Wat zijn de beste en mooiste boeken over Amsterdam, inclusief mooie foto’s en de historie van Amsterdam? Lees verder voor onze top 10 met beste aanraders…

De top 10 boeken over Amsterdam en omgeving

Duik in de geschiedenis van de Nederlandse hoofdstad, of ga de diepte in met specifieke onderwerpen over wat zich in Amsterdam heeft afgespeeld. Je leert vast iets dat je nog niet wist.


Snel overzicht: Deze boeken over Amsterdam raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste gids voor algemene bezoekers111 Plekken in Amsterdam die je gezien moet hebben: Dit boek is volgens ons een geweldige gids voor iedereen die de verborgen juweeltjes van Amsterdam wil ontdekken. Bas van Lier deelt zijn persoonlijke ervaringen en inzichten en neemt je mee door heel Amsterdam, van bekende musea tot minder bekende pareltjes. Hierdoor zien we Amsterdam door een nieuwe bril. >> Check laagste prijs
Beste gids voor jonge ontdekkers111 Plekken voor kinderen in Amsterdam die je gezien moet hebben: Speciaal voor onze jongere avonturiers is dit boek de perfecte gids. Vol met unieke uitjes en activiteiten, is dit boek volgens ons een garantie voor uren plezier en ontdekking voor de kinderen in de hoofdstad. >> Check laagste prijs
Beste kijk in stadsmanagement en hervormingBrand in Amsterdam: In dit diepgaande verslag krijgen we een kijkje in de uitdagingen van modernisering binnen een grote organisatie. Leen Schaap belicht de obstakels en triomfen van zijn periode als commandant bij brandweer Amsterdam-Amstelland. We vinden dit boek bijzonder verhelderend, vooral als het gaat om zaken als racisme, seksisme en machtsmisbruik. >> Check laagste prijs

1. Volwassen-versie: 111 Plekken in Amsterdam die je gezien moet hebben van Bas van Lier

Met persoonlijke ervaringen en inzichten van Bas van Lier wordt je mee op reis genomen door Amsterdam. Van musea tot bijzondere plekjes die je anders nooit zelf zou hebben gevonden, helpt dit boek je Amsterdam opnieuw ontdekken.

2. Kinder-versie: 111 Plekken voor kinderen in Amsterdam die je gezien moet hebben van Bas van Lier

Dezelfde gids voor volwassenen is er nu ook voor kinderen. Unieke uitjes en activiteiten in Amsterdam vormen de leidraad voor uren plezier.

3. Brand in Amsterdam door Leen Schaap

In 2016 werd Leen Schaap commandant bij brandweer Amsterdam-Amstelland. Het werd zijn taak om de brandweer te moderniseren en dit ging niet zonder slag of stoot. Ontdek in zijn analyse hoe wat hij tegen is gekomen op grotere schaal plaatsvindt en welke aanpak de beste is om racisme, seksisme en misbruik van macht binnen grote organisatie tegen te gaan.

4. De bakermat van de beurs van Lodewijk Petram

Lees over het ontstaan van de moderne effectenhandel en hoe de huidige aandeelhandel nog steeds lijkt op wat er in de zeventiende eeuw in Amsterdam gebeurde.

5. Stad in oorlog; Amsterdam 1940-1945 in foto’s van René Kok en Erik Somers

Houd jij van Nederlandse geschiedenis? Dan zal dit boek over het reilen en zeilen in Amsterdam tijdens de oorlog je kunnen boeien. De combinatie van foto’s die nog nooit eerder vertoond zijn met daarbij de verhalen, geven je een uniek beeld van Amsterdam in oorlogsperiode.

6. Trage tochten; wandelen in Groot Amsterdam van Rutger Burgers

In deze paperback vind je vier wandelingen in de stad Amsterdam en 11 wandelingen die binnen een half uur vanaf de stad uit te voeren zijn. Verlaat de stoep en ga het zandpad op. Wandelingen zijn tussen de 10 en 20 kilometer.

7. Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam van Alex Buis

Het blijft bij de activiteit wandelen, maar nu neemt de schrijver je mee door de buitenwijken van Amsterdam. De route in de wandelgids beslaat in totaal 227 kilometer en de tussentijdse begin- en eindpunten zijn prima per openbaar vervoer te bereiken. Leuk om dus telkens een deel te lopen wanneer je in (de directe omgeving) Amsterdam woont en je stad eens op een andere manier wilt leren kennen. Ontdek met deze wandelroute niet alleen de prachtige architectuur, maar ook hoe groen Amsterdam eigenlijk is.

8. Amsterdam acht keer anders van Gerard Goudriaan

De originele wandelroutes in deze gids komen tot stand door vanuit acht thema’s te werken. Je proeft aan alles dat de schrijver als stadsgids zijn geheimen met je deelt. De gids brengt je niet alleen bij betekenisvolle monumenten en prachtige uitzichten, maar ook de horeca heeft een plekje om de innerlijke mens tijdens wandelingen te verrassen. Krijg de beste tips van een insider als Gerard Goudriaan en je hebt Tripadvisor of Lonely Planet niet meer nodig.

9. Een kleine geschiedenis van Amsterdam van Geert Mak

Verdiep je in het verleden van de stad Amsterdam door te lezen over onder andere personen, schilderijen en gebouwen.

10. 500 Hidden Secrets of Amsterdam van Guido van Eijck en Saskia Naafs

Dit Engelstalige boek is niet alleen interessant voor buitenlanders die Amsterdam bezoeken, want doordat het boek door echte Amsterdammers geschreven is, ontdek je in de 500 locaties die de revue passeren plekken die je zelfs als Nederlander nog niet kende. Het is dan ook niet alleen leuk om als cadeau te geven, maar ook een verrassende gids om zelf Amsterdam mee in te gaan.