Welke boeken over eenzaamheid raden wij aan? Het is een belangrijk onderwerp om over te lezen en om het te bespreken. In dit overzicht hebben we daarom de beste boeken over eenzaamheid voor je op een rijtje gezet.

De top 10 van de beste boeken over eenzaamheid

Eenzaamheid is regelmatig in het nieuws. Ouderen worden steeds eenzamer en worden soms pas gevonden als ze al een paar dagen (of weken) gestorven zijn. Hoe ontstaat eenzaamheid en is er iets aan te doen? Je leest het in deze lijst met toppers.

Snel overzicht: Deze boeken over eenzaamheid raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste diepgaande analyseVriendschap in tijden van eenzaamheid van Selma Franssen: Dit boek belicht de waarde van vriendschap in de moderne tijd, in tegenstelling tot de stille dreiging van eenzaamheid. We waarderen de genuanceerde benadering van Franssen in haar beschrijving van het belang van vriendschap als een tegengif voor eenzaamheid. >> Check laagste prijs
Meest praktijkgerichte blikLet niet op de rommel van Henk Plenter: Dit boek geeft een uniek inzicht in de realiteit van eenzaamheid door de ogen van iemand die daadwerkelijk in de huizen van eenzame mensen is geweest. We vonden het verhelderend en ook verrassend humoristisch, gezien het zware onderwerp. >> Check laagste prijs
Beste filosofische perspectiefOnmetelijke eenzaamheid van Ton Jorna en Willem Voois: Dit boek benadrukt het innerlijke aspect van eenzaamheid, wat volgens ons een frisse en diepgaande kijk op het onderwerp biedt. We zijn van mening dat deze benadering veel lezers kan helpen om eenzaamheid op een andere manier te zien en te begrijpen. >> Check laagste prijs

1. Vriendschap in tijden van eenzaamheid van Selma Franssen

Vriendschappen bestaan vaak langer dan de meeste liefdesrelaties en vrienden zijn de familie die je had gekozen als je echt zelf mocht kiezen. Toch zijn er allerlei initiatieven en projecten om eenzaamheid tegen te gaan. Veel vragen omtrent eenzaamheid (en de invloed van vriendschap) worden in dit boek door Selma Franssen onderzocht en beschreven.

2. Let niet op de rommel van Henk Plenter

De auteur heeft 43 jaar bij de Amsterdamse GGD gewerkt en in totaal zo’n 1600 woningen opgeruimd. Bij wat hij achter al deze voordeuren aantrof, kon hij vaak de connectie leggen met eenzaamheid en wat de invloed ervan geweest is op de bewoners van elk van de woningen. Er is echter ook plek voor humor en dat maakt dit boek – naast leerzaam – ook vermakelijk om te lezen.

3. Onmetelijke eenzaamheid van Ton Jorna en Willem Voois

Vaak wordt eenzaamheid gezien als een gebrek met relaties buiten de mens zelf. Dit boek zegt precies het tegenovergestelde: eenzaamheid zit binnen in jezelf. Door je innerlijke leven aan te pakken en te laten bloeien, krijgt “bestaan” een andere dimensie die juist minder eenzaamheid met zich mee brengt. Deze filosofische benadering doet je realiseren dat eenzaamheid veel meer is dan alleen het niet hebben van vrienden, een partner of familie.

4. Eenzaam sterven? van Arthur Polspoel

Sterven doet uiteindelijk iedereen alleen, maar gedurende de weg naar het sterven toe, kan communicatie – met terminaal zieken en de familie – van onschatbare waarde zijn. Leer het signaal van eenzaamheid herkennen, ook als de boodschap in een andere verpakking verscholen zit.

5. De eenzaamheidsparadox van Jeannette Rijks

Wetenschap, persoonlijke ervaringen en theorie komen samen in dit boek van Jeannette Rijks. Ze geeft veel antwoorden op algemene vragen over eenzaamheid en werkt uiteindelijk toe naar oplossingen voor het fenomeen.

6. Een gat waar je hart zit van Baukje van Kesteren

Veel mensen met autisme keren in zichzelf, maar dat betekent niet automatisch dat ze niet eenzaam zijn. Laat je informeren en inspireren door de ervaringen van verschillende mensen die aan het woord komen in dit boek. Het onderwerp is confronterend en gevoelig, maar de gedichtjes van de auteur vormen een prettige en verrassende afwisseling.

7. Eenzaamheid van Manfred Spitzer

Door digitalisering en individualisme staan we met zijn allen aan de afgrond van de eenzaamheid. De auteur heeft als hersenspecialist onderzoek gedaan naar de connectie tussen eenzaamheid en ziekten en depressies. Luister jij naar het alarm dat Manfred Spitzer probeert te slaan met zijn boek?

8. Tussen vlucht en verlangen van John Townsend

Dit boek gaat in op hoe eenzaamheid zich ontwikkelt. Vroeger was het een afweermechanisme voor iets anders, maar het heeft wel tot eenzaamheid geleid. Je omgeving – maar ook God – worden in dit boek opgenomen bij het bespreken van eenzaamheid. Kun je de cirkel na het lezen van dit boek doorbreken?

9. Eenzaamheid; troost door inzicht van Hans Stolp

Eenzaamheid kan ook anders voelen wanneer je het interpreteert als de weg naar spirituele groei. Dit boek schijnt dan ook een heel ander licht op het begrip eenzaamheid.

10. Baas boven baas van Mark Blaisse

De ondertitel van dit boek is “Overmoed, narcisme en eenzaamheid aan de top van bedrijfsleven en politiek”, precies waar dit boek – met veel toegelichte voorbeelden – over gaat. Met een helikopterblik wordt veldonderzoek binnen de top van bedrijven en politiek gedaan. Het hele verhaal is van humor voorzien, waardoor je het boek makkelijk en prettig doorleest, op zoek naar het antwoord op waarom de een wel en de ander geen geschikte leider is.