Wat zijn de beste boeken om zelf te leren klussen? Deze kennis is zinvol én onmisbaar bij iedere praktische vrouw en mannelijke man. Lees verder voor onze doe-het-zelf-aanraders…

Ontdek de leukste klusboeken en doe-het-zelf-boeken

Voor iedereen die graag zelf de handen uit de mouwen steekt, volgt hier een lijst van de leukste klusboeken en doe-het-zelf-boeken.

Freds Bouwtekeningen (aanrader!)

freds bouwtekeningen hobbyboeken

We beginnen deze lijst met de #1 uitkomst voor als je lekker zelf dingen wilt gaan maken voor in en rondom je huis: een gigantisch en praktisch bouwtekeningen-pakket waarmee je bijna alles zelf kunt maken. Het is makkelijker dan je zou denken. Hier vind je alle informatie over dit uitgebreide, handige bouwtekeningen-pakket voor iedere hobby-klusser.

De top 10 lijst met klus-boeken

Laten we nu naar de ‘klassieke’ boeken gaan kijken die wij aanraden over klussen en doe-het-zelven.

1. Klussen voor dummies – Gene Hamilton

Dit boek uit de Voor dummies-reeks is een handig boek voor iedereen die voor het eerst met zijn handen aan de slag gaat. Of het nu gaat om kleine klusjes in het huis of grotere taken, zoals het repareren van een meubelstuk, Gene Hamilton helpt je erdoorheen. Daarom hoort dit boek zeker thuis in de lijst van beste klusboeken en doe-het-zelf-boeken.

2. De man en het hout – Lars Mytting

Alles wat je moet weten over hout en houtbewerking in één praktische gids.

3. Minibijbel houtbewerken – Stephen Corbett

Het complete handboek voor beginners en gevorderden.

4. Verbouwboek – Peter Viveen

Heb jij binnenkort een grote verbouwing op de planning staan? Dan kan je geld besparen door aan de hand van het Verbouwboek een aantal klussen zelf uit te voeren. Peter Viveen heeft de beste tips, trucs en technieken voor je op een rijtje gezet.

5. Doe het zelf – Hilde Smeesters

Hilde Smeesters heeft overzichtelijk opgesteld hoe je bepaalde klusjes die je maar blijft uitstellen zelf kunt klaren. Van het vervangen van een lampje tot het repareren van een kapotte tafel, alles staat in dit boek uitgelegd. Bovendien heeft ze handige afbeeldingen toegevoegd, die je helpen het stappenplan nog beter te volgen. Ideaal, toch?

6. De renovatiebijbel – At Home Publishers

Hét antwoord op al je vragen over renoveren met nieuwe technieken en materialen.

7. Houtverbindingen – T. Noll

Wil jij meer weten over het maken van basisverbindingen met hout? Sla dan dit boek van T. Noll eens open. Hij legt stap voor stap uit hoe je de verbindingen maakt, aangevuld met handige illustraties en tips over het karakter van de verschillende houtsoorten die hij bespreekt. Zo weet je precies wat je wel en niet moet doen en zorg je ervoor dat jouw project een succes wordt.

8. Compleet handboek houtbewerking – Deltas

Het juiste gereedschap, de belangrijkste basistechnieken en houtverbindingen, tal van doe-het-zelfprojecten voor huis en tuin: stap voor stap uitgelegd.

9. Tiny houses – Monique van Oorden

Monique van Oorden heeft een inspirerend boek opgesteld vol met de mooiste tiny houses. Profiteer van de handige tips die de eigenaars kunnen geven en laat je verrassen door wat je zelf voor elkaar kunt krijgen.

10. Het complete doe-het-zelf handboek

Dit boek gaat in op alle doe-het-zelf klussen die je je maar kunt bedenken. Van vloerbekleding en -isolatie tot timmer- en loodgieterswerk.