Wat zijn de beste boeken ooit die je gelezen moet hebben? In deze top 100 vind je de de beste boeken / romans / fictie / non-fictie ooit. Grote kans dat het meest indrukwekkende en mooiste boek dat je ooit gelezen hebt, hierbij zit. Dit is de ultieme pagina met must read boeken, dus lees verder voor de top 100-lijst.

Waar is deze top 100 lijst op gebaseerd?

Onderstaande lijst met de top 100 beste boeken aller tijden is gebaseerd op het oordeel van s’werelds toonaangevende autoriteiten als het gaat om literatuur:

 • The Guardian’s 100 beste romans aller tijden.
 • De Big Read Top 100 van de BBC.
 • Amazon’s 100 Boeken om te lezen gedurende je leven.
 • Harvard’s Boekwinkel top 100.
 • De 100 beste romans van de moderne bibliotheek.
 • Time’s 100 beste romans aller tijden.
 • The Telegraph’s 100 romans die iedereen zou moeten lezen.

Welke boeken moet je gelezen hebben omdat ze tot de beste boeken aller tijden horen? Laten we beginnen met de top 100.

Alle info over deze boeken & laagste prijs om ze te kopen (op volgorde van 1 naar 100)

Hieronder beginnen we met onze top 100. Vervolgens vind je verderop deze pagina een toelichting op deze top 100.

The Great Gatsby

Catch 22

On the Road

To Kill a Mockingbird

The Lord of the Rings Boxed Set

Lolita

The Cather in the Rye

Midnight’s Children

Alice’s Adventures in Wonderland

Ulysses

Lord of the Flies [Engels]

The Grapes of Wrath

Negentienvierentachtig

Jane Eyre

Mrs Dalloway

A Passage to India

Brave New World (Pocket Edn)

Things Fall Apart

The Prime of Miss Jean Brodie

One Hundred Years of Solitude

Pride and Prejudice

Animal Farm

Crime and Punishment

Beloved

Invisible Man

Slaughterhouse 5

The Stranger by Albert Camus A Critical Introd…

Perpetuareeks 1 – De vernuftige edelman Don Qu…

Historische reeks – Robinson Crusoë

Frankenstein (The Original 1818 ‘Uncensored’ E…

LJ Veen Klassiek – De graaf van Montecristo

David Copperfield

Wuthering Heights

Little Women

The Call of the Wild, White Fang and Other Stories

The Wind in the Willows

Scoop

The Big Sleep

Lucky Jim

If On A Winter’s Night A Traveller

Housekeeping

Atonement

His Dark Materials: Gift Edition including all…

The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy

Great Expectations

Perpetuareeks 72 – Middlemarch

Brideshead Revisited

Anna Karenina (Vintage Classic Russians Series)

Portnoy’s Complaint

The Age of Innocence

The Handmaid’s Tale

The Sun Also Rises

To the Lighthouse

White Noise

The Heart Is a Lonely Hunter

The Sound And The Fury

Nabokov, V: Pale Fire

I, Claudius

Go Tell It on the Mountain

A Dance to the Music of Time

Tropic of Cancer

Wide Sargasso Sea

Under The Net (Vintage Classics Murdoch Series)

Gulliver’s Travels

Tom Jones

Clarissa, or the History of A Young Lady

The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gent…

The Scarlet Letter

LJ Veen Klassiek – Madame Bovary

The Portrait of a Lady

The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde

Nostromo

In Search of Lost Time

The Rainbow By D.H. Lawrence

The Good Soldier

The Trial

As I Lay Dying

Charlotte’s Web

The Tin Drum

Herzog

Tinker Tailor Soldier Spy

Song of Solomon

Money

Oscar and Lucinda

Haroun and the Sea of Stories

American Pastoral

Austerlitz

A Wrinkle in Time

Are You There, God? It’s Me, Margaret

Of Human Bondage

The Amazing Adventures of Kavalier and Clay

The Brief Wondrous Life of Oscar Wao

The Corrections

The Phantom Tollbooth (Essential Modern Classics)

The Wind-Up Bird Chronicle

Their Eyes Were Watching God

Watchmen

The Unbearable Lightness of Being

Het complete overzicht met de 100 beste boeken ooit

 1. The Great Gatsby van F. Scott Fitzgerald – De mysterieuze miljonair Jay Gatsby’s verhaal dat zich afspeelt tussen de rijken van New Yorks van 1920.
 2. Catch-22 van Joseph Heller – Een roman die zeven jaar in de maak is (gepubliceerd in 1961) en naar verluidt een van de belangrijkste in de 20e eeuw is. Catch-22 volgt vooral de verhaallijn van Captain John Yossarian, een bemanningslid van een bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog die gestationeerd is op een klein eiland in de Middellandse Zee waar hij herhaaldelijk en wanhopig probeert in leven te blijven.
 3. On the Road van Jack Kerouac – Geïnspireerd door de eigen ervaringen van de auteur: het verhaal van road trips van een aantal jonge mensen die verliefd zijn op het leven, schoonheid, jazz, seks, drugs, snelheid en mystiek.
 4. To Kill A Mockingbird van Harper Lee – Een roman die zich afspeelt in het Amerikaanse zuiden en waarin thema’s als rechtvaardigheid en onschuld worden verkend aan de hand van de ervaringen van een zesjarig meisje, Scout, die toekijkt hoe haar vader een zwarte man verdedigt die in de jaren ’30 terechtstaat.
 5. The Lord Of The Rings van J.R.R. Tolkien – Vanaf het rustige begin in de Shire volgt het verhaal de hobbits Frodo, Sam, Merry en Pippin over Midden-aarde om de donkere Lord Sauron tegen te houden, die in een eerder stadium de One Ring had gecreëerd om over de andere Rings of Power te heersen als het ultieme wapen in zijn campagne om Midden-aarde te veroveren.
 6. Lolita van Vladimir Nabokov – Een controversiële en schokkende klassieker verteld vanuit het perspectief van de verteller, Humbert Humbert, een professor van middelbare leeftijd die valt voor en seksueel betrokken raakt bij zijn 12-jarige stiefdochter.
 7. The Catcher in the Rye van JD Salinger – Holden Caulfield vertelt zijn verhaal van de vorige kerst – toen hij van een voorbereidende school werd geschopt – tot het heden. We leren over zijn leven en zijn poging om zichzelf te begrijpen – inclusief de gebeurtenissen die hem hebben gevormd.
 8. Midnight’s Children van Salman Rushdie – Saleem is geboren om middernacht in de nacht van de onafhankelijkheid van India. Hij is een van de slechts 1.001 kinderen die op dat uur geboren werden en elk van hen was begiftigd met een ongelooflijk talent.
 9. Alice’s Adventures In Wonderland van Lewis Carroll – Geschreven in 1865, waarin Lewis Carroll (Charles Lutwidge Dodgson) een fantasiewereld maakte die door Alice wordt ontdekt als ze door een konijnenhol valt.
 10. Ulysses van James Joyce – Beschouwd als een van de belangrijkste werken van de modernistische literatuur.
 11. Lord of the Flies van William Golding – Een groep jongens strandt op een onbewoond eiland in de jaren ’50.
 12. The Grapes Of Wrath van John Steinbeck – Tegen de achtergrond van de grote depressie worden Tom en zijn familie van hun boerderij in de Oklahoma Dust Bowl gedwongen en gaan ze samen met duizenden anderen op weg naar Californië, op zoek naar een beter leven.
 13. 1984 door George Orwell – De roman werd geschreven in 1949 en verbeeldde een toekomst (1984) toen de overheidscontrole een totalitaire staat had bereikt, die de vrijheden van individuen en de maatschappij als geheel onderdrukte.
 14. Jane Eyre van Charlotte Brontë – Jane Eyre, voor het eerst gepubliceerd in Londen in 1874, is het liefdesverhaal tussen de onafhankelijke, ooit wees geworden Jane en haar dominante werkgever, Rochester. Jane komt op een kruispunt als ze het vreselijke geheim van Rochester ontdekt.
 15. Moby-Dick van Herman Melville – Moby dick is het verhaal van Ahab, een walvisvaartkapitein wiens schip en been werden vernietigd door een albinowalvis. Ahab voert zijn missie uit: wraak nemen op de walvis.
 16. Mrs. Dalloway van Virginia Woolf – De roman Mrs. Dalloway volgt de gedachten, ervaringen en herinneringen van verschillende personages op één dag in Londen, met name Mrs. Dalloway zelf, de vrouw van een politicus in de naoorlogse periode, terwijl ze een etentje plant voor die avond. Sommigen hebben gezegd dat het boek enkele van de mooiste zinnen uit de Engelse literatuur bevat.
 17. A Passage to India van EM Forster – Geschreven in 1924 toen Groot-Brittannië India regeerde en de Indiase onafhankelijkheidsbeweging actief was. Aziz, een Indiase arts, navigeert de formaliteiten, relaties, liefdesbelangen en frustraties die zich ontwikkelen wanneer hij naast de Engelse heersende klasse leeft.
 18. Brave New World van Aldous Huxley -Huxley schrijft over een dystopische toekomst die genetisch is ontworpen om een pijnvrij bestaan te bieden. Er is maar één probleem: voor Bernard is het leven zinloos. Misschien dat een bezoek aan een van de weinige overgebleven Savage Reservations waar de oude manier van leven en imperfectie nog bestaat, zijn existentiële angst zal genezen.
 19. Things Fall Apart door Chinua Achebe – Okonkwo is een ambitieuze man die vastbesloten is om de leider te zijn van Umuofia, het dorp waar hij woont. Zijn geloof en ijver voor de manieren en tradities van het land zijn zijn gids.
 20. The Prime of Miss Jean Brodie van Muriel Spark – Miss Jean Brodie is vastbesloten om haar studenten onafhankelijkheid, passie en ambitie bij te brengen. Ze adviseert haar meisjes: “Veiligheid komt niet op de eerste plaats. Goedheid, waarheid en schoonheid komen op de eerste plaats. Volg mij.”
 21. One Hundred Years Of Solitutde van Gabriel García Márquez – De roman, voor het eerst gepubliceerd in het Spaans als Cien años de soledad in 1967, is een verhaal van zeven generaties van de Buendía-familie dat ook 100 jaar turbulente Latijns-Amerikaanse geschiedenis omspant. José Arcadio Buendía bouwt de prachtige stad Macondo in het midden van een moeras. Een tropische storm die bijna vijf jaar duurt, vernietigt de stad bijna, en bij de vijfde Buendía-generatie ook haar morele kompas.
 22. Pride and Prejudice van Jane Austen – Geschreven in 1813. Pride and Prejudice blijft een van de meest geliefde romans uit de Engelse literatuur. De heer Bennet heeft vijf dochters, maar kan zijn nalatenschap alleen doorgeven aan een mannelijke erfgenaam, waardoor hij bij zijn dood een verwoestende uitwerking op de familie kan hebben. Een van de dochters moet goed trouwen om armoede te voorkomen. Deze druk drijft het plot aan, vooral voor Mr. Bennet’s dochter, Elizabeth.
 23. Animal Farm van George Orwell – Een allegorische novelle die in augustus 1945, twee weken voor het einde van de Tweede Wereldoorlog, werd gepubliceerd over een groep boerderijdieren die in opstand kwamen tegen hun boer in het streven naar dierengelijkheid.
 24. Crime And Punishment van Fjodor Dostojevski – Oorspronkelijk in het Russisch gepubliceerd in 12 delen, schrijft Dostojevski over Rodion, een afgezaagde en arme student in Sint-Petersburg, die van plan is een achterbakse pandjesbaas te doden voor geld. Wat volgt zijn de psychologische en praktische gevolgen van zijn daden.
 25. Beloved van Toni Morrison – Het bekroonde verhaal van een Afrikaans-Amerikaanse slavin die vlak voor de Burgeroorlog naar de vrije stad Cincinnati ontsnapt. Het verhaal wordt verteld door vier stemmen en onthult een schokkend verhaal, dat heen en weer dartelt in de tijd.
 26. Invisible Man van Ralph Ellison – Invisible Man – gepubliceerd in 1952 – is het krachtige verhaal van een jonge zwarte man die wordt gezien als een verzameling van stereotypen in plaats van wie hij is, waardoor hij ‘onzichtbaar’ wordt.
 27. Slaughterhouse-Five van Kurt Vonnegut – Het semi-autobiografische verslag van de brandbomaanslag in Dresden, Duitsland door de Britse en Amerikaanse luchtmacht in februari 1945. Slachthuis Vijf is het verhaal van Billy Pilgrim, een onmiskenbaar niet-heldhaftige man die door flashbacks heen en weer reist, op bezoek bij zijn geboorte, dood, en alle momenten daartussenin.
 28. The Stranger van Albert Camus – Deze roman uit 1942 is een voorbeeld van Camus’ existentialisme. Meursault vertelt het voor- en na-verslag van zijn moord op een andere man kort na de begrafenis van zijn moeder.
 29. Don Quichot van Miguel De Cervantes – Een man van middelbare leeftijd, Don Quichot, raakt geobsedeerd door de idealen van ridderlijkheid en neemt zijn paard, zwaard en zwakke side-kick ter verdediging van de hulpeloze en exacte straf op de goddelozen. De daden van Quichot zijn typisch zo eenzaam als zijn mentale toestand.
 30. Robinson Crusoe van Daniel Defoe – Voor het eerst gepubliceerd in Londen in 1719. Crusoe is de enige overlevende van een schipbreuk en blijft achter op een onbewoond eiland en geeft het verslag van hoe hij overleefde, inclusief de onwaarschijnlijke helpers langs de weg.
 31. Frankenstein van Mary Shelley – Een klassieker in elke definitie. Frankenstein vertelt het verhaal van een wetenschapper die een monster creëert door middel van een wetenschappelijk experiment en nu geconfronteerd wordt met de gevolgen van wat te doen met dit nieuw gevormde schepsel.
 32. De graaf van Monte Cristo van Alexandre Dumas – Edmond, een jonge zeeman uit Marseille, wordt kapitein van zijn eigen schip en gaat met zijn geliefde trouwen. Echter, hatelijke vijanden provoceren zijn arrestatie en gevangenschap, totdat hij van plan is te ontsnappen op zoek naar een verborgen schat.
 33. David Copperfield van Charles Dickens – Dickens publiceerde zijn achtste werk aanvankelijk als een serie tussen 1849-1850 en de oorspronkelijke volledige titel was dan ook, The Personal History, Adventures, Experience and Observation of David Copperfield the Younger of Blunderstone Rookery, wat net zo goed een beschrijving is als een titel. Het verhaal wordt verteld door Copperfield als een man, die de ups en downs van zijn kindertijd en jeugd vertelt.
 34. Wuthering Heights van Emily Brontë – Het verhaal draait om de onstuimige romantiek tussen Heathcliff, een weeskind dat onder impuls van Wuthering Heights naar huis wordt gebracht, en Catherine Earnshaw, een wilskrachtig meisje wiens moeder stierf bij de bevalling.
 35. Little Women van Louisa M Alcott – Gepubliceerd in 1868 en 1869. De roman detailleert het leven van vier zusters, hun overgang naar het vrouwzijn en hun schrijnende ervaringen langs deze weg.
 36. The Call of the Wild van Jack London – Een meeslepend verhaal over een gewaagde hond die in het harde leven van de Alaska Gold Rush uiteindelijk voor de keuze staat om in de wereld van de mens te leven en terug te keren naar de natuur.
 37. The Wind in the Willows van Kenneth Grahame – Gepubliceerd in het begin van de jaren 1900. Dit zijn dierenverhalen van de Britse schrijver Kenneth Grahame die begonnen zijn als een serie voorleesverhalen voor zijn zoon.
 38. Scoop van Evelyn Waugh – Gebaseerd op Waugh’s eigen ervaring als oorlogscorrespondent in Ethiopië, vertelt Scoop over Lord Copper’s beslissing om precies de juiste man te benoemen om een veelbelovende oorlog in de Afrikaanse Republiek Ishmaelia te verslaan. Een komedie en satire.
 39. The Big Sleep van Raymond Chandler – Een stervende miljonair huurt een privé-detective in om de chantage van een van zijn twee lastige dochters op te vangen. Hij raakt echter betrokken bij meer dan alleen afpersing. Kidnapping, pornografie en moord zijn slechts een paar van de complicaties waarin hij zich bevindt.
 40. Lucky Jim van Kingsley Amis – Jim heeft per ongeluk een baan gevonden op een van de nieuw gevormde universiteiten in Engeland, wat een mooie toekomst belooft, dat wil zeggen, als hij de onwelkome avances van collega-docent Margaret kan weghouden en een heleboel andere sociaal ondraaglijke omstandigheden kan doorkruisen.
 41. If on a Winter’s Night a Travellerr van Italo Calvino – Geprezen als een postmodern meesterwerk, gaat het boek over de lezer die probeert het boek zelf te lezen, met elk hoofdstuk verdeeld in twee delen. Het eerste deel is in tweede instantie een beschrijving van het proces van het interpreteren van wat er komt en het tweede deel is de voortzetting van het verhaal dat zich ontvouwt – het verhaal van een boekfraudecomplot.
 42. A Bend in the River door V. S. Naipaul – Salim, een Indiaanse man, bevindt zich in het midden van de 20e eeuw, postkoloniaal Afrika, op zoek naar een zakelijke onderneming om vervolgens een geruïneerd overblijfsel van een stad te ontdekken die door Europese kolonisatoren is achtergelaten.
 43. Housekeeping van Marilynne Robinson – Housekeeping is het verhaal van twee weesmeisjes die in het afgelegen Idaho wonen en door een reeks familieleden worden opgevoed tot ze onder de hoede van hun tante Sylvie komen, die het centrale personage van de roman wordt.
 44. Atonement door Ian McEwan – Atonement volgt Briony vanaf haar 13e, waar ze in 1935 getuige was van iets dat haar leven en het traject van de levens om haar heen zou bepalen. Zou het echter kunnen dat haar vooringenomenheid vorm gaf aan wat ze zag?
 45. His Dark Materials van Philip Pullman – Een serie van drie fantasy romans richtte zich op twee kinderen, Lyra en Will, die door parallelle universa reizen, waarbij ze thema’s als filosofie, religie en fysica aansnijden en vrienden en vijanden ontmoeten in de vorm van heksen, ijsberen en meer.
 46. The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy van Douglas Adams – Het boek was oorspronkelijk een BBC-radioprogramma. Seconden voordat de aarde wordt afgebroken, wordt Arthur door zijn vriend Ford van de planeet gehaald om hun komische reis door de ruimte te beginnen.
 47. Great Expectations van Charles Dickens – Dickens’ voorlaatste roman uit 1860 volgt het verhaal van Pip, een smederijleerling in een plattelandsdorpje. Hij komt ineens in een groot fortuin van een onbekende weldoener en verhuist van Kent naar Londen waar hij in de high society terecht komt.
 48. Middlemarch van George Eliot – De roman onderzoekt de lessen en het leven van iedereen die in Middlemarch woont, een relatief onrustige stad. Het verhaal gaat over de landadel tot aan de professionele arbeiders, met de nadruk op Dorothy en Tertius, die allebei rampzalige huwelijken hebben.
 49. Brideshead Revisited door Evelyn Waugh – Charles ontmoet Sebastian Flyte op het Oxford College in 1923. Kort daarna raakt hij verstrengeld met de familie Flyte, de toenmalige rooms-katholieke aristocraten. De roman verbeeldt zijn relatie met de Flytes, God, en zijn romantische inspanningen.
 50. Anna Karenina van Leo Tolstoj – Tolstoj beschreef Anna Karenina als zijn eerste echte roman. Anderen hebben het sindsdien beschreven als het grootste werk van de literatuur ooit geschreven. In 1874 had prins Oblonsky, de broer van Anna Karenina, in Rusland een affaire met zijn huishoudster. Anna reist van Sint-Petersburg naar Moskou in een poging zijn huwelijk te redden.
 51. Portnoy’s Complaint van Philip Roth – Aleksander Portnoy beschrijft aan zijn psychotherapeut, in één aaneengesloten monoloog, zijn leven en wellustige bestaan als jonge Joodse vrijgezel.
 52. The Age of Innocence van Edith Wharton – Het leven van drie mensen is diepgaand beïnvloed door de starheid van de high society New York in de jaren twintig van de vorige eeuw. Newland, een ingehouden jonge advocaat, is verloofd met May, maar wordt verliefd op haar mooie en onconventionele neef, Ellen. Ondanks zijn angst voor een saai huwelijk gaat hij door met de ceremonie, maar blijft hij Ellen zien.
 53. The Handmaid’s Tale van Margaret Atwood
 54. The Sun Also Rises van Ernest Hemingway – Geïnspireerd door de reizen van Hemingway naar Spanje. Een roman uit 1926 die Amerikaanse en Britse expats portretteert die vanuit Parijs naar een festival in Pamplona reizen om het stierenrennen en stierengevechten te bekijken.
 55. To the Lighthouse van Virginia Woolf – Een roman dat thema’s als de vergankelijkheid van het leven en het subjectieve karakter van de werkelijkheid verkent.
 56. White Noise van Don DeLillo – White Noise volgt een jaar in het leven van Jack Gladney, een professor die naam heeft gemaakt door te pionieren op het gebied van Hitlerstudies.
 57. The Heart Is a Lonely Hunter van Carson McCullers – De roman is gericht op John Singer, een doofstomme die in de jaren dertig van de vorige eeuw in Georgië woonde, de enige man in wie wie vier andere personages in de stad een echte vertrouweling vinden.
 58. The Sound and the Fury van William Faulkner – De eerste grote roman van Faulkner, die zich afspeelt in Mississippi in het begin van de 20e eeuw, beschrijft het verval en de val van de aristocratische Compson-familie – en, impliciet, van een hele sociale orde.
 59. Pale Fire van Vladimir Nabokov – Fictieve dichter John Shade creëert een 999-regelig gedicht dat zich richt op verschillende aspecten van zijn leven. Shade’s vriend en redacteur Charles Kinbotes schrijft een voorwoord en commentaar op het gedicht, dat zich vooral richt op zijn eigen zorgen, en onthult zo stukje bij beetje een plot.
 60. I, Claudius van Robert Graves
 61. Go Tell It On The Mountain van James Baldwin
 62. A Dance to The Music of Time door Anthony Powell
 63. Tropic of Cancer van Henry Miller – Deze roman verschuift tussen heden en verleden en functioneert grotendeels als een onderdompelende meditatie op de menselijke conditie. Als een worstelend schrijver beschrijft Miller zijn ervaring in Parijs in de jaren ’30, een bohemienachtig bestaan waar hij psychologisch lijdt aan honger, dakloosheid, eenzaamheid en depressie over zijn recente scheiding van zijn vrouw.
 64. Wide Sargasso Sea van Jean Rhys – Wide Sargasso Sea onderzoekt de kracht van relaties tussen mannen en vrouwen en ontwikkelt postkoloniale thema’s, zoals racisme, ontheemding en assimilatie.
 65. Under The Net van Iris Murdoch – Gevestigd in een deel van Londen waar worstelende schrijvers zij aan zij leven met de succesvollen. De held, Jake Donaghue, is drijvend, slim, sympathiek en leeft van het vertaalwerk. Een ontmoeting met Anna, een oude vlam, leidt hem naar een reeks fantastische avonturen.
 66. Gulliver’s Travels van Jonathan Swift.
 67. Tom Jones van Henry Fielding – Voor het eerst gepubliceerd in Londen, 1749, is Tom Jones een stripverhaal, dat tot de vroegste Engelse proza behoort dat als roman wordt geclassificeerd.
 68. Clarissa van Samuel Richardson
 69. Tristram Shandy van Laurence Sterne
 70. The Scarlet Letter van Nathaniel Hawthorne – Een overspelige vrouw wordt gedwongen om een scharlaken te dragen om haar schaamte te markeren, terwijl haar ongeïdentificeerde geliefde wordt gekwetst door schuldgevoelens en haar man op zoek is naar wraak.
 71. Madame Bovary van Gustave Flaubert – Uitgegeven in 1857. Het verhaal van een mooi boerenmeisje dat in een klooster is opgegroeid. Hierin stelt Emma zich het getrouwde leven voor als een spannend avontuur en wordt in de steek gelaten om te ontdekken dat haar goedaardige, maar relatief saaie man niet is waar ze op hoopte.
 72. The Portrait of a Lady van Henry James.
 73. The Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde van Robert Louis Stevenson – Een klassieke novelle die voor het eerst in de jaren 1800 werd gepubliceerd, vertelt het verhaal van een man en zijn twee alter ego’s: de gerespecteerde Dr. Henry Jekyll en de verachtelijke Mr Edward Hyde.
 74. Nostromo van Joseph Conrad – Het verhaal speelt zich af in een fictief Zuid-Amerikaans land en begint halverwege de revolutie, waarbij de rijke zakenman Charles Gould de opbrengst van zijn zilvermijn gebruikt om de vrede te bewaren door de huidige dictator te steunen. In plaats daarvan wakkert hij chaos en oorlog aan en moet hij Nostromo vertrouwen om te voorkomen dat het in de handen van de revolutionairen valt.
 75. In Search of Lost Time door Marcel Proust
 76. The Rainbow van D. H. Lawrence – Lawrence richt zich op thema’s van de individuele strijd voor groei en vervulling binnen de verstikkende vernauwingen van het Engelse sociale leven door de lens van drie generaties van de Brangwen-familie die in Nottinghamshire wonen.
 77. The Good Soldier van Ford Madox Ford – Net voor de Eerste Wereldoorlog ontmoeten twee rijke echtparen elkaar in een kuuroord in Duitsland en brengen ze enkele jaren in comfortabele vriendschap door, totdat wordt onthuld dat een van de vrouwen en een van de echtgenoten in een affaire zitten. Dood en zingeving volgen.
 78. The Trial van Franz Kafka – Een opstandige bankmedewerker die plotseling en onverklaarbaar wordt gearresteerd en zich moet verdedigen tegen een aanklacht waarover hij geen informatie kan krijgen.
 79. As I Lay Dying door William Faulkner
 80. Charlotte’s Web door E. B. White
 81. The Tin Drum van Gunter Grass – Oskar Matzerath vertelt ons zijn levensverhaal vanuit de opsluiting van een psychiatrische inrichting, vanaf de geboorte en de pubertijd gedurende wereldoorlogen I en II.
 82. Herzog van Saul Bellow
 83. Tinker Tailor Soldier Spy van John Le Carré – Het boek volgt de geliefden van de stilzwijgende, ouder wordende spionagemeester die uit zijn pensioen wordt gedwongen om een Sovjet/mol te vinden in de Britse geheime inlichtingendienst.
 84. Song of Solomon van Toni Morrison
 85. Money van Martin Amis – Money is een verhaal over een echte consument, John Self. Hij besteedt extravagant en met overgave, zinloos van betekenis, terwijl hij probeert zijn eetlust te bevredigen: alcohol, tabak, pillen, pornografie, junkfood en nog veel meer.
 86. Oscar and Lucinda van Peter Carey – Oscar is een gespannen predikant, Lucinda een krokante erfgename. Beiden ontwikkelen een passie voor gokken. Wanneer de twee elkaar uiteindelijk ontmoeten, worden ze samengebracht door hun aanleg voor risico, eenzaamheid en hun onhandig bloeiende wederzijdse genegenheid.
 87. Haroun and the Sea of Stories van Salman Rushdie
 88. American Pastoral van Philip Roth
 89. Austerlitz door W.G. Sebald
 90. A Wrinkle in Time door Madeleine L’Engle
 91. Are You There, God? It’s me, Margaret door Judy Blume
 92. Of Human Bondage door W. Somerset Maugham – Philip werd als kind in de steek gelaten en opgevoed door een onaangedaan gezin. Op school worstelt hij om zich aan te passen en groeit hij op met een verlangen naar liefde, kunst en ervaring. Na een mislukte kunstcarrière begint hij te studeren in Londen, waar hij een onverschillige serveerster ontmoet met wie hij in een krachtige, kwellende en levensveranderende liefdesrelatie terechtkomt.
 93. The Amazing Adventures of Kavalier and Clay van Michael Chabon – In 1939 arriveert Joe, een tiener-tovenaar in wording, op de stoep van zijn neef Sammy. Terwijl de lange schaduw van Hitler door heel Europa valt, is Amerika gelukkig in het hoogtepunt van de Gouden Eeuw van de stripboeken, en Sammy is op zoek naar een manier om de rage te verzilveren.
 94. The Brief Wondrous Life of Oscar Wao van Junot Diaz – Het verhaal gaat over Oscar De León (bijgenaamd Oscar Wao), een dominicaanse jongen met overgewicht die opgroeit in New Jersey en die geobsedeerd is door sciencefiction- en fantasieromans en door het verliefd worden, maar ook door de vloek die zijn familie al generaties lang teistert.
 95. The Corrections van Jonathan Franzen – Corrections richt zich op de problemen van een bejaard echtpaar uit het Midwesten en hun drie volwassen kinderen en vertelt het verhaal van hun leven van de jaren vijftig tot “een laatste kerstmis” samen rond de eeuwwisseling.
 96. The Phantom Tollbooth van Norton Juster
 97. The Wind-Up Bird Chronicle van Haruki Murakami
 98. Their Eyes Were watching God van Zora Neale Hurston – De roman vertelt over Janie Crawford’s opbloei van een levendig maar stemloos tienermeisje tot een vrouw met haar hand aan het rad van haar eigen lot.
 99. Watchmen van Alan Moore – In een alternatief Amerika van 1985 maken gekostumeerde superhelden deel uit van het dagelijks leven. Wanneer een van zijn voormalige kameraden wordt vermoord, ontdekt de gemaskerde burgerwacht Rorschach (Jackie Earle Haley) een complot om alle vroegere en huidige superhelden te vermoorden en in diskrediet te brengen.
 100. The Unbearable Lightness of Being van Milan Kundera – Een roman die zowel komedie als trauma bezit, speelt zich af in een wereld waarin levens onomkeerbaar gevormd worden door keuzes en toevallige gebeurtenissen waarin alles maar één keer voorkomt. Dan lijkt het bestaan zijn inhoud te verliezen.

Dit waren de echt goede klassieke boeken die iedereen gelezen moet hebben. Kies een goed boek uit bovenstaande top 100 – en dan wensen we je veel leesplezier met deze beste romans ooit!

Onze zoektocht naar de allerbeste boeken ooit geschreven

Beste boeken ooit: het wordt een Herculische inspanning om ze allemaal op een rijtje te krijgen. Gelukkig is dat niet iets waar we voor terug schrikken. We hebben dan ook de nodige steun gehad en gebruik gemaakt van andere experts en instanties om onze lijsten samen te stellen. Welke dat zijn, lees je verderop in dit artikel. Waarom wij een top 100 wilden maken? Simpel: wij zijn fanatieke reviewers, echte lijstjesmensen en houden van overzicht.

Waarom wij allerbeste boeken ooit geschreven reviewen

Simpel: iedereen is nieuwsgierig naar wat nu eigenlijk de allerbeste ooit zijn. En natuurlijk of de boeken die in de toplijstjes zijn opgenomen, hun titel ook echt waard zijn. Het leven is te kort om je tijd te verspillen met boeken van lage kwaliteit – boeken die je binnen een mum van tijd weer bent vergeten. Kies daarom voor iets tijdloos. Als je een oudere film gaat kijken, kies je toch ook voor een klassieker? Enthousiaste lezers gaan op zoek naar het beste van het best.

Een kritische blik op het concept “beste boek”

Het concept van beste boek is best riskant om te gebruiken. Dat komt omdat smaken heel subjectief zijn. Wat een geweldig boek is voor de één, vindt de ander drie keer niets. Ook vind je in beste boeken lijstjes vaak net wat teveel boeken uit westerse landen, van westerse schrijven. Het is niet zo dat de schrijvers van de wereld even goed gerepresenteerd worden. Het is ook bijna onmogelijk voor de samenstellers van lijsten alle aanraders zelf gelezen te hebben.

Hoe lijstenmakers en producenten een boekenlijst samenstellen

Meestal maken de lijstenmakers gebruik van verkoopcijfers: de boeken die het best verkocht zijn, worden meestal ook “het best” genoemd. Toch staat hen aantal verkopen heus niet altijd gelijk aan de kwaliteit van het boek. Sommige fantastisch goede boeken zijn nauwelijks verkocht. Om een parallel met de schilderwereld: Vincent van Gogh had tijdens zijn leven nooit de faam die Rembrandt had. Toch ontlopen de prijzen van hun werken elkaar nu niet veel.

Onze criteria voor het bepalen van het beste boek

Bepalen of een boek de beste van zijn soort is? Lastig. Toch hebben wij het aangedurfd een top 100 te maken. De boeken die erin zijn opgenomen, voldoen in ieder geval aan het volgende:

 • Ze zijn tijdloos van aard – moderne generaties kunnen zichzelf er nog steeds in herkennen

 • Ze zijn geschreven met gevoel voor taal

 • Ze staan symbool voor een genre, zoals The Lord of the Rings voor fantasy

 • Ze hebben een groot aantal andere auteurs geïnspireerd

 • De beste boeken worden aangeraden door de experts

 • Ook krijgen de beste boeken gemiddeld de beste beoordelingen van lezers.

Bronnen voor dit beste boeken artikel

Om dit beste boeken artikel samen te kunnen stellen, hebben we gebruik gemaakt van de onderstaande bronnen:

Jouw beste boeken ooit vervolgstap

Dit waren de echt goede klassieke boeken die iedereen gelezen moet hebben. Het aanbod beste boeken is door ons op verschillende manieren samengesteld, met het oog op een breed publiek. We hebben met opzet boeken gekozen uit verschillende genres, zodat er voor iedereen wat te ontdekken en te beleven is. Kortom: je kunt bijna niet missen. Kies een goed boek uit bovenstaande top 100 – en dan wensen we je veel leesplezier met deze beste romans ooit!