Wat zijn nou echt de beste boeken voor wandelaars? Wij geven je hier de beste aanraders. Lees dus gauw verder voor de top 10 beste wandelboeken…

De beste wandelboeken: boeken die gegarandeerd geen loopje met je nemen

Wandelen kan altijd en overal. Maar er zijn verborgen pareltjes aan routes die niet iedereen weet te vinden. Deze boeken helpen je je wandeling naar een hoger niveau te tillen.

Snel overzicht: Deze Wicca-boeken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor geschiedenis en architectuurDopers Wandelboek (Amsterdam 1500-2010): Dit boek onthult de invloed van de Doopsgezinden op de architectuur en cultuur van Amsterdam gedurende 500 jaar. We vinden dit boek bijzonder verhelderend, vooral voor diegenen die meer willen weten over de diepgewortelde geschiedenis van de Nederlandse hoofdstad. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor alledaagse wandelaarDe Slankwandelaar: Geschreven door Nicolaas Klei, een bekende Nederlandse wijnschrijver. We waarderen de humor en informatieve inhoud die aantoont dat je geen doorgewinterde sporter hoeft te zijn om te genieten van wandelen. Bovendien, wie wist dat stappentellers al sinds de renaissance bestaan? >> Check laagste prijs
Beste gids voor natuurwandelingenWandelen over de onbekende Veluwe: Rob Wolfs, een professionele routemaker, deelt 20 unieke wandelingen die de verborgen schoonheden van de Veluwe onthullen. We vinden dit boek ideaal voor iedereen die van natuurwandelingen houdt en eens iets anders wil dan de geijkte paden. >> Check laagste prijs

Het ANWB paddenstoelen wandelboek – twee vliegen in één klap

In Het ANWB paddenstoelen wandelboek (2017) van Quinten Lange vindt je gedetailleerde informatie over maar liefst 20 verschillende soorten paddenstoelen, plus talloze weetjes: eetbaar of giftig, tips om sporen te zoeken en alles over heksenkringen. Er worden vele routes beschreven, door gevarieerd landschap en meerdere natuurgebieden: van landgoederen in de achterhoek, tot de duinen van Zuid-Kennemerland. Je vindt bovendien een handige poster plus zoekkaart achter in deze gids om de verschillende paddenstoelen te herkennen.

Wandelgids Nederland 52 wandelingen tussen 12 en 25 km – activiteiten voor jong en oud

De ANWB heeft verschillende boeken over wandelen in Nederland gepubliceerd. In dit korte, bondige boekje staan de mooiste wandelroutes in Nederland beschreven en verzameld. Er zijn wandelroutes voor iedereen: van jong tot oud, ervaren wandelaar tot beginnende sloffer. Als leuk extraatje krijg je ook tips over de beste cafés en restaurants die je aan de routes vindt.

Wandellust – de gepassioneerde wandelingen van een bekende Nederlander

Twan Huys (geboren in 1964, te Sevenum) staat vooral bekent als journalist, schrijver en presentator van Nieuwsuur en Buitenhof. Ook is hij een echte Amerikakenner. In zijn vrije tijd wandelt hij, al van jongs af en met zijn ouders in de heuvels van Zuid-Limburg. Hier ging hier hij op zoek naar wilde dieren, zeldzame bloemen. Wandelen is een hobby van enorm veel Nederlanders. Twan Huys deelt de ervaringen die hij met zijn vrienden en kennissen heeft.

Wandelboekje van natuurvrienden – geschikt voor elke bomenknuffelaar

Dit boekje is verschenen in 2016 en werd in 2017 genomineerd voor de Jan Wolkersprijs. De eerste uitgave in de reeks Wandelboekjes voor Natuurvrienden gaat helemaal terug naar het jaar 1900. Ruim een eeuw later hebben verschillende bestuurders van natuurorganisaties hun krachten gebundeld en de beschrijvingen van hun favoriete wandelingen verzameld. Wim Huijser, publicist en fanatieke wandelaar, bundelde deze route in dit unieke boekje samen.

Wandelen over de onbekende Veluwe: 20 dagtochten van 15 km – ideaal voor elke bezoeker van de Veluwe

Rob Wolfs is werkzaam als professionele routemaker: hij kent de Veluwe als geen ander en weet je de mooiste plekjes aan te wijze, waaronder plekken die niet in de brochures vermeld staan. Op basis van zijn unieke insiderinformatie presenteert hij 20 verschillende stevige wandelingen, die een verborgen kant van de Veluwe tonen. Wees één van de eerste die ze verkent.

Groot Wandelboek Ardennen: Het standaardwerk met 75 lusvormige tochten – wandelen op niveau

Julien van Remoortere (1930 – 2018) was een Vlaams auteur, die plusminus 400(!) boeken heeft gepubliceerd en nog eens een paar duizend losse verhalen. Hij was een veelschrijver. Samen met Danny, Koen en Liesbeth van den Bussche heeft hij het Groot Wandelboek Ardennen opgesteld, waarin 75 schitterende wandelingen beschreven staan, samen goed voor 550 kilometer aan wandelroute. Van dit werk zijn talloze edities uitgegeven, die stuk voor stuk de natuurschoon én de vele dorpjes langs de routes door de Ardennen beschrijven.

Bierwandelboek België: Een verfrissende manier om België te ontdekken – België op zijn lekkerst

Pauline Moulin heeft 40 prachtige wandelingen door België, die stuk voor stuk een wel heel bijzonder eindpunt hebben: een gerenommeerde brouwerij, brasserij of café waar je lekker tot rust kan komen, warm kan worden (of juist of kan koelen) onder het genot van een welverdiend biertje. Alle Belgische provincies komen aan bod en hebben iets unieks te bieden. Beloon jezelf voor je inspanningen en bespreek met je kameraden al het moois dat je hebt gezien.

Dopers Wandelboek (Amsterdam 1500-2010): twee wandelingen door Amsterdam – wandelen door stad en tijd

Dit boekje van Wietskenel de Jong en Johan Pennings toont hoe de kleine gemeenschap van de Doopsgezinden in 500 jaar tijd een belangrijke stempel heeft weten te drukken op de architectuur – en de cultuur in brede zin – van de Nederlandse hoofdstad. Dit boek doet, vrij letterlijk een boekje open, over de wonderlijke en voor veel mensen onbekende wereld van de Doopsgezinden.

De Slankwandelaar: Van Omfietswijn tot Stappenteller – Wandelen voor de niet-wandelaar

Auteur Nicolaas Klei (geboren in 1961) staat vooral bekend als één van Nederlands meest bekende én geliefde wijnschrijvers en -recensenten. Iedere week staan zijn columns in zowel Elsevier als AD. Daarnaast is hij een enthousiast wandelaar, al is sport niet zijn ding. Dit boekje is bedoeld om de modale wandelaar aan te moedigen en hem een steuntje in de rug te geven. Vol weetjes: zo ontdek je onder andere dat stappentellers al sinds de renaissance bestaan.

Buitenluchtleven Korte & lange wandelingen in Nederland – een panorama aan inspiratie

Petra de Hamer laat zien dat voor de overal over mooie en unieke dingen te bewonderen zijn, zelfs midden in de stad. Nederland is een wandelland, waar alles lekker dicht bijeen ligt: de mogelijkheden hier zijn eindeloos. Laat je inspireren door dit boekje. Als wandelaar kom je namelijk op plekken waar je als automobilist en zelfs als fietser niet kunt komen.

Bonus-tip: Ochtendwandeling met Aurora – Klaas-Jan van Velzen

Als extra bonus-tip raden we dit klein wandelboekje aan vanuit een spirituele invalshoek. Met dit boekje ga je heel anders je wandelingen in: het laat je zien hoe een natuurwandeling een sterke impuls geeft aan je gezondheid en spirituele ontwikkeling.