Wat zijn de meest interessante en beste boeken over psychologie – en boeken die op prettige wijze gebruikmaken van toegepaste psychologie en het menselijk gedrag? Lees verder…


Snel overzicht: Deze psychologie-boeken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste fundamentele inzichtNatural Skills: We waren echt onder de indruk toen we “Natural Skills” lazen. De benadering van psychologie is diepgaand en respectvol, zonder zich over te geven aan vluchtige trends. De onderbouwing van de inhoud met grondig onderzoek en overtuigende verhalen maakt het een topkeuze in deze categorie. >> Check laagste prijs
Beste educatieve keuzeNeuropsychologische diagnostiek: Hoewel primair gericht op opleidingsdoeleinden, geloven we dat dit boek een verrijking is voor iedereen die zich wil verdiepen in de materie. De grondige behandeling van onderwerpen maakt het een aanrader voor zowel professionals als liefhebbers. >> Check laagste prijs
Beste hands-on benaderingNLP Praktijk Doe-Boek: We hebben dit NLP-boek toegevoegd omdat we van mening zijn dat NLP een ongelooflijk praktische benadering van psychologie biedt. Met meer dan 129 NLP-technieken, biedt dit boek lezers de kans om op een directe en praktische manier met psychologie aan de slag te gaan. We waarderen de directe en no-nonsense benadering van dit boek. >> Check laagste prijs

De beste psychologie-boeken op een rijtje

Bekijk hier ons overzicht van de beste psychologie-boeken.

1. Natural Skills- een natuurlijke kijk op de psychologie

Wat waren we omver geblazen toen dit boek bij ons op de deurmat viel. De auteur laat zich niet verleiden tot populaire trends en simpele kreten die wel leuk klinken. Dit boek trok ons zo omdat het met eer en respect omgaat met psychologie. Het onderzoek is grondig en helder en de conclusies in het boek zijn gestoeld op duidelijke verhalen. Dit boek staat dan ook stevig op #1 in onze top 10.

2. Neuropsychologische diagnostiek – Uitgeverij Boom

Hoewel dit boek geschreven is voor opleidingsdoeleinden, is het ook voor lezers die simpelweg geïnteresseerd zijn in dit onderwerp een zeer goede optie.

3. Het Leven Is Niet Veel Soeps – En Andere Geruststellende Zinnetjes Van Meneer Veltman

Wow, eindelijk een boek zonder bierviltjespsychologie, maar een super begrijpelijk en pakkend boek over de lessen van een ware meester in de psychologie. Wat een helder boek vol praktijkvoorbeelden uit de behandelkamer van de bijzondere psychiater: J. Veltman, die in dit boek Meneer Veltman wordt genoemd. Auteur Letty van der Geest vertelt hoe ze begrepen en gesteund werd door deze ware professional. We werden meteen gegrepen en wilden alsmaar doorlezen. Dit boek is een ware ode gebleken aan een uitstekende professional, heengegaan in 2006. Het is ongelooflijk waardevol om zijn wijsheid nu nog steeds te kunnen ervaren via dit briljante boek uit 2023. Stef Bos, Dirk de Wachter en Arthur Japin bevelen dit boek ook sterk aan, net als wij.

4. Extreem toegepaste psychologie in Het NLP Praktijk Doe-Boek

Weet je waarom we een NLP-boek in deze psychologie-lijst hebben gezet als bonustip? Omdat NLP de meest praktijkgerichte manier is om met psychologie te spelen. Dit boek bevat 129+ NLP doe-technieken waarmee je je psychologie hands-on aan het ontdekken en veranderen bent. Een uitstekend no-nonsense boek!

Het NLP Praktijk Doe-Boek Werkboek

Bestel dit leuke boek hier voor slechts 19,- (tip: veel goedkoper dan op Bol) >>

5. De kleine cognitieve gedragstherapie voor dummies – Rob Willson en Rhena Branch

Dit boekje uit de Voor dummies-reeks is een zeer toegankelijke introductie op het onderwerp van gedragstherapie. Rob Willson en Rhena Brach doen aan zogenaamd ‘psychologisch tuinieren’, wat inhoudt dat alle overbodige informatie wordt geruimd en plaatsmaakt voor dingen die een verrijking zijn voor je leven.

6. Huh?! – Berthold Gunster

Ja lieve mensen, niet-wetenschappelijke psychologie is ook psychologie. Daar draait Omdenken juist om: om de bekende wetenschappelijke kaders heen. Juist naar het onbekende toe. Daar zitten de oplossingen. Dat is de techniek van het omdenken.

7. Je ongekende vermogens – Anthony Robbins

Oké, we blijven in de niet-serieuze hoek. Anthony Robbins haalt nergens wetenschappelijk onderzoek aan, maar toch spreekt hij miljoenen mensen wereldwijd aan met zijn verhalen. Dit boek legt uit hoe je aan de hand van een duidelijke innerlijke voorstelling van het doel dat je wilt bereiken het eindresultaat positief kunt beïnvloeden. Deze neuropsychologische benadering helpt de lezer verbeteringen door te voeren in zijn leven en tegelijkertijd meer zelfvertrouwen te krijgen. Daarom hoort dit boek zeker thuis in het rijtje van beste pscyhologie-boeken.

8. Houd me vast – Sue Johnson

Ja, we vonden dit een super saai boek, maar een echt psychologisch onderbouwd boek is nou eenmaal saai. Daarom moeten we in onze top 10 ook eens wat taaier materiaal zetten. Sue Johnson introduceert in haar boek Houd me vast zeven gesprekken die je met je partner kunt voeren om de relatie hechter en veiliger te maken. Dankzij haar achtergrond als klinisch psycholoog weet Johnson precies de juiste aspecten te benadrukken, waar jij als lezer van kunt profiteren.

9. Het puberende brein – Eveline Crone

Als je graag een beter begrip krijgt van wat er nu eigenlijk gebeurt in het hoofd van een puber, is dit boek van Eveline Crone een absolute aanrader. Crone is hoogleraar Neurocognitieve ontwikkelingspsychologie en weet dus precies waar ze het over heeft. Dankzij haar toegankelijke schrijfstijl en unieke perspectief is dit een boek dat je zo wegleest.

10. Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit – Bianca Toeps

Bianca Toeps heeft in dit boek haar ervaringen als vrouw met autisme opgeschreven. Ze vertelt onder andere over de misverstanden, vooroordelen en hoe ze hiermee omgaat.

Bonustip: Cognitieve gedragstherapie met kinderen en jeugdigen – J.M. Cladder

Oplossingsgericht, protocollair en specialistisch.

Bonustip: De kunst van het verstandige doen – Rolf Dobelli

52 dwalingen die je beter aan iemand anders kunt overlaten.

Bonustip: De moed van imperfectie – Brené Brown

Ook al is imperfectie, schaamte en kwetsbaarheid een wat ongrijpbaar en vaag principe… tóch nemen we dit boek ook op in onze top 10 als bonustip, omdat het boek echt wetenschappelijk is: Het werk van Brené Brown is gestoeld op kwalitatief onderzoek, namelijk diepte-interviews. Brené Brown maakt gebruik van psychologische vindingen met betrekking tot perfectionisme om haar lezers te helpen dit gedrag los te laten. Imperfectie is niet negatief en hoort er nu eenmaal bij. Maar hoe zorg je ervoor dat je dit zelf gaat geloven?

Top 10 boeken over psychologische methoden volgens ons lezerspanel

Ook onze lezers vroegen we naar hun beste aanraders. In dit lijstje vind je boeken over psychologische methoden. Zo wordt er gekeken naar boeken over smartphone verslavingen, hoe je beter leert eten, wat te doen tegen slaapproblemen en hoe je je vliegangst kunt overwinnen. Allemaal gerelateerde boeken over psychologische methoden waar mensen tegenwoordig veel baat bij kunnen hebben.


Snel overzicht: Deze boeken over psychologische methoden raden onze lezers aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor het aanpakken van specifieke angstenOver vliegangst en hoe je ervan afkomt (Lucas van Gerwen): Dit boek biedt inzichten in het fenomeen vliegangst en geeft praktische tips en methoden om hiermee om te gaan. Geschreven door een expert en piloot, vinden we dit boek bijzonder nuttig voor iedereen die worstelt met vliegangst en op zoek is naar oplossingen. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor zelfontwikkeling en communicatieHet NLP Praktijk Doe-Boek (Rubin Alaie): Dit boek biedt praktische oefeningen om de technieken van Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) te leren en toe te passen. We waarderen de directe, begrijpelijke schrijfstijl en de focus op praktische toepassing. Als je je communicatievaardigheden wilt verbeteren of meer wilt leren over NLP, dan is dit een geweldige keuze. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor fysieke en mentale gezondheidLaat je hersenen niet zitten (Erik Scherder): Dit boek benadrukt het belang van lichamelijke beweging voor onze cognitieve gezondheid. We vinden het bijzonder waardevol vanwege de duidelijke uitleg en de focus op het belang van fysieke activiteit voor zowel kinderen als volwassenen. Als je geïnteresseerd bent in het verbeteren van je fysieke en mentale welzijn, is dit boek een uitstekende keuze. >> Check laagste prijs

1. Over vliegangst en hoe je ervan afkomt (Lucas van Gerwen)

35 op de 100 mensen ontwikkelen in hun leven vliegangst. Dr. Lucas van Gerwen laat in dit boek zien hoe je met dit probleem om kunt gaan. Er staan ontzettend veel praktijkvoorbeelden in en bevat daarnaast genoeg tips om met je vliegangst om te gaan. Wil je graag naar familie buiten Nederland, maar durf je niet in het vliegtuig te stappen? Dr. Lucas van Gerwen (hij is ook piloot) helpt jou in dit boek met dit probleem, waardoor je vliegangst vrij door het leven kunt.

2. Het NLP Praktijk Doe-Boek (Rubin Alaie)

Door het effectief toepassen van NLP word je een direct en warm mens. Klinkt heel mooi en het is echt zo. Met het NLP Praktijk Doe-Boek kun je dit het beste bereiken. De theorie dat je leert in het boek kun je heel eenvoudig in praktijk brengen en je zult nooit zonder inspiratie komen. Persoonlijk gezien is dit voor mij het beste boek over NLP. Het is lekker vlot geschreven en alle oefeningen zijn uitstekend in de praktijk te brengen. En dat is uiteindelijk hoe je NLP het beste kunt beoefenen en uitvoeren, om het gewoon in de praktijk te doen. Voor betere communicatie in relaties en met mensen is het verstandig om het NLP Praktijk Doe-Boek aan te schaffen.

Bestel dit leuke boek hier voor slechts 19,- (tip: veel goedkoper dan op Bol) >>

3. Laat je hersenen niet zitten (Erik Scherder)

Veel beweging heeft baat bij de gezondheid. Sporten kinderen op jonge leeftijd dan worden ze slimmer. En beweeg je meer dan voorkomt het dat je dementie ontwikkelt. Bekende Nederlander Erik Scherder boeit met zijn boek Laat je hersenen niet zitten van begin tot einde. Dit is een boek die iedereen zou moeten lezen. Het geeft aan dat sporten en beweging ontzettend belangrijk zijn. Erik Scherder heeft inmiddels veel boeken op zijn naam staan en staat bekend om zijn duidelijke uitleg. Dat is bij dit boek niet anders. Duidelijk, helder en boeiend van begin tot einde.

4. S.O.S. Slaap (Johan Verbraecken)

Wist je dat 12 procent van de volwassenen met een slaapprobleem kampt? En dat is alles behalve gezond. Want mensen die in de nacht veel wakker liggen kunnen overdag niet optimaal functioneren. Moeilijke concentratie en depressies kunnen gevolgen zijn van slecht slapen. S.O.S Slaap is een boek dat verbanden legt tussen slaap, levensstijl, gezondheid en persoonlijkheid. Dit boek trekt hele boeiende conclusies en je leert op uitstekende wijze je slaapproblemen aan te pakken. Klinkt mooi en dat is het ook. Auteur Johan Verbraecken weet het op zo’n manier te brengen dat het nergens saai wordt.

5. De vierde dementie (Evelien Pullens)

Auteur Evelien Pullens is een ervaringsdeskundige als het aankomt op de zorg. Met haar boek De vierde dementie laat ze zien hoe je op een andere manier om kunt gaan met dementie. Dementie is ingewikkelde problematiek, maar Evelien Pullens weet het in dit boek heel luchtig te brengen. Ze is direct to the point en legt alles heel duidelijk uit. Heel mooi om haar persoonlijke verhalen te lezen over haar eigen moeder met Alzheimer. Dat de ouderdomsfase geen gemakkelijke fase in een mensenleven wordt in dit boek duidelijk gemaakt.

6. De kracht van stress (Annemarie Frisque)

Iedereen krijgt er op een gegeven moment in z’n leven mee te maken: stress. Er wordt in dit boek over stress van Annemarie Frisque nader ingegaan op de oorzaken van stress. Daarnaast biedt ze ook oplossingen aan om zo goed mogelijk om te gaan met stress. Denk je dat je last hebt van een burn-out, depressie of stress problemen? Daarnaast reikt dit boek genoeg handvatten aan om er mee om te kunnen gaan. Zeer verhelderend en openbarend en Frisque is een geweldige auteur. Ze weet deze problematiek op krachtige wijze neer te pennen.

7. Negatief zelfbeeld (Manja de Neef)

Manja de Neef zorgt met haar boek Negatief zelfbeeld ervoor negatief denken te doorbreken. Dat doet ze in stapjes en met hulp van diverse oefeningen en opdrachten. Het mooie aan de boek is dat ze de lezer leert om een steviger beeld van zichzelf te creëren. Je kunt Negatief zelfbeeld als zelfstandige gebruiken en uitvoeren, maar het kan ook onderdeel zijn van je behandeling. Manja de Neef weet waar ze het over heeft, want ze is namelijk gedragstherapeut. Daarnaast doceert ze en is supervisor.

8. De herontdekking van het lichaam (Bregje Hofstede)

Bregje Hofstede kreeg op haar 24e te maken met een burn-out. In dit boek gaat ze op zoek waarom ze zich zo vervreemd voelde van haar lichaam. Ze vraagt zich af waarom er een breuk is ontstaan tussen lichaam en geest. Dit zijn vragen waar ze in De herontdekking van het lichaam mee worstelt, maar waar ze ook op zoek gaat naar antwoorden. Bregje Hofstede brengt haar eigen problemen heel mooi in kaart en herontdekt haar lichaam. Voor mensen met interesse in zaken zoals psychologie, het lichaam en de geest.

9. Superverslavend (Adam Alter)

Men is gemiddeld drie uur per dag met de smartphone in de weer. Het maakt dat mensen steeds meer moeite krijgen met het sociaal zijn. Dit is het tijdperk van de gedragsverslaving en auteur Adam Alter gaat dieper op in over deze ontwikkeling. Hij laat zien dat ontwikkelaars steeds meer digitaal suiker gebruiken om mensen aan hun te binden. Maar wat vooral belangrijk aan dit boek is hoe je je als individu er kunt tegen wapenen. Superverslavend van Adam Alter is superverslavend en is voor iedereen aan te raden die genoeg heeft van social media, internet en de smartphone.

10. Loslaten (Roland Rogiers en Eva Buytaert)

Ieder mens piekert wel eens. Sommige wat meer dan de ander, maar je ontkomt er niet aan. Het resulteert tot verlamming en verstarring. In het ergste geval kan het zo zijn tijdens er angst- en stemmingsproblemen ontstaan. Roland Rogier en Eva Buytaert bieden steun aan mensen die piekeren. Dat doen zij op uitstekende wijze in dit boek met elementen uit cognitieve gedragstherapie. Lekker helder en duidelijk geschreven en leest heerlijk weg.

11. Mindful eten (Susan Albers)

Wil je je relatie met eten verbeteren dan is Mindful eten van Susan Albers daar het perfecte boek voor. Voor veel mensen is gezonde voeding belangrijk. Voor veel mensen is het tijd om te gaan genieten van lekker en gezond eten. Door dit boek aan te schaffen leer je te stoppen met eten wanneer je verzadigd raakt. Daarnaast leer je eten klaar te maken wat echt voldoening geeft. Dat betekent niet de zoveelste chocoladereep en de zoveelste zak chips. Mindful eten wordt op een heldere manier uitgelegd en Susan Albers is een ster deze problematiek te vertalen naar papier.