Wat zijn de beste boeken over schrijven – voor beginners en gevorderden? Hier vind je onze beste aanraders zodat je exact leert hoe je het beste kunt gaan leren schrijven. Lees verder…


Snel overzicht: Deze boeken over het schrijven van fictie & non-fictie raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor autobiografisch schrijvenSchrijf je levensverhaal – Mieke Bouma: Dit boek, onderdeel van De schrijfbibliotheek-reeks, biedt een schat aan tips en adviezen om je eigen levensverhaal vast te leggen. We vinden het niet alleen informatief maar ook inspirerend. >> Check laagste prijs
Beste motivatieboostDurf te schrijven – Carry Slee: Afkomstig van de gevierde kinderboekenschrijfster, is dit werk een prachtige bron van inspiratie en praktische tips. Carry’s humoristische en toegankelijke stijl maakt het schrijfproces voor ons licht en aangenaam. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor scenarioschrijvenBasisboek scenarioschrijven – Joost Schrickx: Dit boek is speciaal voor diegenen die zich willen verdiepen in het schrijven van scenario’s, zowel voor fictie als documentaires. Een must-have voor elke aspirant scenarioschrijver. >> Check laagste prijs

Ontdek de beste boeken over schrijven

In deze lijst vind je de beste boeken over het schrijven van fictie en non-fictie.

1. Schrijf je levensverhaal – Mieke Bouma

Schrijf je levensverhaal is een boek uit De schrijfbibliotheek-reeks. Alle boeken in deze reeks zijn bedoeld om jou te helpen een betere schrijver te worden. Aan de hand van talloze tips, adviezen en oefeningen, leer je wat je wel en vooral ook wat je niet moet doen tijdens dit proces. Het werk van Mieke Bouma verdient dan ook zeker een plekje op deze lijst van beste boeken over schrijven.

2. Durf te schrijven – Carry Slee

Beginnen met schrijven is soms een kwestie van durven. En wie kan je dat beter vertellen dan succesvol kinderboekenschrijfster Carry Slee. Zij schreef dit boek boordevol inspirerende opdrachten en tips, waarmee ze je op een toegankelijke en humoristische manier door het proces sleept.

3. Basisboek scenarioschrijven – Joost Schrickx

Hoewel de meeste boeken in deze lijst ingaan op het schrijven van boeken, vertelt Joost Schrickx in Basisboek scenarioschrijven meer over het schrijven van scenario’s voor fictie, documentaires en opdrachtfilms. Een echte aanrader voor iedereen die zich hiermee bezighoudt.

4. Schrijven naar bewustzijn – Joey Brown

Ontdek je ware verhaal.

5. Zoe doe je dat, je levensverhaal schrijven – Brenda van Es

Brenda van Es onthult de geheimen van het schrijven van een autobiografie, biografie, levensverhaal of familiegeschiedenis.

6. Hoe schrijf je een bestseller? – Maria Genova

Het is de droom van elke schrijver: een bestseller schrijven. Maar dit is uiteraard veel makkelijker gezegd dan gedaan. Toch zijn er een aantal dingen die elke bestseller gemeen hebben. In dit boek Hoe schrijf je een bestseller vind je maar liefst 101 tips voor het schrijven van een bestseller en word je gewaarschuwd voor de meest gemaakte fouten.

7. Schrijven vanuit je hart – Natalie Goldberg

De kunst van creatief schrijven.

8. Kritisch denken en schrijven – Francisca Jungslager

Van onderzoeksvraag naar wetenschappelijke tekst.

9. Handboek academisch schrijven – Joy de Jong

Academisch schrijven is een compleet ander soort schrijven dan het schrijven van fictie. Omdat je het gedurende een groot deel van je leven ook weinig oefent, is het daarnaast een talent dat slechts weinig mensen echt onder de knie hebben. Er zijn talloze regels waar je je aan moet houden en tactieken die je kunt gebruiken om het een geheel te maken. Joy de Jong heeft deze voor je op een rijtje gezet.

10. De APA-richtlijnen – Petra Poelmans

Over literatuurverwijzing en onderzoeksrapportage. Basiskennis hierover is vereist voor iedere aspirerende schrijver.