Wat zijn de beste historische romans? Wij hebben hieronder onze top 10 aanraders voor je neergezet. Lees verder en kies jouw volgende historische roman uit…

Onze zoektocht naar de beste historische romans

Historische romans combineren wat ons betreft het beste van twee wereld: de fantasie van fictie en belangrijke geschiedenislessen. Wil je op een speelse manier meer te weten komen over het verleden, of ben je heel erg geïnteresseerd in het verleden? Dan zal de historische roman zeker aanslaan. Wat ons betreft leest het net wat beter dan een geschiedenisboek, al zijn we daar zeker ook niet vies van. Geschiedenis is een hobby van ons, vandaar dat we ons verdiepten.

Onze kennis op gebied van historie en romans

Eén van onze redactieleden is een afgestudeerd historicus en weet ons tal van bijzondere en interessante feitjes over de geschiedenis te vertellen. De geschiedenis is vaak gekker en meer divers dan je denkt. Denk je bijvoorbeeld aan de term “middeleeuwen”, dan denk je al gauw aan één pot nat. Maar in een periode van 1000 jaar is in Europa echt ontzettend veel gebeurt. Eén van de leukste manieren om geschiedenis te ontdekken is aan de hand van je fantasie.

Dit zijn de beste historische romans

Hieronder vind je de tien meest gewaardeerde en best beoordeelde historische romans.

1. De man van St. Petersburg – Ken Folett

We schrijven het jaar 1914. In Londen is een man genaamd Felis aangekomen met maar een doel: het plegen van een moord die vaart der volkeren voor altijd een andere koers zal geven. Zijn naam is Winston Churchill en ooit zou hij de Duitsers en het Nazisme gaan verslaan. Maar dertig jaar eerder staat hij op de dodenlijst van Folett.

De man van St. Petersburg

2. Kerst op Carnton – Tamera Alexander

De Amerikaanse burgeroorlog is net ten einde en Aletta Prescott, die net haar man heeft verloren, vecht om haar bestaan. Samen met haar zesjarige zoontje dreigt ze huis en haard te verliezen. Dan komt ze een gewonde soldaat tegen. Ze raken bevriend, maar is hij wel te vertrouwen? En zijn de lichamelijk gewonde soldaat en de geestelijk gewonde Prescott in staat om elkaar te helen?

Carnton Romans – Kerst op Carnton

3. Alleen Beer mocht mee – Vivian den Hollander

Dit verhaal, dat op waarheid gebaseerd is, neemt de lezer mee naar Nederlands Indië. Trudi en haar ouders hebben er een goed leven, tot de Tweede Wereldoorlog uitbreekt en de Japanners binnenvallen. Naast de Japanners, beginnen ook delen van het Indische volk hen naar het leven te staan. Nadat haar vader wordt opgepakt, verandert alles in haar jonge leven. Ze weet niet of ze hem ooit nog terug zal zien.

Alleen Beer mocht mee

4. Het meisje uit de Mandemakerssteeg – Marja Visscher

Wie voor een dubbeltje is geboren, die wordt toch nooit een kwartje. Gaat deze quote op voor de jonge Leentje? Zijzelf vindt van niet. Ze doet er alles aan om op te klimmen op de maatschappelijke ladder, als dochter van een visvrouw uit een kelderwoning. Ze komt in haar strijd tot groei tegenover haar moeder te staan. Dit verhaal beschrijft op een mooie manier de klassenstrijd in het Amsterdam van 1748.

Het meisje uit de Mandenmakerssteeg

5. Cilka’s keuze – Heather Morris

Zestien jaar is ze als ze met de trein naar Auschwitz wordt gedeporteerd. Eenmaal in het concentratiekamp wordt Cilka Klein gedwongen tot liefde met een kampcommandant. Ze valt op: als enige in het kamp wordt ze niet kaalgeschoren. Na de oorlog wordt ze beschuldigd van collaboratie en eindigt zo in een strafkamp in Siberië. Dit boek vertelt het verhaal van dwang, onschuld en oordeel, overleven en de confrontatie met de dood, die altijd op de loer ligt.

Cilka’s keuze

6. De welwillenden – Jonathan Littell

Max Aue is een Duitser die fout is geweest in de oorlog. Dit boek is vanuit zijn persoon geschreven en geeft een interessant beeld over wat iemand dreef om hogerop te klimmen op de nationaalsocialistische ladder. Zijn verhaal is controversieel maar biedt aldus ook een goede inkijk in de diepste haarvaten van het nazisysteem.

De welwillenden

7. Bloemblad van zee – Isabel Allende

De verschrikkelijke Spaanse Burgeroorlog nadert het einde en de Victor Dalmau, een jonge arts, besluit samen met zijn vriendin te vluchten naar Frankrijk. Ze zijn namelijk gedwongen om Barcelona te verlaten. Hun vlucht verloopt via het schip Winnipeg, samen met tweeduizend anderen. Ze eindigen echter in Chili en worden hier als helden ontvangen. Totdat ook hier in 1973 een dictatuur uitbreekt en ze weer moeten vluchten. Dit boek is een reis door landen, systemen maar bovenal een reis door de twintigste eeuw.

Bloemblad van zee

8. De druiven der gramschap – John Steinbeck

In de VS de Grote Depressie genoemd. De tijd na de beurskrach in 1929 toen de beurs een vrije val maakte. Met grote werkeloosheid tot gevolg. Grote droogte op de prairies en Dust Bowls. Het boek vertelt het verhaal van de familie Joad die net als honderdduizenden anderen vanwege hongersnood gedwongen werden om te verhuizen.

De druiven der gramschap

9. The last kingdom – Bernard Cornwell

Het verhaal spelt zich af ten tijde van de Vikingen. De jonge Sax Uhtred wordt door de Deense Viking Ragnar ontvoerd en geadopteerd. De Denen veroveren een steeds groter deel van Engeland maar vinden in Sax, wanneer hij een volgroeide man is, hun tegenstander. Dit is een echte historische avonturenromen met Noormannen, Vikingen en veldslagen.

The Last Kingdom

10. Heer van de zilveren boog – David Gemmell

Naast dat Troje bedreigd wordt door een interne burgeroorlog, staan ook de Grieken voor de poort. Het boek beschrijft de avonturen van de Griekse prins en held Helikaon. Vol romantiek, oorlogen en uiteraard Griekse helden is dit boek voor de oudheid-liefhebber een echte aanrader om te lezen.

Heer Van De Zilveren Boog

Historische romans kritisch bekeken

Natuurlijk moet je ook altijd vrij kritisch zijn op historische romans. Aan de ene kant is het volgens sommigen natuurlijk vrij makkelijk om gewoon iets te “lenen” uit de geschiedenis, als je zelf geen leuke setting en personages kunt bedenken. Daarnaast komt het helaas ook nog vaak dat auteurs van historische romans geen goed onderzoek doen naar de periode of de mensen waarover ze schrijven, waardoor het in historisch opzicht onrealistisch wordt.

Wat belooft de schrijver van een historische roman je?

Schrijvers van historische romans hebben gelukkig vaak zelf een grote voorliefde voor de geschiedenis en weten die liefde over te brengen op de lezer. Het gaat er vaak niet eens zozeer om in welke periode het verhaal zich afspeelt, maar hoe die periode in het verhaal op de achtergrond wordt omschreven. Uiteindelijk gaat het natuurlijk vooral om de dynamiek tussen de personages. Als het op dat vlak niet goed zit, valt het verhaal als een pudding ineen.

Onze criteria voor goede historische romans

Een goede historische roman voldoet wat ons betreft aan het volgende:

 • De historische roman is te koop voor een goede prijs

 • De historische roman heeft een realistische en waarheidsgetrouwe setting

 • Fictieve en non-fictieve elementen vloeien subtiel in elkaar over

 • De historische roman is meer dan alleen een verhaal dat zich toevallig in het verleden afspeelt: het tijdvak heeft ook een soort van symbolische betekenis.

Historische romans: onze onderzoeksdata

Wij houden van lezen, dus voor ons is het geen enkel probleem om praktijkonderzoek uit te voeren. Wat dat inhoudt? Zelf romans lezen. De historische romans die in dit artikel zijn opgenomen, zijn door minstens één redactielid – maar waarschijnlijk meerderen – gelezen. Zo kunnen wij een zo waarheidsgetrouw en realistisch mogelijk beeld geven van de magie van het boek.

Second opinion: beste historische romans volgens Paradijsvogelsmagazine.nl

Paradijsvogelsmagazine heeft een aantal historische romans aangewezen die van hoge kwaliteit zijn:

 • Het meisje met de parel van Tracy Chevalier uit 2015 speelt zich af in het atelier van de bekende Hollandse schilder Johannes Vermeer.

 • Een zomer lang geleden van uit Fiona Valpy uit 2020 is een verhaal dat zich afspeelt vlak voor en tijdens de tweede wereldoorlog. Centraal staat een Schotse verzetsstrijder.

 • Alleen beer mocht mee van Vivian den Hollander uit 2019.

 • Dagboek van een Geisha van Arthur Golden uit 2002 is onder meer ook verfilmd. Het gaat over een meisje dat wordt getraind als Geisha (een gezelschapsdame tegen betaling, maar geen prostituee). 

 • De Stormroos van Corina Bomann uit 2015 speelt zich af aan de Baltische Zee en Oost-Duitsland.

 • De stof in haar handen van Bianca Pitzorno uit 2020 speelt zich af in het Sardinië van begin twintigste eeuw.

 • Cilka’s keuze van Heather Morris uit 2019.

 • Plantage Wildlust van Tessa Leuwsha uit 2020 speelt zich af in begin twintigste eeuw op een plantage in Suriname.

 • Het meisje uit de mandemakerssteeg van Marja Visscher uit 2019.

 • Parijs in september van Leila Meacham uit 2020 gaat over vijf Amerikaanse spionnen tijdens de tweede wereld oorlog die in Parijs hun geheime missie uitvoeren.

Jouw historische roman vervolgstap

In dit artikel hebben we de beste historische romans met je gedeeld en ook nog een aantal suggesties gedaan. We hebben je verteld waar je op moet letten als je zelf een historische roman wil aanschaffen. Het aanbod historische romans is breed, dus er zit ongetwijfeld iets voor je tussen.

Veel leesplezier!