Welke boeken over mythen zijn het meest interessant om te lezen? Misschien ben je geïnteresseerd in Griekse Goden, de Noorse mythologie of misschien wel iets heel anders, zoals modernere mythen. Wij hebben de beste mythologie-boeken voor je op een rijtje gezet. Lees verder…

De beste Mythische verhalen: van Zeus tot Odin, Hercules tot Bigfoot

Mythes zijn van alle tijden. Ze zijn zo oud als de mens. Ze zijn cultuurgebonden, maar overstijgen ze ook. Ontdek waarom deze verhalen de tand der tijd hebben doorstaan.


Snel overzicht: Deze boeken over mythen & mythologie raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor kinderenThe Book of Mythical Beasts and Magical Creatures: Dit boek is speciaal gemaakt voor kinderen tussen 7 – 9 jaar. Geschreven door Stephen Krensky en uitgegeven door DK Publishing, biedt het boek een fascinerend overzicht van fictionele dieren van over de hele wereld, van Amerika tot Japan en van klassiek Griekenland tot Aboriginal Australië. Elke mythe heeft een verhaal en een kern van waarheid. >> Check laagste prijs
Meest complete overzichtThe Mythical Creatures Bible: Dit gedetailleerde werk van Brenda Rosen beschrijft alle mythische en fantastische schepsels die niet alleen in de bijbel voorkomen, maar ook in folklore en legendes. We waarderen hoe grondig Rosen de oorsprong van deze mythen verkent, en hoe ze onderscheid maakt tussen wat mogelijk een oorsprong in de realiteit heeft en wat puur fictief is. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor duistere mythenThe Encyclopedia of Demons and Demonology: Voor degenen die geïnteresseerd zijn in het duisterdere aspect van mythen, vinden wij dit boek van Rosemary Ellen Guiley een uitstekende keuze. Het gaat diep in op demonen in verschillende culturen, hun geschiedenis en hun relatie tot andere spirituele entiteiten. We waarderen vooral de diepgang waarmee Guiley de geschiedenis van magie, hekserij en demonen behandelt. >> Check laagste prijs

The Book of Mythical Beasts and Magical Creatures – speciaal voor kinderen

Uitgegeven door DK Publishing, opgericht in Londen in 1974, als onderdeel van Penguin Random House. DK Publishing legt zich toe op geïllustreerde uitgaven. De auteur van dit compendium is Stephen Krensky. Het is speciaal gemaakt voor kinderen van 7 – 9 en belicht een breed scala aan fictionele dieren van over de hele wereld: van Amerika to Japan, klassiek Griekenland tot Aboriginal Australië. Achter elke gekke mythe zit een verhaal en een kern van waarheid.

The Mythical Creatures Bible – alle bijbelse schepselen op een rijtje

Dit werk heeft met recht de ondertitel The Definitive Guide to Legendary Beings gekregen. Auteur Brenda Rosen legt zich toe op het beschrijven van alle mythische en fantastische schepsels die in de bijbel, maar ook in folklore en legendes, voorbij komen. Ze gaat ook op zoek naar de oorsprong van deze mythen en ontdekt dat sommige schepsels vermoedelijk een oorsprong in de realiteit hebben, terwijl anderen grotendeels of geheel uit de mouw zijn geschud.

The Encyclopedia of Demons and Demonology – verantwoord griezelen

Auteur Rosemary Ellen Guiley gaat in dit boek uit 2009 op zoek naar de waarheid achter demonen in verschillende culturen. Demonen zijn net als hun positieve tegenhangers: engelen of ‘positieve’ geesten in vrijwel elke traditie terug te vinden. Guiley bespreekt onder andere de geschiedenis van magie en hekserij, typen demonen en alles dat gerelateerd is aan demonen.

Beowulf – onzelfzuchtig heroïsme en ongekende machtsstrijd

Hoewel de Schrijver van de tekst onbekend is, is Beowulf het belangrijkste literaire werk uit de tijd dat de Angelsaksen het Britse continent in handen hadden. Het verhaal is talloze keren verfilmd. Wie zoekt naar een goede vertaling, kan die van Kevin Crossley-Holland uit 2009 kiezen. Het verhaal gaat over de Scandinavische held Beowulf, die de Deense koning Hrothgar te hulp schiet en hem verlost van het monster Grendel en diens wraakzuchtige moeder.

Griekse Mythen – voor alle liefhebbers van Griekse mythologie

Een verzamelwerk van onze eigen Nederlandse Imme Dros, die in 1936 op Texel geboren werd. Ze rondde het Gymnasium succesvol af en ging vervolgens Nederlands studeren. In haar schrijfcarrière sleepte ze een recordaantal Zilveren Griffels binnen. Vanaf de jaren ’90 verdiepte Dros zich in de Griekse mythen. Naast Griekse Mythen publiceerde zij ook Ilios & Odysseus. In deze mythebundel komen talloze bekende en minder bekende Griekse mythen voorbij, evenals vele legendarische figuren, waaronder die uit de Trojaanse oorlogen. Helder en overzichtelijk geschreven, met veel gevoel voor stijl. Kortom: ideaal voor elke liefhebber van Griekse mythen.

Mythos – de Griekse wereld in een nieuw jasje

Van acteur en komiek Steven Fry, die onder andere bekend werd door zijn rollen in A bit of Fry and Laurie en Blackadder. In zijn verhaal over de Griekse mythen komen liefde, lust, moord, doodslag, triomf, komedie en tragedie samen. Van de eerste daden van de Goden, tot de Trojaanse oorlogen, tot het lot van Koning Midas: Fry’s pakkende stijl verveelt geen moment.

Romeinse Sagen en Legenden – Romeinen op hun best

Een werk uit 2008 van K. Vincke en Jo Claes. Net als in de Griekse traditie zat de Romeinse literaire wereld vol mythische wezens, goden, helden en volkeren. Een deel van die verhalen is gebaseerd op eerdere Griekse, maar een geheel (denk aan het verhaal van Romulus & Remus) is uniek voor Rome. Alle verhalen zijn voorzien van stambomen va de personages en kaarten.

Geïllustreerde Griekse mythologie encyclopedie – inzichtelijk en onderbouwd

Van Guus Houtzager, uitgegeven in 2003. De auteur gaat langst alle voornaamste Griekse helden, goden en halfgoden. Hij behandelt talloze begrippen en voorziet de trefwoorden van een uitgebreide inleiding. In totaal staan er meer dan 500 tekeningen en kleurenfoto’s in dit boek. Tot slot vindt je een unieke verzameling van Griekse begrippen die hun weg hebben gevonden in Nederlandse spreekwoorden: denk aan sisyfusarbeid, Herculische kracht en homerisch gelach.

The Bigfoot Book – de geboorte van moderne mythen

Mythologische verschijnselen zijn van alle tijden, dat bewijst dit boek van Nick Redfern uit 2015 met de ondertitel The Encyclopedia of Sasquatch, Yeti and Cryptid Primates. De vele fenomenen van mythische wezens worden bestudeerd aan de hand van de beschikbare bronnen, literatuur en film, samenzweringstheorieën, foto’s en video’s van twijfelachtige aard en duizenden verslagen van ooggetuigen. De fascinatie met deze mythische beesten is in de moderne, digitale samenleving groter dan ooit te voren, blijkt uit talloze filmpjes en internetfora.

De Edda – de Germaanse oudheid herleefd

De Edda uit 2020 is een onderdeel van AnkhHermes Klassiekers, van de hand van Jan de Vries. De Edda staan voor een selectie Helden- en Godenliederen uit de verre Germaanse geschiedenis. Sommigen van deze liederen zijn in de tiende tot dertiende eeuw in IJsland en Noorwegen ontstaan, maar zijn bewerkingen van oudere overleveringen. Deze verhalen zitten vol Germaanse levenswijsheid en worden afgewisseld met runenteksten en oude mythen.