Wat zijn de beste boeken over HSP, oftewel hoog-sensitiviteit? Wij hebben de beste aanraders hier op een rijtje gezet. Deze boeken bevatten vaak praktische handvatten om te leren leven met HSP, inclusief tests en tips. Hierdoor kun je hoog-sensitiviteit als kracht gaan zien. Lees verder…
Snel overzicht: Deze boeken over HSP raden we aan per categorie
Aanrader per categorie: | Beste uit de test: |
---|---|
Beste keuze voor positiviteit | Leven met hooggevoeligheid – Susan Marletta-Hart: Dit boek beschrijft hoe hooggevoeligheid als een kracht kan worden gezien in plaats van een zwakte. Door de spirituele benadering onderscheidt het de positieve eigenschappen van de mogelijke uitdagingen die het met zich meebrengt. Wij vinden dit boek verhelderend en zeer interessant om te lezen. >> Check laagste prijs |
Beste keuze voor kinderen | Survivalgids – Wat als je hoogsensitief bent? – An Michiels: An Michiels beschrijft op een toegankelijke manier de dagelijkse uitdagingen die hoogsensitieve kinderen kunnen ervaren. Het helpt kinderen en hun verzorgers om deze uitdagingen beter te begrijpen en ermee om te gaan. We vinden deze gids bijzonder nuttig en herkenbaar. >> Check laagste prijs |
Beste praktische leidraad | Eventjes tijd voor je hoogsensitiviteit – Esther Bergsma: Esther Bergsma biedt een waardevolle handleiding voor zowel ouders als professionals. We waarderen haar praktische en wetenschappelijke benadering van het onderwerp. >> Check laagste prijs |
Bekijk onze lijst van beste boeken over HSP (hoogsensitiviteit)
Voor iedereen die meer te weten wil komen over hoogsensitiviteit, hebben wij een lijst opgesteld van de beste boeken over HSP (hoogsensitiviteit).
1. Leven met hooggevoeligheid – Susan Marletta-Hart
Dit eerste boek op onze lijst van beste boeken over HSP (hoogsensitiviteit) is het werk van Susan Marletta-Hart. Zij bespreekt hoe ze haar hooggevoeligheid ziet als een kracht in plaats van een last. Door de aandoening van een spirituele kant te belichten, weet ze de positieve eigenschappen te onderscheiden van de problemen die het veroorzaakt. Dit alles maakt het boek tot zeer interessant leesvoer.
2. Hoogsensitiviteit in het dagelijks leven – Ilse Sand
Een gids voor hoogsensitieve personen en mensen met een gevoelige aard.
3. De hoogsensitiviteit survivalgidsen van An Michiels
An Michiels weet op een toegankelijke en herkenbare manieren de dagelijkse problemen van mensen met HSP uit te leggen. Dit maakt het voor kinderen makkelijker om hiermee om te gaan.
4. Hoogsensitieve kinderen – en de andere boeken van Esther Bergsma
Dit boek van Esther Bergsma is een praktische leidraad voor ouders en professionals. We kunnen dit boek sterk aanbevelen. Inmiddels is ook haar derde boek “Eventjes tijd voor je hoogsensitiviteit” verschenen. Ook haar wetenschappelijk georiënteerde boek “Het Hoogsensitieve Brein” raden we aan, is erg populair in Nederland en is na een kleine twee jaar al toe aan zijn vijfde druk.
5. Eerste hulp bij hoogsensitiviteit – Elke van Hoof
Ondanks het feit dat er steeds meer mensen gediagnosticeerd worden met hoogsensitiviteit bestaan er nog steeds veel misverstanden en vooroordelen. Het feit dat de aandoening over het algemeen niet van buiten te zien is, maakt het er daarnaast niet makkelijker op. Om wat meer duidelijkheid te geven over HSP en wat dit allemaal met zich meebrengt, heeft Elke van Hoof al het wetenschappelijke onderzoek op dit gebied verzameld. Dat maakt dit een absolute aanrader voor iedereen de geïnteresseerd is in dit onderwerp.
6. Aandachtig leven met hooggevoeligheid – Susan Marletta-Hart
Oefeningen en meditaties.
7. Hoogsensitieve personen – Elaine N. Aron en Marja Waterman
Hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigt.
8. Hoogsensitiviteit professioneel gezien – Annek Tol
Sensitiviteit als verklaring onder psych(osomat)ische klachten.
9. Werkboek hooggevoeligheid + mindfulness – Carolina Bont
Carolina Bont is een expert op het gebied van hooggevoeligheid en heeft dan ook al veel succesvolle boeken geschreven. Daar is dit er ook één van. Het Werkboek hooggevoeligheid + mindfulness behandelt oefeningen die je kunt gebruiken om beter om te leren gaan met HSP. Met name mindfulness speelt hierin een belangrijke rol.
10. Bewust-er-zijn met hooggevoeligheid – Antoine van Staveren
Therapeut Antoine van Staveren richt zich op de dagelijkse bezigheden van mensen met hooggevoeligheid. Aan de hand van gesprekken met talloze ervaringsdeskundigen, bespreekt hij wat je kunt doen om jouw lasten als gevolg van deze aandoening te verminderen.
Fijn te lezen dat mijn boek “De Hoogsensitiviteit Survivalgids” op de derde plaats in top 10 bij jullie staat.
Wist je dat ik een vervolg hierop schreef? Het is een doe-boek uitgegeven bij Pelckmans uitgeverijen met als titel ” Survivalgids, wat als je hoogsensitief bent?”. Daarin wordt aan kinderen (en hun ouders / leraren) uitgelegd hoe ze goed met hun intense emoties kunnen omgaan. En ze kunnen meteen ook te weten komen wat wel of niet werkt voor hen (want ieder gevoelig kind is natuurlijk anders). Het is een boek dat ook meteen uitnodigt om met vrienden / ouders / leerkrachten in dialoog te gaan. Het boek is dus niet alleen nuttig voor hoogsensitieve kinderen maar ook voor hun omgeving en voor iedereen die meer over het nut van emoties te weten wil komen.
Inderdaad een handig lijstje met veel mooie boeken waarvan ik blij ben dat er meerdere in mijn boekenkast staan!! Het boek waardoor bij mij echt alle kwartjes vielen staat er helaas niet tussen. Dit boek is heel onderscheidend en verdient ook binnen de Hsp wereld veel aandacht. Het gaat om het boek ‘prikkels bijten niet’ van Saskia Klaaysen. Een echte aanrader voor de prikkelzoekende (high sensation seeker) hsp’ ers onder ons. Bij deze groep mensen (waarvan ik denk dat die groter is dan nu nog bekend) is er een dun lijntje tussen onder-en overprikkeling. Saskia schijnt in dit boek heel helder ook haar licht op bore out klachten, dit kan net zoveel klachten geven als burnout. Verder besteed ze ook aandacht aan de positieve kanten en het boek geeft superveel afwisseling (dat is precies fijn voor een hsp/hss), ook door de praktijkvoorbeelden… Ik las het in 1 ruk uit!
Mooi lijstje met goeie boeken, maar wat vreemd dat er op nr 7 staat Elaine Aron en Marjan Waterman? Dat boek is toch echt alleen door Elaine Aron geschreven, de grondlegster van het begrip HSP.
Wat Annet schrijft,klopt.Elaine gebruikte de term HSP in 1977 voor het eerst.
Mooie lijst, maar ik mis toch echt het boek van Saskia Klaaysen over de hoogsensitieve High Sensation Seeker (HSP/HSS): ‘Prikkels bijten niet’. Nog zoveel onbekendheid over deze (best grote) groep HSP’ers, die aan alle eigenschappen van hoogsensitiviteit voldoen, én nog vier extra eigenschappen hebben die maakt dat ze net anders zijn. Ze zijn juist gevoelig voor onderprikkeling wat kan leiden tot een bore-out ipv een burn-out. Zeer interessant boek met wetenschappelijke basis.
Fijn om een lijst te hebben met goede boeken over HSP. Ook ik mis het boek van Saskia Klaaysen Prikkels bijten niet. Voor mij hét handboek over HSP/HSS en leidraad voor als ik even de weg kwijt ben
Prikkels bijten niet – Saskia Klaaysen mis ik idd ook in het overzicht. HSP/HSS wordt maar in weinig andere boeken behandeld.