Wat zijn de beste boeken over communicatie en communicatieve vaardigheden? Communicatie leer je uiteraard in de praktijk én daarnaast zijn er toevallig een aantal uitstekende boeken geschreven die jou hierin kunnen begeleiden. In deze lijst vind je niet alleen goede communicatie-boeken die op het hbo gebruikt worden, maar ook daarbuiten. Lees verder voor alle aanraders…

Top tien beste boeken over communicatie

Of je nu zelf beter wilt leren communiceren, er meer over wilt leren of iemand een leuk cadeau wilt geven, deze top tien van beste boeken over communicatie helpt je in de juiste richting.

1. Over dialoog – David Bohm

Filosoof David Bohm leert je op interessante wijze je denkproces te veranderen om je aan te passen aan de steeds veranderende maatschappij. Door een creatief dialoog op te zetten, leer je jezelf en de mensen om je heen beter kennen. Dit boek behoort dan ook zeker in de top tien van beste boeken over communicatie.

2. Crisiscommunicatie voor iedereen – Frank Peters

46 praktijklessen voor het managen van de reputatie in crisistijd.

3. Interne communicatie bij verandering – Huib Koeleman

Zit jij op je werk middenin een groot veranderingstraject? Dan heb je je in de afgelopen tijd vast gerealiseerd dat communicatie zeer belangrijk is. Huib Koeleman introduceert zeven verschillende visies met betrekking tot verandering en bespreekt wat deze precies inhouden.

4. Effectief communiceren en beïnvloeden – Natasja Loomans

Persoonlijk inzicht, gesprekstechnieken en beïnvloedingsvaardigheden.

5. Geweldloze communicatie – Marshall B. Rosenberg

Zoals de naam al doet vermoeden, richt dit boek zich volledig op manieren om jouw gedachten te communiceren, zonder hiervoor een machtsstrijd aan te gaan. Rosenberg heeft een model opgesteld dat in de afgelopen jaren al door talloze mensen is toegepast, zowel op het werk als thuis.

6. Omdenken in communicatie – Berthold Gunster

Berthold Gunster staat bekend om zijn technieken voor omdenken. Met dit boek heeft hij zijn talenten toegepast op het gebied van communicatie. Zijn grappige omschrijvingen en gevatte illustraties helpen je zijn tips eenvoudig toe te passen op jouw persoonlijke situatie.

7. Auti-communicatie – Colette de Bruin

Auti-communicatie gaat over het communiceren met mensen met autisme. De technieken die door Colette de Bruin worden besproken zijn geschikt voor alle leeftijden en helpen je problemen op te lossen en zelfs te voorkomen.

8. Basisboek interne communicatie – Erik Reijnders en Arnold Koning

Dit boek is geschikt voor gebruik in het onderwijs, maar helpt ook bij het verbeteren van de interne communicatie binnen een organisatie. Ter aanvulling op de informatie in het boek is ook nog een website ontworpen, waarop verhelderende filmpjes, casuïstiek en modellen te vinden zijn.

9. Communicatie zonder frustratie in het onderwijs – Ingrid van Essen

Communicatie zonder frustratie in het onderwijs staat vol handige tips en informatie over effectief communiceren en luisteren.

10. Interculturele communicatie in de zorg – Raya Nunez Mahdi

Kennis, vaardigheden en houding voor zorgprofessionals.

11. The like switch

The Like Switch is niet alleen een pakkende titel voor een boek over communicatie: het werd een regelrechte hit en maakt de verwachtingen waar.

12. How to win friends and influence people

Dit boek wordt nooit oud, ook al komt het uit de jaren 30 van de vorige eeuw. De anekdotes zijn zó leuk en eloquent geschreven dat je blijft doorlezen. Daarnaast is het inhoudelijk het meest sterke boek uit deze lijst met communicatie-boeken. Het bevat alle adviezen waardoor je nooit meer als een onprettig persoon ervaren wordt – in tegendeel!

13. The Charisma Myth

Het begin van dit boek is al briljant. Je wordt op het verkeerde been gezet door naar hét klassieke rolmodel van Charisma te kijken: Marilyn Monroe. Vervolgens komen alle belangrijke charisma-stijlen aan bod.

Bonustip: uitstekend digitaal boek over communicatie

Tot slot raden we nog een zeer sterk digitaal boek uit over communicatie: Communicatiesucces. Dit boek bevat uitstekende howto’s en stappen om goed te communiceren in iedere situatie.

Op jouw succes!