Wat zijn de meest interessante en beste boeken over psychologie – en boeken die op prettige wijze gebruikmaken van toegepaste psychologie en het menselijk gedrag? Lees verder…
De beste psychologie-boeken op een rijtje
Bekijk hier ons overzicht van de beste psychologie-boeken.
1. Natural Skills- een natuurlijke kijk op de psychologie
Wat waren we omver geblazen toen dit boek bij ons op de deurmat viel. De auteur laat zich niet verleiden tot populaire trends en simpele kreten die wel leuk klinken. Dit boek trok ons zo omdat het met eer en respect omgaat met psychologie. Het onderzoek is grondig en helder en de conclusies in het boek zijn gestoeld op duidelijke verhalen. Dit boek staat dan ook stevig op #1 in onze top 10.
2. Neuropsychologische diagnostiek – Uitgeverij Boom
Hoewel dit boek geschreven is voor opleidingsdoeleinden, is het ook voor lezers die simpelweg geïnteresseerd zijn in dit onderwerp een zeer goede optie.
3. Het Leven Is Niet Veel Soeps – En Andere Geruststellende Zinnetjes Van Meneer Veltman
Wow, eindelijk een boek zonder bierviltjespsychologie, maar een super begrijpelijk en pakkend boek over de lessen van een ware meester in de psychologie. Wat een helder boek vol praktijkvoorbeelden uit de behandelkamer van de bijzondere psychiater: J. Veltman, die in dit boek Meneer Veltman wordt genoemd. Auteur Letty van der Geest vertelt hoe ze begrepen en gesteund werd door deze ware professional. We werden meteen gegrepen en wilden alsmaar doorlezen. Dit boek is een ware ode gebleken aan een uitstekende professional, heengegaan in 2006. Het is ongelooflijk waardevol om zijn wijsheid nu nog steeds te kunnen ervaren via dit briljante boek uit 2023. Stef Bos, Dirk de Wachter en Arthur Japin bevelen dit boek ook sterk aan, net als wij.
4. Extreem toegepaste psychologie in Het NLP Praktijk Doe-Boek

Weet je waarom we een NLP-boek in deze psychologie-lijst hebben gezet als bonustip? Omdat NLP de meest praktijkgerichte manier is om met psychologie te spelen. Dit boek bevat 129+ NLP doe-technieken waarmee je je psychologie hands-on aan het ontdekken en veranderen bent. Een uitstekend no-nonsense boek!
Bestel dit werkboek hier >>
5. De kleine cognitieve gedragstherapie voor dummies – Rob Willson en Rhena Branch
Dit boekje uit de Voor dummies-reeks is een zeer toegankelijke introductie op het onderwerp van gedragstherapie. Rob Willson en Rhena Brach doen aan zogenaamd ‘psychologisch tuinieren’, wat inhoudt dat alle overbodige informatie wordt geruimd en plaatsmaakt voor dingen die een verrijking zijn voor je leven.
6. Huh?! – Berthold Gunster
Ja lieve mensen, niet-wetenschappelijke psychologie is ook psychologie. Daar draait Omdenken juist om: om de bekende wetenschappelijke kaders heen. Juist naar het onbekende toe. Daar zitten de oplossingen. Dat is de techniek van het omdenken.
7. Je ongekende vermogens – Anthony Robbins
Oké, we blijven in de niet-serieuze hoek. Anthony Robbins haalt nergens wetenschappelijk onderzoek aan, maar toch spreekt hij miljoenen mensen wereldwijd aan met zijn verhalen. Dit boek legt uit hoe je aan de hand van een duidelijke innerlijke voorstelling van het doel dat je wilt bereiken het eindresultaat positief kunt beïnvloeden. Deze neuropsychologische benadering helpt de lezer verbeteringen door te voeren in zijn leven en tegelijkertijd meer zelfvertrouwen te krijgen. Daarom hoort dit boek zeker thuis in het rijtje van beste pscyhologie-boeken.
8. Houd me vast – Sue Johnson
Ja, we vonden dit een super saai boek, maar een echt psychologisch onderbouwd boek is nou eenmaal saai. Daarom moeten we in onze top 10 ook eens wat taaier materiaal zetten. Sue Johnson introduceert in haar boek Houd me vast zeven gesprekken die je met je partner kunt voeren om de relatie hechter en veiliger te maken. Dankzij haar achtergrond als klinisch psycholoog weet Johnson precies de juiste aspecten te benadrukken, waar jij als lezer van kunt profiteren.
9. Het puberende brein – Eveline Crone
Als je graag een beter begrip krijgt van wat er nu eigenlijk gebeurt in het hoofd van een puber, is dit boek van Eveline Crone een absolute aanrader. Crone is hoogleraar Neurocognitieve ontwikkelingspsychologie en weet dus precies waar ze het over heeft. Dankzij haar toegankelijke schrijfstijl en unieke perspectief is dit een boek dat je zo wegleest.
10. Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit – Bianca Toeps
Bianca Toeps heeft in dit boek haar ervaringen als vrouw met autisme opgeschreven. Ze vertelt onder andere over de misverstanden, vooroordelen en hoe ze hiermee omgaat.
Bonustip: Cognitieve gedragstherapie met kinderen en jeugdigen – J.M. Cladder
Oplossingsgericht, protocollair en specialistisch.
Bonustip: De kunst van het verstandige doen – Rolf Dobelli
52 dwalingen die je beter aan iemand anders kunt overlaten.
Bonustip: De moed van imperfectie – Brené Brown
Ook al is imperfectie, schaamte en kwetsbaarheid een wat ongrijpbaar en vaag principe… tóch nemen we dit boek ook op in onze top 10 als bonustip, omdat het boek echt wetenschappelijk is: Het werk van Brené Brown is gestoeld op kwalitatief onderzoek, namelijk diepte-interviews. Brené Brown maakt gebruik van psychologische vindingen met betrekking tot perfectionisme om haar lezers te helpen dit gedrag los te laten. Imperfectie is niet negatief en hoort er nu eenmaal bij. Maar hoe zorg je ervoor dat je dit zelf gaat geloven?
Over leven met ARFID past ook heel goed in de lijst!
Hierbij een uitleg:
https://overlevenmetarfid.com/2021/04/24/verborgen-arfid-leed/amp/
Beste mensen,
Afgelopen maand is mijn autobiografie “Van waanzin naar Wijsheid” uitgekomen. Het is een boek geworden dat naast mijn levensverhaal ook veel inzichten aanreikt, bijvoorbeeld over de mechanismes van trauma. Naast de Somatic Experiencing van Peter Levine (bekend van zijn boek “De tijger ontwaakt”) heb ik onder andere gewerkt met Resource Therapy en Ego state Therapy. De sessies die ik in het boek beschrijf zijn op dusdanige wijze geschreven dat ze een (goed) beeld geven van wat je tijdens dergelijke sessies kunt verwachten. Het boek is beslist geen zwaar boek geworden, omdat het ondanks alle heftigheden beschouwend –met een zekere afstand – geschreven is.
Mede hierdoor is het bijzonder geschikt is voor zowel therapeuten als cliënten.
Via onderstaande link kun je de eerste pagina’s van het boek lezen.
https://www.elikser.nl/van-waanzin-naar-wijsheid.htm
Ik zou het heel erg op prijs stellen als jullie aandacht zouden willen besteden aan mijn boek. Onder deze mail heb ik het voorwoord van psychotherapeute drs. R. Sangkasaad Taal geplaatst, zodat jullie vast een indruk krijgen van wat je kunt verwachten.
Ik zie uit naar jullie reactie,
Hartelijke groet,
Iris van Zomeren
Voorwoord ‘van waanzin naar Wijsheid’
In dit boek neemt Iris aan de hand van haar eigen levensverhaal de lezer mee op een boeiende en indrukwekkende ontdekkingsreis. Zij vertelt daarin heel openhartig over de zeer traumatiserende ervaringen die zij als kind meemaakte en die zo heftig waren dat zij die alleen kon overleven door een dissociatieve identiteitsstoornis (DIS) te ontwikkelen.
Toen ik Iris leerde kennen, was zij al een aantal jaren in therapie bij mijn collega Judith Rothen. Bij haar had Iris al een behoorlijk voortraject afgelegd, waarbij de verschillende delen van de DIS waren geïntegreerd. Mede dankzij de vakkundige begeleiding van Judith liet zij daarmee zien dat een DIS niet iets hoeft te zijn waar je maar mee moet leren leven, zoals wel vaker gezegd wordt, maar dat het iets is waar je daadwerkelijk van kunt herstellen.
Iris kwam bij mij om nog wat gerichter aan het getraumatiseerde zenuwstelsel te werken. Hierbij maakte ik naast de lichaamsgerichte benadering Somatic Experiencing (SE) van dr. Peter A. Levine gebruik van diverse andere therapeutische benaderingen, zoals Tension & Trauma Releasing Exercises (TRE), Ego State Therapy (EST), Resource Therapy (RT) en Eye Movement Integration (EMI).
Iris beschrijft in dit boek in heldere en voor iedereen begrijpelijke taal hoe een aantal van deze benaderingen haar geholpen hebben om haar zenuwstelsel weer tot rust te laten komen. Wat ik ook bijzonder vind, is dat zij haar verhaal niet vertelt vanuit een slachtoffer dat blijft hangen in verwijten en het koesteren van pijn, maar meer beschouwend, dus met een zekere afstand.
Je zou haar proces kunnen vergelijken met een schelp die is opengegaan, waarbij de parel die al die tijd in haar verscholen zat aan het licht is gekomen. Zoals ik wel vaker heb gezien bij cliënten heeft het trauma Iris niet zwakker gemaakt, maar juist sterker. Dit wordt ook wel posttraumatische groei (PTG) genoemd. Als therapeut heb ik veel geleerd in het contact met Iris. Soms was het ook voor mij moeilijk en zwaar, maar er zijn ook zoveel mooie momenten geweest. Ik ben blij dat ik de kans heb gekregen om een tijdje haar reisbegeleidster te mogen zijn, en na verloop van tijd een medereizigster.
Dit boek is een cadeau voor iedereen; het is zeer geschikt voor zowel cliënten als therapeuten. Daarnaast kan het heel behulpzaam zijn voor eenieder die trauma meemaakt in zichzelf of in de omgeving en die daar inzicht in wil krijgen. Het verhaal van Iris laat zien dat een succesvolle individuele traumagenezing mogelijk is. Trauma is echter niet alleen een individueel probleem, maar ook een maatschappelijk probleem. Ik denk dan ook dat het heel belangrijk is dat er op maatschappelijk niveau gekeken wordt naar wat er mogelijk is op het gebied van de preventie van trauma. Daarbij is het mijns inziens uitermate belangrijk dat er voldoende goed opgeleide traumatherapeuten beschikbaar zijn, zodat we toe kunnen werken naar een wereld waarin we steeds minder geregeerd worden door trauma.
Ik wens de lezer veel leesplezier bij de ontdekkingsreis ‘van waanzin naar Wijsheid’.
Drs. R. Sangkasaad Taal
Psychotherapeut