Wat zijn de beste young adult boeken? Deze leeftijdsgroep houdt van lezen en kan al wat volwassenere verhalen aan. Hieronder raden wij je een tiental van de beste ‘young adult’ boeken aan. Lees verder voor de beste leestips voor jongvolwassenen…

Snel overzicht: Deze Young Adult Boeken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste spannende thrillerEen van ons liegt – Karen M. McManus: McManus trekt ons mee in een intrigerende thriller. We worden geconfronteerd met de dood van een leerling tijdens het nablijven en ieder van de vier overgebleven studenten heeft een motief. Wat ons zo boeide, is hoe elk hoofdstuk vanuit een ander perspectief wordt verteld, waardoor de karakterdiepte en plotwendingen echt tot hun recht komen. >> Check laagste prijs
Meest intrigerende plotVlucht – Mel Wallis de Vries: Dit boek begint met een schokkende scène waarin drie meisjes ontwaken in een vervallen gebouw. We waren aan het randje van onze stoel gekluisterd toen we ontdekten dat slechts twee van hen levend zouden vertrekken. De communicatie via een iPad en de duistere keuze die ze moeten maken, maakte dit tot een meeslepend verhaal dat we niet weg konden leggen. >> Check laagste prijs
Beste romantisch avontuurAfter – Anna Todd: Todd neemt ons mee in het leven van de achttienjarige Tessa, die in Washington gaat studeren en wordt verscheurd tussen twee liefdes. We voelden de spanning en de innerlijke strijd van Tessa terwijl ze worstelt tussen de vertrouwde liefde van Noah en de opwindende maar gevaarlijke Hardin. Wat ons vooral boeide, was hoe Tessa’s keuzes haar toekomstige liefdesleven vorm gaven. >> Check laagste prijs

Een van ons liegt – Karen M. McManus

Het leek een ongeluk maar bleek een moord: in haar boek neemt Mc Manus ons mee in een spannende young adult thriller. Op een dag moeten vijf leerlingen nablijven. Een van hen overlijdt echter. Wie weet hier meer van? Wie heeft het gedaan? Ieder van de vier leerlingen heeft een motief en ze hebben allemaal een geheim. Interessant aan dit boek is dat personages sterk zijn en ieder hoofdstuk vanuit een ander perspectief geschreven is.

Vlucht – Mel Wallis de Vries

Een vervallen gebouw waarin drie meisjes bewusteloos liggen. Wanneer ze ieder in een eigen kamer bijkomen, blijkt dat slechts twee van hen het gebouw levend mogen verlaten. Communicatie met elkaar verloopt via een IPad. Gedrieën moeten ze kiezen wie van hen het leven moet laten. Een naargeestig, spannend en meeslepend verhaal volgt.

After – Anna Todd

De studie gaat voor het vriendje. Zo had ze het al jaren geleden bedacht. Daarom maakte de achttienjarige Tessa het uit om in Washington te gaan studeren. Dan valt ze op een andere jongen. Dit blijkt een echte badboy te zijn. Samen met hem gaat ze een spannend avontuur aan. Tegelijkertijd borrelt de liefde van en met haar jeugdvriendje Noah op en dit dwingt haar tot het maken voor een keuze. Kiest ze voor de lieve Noah of voor de onaardige badboy Hardin? Ze staat op een kruispunt van keuzes die belangrijk zullen zijn voor haar verdere volwassen (liefdes)leven.

Boy 7 – Mirjam Mous

Op een dag komt een jongen bij op een dorre, droge en kale grasvlakte. Hij is alles vergeten, zelfs zijn naam. Ook weet hij niet hoe hij daar terecht is gekomen. Gelukkig heeft hij zijn telefoon nog bij zich in zijn rugzak. Als hij de politie wil gaan bellen, ziet hij dat zijn voicemail is ingesproken. Daarin wordt gezegd: ‘bel niet de politie!’. Waar hij dan achter komt benauwt hem maar hij weet het zeker. De stem is zijn voicemail is zijn eigen stem! Op zoek naar zichzelf en naar de waarheid begint hij aan een reis waarbij hij niemand kan vertrouwen.

Stille Duisternis – Fenneke Zwaaneveld

In de lucht komen steeds meer wolken. Totdat de gehele hemel is omsluierd door een dik wolkenveld. Vanaf nu is de wereld in duisternis gehuld. Wat is er in hemelsnaam aan de hand? Vraagt Vera zich af. De mensen rondom haar gaan zich ook steeds vreemder gedragen. Met het beetje licht kan Vera haar hobby’s nog uitvoeren. Ze tekent en schildert graag. Maar dan vervagen de kleuren en uiteindelijk is er niets meer van over. Alles loopt uit de hand. Haar familie, haar vrienden. Allemaal veranderen ze. Dan verschijnt er een schim. Zal alles ooit weer terug naar het oude keren?

Het hart van de adelaar – Emmelie Arents

Magie en spanning komen samen in dit Young Adult boek. Het draait om Joanna Sky. Zij heeft de gave om mensen te kunnen genezen van allerhande kwalen. Met deze gave wordt ze ook wel een ‘lichaamsbewerker’ genoemd. ‘Hartbewerkers’ en ‘gedachtenbewerkers’ bestaan ook. Wanneer je een hartbewerker bent, ben je in staat om iemands hart te bewerken. Hierop staan echter hoge straffen en dus loop je als hartbewerker een groot risico. Omdat Joana hiervan beschuldigd wordt, loopt ze gevaar. Ze is onschuldig maar haar hele bestaan stort in. Misschien zal ze het wel niet overleven. Maar dan gebeurt er iets onverwachts: ze wordt gered. Is deze redding wel goed voor haar? Ze lijkt een speelbal te worden tussen verschillende machten, leugenaars maar sluit ook nieuwe vriendschappen.

De gevallen koning – Holly Black

Dit is een grimmig fantasy boek met scherp geschreven dialogen. Het verhaal draait om Eik, de erfgenaam voor de troon. Eik is nog te jong om te regeren en Jude wil hem een rustige jeugd gunnen. Daarom plaatst ze Cardan op de troon. Hij is echter lui en wreed. Ze probeert Cardan als koning onder de duim te houden, maar anderen willen hem van de troon stoten. Een spannen spel volgt.

Leegland – Marjan Brouwers

Dit boek sluit mooi aan op de huidige tijd. Het start namelijk bij de coronacrisis. Hierop zouden nog vele virussen en zelfs een oorlog om het klimaat volgen. Nederland gaat hieraan ten onder. Slechts enkele gebieden blijven over. Brouwers beschrijft hoe de elite vlucht naar Amersfoort, Amsterdam vol rebellen zit en het land boven Zwolle nog leeg is.

Het Polaroidmeisje – Famke Hendriks

Lize is een verlegen meisje zonder veel vrienden. Ze is niet heel populair op school en kinderen lachen haar uit omdat ze onhandig is. Op Instagram wordt ze daarentegen steeds populairder. Haar naam is @polaroidmeisje en wanneer je een geheimzinnig berichtje binnenkrijgt, gaat ze samen met haar goede vriend Thomas op onderzoek uit.

Gebroken adem – Latoya Morris

Als Patrick in het hotel van zijn familie in Ierland is om vakantie te vieren, verschijnt er een mysterieuze vrouw. Vanaf dat moment doen zich allerlei vreemde dingen voor. Zo spoelen er veel zeedieren aan en verandert het weer stevig. Als Patrick besluit de vrouw te helpen, neemt het verhaal een gevaarlijke wending.