Wat zijn de beste boeken over dinosaurussen? Wij zetten hier de beste dino-boeken op een rijtje. Lees verder voor de mooiste aanbevelingen…

Snel overzicht: Deze boeken over dino’s raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste interactieve belevingDinosaurusatlas van Anne Rooney en James Gilleard: Deze atlas is een samenwerking met Lonely Planet Junior en is een ideaal boek voor kinderen tot 12 jaar. De openvouwbare kaarten geven een boeiende en leerzame blik op de geschiedenis van de aarde en haar vroegere bewoners. We vinden dit boek perfect als een voorleesboek voor het slapen gaan. >> Check laagste prijs
Meest uitgebreide informatieLannoo’s grote encyclopedie van alle dinosauriërs van John Woodward: Met 208 pagina’s over dinosaurussen biedt dit boek een diepgaande kijk op de tijd toen dino’s over de wereld zwierven. Geschikt voor alle leeftijden, van de jongste dino-liefhebbers tot geïnteresseerde volwassenen. We zijn onder de indruk van de gedetailleerde illustraties en uitgebreide informatie. >> Check laagste prijs
Beste allround prehistorisch boekOver de dinosaurus en andere prehistorische dieren van Douglas Palmer: Deze encyclopedie gaat verder dan alleen dino’s en biedt een breed beeld van de prehistorische wereld. We waarderen het boek om zijn vermogen om zowel jonge kinderen als volwassenen te boeien. Het is ideaal voor gezamenlijke leessessies en zal jarenlang een bron van kennis en verwondering zijn. >> Check laagste prijs

De top 7 beste boeken die je over dino’s gelezen moet hebben

Heb je altijd al meer willen weten over dinosaurussen en hoe ze vroeger op aarde geleefd hebben? Kijk dan in deze top 10 waarin zowel boeken voor volwassenen als kinderboeken besproken worden.

1. De Dinosaurusatlas van Anne Rooney en James Gilleard

Deze 32-pagina’s tellende atlas – in samenwerking met Lonely Planet Junior – is een prachtig boek voor kinderen tot 12 jaar die enthousiast worden over de aarde en de geschiedenis van de aarde met haar vroegere bewoners, de dinosauriërs. De kaarten in het boek kun je openvouwen en kunnen bij als boeiend en leerzaam boek bij het naar bed gaan gebruikt worden.

2. Lannoo’s grote encyclopedie van alle dinosauriërs van John Woodward

Dit boek met 208 pagina’s aan informatie over dinosaurussen neemt je mee terug naar de tijd dat deze dieren de wereld over zwierven. Het is een boek voor alle leeftijden, want kinderen worden meegenomen in de leefwereld van dino’s met hun eetgewoonten, activiteiten en grootte, terwijl volwassenen geïnspireerd raken door de geschiedenis en biologische achtergrond. De illustraties zijn fantastisch. 

3. Over de dinosaurus en andere prehistorische dieren van Douglas Palmer

Een encyclopedie die iets verder gaat dan alleen dino’s is dit boek van Douglas Palmer. Op illustratief vlak trekt dit niet alleen de aandacht van jongere kinderen, maar ook als ouder of verzorger steek je er nog wat van op. Het onderwerp leent zich prima om samen de dierenwereld van miljoenen jaren geleden te verkennen en zal het zal nog regelmatig – ook wanneer je kind ouder wordt – er bij gepakt worden om nog eens door te bladeren.

4. Het allermooiste boek over dinosauriërs van Tom Jackson

Bij de afbeeldingen van de dino’s staat een mens, zodat je kind inzicht krijgt in hoe groot deze dieren vroeger waren. Met interessante feitjes wordt de basisinformatie aangevuld, zodat de nieuwsgierigheid gewekt wordt bij de alles wat er op dit 80 pagina’s tellend boek geshowd wordt. Het is een groot boek, dus samen aan de tafel lezen is voor kleinere kinderen prettiger.

5. De opkomst en ondergang van de dinosaurus van Stephen Brusatte

De paleontoloog en bioloog Stephen Brusatte is – naast zijn wetenschappelijke onderzoeken over dinosaurussen – ook bekend vanwege zijn bijdrage aan de film “Walking with Dinosaurs”. Het boek lees je niet in een weekend uit (vanwege de 407 pagina’s die het telt), maar geeft je wel bijzondere inzichten in het leven van dinosauriërs en hoe er uiteindelijk een soort zich ontwikkeld heeft tot het soort dier dat je nu nog op aarde ziet.

6. Feathered dinosaurs van John Long

Dit Engelstalig boek gaat dieper in op de gevederde dinosaurussen die op aarde geleefd hebben en daarmee leg je al snel de link met het ontstaan van vogels. Je zult niet meer hetzelfde aankijken tegen de vogels die je buiten in je tuin ziet. Illustrator Peter Schouten heeft vele prijzen gewonnen vanwege zijn bijzondere details die hij weet weer te geven bij dieren die inmiddels uitgestorven zijn. Dit zie je dan ook terug in dit gedetailleerde boek.

7. The Complete Dinosaur van Michael K. Brett-Surman

Hét boek voor wie graag de diepte in wil. Met 1128 pagina’s maak je hier de echte dinosaurusliefhebber of professionele kenner blij mee. Het is dan ook geen boek voor kinderen of iemand die globale informatie over dino’s wil lezen (of vooral plaatjes wil kijken). Vanuit diverse invalshoeken en door meerdere experts worden dinosauriërs op – vaak wetenschappelijke wijze – uitvoerig beschreven. In 45 hoofdstukken word je duidelijk welke soorten er waren, wat ze aten, hoe ze leefden, hoe ze zich voortplantten en ook welke relaties er tussen bepaalde dinosaurussen waren. Een fascinerend en het meest gedetailleerde boek voor elke dinosaurusfan of –professional.