Een graphic novel is een striproman, ook wel beeldroman genoemd. Het zijn literaire stripverhalen met het karakter van een roman, waarbij de handelingen van personen in verband staan met hun karakter en innerlijke leven. We geven je hieronder de beste graphic novels. Lees verder…

Snel overzicht: Deze graphic novels raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Meest indringend en educatiefComplete Maus: Dit indringende werk bestaat uit twee delen waarin de gruwelijkheden van de holocaust worden beschreven. We vinden dit boek een ijzersterke vertelling over de angst, opluchting en het schuldgevoel tijdens de holocaust. >> Check laagste prijs
Kritische blik op de politiekV for Vendetta: Een klassieke graphic novel die zich afspeelt in een dystopisch Engeland. We waarderen hoe het boek een kritisch licht werpt op de hedendaagse politiek, en vinden dat het prachtig illustreert hoe popcultuur en maatschappijkritiek hand in hand kunnen gaan. >> Check laagste prijs
Beste coming-of-age verhaalBlankets: Dit boek is een diepgaande duik in het leven van Craig Thompson die opgroeit in een sterk religieus gezin in een conservatief deel van de VS. We worden meegenomen op een reis van volwassen worden, verliefdheid, twijfels en zelfontdekking. De dikte van het boek schrikt misschien af, maar we vinden het absoluut niet langdradig en juist heel meeslepend. >> Check laagste prijs

De beste graphic novels: het overzicht

Voor dit bijzondere boekengenre hebben we een speciale selectie gemaakt van de beste aanraders. Lees verder voor de beste klassiekers en nieuwere titels in het genre: graphic novel.

1. The complete maus – Art Spiegelman

Deze graphic novel bestaat uit twee delen. Het eerste is ‘Mijn vader bloedt geschiedenis’. Het tweede deel is ‘En hier begon mijn ellende pas’. In The complete maus zijn deze twee delen samengevoegd.

Ze beschrijven de gruwelijkheden van de holocaust in het Europa de geteisterd werd door de Duitse Nazi’s. De Joodse slachtoffers worden als muizen verbeeld. Polen zijn varkens en de nazi’s zijn ratten. Op een ijzersterke manier worden de angst van vervolging, de opluchting en het schuldgevoel van de bezetter overgebracht.

2. V for vendetta – Alan Moore en David Lloyd

Dit is een echte klassieker. Een prachtig boek van Alan Moore en David Lloyd. Het speelt zich af in het Engeland gegoten in een distopie: een akelige samenleving.

Het geeft een kritische blik op de politiek van vandaag de dag. Hiermee toont deze graphic novel aan dat popcultuur heel goed past binnen de maatschappij kritiek.

3. Blankets – Craig Thompson

Dit is met 600 pagina’s een heel lang boek maar zeker niet langdradig. In het boek volg je de jonge Craig Thompshon. Hij groeit op in een zwaar religieus gezin. Samen wonen ze in een klein dorp in Winsconsin, Verenigde Staten en de omgeving is behoudend.

Het boek gaat over volwassen worden en alles wat daarbij komt kijken. Het verliefd worden, de twijfel aan alles in het leven inclusief jezelf. Maar ook het afzetten tegen de ouders en het ontplooien van talenten komen aan bod in het novel.

4. Persepolis – Marjane Satrapi

Dit is een autobiografisch verhaal. Het vertelt over een jonge Iraanse vrouw. Ze groeit op tijdens de islamitische revolutie van de jaren zeventig en tachtig van de twintigste eeuw. Hierin krijgt ze meer en meer met vrijheidsbeperkingen van doen. Ook wordt ze gaandeweg meer onderdrukt.

Uiteindelijk wordt Marji naar vrienden gestuurd in Oostenrijk. Hier binnen de westerse wereld zou ze meer kansen hebben maar ze kan er niet aarden. Maar wanneer ze uiteindelijk is teruggekeerd naar Iran, voelt ze zich ook hier niet meer thuis.

5. Watchmen – Alan Moore

Deze graphic novel is een van de best verkopende. Dat is het al jaren. En om een reden. Het is namelijk een echte klassieker binnen het genre.

Dit novel is een verhaal rond een superheld. De lezer krijgt hierbij echter ook de minder mooie kant van een held te zien. De superheld blijkt namelijk een donkere kant te hebben en heeft zo zijn beperkingen. Hiermee was de novel, toen deze geschreven en getekend werd, uniek voor zijn tijd.

6. The mental load – Emma

Dit is een prachtige graphic novel, geschreven als een comic. Emma is er niet vies van om allerlei maatschappelijke thema’s aan de kaak te stellen.

Onder meer het dilemma van het ouderschap in combinatie met werk komt aan bod. Ook Emma’s eigen ervaringen in het ziekenhuis bespreekt ze in haar novel. Dit maakt The mental load heel inhoudelijk en leerzaam voor de lezer. Het leest tegelijkertijd enorm lekker weg.

7. Building stories – Chris Ware

Dit is veel meer dan een boek, want het zijn eigenlijk veertien boekjes, papieren en pamfletten die gezamenlijk in een doos zitten. Samen vertellen ze het verhaal van een aantal flatbewoners. Hiermee is het een soort roman, strip, maar ook spel en speurtocht in een.

Je bepaalt zelf waar je met lezen begint. Dit maakt voor het verhaal an sich niet zo veel uit. Maar wel voor hoe het verhaal zich ontwikkelt. Dat is voor iedereen weer anders.

Het is een bijzondere, aparte en daarmee unieke graphic novel. Als je een van dit type verhalen houdt, dan is Building stories van Chris Ware een absolute aanrader.

8. In search of lost time: Swann’s way – Stephane Heuet

Het boek van Proust is voor velen onbegonnen werk. Het telt namelijk meer dan vierduizend pagina’s. Je bent niet de enige die het om deze reden durft te lezen.

Stephane Heuet helpt ons uit de brand. Hij verwerkte namelijk het werk van Proust in zijn graphic novel. Hiermee biedt hij je de ideale introductie van Heuet’s ‘In search of lost time’. Het is daarbij echt heel mooi geïllustreerd.

9. Het ongeval – Mikaël Ross

AC/DC, dieren -met name cavia’s- en marshmallows zijn de dingen waarvan Noel het meeste houdt. Hij woont nog thuis. Samen met zijn moeder. In een flat in Berlijn. Hierbij lijkt alles prima in orde, zijn leven loopt op rolletjes. Totdat zijn moeder een beroerte krijgt.

Omdat Noel een verstandelijke beperking heeft, moet hij buiten de stad gaan wonen. Alleen daar kan hij namelijk terecht om begeleid te wonen. Zijn moeder is hier namelijk niet meer toe in staat. In deze prachtige serie lees je hoe het hem verder vergaat in zijn leven.

10. Le bleu est un couleur chaude – Julie Maroh

Je kent misschien wel de film Blue is the warmest color. Dit is dus een verfilming van een graphic novel. Grappig he! Als je deze film al gezien hebt, lees dan ook het boek. Dat is namelijk minstens net zo goed.

Het gaat over de jonge Clementine. Ze loopt een meisje tegen het lijf dat blauw haar heeft. En ze wordt tot over zijn oren verliefd op haar. De relatie die hierop volgt is op zijn zachtst gezegd onstuimig te noemen.  Dit novel gaat over de ontdekking van de lesbische liefde. Deze gaat niet over een nacht ijs maar ontwikkelt zich op een zacht en woelige manier.