Wat zijn de beste boeken over het thema: sterven en dood? In dit artikel vind je onze top 10 met aanraders die zowel voor kinderen als volwassenen erg zinvol kunnen zijn. Lees verder…

De top 10 boeken over de dood en wat ermee gepaard gaat

Je denkt er het liefst niet aan, maar toch staat het ons allemaal te wachten. De dood raakt jezelf, je ouders, je kinderen en anderen om je heen. Wat leidt tot de dood en hoe je ermee om kunt gaan, lees je in de volgende boeken:

1. Life line – In de wachtkamer van de dood van A.M. The

Laat je door de ervaringen van deze schrijfster in een verpleeghuis meenemen in de wereld van dementerende mensen, die vaak niet meer behandeld willen worden en graag willen sterven. Welke problemen kunnen zich voordoen? Hoe zie jij je levenseinde als er bij jou dementie geconstateerd zou worden? Dit boek zet aan tot nadenken.

2. In de dood kun je niet wonen van Anne van der Meiden

Je kunt van alles over de dood horen, zien of lezen, maar dat maakt je ervaringen zodra je met de dood te maken krijgt niet minder uniek. Met de dood komt verandering en dit boek helpt je anders te kijken naar deze permanente verandering, zodat je minder (zwaar) hoeft te lijden.

3. Op de drempel van Coen Verbraak

In dit boek neemt Coen Verbraak je mee in het verhaal van acht individuen die te horen hebben gekregen dat het einde van hun leven in zicht is. Je leest over emoties die gepaard gaan met het besef dat het binnenkort zover is, maar ook over hoe intens het laatste stukje leven nog is.

4. Leven in het zicht van de dood van Jacinta van Harteveld

Deze praktische inzichten helpen jou bij het vormgeven van je leven net voor, maar ook net na de dood van een belangrijk iemand in je omgeving. Je kunt het boek ook gebruiken wanneer je in de zorg werkt en regelmatig met de dood van een patiënt, familie en nabestaanden te maken krijgt.

5. Het keerpunt van Julia Samuel

Het liefst vermijd je verdriet en verandering en toch ontkom je er niet aan. De dood is dan ook een van de grote veranderingen die benoemd wordt in dit boek. De rode draad gaat over hoe je met ingrijpende veranderingen om kunt gaan, zodat je niet in een overlevingsstand blijft staan, maar weer echt gaat leven.

6. Als je je kindje verliest in de zwangerschap van Miriam van Kreij

Dit werkboek helpt je het verlies van een kindje te verwerken. Gedichten, tips en vragen die gesteld worden, zetten je ertoe aan om alleen – of samen met je partner – de heling van je verdriet in gang te zetten.

7. Eigenlijk zegt u dat u dood wil?! van Paul van Hoek en Frans Brinkman

Werk je in de hulpverlening met suïcidale cliënten? Dan kan dit boek handvatten bieden tijdens de gespreksvoering met je cliënten. De valkuilen worden besproken en ook hoe je dezen kunt vermijden. Dit boek is geschreven door experts die zowel praktische ervaring als theoretische kennis hebben.

8. Doorleefboek (voor kind) en Meeleefboek (voor hulpverlener) van Ellen Dreezens

Door de teksten en opdrachten in deze boeken kun je als hulpverlener een kind ondersteunen tijdens de rouwperiode. Het geeft specifieke informatie en oefeningen om emoties te leren uiten en het verdriet te begrijpen, verwerken en accepteren. Deze praktische aanpak helpt kinderen om problemen als volwassenen beter het hoofd te kunnen bieden.

9. Met mijn ziel onder de arm van Riet Fiddelaers-Jaspers

Je leert via dit boek over de stappen die je in de verliescirkel doorloopt, of het nu om de dood of een andere vorm van verlies gaat. Je zult ook beseffen dat verlies of rouw automatisch een rol spelen wanneer je liefhebt, want door je open te stellen voor een ander loop je ook het risico diegene kwijt te raken.

10. Ik zal je nooit vergeten van Riet Fiddelaers-Jaspers

Gebruik dit herinneringsboek voor kinderen tot ongeveer 12 jaar, wanneer ze iemand die dierbaar voor hen is verliezen.