Wat zijn de beste boeken over communicatie, gesprekstechnieken en communicatieve vaardigheden? Communicatie leer je uiteraard in de praktijk én daarnaast zijn er toevallig een aantal uitstekende boeken geschreven die jou hierin kunnen begeleiden. In deze lijst vind je niet alleen goede communicatie-boeken die op het hbo gebruikt worden, maar ook daarbuiten. Lees verder voor alle aanraders…

Snel overzicht: Deze communicatieboeken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste praktische toepassingHet NLP Praktijk Doe-Boek – Rubin Alaie: Dit boek staat bovenaan onze lijst vanwege de ongelooflijke bruikbaarheid. Communiceren is actie, en dit boek belichaamt dat met 129+ NLP-technieken die je communicatie verbeteren. We waarderen vooral de hands-on benadering, waardoor het lezen van dit boek niet alleen informatief maar ook interactief is. >> Check laagste prijs
Beste voor diepgaande gesprekkenOver dialoog – David Bohm: Filosoof David Bohm opent je ogen en geest voor een nieuwe manier van denken en communiceren. Door het aanmoedigen van een creatieve dialoog, krijg je een dieper inzicht in jezelf en anderen. We vinden dit boek een must-read voor iedereen die de kunst van het voeren van betekenisvolle gesprekken wil beheersen. >> Check laagste prijs
Beste voor werkomgevingenInterne communicatie bij verandering – Huib Koeleman: Voor degenen die zich in een veranderlijke werkomgeving bevinden, is dit boek een gids. Huib Koeleman presenteert zeven visies op verandering en legt uit wat elk betekent. We vinden het geweldig hoe dit boek het belang van communicatie tijdens veranderingstrajecten benadrukt. >> Check laagste prijs

Top tien beste boeken over communicatie

Of je nu zelf beter wilt leren communiceren, er meer over wilt leren of iemand een leuk cadeau wilt geven, deze top tien van beste boeken over communicatie helpt je in de juiste richting.

1. Het NLP Praktijk Doe-Boek – Rubin Alaie

Waarom is dit boek absoluut het beste communicatieboek? Omdat het extreem toegepast is, want laten we eerlijk zijn: communiceren is een werkwoord: doen! NLP is in onze beleving de beste, leukste, meest praktische en positieve manier om je communicatie op allerlei kleine manieren te verbeteren. Dit boek vinden wij zo sterk omdat het 129+ NLP-technieken uitlicht waarmee je beter communiceert. Aanrader!

Bestel dit leuke boek hier voor slechts 19,- (tip: veel goedkoper dan op Bol) >>

Het NLP Praktijk Doe-Boek Werkboek

2. Over dialoog – David Bohm

Filosoof David Bohm leert je op interessante wijze je denkproces te veranderen om je aan te passen aan de steeds veranderende maatschappij. Door een creatief dialoog op te zetten, leer je jezelf en de mensen om je heen beter kennen. Dit boek behoort dan ook zeker in de top tien van beste boeken over communicatie.

3. Interne communicatie bij verandering – Huib Koeleman

Zit jij op je werk middenin een groot veranderingstraject? Dan heb je je in de afgelopen tijd vast gerealiseerd dat communicatie zeer belangrijk is. Huib Koeleman introduceert zeven verschillende visies met betrekking tot verandering en bespreekt wat deze precies inhouden.

4. Effectief communiceren en beïnvloeden – Natasja Loomans

Persoonlijk inzicht, gesprekstechnieken en beïnvloedingsvaardigheden.

5. Geweldloze communicatie – Marshall B. Rosenberg

Zoals de naam al doet vermoeden, richt dit boek zich volledig op manieren om jouw gedachten te communiceren, zonder hiervoor een machtsstrijd aan te gaan. Rosenberg heeft een model opgesteld dat in de afgelopen jaren al door talloze mensen is toegepast, zowel op het werk als thuis.

6. Omdenken in communicatie – Berthold Gunster

Berthold Gunster staat bekend om zijn technieken voor omdenken. Met dit boek heeft hij zijn talenten toegepast op het gebied van communicatie. Zijn grappige omschrijvingen en gevatte illustraties helpen je zijn tips eenvoudig toe te passen op jouw persoonlijke situatie.

7. Auti-communicatie – Colette de Bruin

Auti-communicatie gaat over het communiceren met mensen met autisme. De technieken die door Colette de Bruin worden besproken zijn geschikt voor alle leeftijden en helpen je problemen op te lossen en zelfs te voorkomen.

8. Basisboek interne communicatie – Erik Reijnders en Arnold Koning

Dit boek is geschikt voor gebruik in het onderwijs, maar helpt ook bij het verbeteren van de interne communicatie binnen een organisatie. Ter aanvulling op de informatie in het boek is ook nog een website ontworpen, waarop verhelderende filmpjes, casuïstiek en modellen te vinden zijn.

9. Communicatie zonder frustratie in het onderwijs – Ingrid van Essen

Communicatie zonder frustratie in het onderwijs staat vol handige tips en informatie over effectief communiceren en luisteren.

10. Interculturele communicatie in de zorg – Raya Nunez Mahdi

Kennis, vaardigheden en houding voor zorgprofessionals.

11. The like switch

The Like Switch is niet alleen een pakkende titel voor een boek over communicatie: het werd een regelrechte hit en maakt de verwachtingen waar.

12. How to win friends and influence people

Dit boek wordt nooit oud, ook al komt het uit de jaren 30 van de vorige eeuw. De anekdotes zijn zó leuk en eloquent geschreven dat je blijft doorlezen. Daarnaast is het inhoudelijk het meest sterke boek uit deze lijst met communicatie-boeken. Het bevat alle adviezen waardoor je nooit meer als een onprettig persoon ervaren wordt – in tegendeel!

13. The Charisma Myth

Het begin van dit boek is al briljant. Je wordt op het verkeerde been gezet door naar hét klassieke rolmodel van Charisma te kijken: Marilyn Monroe. Vervolgens komen alle belangrijke charisma-stijlen aan bod.

Bonustip: uitstekend digitaal boek over communicatie

Tot slot raden we nog een zeer sterk digitaal boek uit over communicatie: Communicatiesucces. Dit boek bevat uitstekende howto’s en stappen om goed te communiceren in iedere situatie.

Op jouw succes!