Wat zijn de meest interessante en beste boeken over psychologie – en boeken die op prettige wijze gebruikmaken van toegepaste psychologie en het menselijk gedrag? Lees verder…

De beste psychologie-boeken op een rijtje

Bekijk hier ons overzicht van de beste psychologie-boeken.

1. Natural Skills- een natuurlijke kijk op de psychologie

Wat waren we omver geblazen toen dit boek bij ons op de deurmat viel. De auteur laat zich niet verleiden tot populaire trends en simpele kreten die wel leuk klinken. Dit boek trok ons zo omdat het met eer en respect omgaat met psychologie. Het onderzoek is grondig en helder en de conclusies in het boek zijn gestoeld op duidelijke verhalen. Dit boek staat dan ook stevig op #1 in onze top 10.

2. Neuropsychologische diagnostiek – Uitgeverij Boom

Hoewel dit boek geschreven is voor opleidingsdoeleinden, is het ook voor lezers die simpelweg geïnteresseerd zijn in dit onderwerp een zeer goede optie.

3. Het Leven Is Niet Veel Soeps – En Andere Geruststellende Zinnetjes Van Meneer Veltman

Wow, eindelijk een boek zonder bierviltjespsychologie, maar een super begrijpelijk en pakkend boek over de lessen van een ware meester in de psychologie. Wat een helder boek vol praktijkvoorbeelden uit de behandelkamer van de bijzondere psychiater: J. Veltman, die in dit boek Meneer Veltman wordt genoemd. Auteur Letty van der Geest vertelt hoe ze begrepen en gesteund werd door deze ware professional. We werden meteen gegrepen en wilden alsmaar doorlezen. Dit boek is een ware ode gebleken aan een uitstekende professional, heengegaan in 2006. Het is ongelooflijk waardevol om zijn wijsheid nu nog steeds te kunnen ervaren via dit briljante boek uit 2023. Stef Bos, Dirk de Wachter en Arthur Japin bevelen dit boek ook sterk aan, net als wij.

4. Extreem toegepaste psychologie in Het NLP Praktijk Doe-Boek

Het NLP Praktijk Doe-Boek Werkboek

Weet je waarom we een NLP-boek in deze psychologie-lijst hebben gezet als bonustip? Omdat NLP de meest praktijkgerichte manier is om met psychologie te spelen. Dit boek bevat 129+ NLP doe-technieken waarmee je je psychologie hands-on aan het ontdekken en veranderen bent. Een uitstekend no-nonsense boek!
Bestel dit werkboek hier >>

5. De kleine cognitieve gedragstherapie voor dummies – Rob Willson en Rhena Branch

Dit boekje uit de Voor dummies-reeks is een zeer toegankelijke introductie op het onderwerp van gedragstherapie. Rob Willson en Rhena Brach doen aan zogenaamd ‘psychologisch tuinieren’, wat inhoudt dat alle overbodige informatie wordt geruimd en plaatsmaakt voor dingen die een verrijking zijn voor je leven.

6. Huh?! – Berthold Gunster

Ja lieve mensen, niet-wetenschappelijke psychologie is ook psychologie. Daar draait Omdenken juist om: om de bekende wetenschappelijke kaders heen. Juist naar het onbekende toe. Daar zitten de oplossingen. Dat is de techniek van het omdenken.

7. Je ongekende vermogens – Anthony Robbins

Oké, we blijven in de niet-serieuze hoek. Anthony Robbins haalt nergens wetenschappelijk onderzoek aan, maar toch spreekt hij miljoenen mensen wereldwijd aan met zijn verhalen. Dit boek legt uit hoe je aan de hand van een duidelijke innerlijke voorstelling van het doel dat je wilt bereiken het eindresultaat positief kunt beïnvloeden. Deze neuropsychologische benadering helpt de lezer verbeteringen door te voeren in zijn leven en tegelijkertijd meer zelfvertrouwen te krijgen. Daarom hoort dit boek zeker thuis in het rijtje van beste pscyhologie-boeken.

8. Houd me vast – Sue Johnson

Ja, we vonden dit een super saai boek, maar een echt psychologisch onderbouwd boek is nou eenmaal saai. Daarom moeten we in onze top 10 ook eens wat taaier materiaal zetten. Sue Johnson introduceert in haar boek Houd me vast zeven gesprekken die je met je partner kunt voeren om de relatie hechter en veiliger te maken. Dankzij haar achtergrond als klinisch psycholoog weet Johnson precies de juiste aspecten te benadrukken, waar jij als lezer van kunt profiteren.

9. Het puberende brein – Eveline Crone

Als je graag een beter begrip krijgt van wat er nu eigenlijk gebeurt in het hoofd van een puber, is dit boek van Eveline Crone een absolute aanrader. Crone is hoogleraar Neurocognitieve ontwikkelingspsychologie en weet dus precies waar ze het over heeft. Dankzij haar toegankelijke schrijfstijl en unieke perspectief is dit een boek dat je zo wegleest.

10. Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit – Bianca Toeps

Bianca Toeps heeft in dit boek haar ervaringen als vrouw met autisme opgeschreven. Ze vertelt onder andere over de misverstanden, vooroordelen en hoe ze hiermee omgaat.

Bonustip: Cognitieve gedragstherapie met kinderen en jeugdigen – J.M. Cladder

Oplossingsgericht, protocollair en specialistisch.

Bonustip: De kunst van het verstandige doen – Rolf Dobelli

52 dwalingen die je beter aan iemand anders kunt overlaten.

Bonustip: De moed van imperfectie – Brené Brown

Ook al is imperfectie, schaamte en kwetsbaarheid een wat ongrijpbaar en vaag principe… tóch nemen we dit boek ook op in onze top 10 als bonustip, omdat het boek echt wetenschappelijk is: Het werk van Brené Brown is gestoeld op kwalitatief onderzoek, namelijk diepte-interviews. Brené Brown maakt gebruik van psychologische vindingen met betrekking tot perfectionisme om haar lezers te helpen dit gedrag los te laten. Imperfectie is niet negatief en hoort er nu eenmaal bij. Maar hoe zorg je ervoor dat je dit zelf gaat geloven?