Coming of age is een genre binnen de literatuur die zich met name op de psychologische en morele groei van de hoofdpersoon richt. Vaak speelt dit zich af tussen de jeugd tot aan de volwassenheid. Hieronder geven we je de beste coming of age boeken.

Snel overzicht: Deze Coming Of Age Boeken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Meest aangrijpende overlevingsverhaalLieve Edward – Ann Napolitano: Edward’s reis door verdriet, roem en identiteitscrisis als de enige overlevende van een vliegramp maakt dit boek tot een diepgaande leeservaring. De ondersteuning die hij vindt in zijn buurmeisje Shay helpt ons te begrijpen dat herstel vaak wordt gevonden in onverwachte relaties. We vinden het inspirerend hoe het verhaal de weerbaarheid van de menselijke geest in het licht van tragedie belicht. >> Check laagste prijs
Beste inzicht in klassen- en genderdynamiekNormale mensen – Sally Rooney: Dit boek duikt diep in de complexiteit van menselijke relaties, en hoe sociale klassen en gender invloed hebben op de identiteit van een individu. We waarderen het psychologisch inzicht dat wordt aangeboden en het vermogen van het boek om de lezer te laten nadenken over wat het betekent om ‘normaal’ te zijn. De verweven levens van Marianne en Connell bieden een genuanceerde kijk op liefde, vriendschap en persoonlijke groei. >> Check laagste prijs
Beste humoristische blik op tienerlevenWinger – Andrew Smith: Ryan Dean’s avonturen als een begaafde, maar ondeugende tiener geven ons een komische maar tegelijkertijd diepgaande kijk op de uitdagingen van het opgroeien. Ondanks zijn streken vinden we het verfrissend hoe Ryan’s karakter wordt ontwikkeld met een combinatie van humor, liefde en op zoek gaan naar zijn eigen identiteit. Zijn onmiskenbare charme en strijd om te passen zijn zowel vermakelijk als aangrijpend. >> Check laagste prijs

De beste coming of age boeken

Laten we naar het overzicht gaan kijken van de beste boeken met het genre: coming of age. Dit is ons favoriete genre omdat opgroeien en volwassen worden zo’n mooi proces is. Perfect voor een innemend verhaal. Hieronder vind je de top 10.

1. Lieve Edward – Ann Napolitano

Een vliegramp en iemand die het overleeft. Deze combinatie is helaas zeldzaam. Maar Edward is als twaalfjarig jongetje de enige de vlucht naar Los Angeles heeft overleefd.

Edward vraagt zich af wat hij nu met zijn leven moet. Zijn hele familie is er niet meer. Sommige media willen zin aandacht en hij is plots een beroemdheid. Het meeste heeft hij echter aan de steun van zijn buurmeisje Shay. Zij ziet meer in hem dan ‘de jongen die de vliegtuigcrash overleefde’. Gedurende hun middelbare schoolcarrière bieden ze elkaar vaak de helpende hand. Ondertussen proberen ze allebei hun eigen identiteit te vinden. Want als je alles bent kwijtgeraakt: wie ben je dan?

2. Sofia draagt altijd zwart – Paoli Cognetti

De hoofdpersoon in dit boek is Sofia Muratore. Ze is een creatieve, ongrijpbare en unieke geest. Maar ze is ook beschadigd, haar geestelijke gezondheid is niet al te best. Interessant aan dit boek is dat het perspectief vanuit wie geschreven wordt, constant verandert. Soms zijn het de ouders, soms vrienden en vriendinnen van Sofia en vaak is het Sofia zelf die aan het woord komt. Dit boek gaat over het levenspad van Sofia tijdens haar adolescentie. Hoe ze om gaat met de moeilijkheden in het leven. Paoli Cognetti geeft dit op een intrigerende en meeslepende wijze weer.

3. Normale mensen – Sally Rooney

Marianne vraagt zich al haar hele leven af, waarom ze niet gewoon normaal kan zijn. Zoals de andere mensen. Sinds haar jeugd is ze al met Connell, een populaire jongen. Beiden vormen het hoofpersonage van het boek.

Dit boek biedt je een psychologisch inzicht in de klassenverschillen van de Ierse samenleving. En hoe deze verschillen van invloed zijn op de ontwikkeling van het mens zijn. Gender, afkomst, dapperheid en zelfverzekerdheid komen hier aan bod.

Het is een intense roman over twee jongeren die elkaar beïnvloeden in hun ontwikkeling. Hierdoor zijn ze anders dan ‘de normale mensen’. Het gaat over vriendschap, liefde en de macht die anderen over de loop van je leven kunnen hebben.

4. Winger – Andrew Smith

Als Ryan Dean 14 jaar is, zit hij al in de vijfde klas. Omdat hij verleden jaar een telefoon heeft gehackt, moet hij voor straf de slaapzaal liggen met de minst brave jongens. Het zijn voornamelijk de vechtersbazen die hier liggen.

Dit boek verteld over hoe een opgroeiende tiener de randen van het bestaan opzoekt. Hiervoor wordt hij gestraft, maar tegelijkertijd probeert hij iets van zijn leven te maken. In het boek gaat dit gepaard met liefde en humor, nadat Ryan als een blok valt voor de beeldschone Annie.

5. The emperor’s babe – Bernardcine Evaristo

Dit boek speelt zich af in het jaar 211 na Christus. Zuleika is pas elf jaar als ze trouwt met een dikke, oude Romein. De start van haar leven valt haar zwaar. Maar ze doet er alles aan om te overleven.

Dit boek toont de tegenstellingen die de wereld van toen kende. En hoe het is om als opgroeiend meisje met beide benen in ieder van beide werelden te staan. Enerzijds waren er de prachtige villa’s, anderzijds de rottende sloppenwijken. Er waren vrije mensen en er waren slavinnen. Zuleika behoort tot de vrijen maar ze kent geen vrijheid.

6. Aldus Sybren. Roman over een jonge transgender man die zijn draai probeert te vinden in zijn nieuwe leven – Micha Meinderts

Wat een bijzonder boek is dit. Het vertelt het verhaal van een jonge transgender man. Sybren is zijn naam en hij keert terug naar Nederland na jaren in Amerika te hebben gewoond.

In Nederland kent iedereen hem als jongen, niemand heeft hem als meisje meegemaakt. Een meisje was hij aan het begin van zijn leven, toen hij in Amerika woonde. Dit boek vertelt een oprecht en eerlijk verhaal. Je leert de hoofdpersoon Sybren kennen alsof hij je vriend is. En je leert om te kijken naar de Nederlandse maatschappij vanuit het oog van een buitenstaander.

7. The Poet X – Elizabeth Acavedo

Een jong meisje dat in Harlem in New York woont, ontdekt de kracht van Slam Poetry. Haar gedichten helpen haar om op zoek te gaan naar zichzelf. Het boek gaat voor een belangrijk deel over Slam Poetry. Haar gedichten houdt het meisje schuil voor haar streng religieuze moeder. Zij zou deze gedichten nooit accepteren. Maar het zijn juist deze gedichten die het meisje zo helpen. Dit boek vertelt haar verhaal naar haar eigen identiteit, hoe ze omgaat met verliefdheid en hoe ze haar zoektochten verenigd in de band met haar ouders.

8. Het meisjesmanifest – Carlie van Tongeren

Ze heeft nog maar een jaar op de middelbare school te gaan. Na een enorm vette zomer met Lars keert Tess terug naar haar school. Maar dan gebeurt er iets dat ze vreselijk vindt. Ze wordt het onderwerp van het ‘slettenlied’.

Opeens heeft iedereen op school een mening over haar. Het maakt Tess boos, ze is verontwaardigd. Mag ze dan niet zelf weten wat ze doet?

Dit boek gaat over slutshaming en de verschillende standaarden die binnen de westerse maatschappijen worden aangehouden. Als jongens veel dames regelen, dan zijn ze stoer. Vrijblijvende seks voor hen wordt goed bevonden. Maar meisjes worden als hoeren gezien. Carlie van Tongeren greep dit onderwerp aan en schreef er een mooi boek over.

9. De Kleenex kronieken –  Neske Beks

Als dochter van een Vlaamse vader en een Senegalese moeder, groeit Priscilla op in het dorpje Mortsel Den Oude God. De mogelijkheden liggen in het dorp niet voor het oprapen. Daar de meesten ofwel in de bierfabriek ofwel in de Kleenexfabriek gaan werken.

Dit boek gaat over opgroeien in een klein dorp in Vlaanderen. Waar niets verandert en alles hetzelfde blijft. Waar iedereen elkaar kent. Waar het verleden diepe littekens heeft nagelaten. Hier groeit Priscilla op en probeert ze wat van haar leven te maken.

10. It only happens in the movies – Holly Bourne

Audrey heft het helemaal gehad met de liefde. Haar ouders zijn namelijk gescheiden, een mislukte liefde. Haar vriendje ruilde haar in voor een ander, ook mislukte liefde. Ze heeft geen behoefte meer aan mannen.

Wanneer ze een baan neemt in een lokaal filmtheater, leert ze echter Harry kennen, die filmmaker wil worden. Ze worden smoorverliefd op elkaar. Het pad van de liefde verloopt echter niet zonder hobbels. Gaandeweg leert Audrey wat de betekenis van romantiek en liefde is. Deze roman geeft een eerlijke kijk op het fenomeen liefde en maakt een einde aan clichés. Het is een feministisch verhaal dat grote hilariteit kent.