterk & Persoonlijk Leefstijlplan – Richard de Leth

Richard de Leth ziet er nogal gezond uit. Hoe heeft hij dat gedaan? Het staat in zijn boeken. Dikke aanraders!

2. De dr. Ludidi Vastenmethode (Intermittent fasting)

Ooit gehoord van intermittent fasting? Het blijkt dus super gezond te zijn omdat je lichaam tot rust kan komen van al dat eten wat steeds maar weer gegeten ‘moet’ worden van de commerciële wereld waar we in leven. Intermittent fasting gaat bovendien niet ten koste van je spiermassa, dus die mythe wordt in dit boek ook aan banden gelegd. Dr. Samefko Ludidi legt uit wat dit precies inhoudt en hoe dit jouw gezondheid positief kan beïnvloeden.

3. Vet belangrijk – Mariëtte Boon

In dit boek vertelt Dr. Mariëtte Boon je alles over lichaamsvet. Je leert van alles over wat vet nu eigenlijk is, waar je het voor nodig hebt en welke factoren de aanmaak hiervan beïnvloeden. Dit boek hoort dan ook zeker thuis in het overzicht van de beste boeken over gezondheid en gezonde voeding.

4. Superslapen – Floris Wouterson

Praktische lifestyle-principes voor je beste nachtrust ooit.

5. Van klacht naar kans – Juriaan Galavazi

Huisarts Juriaan Galavazi is van mening dat medicijnen slechts tijdelijk helpen bij het verminderen van klachten. Om permanent klachtvrij te worden, moet je dieper duiken naar de oorzaak van de problemen. Bij deze holistische aanpak is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren en negatieve denkpatronen te doorbreken. Het resultaat is een goede mentale en fysieke gezondheid.

6. Fokking druk – Thijs Launspach

Wanneer je iemand vraagt hoe het met ze gaat, krijg je vaker wel dan niet het antwoord: “Fokking druk”. Het is tegenwoordig normaal om het druk te hebben, maar dit brengt ook veel negatieve gevolgen met zich mee. Zo hebben we in de afgelopen tien jaar bijvoorbeeld een enorme stijging van het aantal burn-outs gezien. Psycholoog Thijs Launspach vertelt in dit boek hoe je dit kunt voorkomen door meer rust in je hoofd te creëren.

7. Grip op koolhydraten – Yvonne Lemmers

Snelle en makkelijke weekmenu’s.

8. De verslaving voorbij – Jan Geurtz

Nieuwe methode zonder ontwenningsverschijnselen.

9. Hormoonbalans voor vrouwen – Ralph Moorman

De natuurlijke oplossing voor overgangsklachten, PMS, pijn bij het vrijen, hormonale migraine, acne, vruchtbaarheidsproblemen, pijnlijke borsten, PCOS, menstruatiepijn en nog 29 andere hormoonklachten.

10. Gezond van kop tot teen – Nienke Gottenbos

4 experts + 11 specialisten slaan de handen ineen.

Bonus-tip: Stoppen met roken – Allen Carr

Ben jij van plan om eindelijk een einde te maken aan je rookverslaving, maar weet je niet goed hoe? Dan is dit boek zeker het proberen waard. Allen Carr komt niet met tips of adviezen, maar legt simpelweg uit waarom mensen roken. Zodra je dit begrijpt, kom je erachter dat stoppen eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is.

Bonus-tips: Goede premium e-boeken over gezondheid en gezonde voeding

Naast de fysieke boeken die we hierboven aanraden, vind je hieronder uitstekende aanraders die voornamelijk digitaal te krijgen zijn. Het voordeel hiervan is dat ze allerlei bonussen bevatten, zoals schema’s, calculators, coaching en videotraining.

 • De Afslank Receptenbijbel
  Met de Afslank Receptenbijbel wordt afvallen geen lijdensweg, maar een feestje. Het boek staat vol met overheerlijke recepten, die voor iedereen simpel te maken zijn. Daarnaast krijg je allerlei tips en adviezen over welke voedingsmiddelen je beter kan vermijden, een gezonde levensstijl en een blijvend slank lichaam. Naast de nuttige informatie is dit boek ook nog eens gewoon leuk om te lezen.

  De Afslank Receptenbijbel is een boek/e-boek dat vol staat met meer dan 100 heerlijke recepten die snelle vetverbranding stimuleren en je helpen blijvend slank te worden. Het boek is geschreven door Drs. Oscar Helm en helpt je voorgoed af te rekenen met overtollig vet. In het boek vind je recepten, informatie, kant en klare weekmenu’s, tips en tricks voor succesvol gewichtsverlies.
 • De Keto Revolutie
  Een slechte spijsvertering, weinig energie en overmatig buikvet zijn problemen waar veel mensen mee te kampen hebben. Maar gelukkig is er nu De Keto Revolutie. Een revolutionair dieet dat is overgewaaid vanuit Amerika en waarbij je, door het eten van minder suikers en meer vetten, heel snel kilo’s kan verliezen. Nieuwsgierig naar hoe je dit doet? Bestel dan vandaag nog De Keto Revolutie en ga aan de slag.

  Gewicht verliezen zonder jezelf uit te hongeren of veel te sporten kan met het all-in-one pakket De Keto Revolutie. Dit pakket bestaat uit een aantal boeken, een videocursus en handige boodschappenlijstjes waarmee jij het Ketodieet op een verantwoorde manier volgt en ook snel gewicht en buikvet kunt verliezen. Daarmee krijg je ook meer energie, je huidproblemen verminderen en een stralende huid.
 • Fitchef Family
  Het Fitchef Family kookboek schaf je niet alleen aan omdat je gezonder wil gaan eten, maar ook omdat het gewoon een leuk boek vol lekkere recepten is. Recepten die je samen met je kinderen kan maken, maar die door de leuke manier van presenteren ook graag door kinderen worden opgegeten. Zo leer je ze spelenderwijs gezond te koken en te eten.

  FitChef Family is een boek dat boordevol gezonde recepten staat voor het hele gezin. Gezond eten is belangrijk voor iedereen en met deze gerechten werk je samen met je gezin aan een beter eetpatroon. De recepten zijn bedoeld voor ieder moment van de dag en jullie gaan weer met plezier aan tafel. Met deze eenvoudige en lekkere recepten wil niemand thuis meer anders.
 • Dash Dieet
  Het Dash Dieet is geen dieet waarbij je niets mag eten of waarmee je heel snel veel kilo’s af zal vallen. Het Dash dieet zorgt er namelijk voor dat je, door het veranderen van je eetgewoontes, gezonder gaat leven en daardoor vanzelf kilo’s kwijt raakt. Doordat de gerechten gewoon lekker zijn is dit veel makkelijker vol te houden dan alle andere diëten die al eens hebt geprobeerd. Dus: ga Dashen!

  DASH Dieet is een e-boek met recepten en informatie over het DASH dieet. Je leert over wat het DASH dieet is en hoe je dit dagelijks succesvol toepast. Je krijgt handige eetschema’s, volledige uitleg en recepten en leert hoe je met het DASH dieet je bloeddruk en cholesterolgehalte weer gezond maakt. Met dit dieet kun je afvallen zonder het jojo-effect en je gezondheid verbeteren door gevarieerd te eten.
 • 101 Keto-recepten
  Voor slechts € 27 kun je het digitale boek met maar liefst 101 Keto-recepten bestellen. Daarnaast kun je voor € 20 de hele Keto-revolutie mee bestellen, waardoor je een volledig inzicht krijgt in de werking van dit dieet. Zodra je de gedachte hierachter goed begrepen hebt en aan de slag gaat met de recepten zal je zien dat je vanzelf kilo’s kwijt gaat raken.

  Het Keto dieet is momenteel erg populair en als je dit volgt dan profiteer je van een aantal gezondheidsvoordelen. Dit e-boek staat boordevol heerlijke recepten die 100% Keto zijn. De auteur, Mitchel van Duuren, spreekt uit ervaring en maakt eten tijdens het Keto dieet afwisselend en lekker. Zo val je snel af, word je gezonder en zet je elke dag heerlijke gerechten op tafel.
 • 20 Dagen Suikervrij
  Het is echt mogelijk om door 20 Dagen Suikervrij te eten helemaal van je suikerverslaving af te komen. Je lichaam raakt er aan gewend dat je suikerspiegel zich op een gemiddeld niveau bevindt en je zal merken dat je energielevel hierdoor veel stabieler wordt. Je pieken en dalen met veel en weinig energie zijn voorbij, waardoor je je continue fit zal voelen. En dat allemaal in minder dan 3 weken!

  20 Dagen Suikervrij is een programma dat specifiek ontwikkeld is voor vrouwen van 40 jaar en ouder. Nadat je dit programma hebt afgerond heb je geen trek meer in zoet en ben je flink wat afgevallen. Ria Kamelle, auteur van de boeken Slank door de Overgang, deelt in dit programma haar ervaringen zodat jij ook suikervrij leeft, gewicht verliest en gezonder wordt.

Bonus-tip: De video’s van Barbara O’Neill

Barbara O’Neill houdt er aparte uitspraken op na. Aparte vrouw? Zeker. Slimme adviezen? Absoluut. Haar leefstijl-tips zijn essentieel voor een gezond leven.

Kortom

Dacht jij nog dat gezond eten lastig of duur moest zijn? Met de boeken in bovenstaande top 10 leer je dat gezonde voeding begint met een bepaalde basis en dat die basis echt niet voor een lege bankrekening zorgt. Het effect op je lichaam zul je wel snel voelen. Dat is wat we win-win noemen.