Wat zijn de beste boeken, zakgidsen en encyclopedieën over vogels en vogelsoorten? Zodat je ze kunt herkennen in Nederland en de rest van Europa? Lees verder voor onze aanraders in vogelgidsen en-boeken….

Snel overzicht: Deze vogelgidsen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste allround gidsZakgids Vogels van Nederland en België: Deze handzame gids van Luc Hoogenstein is ideaal voor de natuurliefhebber in Nederland en België. Met de hulp van deze gids kun je vogels eenvoudig herkennen op basis van hun uiterlijk, zang of gedrag. Bijzonder geschikt voor de nationale tuinvogeltelling. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor EuropaANWB Vogelgids van Europa: Ga je op vakantie buiten Nederland? Deze gids bespreekt maar liefst 770 vogelsoorten uit verschillende Europese landen. Elk vogelprofiel bevat basisinformatie met bijbehorende afbeeldingen op de volgende pagina. Bovendien helpen de bijgevoegde kaarten je het leefgebied van elke vogel te identificeren. >> Check laagste prijs
Beste keuze per seizoenVogels in je tuin: Geschreven door Daniella Strauss, dit boek biedt inzichten in vogelgedrag gedurende de verschillende seizoenen. Het helpt lezers te begrijpen hoe ze de vogels in hun tuin kunnen ondersteunen tijdens lente, zomer, herfst en winter. Je krijgt ook gedetailleerde informatie over 44 populaire vogels in Nederland. >> Check laagste prijs

De top 8 boeken die je wilt kennen over vogels

Sommigen raken pas geïnteresseerd in vogels wanneer ze op vakantie zijn en hele andere soorten ontdekken, maar eigenlijk zijn vogels altijd al boeiende wezens geweest. Je leest er meer over in de volgende boeken.

1. Zakgids Vogels van Nederland en België van Luc Hoogenstein en Ger Meesters

Luc Hoogenstein deelt zijn passie voor vogels met je in deze praktische vogelgids. Neem de gids mee wanneer je de natuur in gaat en leer ze herkennen door hun uiterlijk, zang of gedrag. De gids is ook handig wanneer je aan de nationale tuinvogeltelling mee wilt doen.

2. ANWB Vogelgids van Europa van Lars Svensson en Peter Grant

Verlaat je Nederland tijdens de vakantie en wil je meer te weten komen over vogels die in andere Europese landen leven? Dit boek bespreekt 770 vogelsoorten, met op elke bladzijde de basisinformatie en op de pagina ernaast de afbeeldingen van de vogels. Het leefgebied zie je duidelijk door de kaartjes die er bij geplaatst zijn.

3. Vogels in je tuin van Daniella Strauss

Het uitgangspunt van dit boek zijn de seizoenen en hoe de vogels zich hierin gedragen. Je leert wat je zelf kunt doen om vogels in je tuin te ondersteunen in lente, zomer, herfst en winter. Van de 44 meest bekende vogels in Nederland wordt beschreven hoe je ze kunt herkennen en daarbij zijn duidelijke foto’s en verschillen binnen een soort gegeven.

4. Vogelgeluiden in de tuin van Andrea Pinnington en Caz Buckingham

Dit boek lijkt misschien vooral voor kinderen interessant, maar ook volwassenen zullen het geregeld in de hand pakken om de geluiden in het boek te vergelijken met wat ze in hun eigen tuin horen. Met dit boekje stimuleer je eens een keer een ander zintuig, dan alleen maar je ogen.

5. Vogels voeren – Tuinvogels herkennen en beschermen, van Angelika Lang

Dit boek is in samenwerking met de Nederlandse Vogelbescherming en Natuurpunt geschreven, waardoor je niet alleen mooie foto’s en relevante informatie krijgt, maar ook gerichte tips kunt lezen over hoe je vogels de winter door helpt. Welk voer geschikt is en hoe je zelf een vogelhuisje maakt, lees je in deze handzame hoofdstukken. Opmerkelijke feitjes maken het nog eens extra interessant voor de lezer.

6. Vogelgids voor kids van Marc Duquet

Wil je je kind enthousiast krijgen voor de natuur om hem of haar heen? Deze vogelgids geeft niet alleen basisinformatie over hoe de dag van een vogel eruit ziet, maar leert je kind ook wat het nodig heeft om vogels te gaan spotten en hoe dit in zijn werk gaat. Gerichte categorieën maken het daarnaast voor je kind makkelijker om vogels te herkennen.

7. Vogelbingo van Christine Berrie

Wil je je kinderen spelenderwijs iets leren over de vogels in Nederland? Durf dan eens een spel in plaats van een boek (of internet) er bij te pakken en samen vogelbingo te spelen. Het is niet alleen leerzaam, maar zorgt ook nog eens voor een leuke afwisseling op een regenachtige dag. Als leraar kun je testen hoe het met de vogelkennis van je leerlingen is, of gebruik je het als didactisch lesmateriaal tijdens de biologieles.

8. De vogelatlas van Nederland van Sovon Vogelonderzoek Nederland

Dit boek zal waarschijnlijk vanwege het gewicht (4 kilo) niet vaak mee op vakantie gaan, maar wat een informatie over vogelpopulaties in Nederland krijg je hier aangereikt. Je leest bijzonder gedetailleerde informatie over welke vogel in welk deel van Nederland leeft en hoe de stand van de vogel zich in de loop der jaren ontwikkeld heeft. Met nuttige grafieken en handig gebruik van kleuren zie je snel welke vogel het nog steeds goed doet in Nederland, of welke inmiddels zeldzaam is geworden.