Wat zijn de beste boeken over Japan en de Japanse cultuur? Wij geven je hier de top 10 die je gelezen moet hebben. Lees verder voor onze beste aanraders rondom dit prachtige land.

Snel overzicht: Deze boeken over Japan raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Meest unieke stijlCool Japan Guide van Abby Denson: Dit boek geeft een inkijk in Japan via unieke striptekeningen. Waar normale reisgidsen stoppen, gaat deze gids verder door de lezer mee te nemen naar de minder bekende facetten van Japan. Dit boek is ideaal voor degenen onder ons die op zoek zijn naar een unieke en humoristische benadering van de Japanse cultuur. >> Check laagste prijs
Beste voor persoonlijke groeiChowa van Akemi Tanaka: De titel “Chowa” vertaalt zich naar de zoektocht naar balans. Door middel van autobiografische verhalen en voorbeelden uit de Japanse maatschappij, biedt dit boek ons inzicht in het vinden van balans – zowel binnen onszelf als met de wereld om ons heen. We waarderen de diepe Japanse wijsheden die dit boek ons biedt. >> Check laagste prijs
Meest aangrijpende verhaalHet meisje in de witte kimono van Ana Johns: Dit hartverscheurende verhaal schetst de beproevingen van interculturele relaties tussen Japan en de VS in een tijd waarin deze niet werden geaccepteerd. Gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen, herinnert dit boek ons eraan hoe sterk de invloed van cultuur kan zijn op individuele levensverhalen. We waren diep geraakt door de vertelling. >> Check laagste prijs

De top 10 boeken over Japan en bijzondere ervaringen met dit land

Japan ligt aan de andere kant van de wereld en toch trekt de Japanse geschiedenis, cultuur en manier van zakendoen de interesse van Nederlanders. Verdiep je via deze topboeken in de steden, eetgewoonten, persoonlijke verhalen en wijsheden van Japanse bodem.

1. Cool Japan Guide van Abby Denson

Dit Engelstalige boek neemt je door middel van striptekeningen mee naar Japan en al zijn boeiende facetten. Deze apart geschreven gids laat je de andere kant van Japan zien, die meestal niet in de normale reisgidsen beschreven of getoond wordt. Het is werkelijk een fascinerend boek voor wie meer diepgang wil, maar dan wel op een grappige manier verteld.

2. Chowa van Akemi Tanaka

“Chowa” betekent letterlijk: de zoektocht naar balans. Het leert je niet alleen om jezelf in balans te krijgen, maar ook in balans met anderen en de rest van de wereld te geraken. Japanse wijsheden – verteld via autobiografische verhalen en echte voorbeelden uit de Japanse maatschappij – helpen je een manier te leren om met onbalans om te gaan. Het gaat hier niet om het einddoel, maar om de weg zelf die je gaat afleggen.

3. Te gast in Japan van Caroline van Ommeren en Mirjam van den Berg

Doordat deze pocket geschreven is door auteurs die in Japan gewoond en gereisd hebben, word je meegenomen in de Japanse wereld die verder gaat dan de normale reisgids. Je leest het makkelijk en snel uit, terwijl je je voordeel kunt doen met de talloze tips die erin staan.

4. Het meisje in de witte kimono van Ana Johns

Deze pijnlijke roman doet verslag van de geschiedenis, waarin relaties tussen mensen uit Japan en de Verenigde Staten er niet mochten zijn. Relaties die desondanks toch ontstonden, waren gedoemd te mislukken. Dit boek is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en beschrijft hoe bepalend de cultuur van een land is voor het verloop van diverse levens.

5. Liefdesdood in Kamara en andere Japanse verhalen, geschreven door diverse auteurs

100 Jaar boeiende Japanse literatuur is vertaald en verzameld in dit boek. Er komt jong talent, maar ook bekende auteurs aan bod en de verhalen over Japan zijn net zo divers als de auteurs zelf zijn.

6. De lege spiegel, ervaringen in een Japans Zen klooster van Janwillem van de Wetering

De schrijver van dit boek vertrekt naar Japan om daar in een boeddhistisch klooster te gaan. De worsteling tussen vroeger en nu blijft telkens weer terugkomen en roept vaak meer vragen op dan er antwoorden komen.

7. Tokyo Street Food van Tom Vandenberghe en Luk Thys

Dit boek is zowel een reisverhaal als een culinair verslag en het wordt vastgelegd door een avonturier en een foodfotograaf. Tokyo is de plek die centraal staat en waar het nieuwste eten ontdekt wordt. Niet alleen de teksten zijn meeslepend, de foto’s zullen je ook doen watertanden.

8. Samoerai William van Giles Milton

Wanneer William Adams een paar eeuwen geleden met de Nederlandse koopvaardij in Japan terecht komt, ontstaat een bijzonder verhaal over het pad dat hij daarna op Japanse bodem aflegt. De historie en details zijn meeslepend en fascinerend. Het wordt moeilijk dit boek aan de kant te leggen.

9. Japan in 101 vragen van Judith Stalpers en Florian Coulmas

De schrijvers van dit boek hebben 20 jaar in Japan gewoond en gewerkt en in de vragen die gesteld worden, leer je Japan op een geheel andere manier kennen. Dit boek geeft meer dan alleen een oppervlakkige beschrijving van de cultuur en politiek, maar gaat echt de diepte in. Ga je Japan bezoeken voor vakantie of ga je samenwerken met een Japans bedrijf? Dan is dit een aanrader.

10. Remy Bonjasky:God in Japan van M. van den Dungen

Laat je meevoeren in dit boek over de Amsterdamse Remy Bonjasky, die als K1-vechter enorm populair is in Japan. Dit boek vertelt over zijn deelname aan de k1-finales in Japan, maar ook zijn persoonlijke ontwikkeling – met pieken en dalen – komt uitgebreid aan de orde.