Wat zijn de beste historische romans? Wij hebben hieronder onze top 10 aanraders voor je neergezet. Lees verder en kies jouw volgende historische roman uit…

De beste historische romans

Hieronder vind je de tien meest gewaardeerde en best beoordeelde historische romans.

1. De man van St. Petersburg – Ken Folett

We schrijven het jaar 1914. In Londen is een man genaamd Felis aangekomen met maar een doel: het plegen van een moord die vaart der volkeren voor altijd een andere koers zal geven. Zijn naam is Winston Churchill en ooit zou hij de Duitsers en het Nazisme gaan verslaan. Maar dertig jaar eerder staat hij op de dodenlijst van Folett.

De man van St. Petersburg

2. Kerst op Carnton – Tamera Alexander

De Amerikaanse burgeroorlog is net ten einde en Aletta Prescott, die net haar man heeft verloren, vecht om haar bestaan. Samen met haar zesjarige zoontje dreigt ze huis en haard te verliezen. Dan komt ze een gewonde soldaat tegen. Ze raken bevriend, maar is hij wel te vertrouwen? En zijn de lichamelijk gewonde soldaat en de geestelijk gewonde Prescott in staat om elkaar te helen?

Carnton Romans – Kerst op Carnton

3. Alleen Beer mocht mee – Vivian den Hollander

Dit verhaal, dat op waarheid gebaseerd is, neemt de lezer mee naar Nederlands Indië. Trudi en haar ouders hebben er een goed leven, tot de Tweede Wereldoorlog uitbreekt en de Japanners binnenvallen. Naast de Japanners, beginnen ook delen van het Indische volk hen naar het leven te staan. Nadat haar vader wordt opgepakt, verandert alles in haar jonge leven. Ze weet niet of ze hem ooit nog terug zal zien.

Alleen Beer mocht mee

4. Het meisje uit de Mandemakerssteeg – Marja Visscher

Wie voor een dubbeltje is geboren, die wordt toch nooit een kwartje. Gaat deze quote op voor de jonge Leentje? Zijzelf vindt van niet. Ze doet er alles aan om op te klimmen op de maatschappelijke ladder, als dochter van een visvrouw uit een kelderwoning. Ze komt in haar strijd tot groei tegenover haar moeder te staan. Dit verhaal beschrijft op een mooie manier de klassenstrijd in het Amsterdam van 1748.

Het meisje uit de Mandenmakerssteeg

5. Cilka’s keuze – Heather Morris

Zestien jaar is ze als ze met de trein naar Auschwitz wordt gedeporteerd. Eenmaal in het concentratiekamp wordt Cilka Klein gedwongen tot liefde met een kampcommandant. Ze valt op: als enige in het kamp wordt ze niet kaalgeschoren. Na de oorlog wordt ze beschuldigd van collaboratie en eindigt zo in een strafkamp in Siberië. Dit boek vertelt het verhaal van dwang, onschuld en oordeel, overleven en de confrontatie met de dood, die altijd op de loer ligt.

Cilka’s keuze

6. De welwillenden – Jonathan Littell

Max Aue is een Duitser die fout is geweest in de oorlog. Dit boek is vanuit zijn persoon geschreven en geeft een interessant beeld over wat iemand dreef om hogerop te klimmen op de nationaalsocialistische ladder. Zijn verhaal is controversieel maar biedt aldus ook een goede inkijk in de diepste haarvaten van het nazisysteem.

De welwillenden

7. Bloemblad van zee – Isabel Allende

De verschrikkelijke Spaanse Burgeroorlog nadert het einde en de Victor Dalmau, een jonge arts, besluit samen met zijn vriendin te vluchten naar Frankrijk. Ze zijn namelijk gedwongen om Barcelona te verlaten. Hun vlucht verloopt via het schip Winnipeg, samen met tweeduizend anderen. Ze eindigen echter in Chili en worden hier als helden ontvangen. Totdat ook hier in 1973 een dictatuur uitbreekt en ze weer moeten vluchten. Dit boek is een reis door landen, systemen maar bovenal een reis door de twintigste eeuw.

Bloemblad van zee

8. De druiven der gramschap – John Steinbeck

In de VS de Grote Depressie genoemd. De tijd na de beurskrach in 1929 toen de beurs een vrije val maakte. Met grote werkeloosheid tot gevolg. Grote droogte op de prairies en Dust Bowls. Het boek vertelt het verhaal van de familie Joad die net als honderdduizenden anderen vanwege hongersnood gedwongen werden om te verhuizen.

De druiven der gramschap

9. The last kingdom – Bernard Cornwell

Het verhaal spelt zich af ten tijde van de Vikingen. De jonge Sax Uhtred wordt door de Deense Viking Ragnar ontvoerd en geadopteerd. De Denen veroveren een steeds groter deel van Engeland maar vinden in Sax, wanneer hij een volgroeide man is, hun tegenstander. Dit is een echte historische avonturenromen met Noormannen, Vikingen en veldslagen.

The Last Kingdom

10. Heer van de zilveren boog – David Gemmell

Naast dat Troje bedreigd wordt door een interne burgeroorlog, staan ook de Grieken voor de poort. Het boek beschrijft de avonturen van de Griekse prins en held Helikaon. Vol romantiek, oorlogen en uiteraard Griekse helden is dit boek voor de oudheid-liefhebber een echte aanrader om te lezen.

Heer Van De Zilveren Boog

Veel leesplezier!