Wat zijn de beste, meest gelezen sportboeken en sport-biografieën van sporters en over sporters? In dit overzicht vind je onze aanraders met goede sportboeken met prachtige inspiratie uit bijvoorbeeld het wielrennen, de vechtsport en voetbal. Lees verder voor de beste en meest recente goede sport-biografieën en sportboeken, waaronder het sportboek van het jaar…

Snel overzicht: Deze sportboeken & biografieën van sporters raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor wielrenliefhebbersDe man en zijn fiets – Wilfried de Jong: Deze verzameling van de mooiste wielerstukken, geschreven voor het NRC en De Muur, is een absolute aanrader voor alle wielerliefhebbers. Wij zijn onder de indruk van de diepgang en passie waarmee Wilfried de Jong het wielrennen beschrijft. >> Check laagste prijs
Beste autobiografie van een kampioenLucia Rijker. Bokser en boeddhist. – Lucia Rijker: Lucia Rijker deelt in dit boek haar persoonlijke ontwikkeling die haar meerdere keren tot wereldkampioen kickboksen en boksen maakte. Wij vinden dit een inspirerende reis die niet alleen over sport, maar ook over persoonlijke groei gaat. >> Check laagste prijs
Beste gids voor fitnessliefhebbersMy shredded lifestyle – Merijn Schoeber en Sander Roex: Deze gids belooft de weg naar jouw droomlichaam te wijzen. Voor iedereen die gericht aan zijn of haar lichaam wil werken, is dit boek een must-have. Wij waarderen vooral de praktische tips en heldere inzichten. >> Check laagste prijs

Ontdek de beste sportboeken en biografieën van sporters

Deze lijst van de beste sportboeken en biografieën van sporters is ideaal voor iedere sportliefhebber. Laten we dus kijken naar de boeiendste en meest relevante boeken over sport en sporters. Het is een enorm inspirerende lijst geworden.

We beginnen dus met de top 10 beste boeken over en van sporters:

1. De man en zijn fiets – Wilfried de Jong

De man en zijn fiets is een verzameling van de mooiste wielerstukken die Wilfried de Jong schreef voor het NRC en De Muur. Het is een absolute aanrader voor alle wielerliefhebbers en hoort dan ook zeker thuis op deze lijst van beste sportboeken en biografieën van sporters.

2. Fernando Ricksen, de finale strijd – Vincent de Vries en Veronika Ricksen

Dit boek vertelt het bijzondere verhaal van Fernando Ricksen, een voormalig profvoetballer die werd gediagnosticeerd met de spierziekte ALS. Hoewel Ricksen te horen kreeg dat hij nog maar vier maanden te leven had, werd dit uiteindelijk zes jaar.

3. Lucia Rijker. Bokser en boeddhist. – Lucia Rijker

In deze autobiografie beschrijft Lucia Rijker de persoonlijke ontwikkeling die ze in de afgelopen jaren heeft doorgemaakt en die ervoor zorgde dat ze meerdere keren wereldkampioen kickboksen en boksen wist te worden.

4. My shredded lifestyle – Merijn Schoeber en Sander Roex

De ultieme gids naar jouw droomlichaam.

5. Het zeilboek – J. Peter Hoefnagels

Het zeilboek is een cursusboek dat gebruikt kan worden door zeilscholen, maar ook door individuele zeilers. Het bevat alle informatie die je nodig hebt om veilig het water op te gaan en alles uit je talent te halen.

6. De hardlooprevolutie – Stans van der Poel

Meer vet verbranden door training op hartslag en goed ademen.

7. LvG – Louis van Gaal en Robert Heukels

Wie kent hem niet? Louis van Gaal is een fenomeen geworden in de voetbalwereld. Lees hier zijn verhaal.

8. Formule 1 Grand Prix 1948-2020 Zandvoort – Charles Sanders

Ben jij op zoek naar het perfecte cadeau voor een F1-liefhebber? Of ben je juist zelf helemaal gek van deze sport? Dan is dit het boek voor jou. Kom alles te weten over het circuit in Zandvoort en de autosport in het algemeen, van de geschiedenis en unieke terugblikken tot de ontwikkeling van de autotechniek door de jaren heen.

9. Ik haat hardlopen – Hedwig van Bree

Hoe een thuisblijfmoeder in 3,5 jaar tienvoudig marathoner en six marathon majors finisher werd.

10. Sven – Johan Boef

Johan Boef laat op een bijzondere manier zien dat zelfs Sven Kramer, de man die alles kan, ook maar gewoon een mens is. Ontdek een nieuwe kant van deze gedreven topsporter en leer hem kennen aan de hand van gesprekken met de mensen die dicht bij hem staan.

De top 10 met interessante boeken over sporten

In ieders leven zou sport namelijk een belangrijke plek moeten hebben, in welke vorm dan ook. Sporten hoeft niet altijd te betekenen dat je een abonnement bij de fitnessclub hebt en daar uren doorbrengt met (soms) gevaarlijke apparaten. Het kan ook elke dag een half uur wandelen of fietsen zijn die je lichaam fit houden. In de top 10 hieronder lees je over sport in het algemeen, sporters en hun verhaal of manieren van sporten die je misschien nog niet had overwogen.

1.     Intelligent bewegen – lichaamsbeweging voor persoonlijke groei

Hoe sporten je kan helpen om beter in je vel te zitten, heeft de auteur van ‘Intelligent bewegen’ zelf aan de levende lijve ondervonden. Het was voor hem aanleiding om onderzoek te doen naar sport en lichaamsklachten. Wat we waarderen aan dit boek, is dat je voldoende theorie krijgt om te snappen dat elke dag bewegen nodig is om fit ouder te worden en klachten te voorkomen. Doe er je voordeel mee en focus je op de positieve resultaten die het mentaal oplevert, in plaats van alleen maar fysiek.

2.     #FitFamily – versterk je spieren en de band met je kind door samen fit en gezond te worden

Dit is het tweede boek van Delphine Steelandt waarin ze haar kennis en ervaring omzet in iets waar elk gezin wat aan kan hebben. Lees dit boek en maak ruimte vrij in je agenda om samen met je kinderen te gaan bewegen, beter te gaan eten en de leefstijl van je hele gezin in een positieve spiraal te krijgen. Volgens ons zou iedereen die kinderen op de wereld zet dit boek eens moeten lezen, want in de drukte van elke dag vergeet je soms waar het echt om gaat in dit leven.

3.     Zwem – techniek, tips en trainingsschema’s voor zwemmers en triatleten

Zwemmen is een sport die iedereen kan doen, of je nu fit bent of niet. Ben je (nog) niet fit? Dan kan zwemmen ideaal zijn, omdat je gewicht geen grote rol speelt in het water en je gewrichten niet overmatig belast worden (zoals dat bij hardlopen bijvoorbeeld wel het geval zou zijn). Ben je wel al fit? Dan kan zwemmen een heerlijke afwisseling zijn van je ‘vaste’ sport. Leer van Suzanne Brummel en wordt vaardiger in zwemmen. Dat fitte komt dan vanzelf.

4.     Ga op de fiets – 15 routes door Europa – avonturen en ervaringen

Je staat er niet altijd bij stil dat Nederland een fietsland is. Je weet het wel, maar dat het niet overal op de wereld hetzelfde is als thuis, weet je niet uit eigen ervaring. ‘Ga op de fiets’ deelt bijzondere fietsroutes met je die door heel Europa gaan. Is jouw fiets in orde en heb je wel zin in een reis op de fiets? Dan is dit boek volgens onze redactie de perfectie inspiratiebron en de ideale gids voor jouw eerste route. Er is volop keuze, zowel dichter bij huis als verder weg binnen de grenzen van de EU.

5.     Ik haat hardlopen… dacht ik

Wie wil beginnen met hardlopen, al hardloopt of gemotiveerd raakt van verhalen van andere sporters, kan met dit verhaal van Hedwig van Bree prima uit de voeten. Ze was totaal geen hardloper en wist niet eens hoe bepaalde hardloopevenementen heetten, maar dat veranderde gedurende haar leven. Toen hardlopen eenmaal op haar pad kwam, raakte ze als het ware verslaafd aan de sport. Het boek vertelt haar verhaal van thuisblijfmoeder tot meervoudig marathonloopster.

6.     Zo werkt de Formule 1 – de 2022 editie

Wie van Formule 1 houdt, kent de naam Olav Mol al langer. Tot vorig seizoen was hij vaste verslaggever bij de races en nu heeft hij zijn eigen kanaal met live commentaar bij de races. Wat je misschien nog niet weet, is dat hij meerdere boeken over de Formule 1 geschreven heeft en ‘Zo werkt de Formule 1’ is er eentje van. Lees alles over de teams en hun coureurs, de circuits over de hele wereld en de wereld achter de schermen van de Formule 1. Een must read voor elke F1-fan.

7.     Models in Shape – tips & tricks voor iedereen die model wil worden

Wij waren op de redactie een beetje huiverig voor boeken die geschreven zijn door of voor modellen. Zijn die er niet al meer dan genoeg? Dit boek is echter verfrissend voor het startende model of voor tieners die later model willen worden. Het beschrijft allerlei vlakken van de modellenwereld waar je als leek niet veel vanaf kunt weten. Er staan veel tips in, een schema om aan je eigen fitness en figuur te werken en het ontbreekt zelfs niet aan voedzame recepten. Stiekem toch de moeite waard.

8.     De FIT methode – geen dieet, maar een plan dat werkt

Sporten is bewegen en bewegen is (langer) leven in goede gezondheid. De basis van bewegen wordt door diverse auteurs in dit boek nog maar eens uitgelegd. Het handige van dit boek vinden wij dat er geen specifiek instapniveau is. Iedereen kan het boek lezen en in zijn eigen voordeel gebruiken. Stel je fitheidsdoel, de manier van bewegen die bij jou past en maak een plan waar je je aan kunt houden om je doel te bereiken. Het maakt het leven zoveel fijner als het op een fitte en gezonde manier kan.

9.     Wild – over jezelf verliezen en terugvinden en 1700 kilometer hiken

Wandelen wordt niet door iedereen gezien als een echte sport, maar lees dan dit boek van Cheryl Strayed maar eens. Een reis van bijna 1700 kilometer wandelen langs de Pacific Crest Trail was niet alleen een test van haar fitheid en uithoudingsvermogen, maar ook een spiegel waarin ze moest kijken om haar verleden onder ogen te komen en te kunnen verwerken. Avontuur, verdriet, plezier en paniek wisselen zich in snel tempo af, maar uiteindelijk haalt ze haar doel.

10.  Johan Cruijff – mijn verhaal

Iedereen kent de naam Cruijff, maar niet iedereen weet over zijn bijzondere levensverhaal. Je leest het in deze biografie, die hij samen met Matty en Jaap Verkamman en Jaap Visser heeft geschreven. Een bijzondere man met bijzondere talenten en een uitzonderlijke carrière en leven.

Slot

De nummer 10 op deze lijst toont maar weer aan dat iedereen op zijn eigen manier fit blijft, of dat nu mentaal of fysiek fit zijn betreft. Het enige dat wij kunnen zeggen, is ben helder in je doel en volg stappen die haalbaar zijn, zodat je niet opgeeft. Sporten is voor iedereen en elke leeftijd, nu alleen nog uitzoeken welke sport bij jou past of een keer een andere sport uitproberen om je lijf niet te laten wennen aan telkens dezelfde situatie of bewegingen.