Wat zijn de beste geschiedenisboeken? Het leven is bijzonder en fascinerend… en de geschiedenis verklaart waarom. Hoe leuk is het daarom niet om jezelf of anderen een geschiedenisboek te schenken. Hieronder geven wij je een overzicht van de 10 beste geschiedenisboeken. Lees verder…

Snel overzicht: Deze geschiedenisboeken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor diepgaande analyseDe Spaanse Griep. Hoe de pandemie van 1918 de wereld veranderde – Laura Spinney: Dit boek werpt een verhelderend licht op de verwoestende impact van de Spaanse Griep en plaatst het in een bredere historische context. We zijn vooral onder de indruk van de manier waarop Spinney het verhaal vertelt vanuit het perspectief van de mensen die het hebben meegemaakt en de blijvende impact die het heeft gehad op diverse aspecten van de samenleving. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor menselijke evolutieSapiens. Een kleine geschiedenis van de mensheid – Yuval Noah Harari: Harari neemt ons mee op een boeiende reis door de geschiedenis van de Homo Sapiens. We waarderen vooral hoe het boek complexe concepten en vragen over geloof, samenleving en menselijke natuur behandelt. Het is een intrigerend overzicht van waar we vandaan komen en waar we mogelijk naartoe gaan. >> Check laagste prijs
Beste visuele geschiedenisboekDe Tijdlijn van Alles – Diverse auteurs: Dit boek is een prachtige visuele reis door 13 miljard jaar geschiedenis. We zijn vooral gecharmeerd van de thematische tijdslijnen en de bijbehorende illustraties en foto’s die elk tijdperk tot leven brengen. Geschikt voor zowel jonge lezers als volwassenen die een visueel overzicht van de geschiedenis willen. >> Check laagste prijs

Dit zijn de beste boeken over de geschiedenis

De geschiedenis is hartstikke interessant. Grote gebeurtenissen in de wereld zijn fascinerend om achteraf te ontdekken en analyseren. Laten we dus naar de top 10 beste geschiedenisboeken kijken.

1. De Spaanse Griep. Hoe de pandemie van 1918 de wereld veranderde – Laura Spinney

In tijden van Corona relevanter dan ooit en op een haar na 100 jaar geleden: de Spaanse Griep. Dit was een enorme wereldwijde catastrofe. De gevolgen zijn nog altijd voelbaar. De griepgolf woedde in totaal twee jaar lang en maakte tussen de 50 en 100 miljoen slachtoffers. Het is misschien wel de grootste menselijke ramp uit de geschiedenis. De Spaanse Griep maakte meer slachtoffers dan de Eerste en Tweede Wereldoorlog tezamen. Niets of niemand bleef gespaard.

Auteur Laura Spinney vertelt het verhaal over de Spaanse Griep vanuit het perspectief van de mensen die het meemaakten. Maar ze gaat ook in op de permanente veranderingen die deze griepgolf teweeg bracht in onder meer de wereldpolitiek, in de medische wetenschap, in de kunsten, religies en in de verhoudingen tussen mensen onderling.

2. Sapiens. Een kleine geschiedenis van de mensheid – Yuval Noah Harari

Hoewel er ooit verschillende menssoorten over de aarde rondzwierven, is er er nog maar een soort over: de Homo Sapiens. Dit zijn wij. Op boeiende wijze legt Harari je uit hoe het kan dat alleen wij zijn overgebleven. Hoe we geworden zijn tot wie we zijn. Hoe onze voorouders op het idee kwamen om koninkrijken met steden te stichten. Evolutie heeft de mensheid unieke kenmerken gegeven die een grote rol hebben gespeeld in de manier waarop mens vandaag de dag nog steeds functioneert.

Harari geeft in zijn boek over de mensheid antwoord op interessante vragen. Welke rol speelt geloof bij eenieder (zelfs bij atheïsten) en waarom zijn mensen bijvoorbeeld in god of meerdere gaan geloven? En waarom geloven we bijvoorbeeld in (natie)staten, bedrijven, geld of wetten? Hoe zal onze toekomst eruit gaan zien? Harari vertelt ons in zijn boek alles over de mens: het meest raadselachtige wezen dat op onze aardkloot rondloopt.

3. De Tijdlijn van Alles – Diverse auteurs

Deze encyclopedie is fantastisch. Via verschillende tijdslijnen kom je langs 13 miljard jaar geschiedenis. Of het nu gaat om de oerknal of om de opkomst van de smartphone: in dit boek passeert het allemaal de revue. Zoals gezegd maakt dit boek gebruik van tijdslijnen. Meer dan 130 verschillende tijdslijnen zelfs. De tijdlijnen zijn thematisch opgebouwd. Hierdoor krijg je een mooi en overzichtelijk beeld van de wereldgeschiedenis.

Prachtige foto’s en illustraties staan in het boek. Zij ondersteunen de interessante feiten verhalen. Hiermee is De Tijdlijn van Alles een heel mooie visuele encyclopedie voor jong en oud.

4. Historische Atlas NL – Paul Brood en Martin Berendse

Voor iedereen die fan is van kaarten en meer wil weten van ons koude kikkerlandje, is dit het boek bij uitstek.  Of het nu gaat om de strijd tegen de Spanjaarden of om ons eeuwenlange gevecht tegen het water: dit boek vertelt je er meer over.

Je hebt je misschien altijd al afgevraagd waar nu die ‘Hollandse Leeuw’ vandaan komt. Want leeuwen leven toch in Afrika? En waarom stond de leeuw vroeger en zit ‘ie vandaag de dag? Waarom heette hij Leo Belgicus en niet Hollandicus? Het boek geeft antwoord op nog veel meer vragen. Dit doet het boek in woord en beeld. Het beschikt namelijk over een rijke hoeveelheid aan mooie illustraties van oude kaarten en meer.

5. Verval en ondergang van het Romeinse Rijk – Edward Gibbon

Dit boek staat bekend als het standaardwerk wanneer het gaat over het Romeinse Rijk. Interessant is dat het boek ongeveer 230 jaar geleden geschreven is door de Engelse historicus Edward Gibbon. Het boek is nog altijd relevant.

Het vertelt de geschiedenis van het Romeinse Rijk. Hierin passeer je meer dan veertien eeuwen klassieke geschiedenis. Het Romeinse Rijk als geheel bestond ongeveer 1230 jaar(!), totdat het West-Romeinse Rijk viel in het jaar 476. Het Oost-Romeinse Rijk viel in 1453.

In zijn boek beschrijft Gibbon onder meer de vele volksverhuizingen van de Barbaren, de verspreiding van het Christendom maar ook de plunderingen die Rome onderging.

Verder kom je meer te weten over de kruistochten en hoe de Mongoolse heerser tot aan de poorten van Europa kwam. Ook de opkomst van de Islam in relatie tot het Romeinse Rijk wordt op een mooie manier beschreven.

6. Bloedlanden – Timothy Snyder

In het Westen staat Auschwitz symbool voor de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Voor moord en rassenhaat, voor de zes miljoen omgekomen Joden en andere minderheden. Vormt het concentratiekamp Auschwitz wel een representatief beeld?

Het waren vooral West-Europese Joden die ten prooi vielen aan de Nazi’s in Auschwitz. De meeste Joodse slachtoffers vielen daarentegen in Midden-Europa. Ruim vier miljoen Joden en andere burgers werden in het huidige Oekraïne, Wit-Rusland, Polen en in de Baltische staten door de nazi’s systematisch vermoord.

‘Shoah door kogels’, werd de holocaust hier genoemd, omdat de meesten ter plekke werden doodgeschoten. Dit boek vertelt je over de gruwelijke episode uit onze geschiedenis in het Europa dat zat ingeklemd tussen het land van Hitler en dat van Stalin.

7. Beschaving. Het westen en de rest -Niall Ferguson

Het Verre Oosten was al beschaafd toen Engeland nog geteisterd werd door oorlogen en door plagen als de Pest. In China hield toen niemand rekening met het idee dat West-Europa binnen enkele eeuwen weleens de rest van de wereld zou gaan domineren. Landen als Groot-Brittannië, Spanje, Portugal, Frankrijk en Nederland brachten hier verandering in.

De wereldeconomie werd ongeveer honderd jaar geleden namelijk voor zo’n 80% gecontroleerd door Europese landen. Europese landen waren over meer dan de helft van de wereld de baas. Hoe was dit de voorgaande eeuwen tot stand gekomen?

In zijn boek legt Ferguson je dit aan je uit. Onder meer wetenschap speelde hierin een rol.  Maar ook het consumentisme en een oneindige concurrentie een belangrijke factor voor succes bleken. Met zorg en vertrouwen schrijft Ferguson over heden en verleden van het ‘beschaafde’ westen.

8. De Laatste Eeuw van Indië – J.A.A.A. van Doorn

Indonesië was ooit een kolonie van Nederland. Toen heette het nog Nederlands Indië. Dit duurde wel drie eeuwen lang, tot ongeveer 1950 toen het een onafhankelijke staat werd.

De schok dat Nederland Indië als overzees gebiedsdeel verloor, is hier nooit helemaal goed verwerkt. Dit maakt het ook moeilijk te bepalen wat de betekenis van Indië nu eigenlijk was en is voor Nederland.  

Van Doorn geeft daar in zijn boek antwoord op. Hij probeert hierin het wezen van Indië te doorgronden. Vanuit verschillende perspectieven wordt de geschiedenis van Nederlands-Indië benaderd.

9. Een telkens nieuwe oudheid – David Rijser

De ontwikkeling van onze cultuur vindt plaats binnen een voortdurende confrontatie met de klassieke cultuur. Cultuurhistoricus David Rijser onderzocht voor zijn boek verschillende onderdelen van onze eigentijdse cultuur en hij verbond dit met de klassieke oudheid.

Hoewel het ver weg lijkt, zijn de klassieke tijden dus nog altijd relevant. Zonder deze tijden zou onze cultuurgeschiedenis er heel anders uitzien. Zelfs de televisieserie ‘The Soprano’s’ zijn erdoor beïnvloed. Rijser vertelt je waarom je je als moderne mens zou moeten interesseren voor de oudheid.

10. Gouden Eeuw. Het raadsel van de Republiek – Maarten Prak

Dit boek is een absolute aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de opkomst van de westerse wereld en de rol die Nederland hierin gespeeld heeft. Nederland was namelijk het machtigste land ter wereld tussen pak ‘m beet 1600 en 1700 en heeft veel invloed op de vaart der volkeren gehad. Op zowel positieve als negatieve manier.

Hoe het kon dat de Republiek, zoals Nederland toen nog heette, zo’n bloei doormaakte, geeft Maarten Prak antwoord. Alles kwam in deze eeuw samen. Tolerantie, overheersing, opportunisme, slavenhandel, wetenschap, kunst, cultuur en politiek. Zonder het Nederland van de zeventiende eeuw had de wereld er vandaag de dag heel anders uitgezien.