Wat zijn de beste boeken met het thema: depressie? In deze lijst met aanraders vind je onder andere inspirerende boeken over het omgaan met depressie, autobiografieën over depressie en rustgevende boeken die je kunt lezen tegen depressie. Hiermee kun je jezelf helpen om beter om te gaan met een depressie die je wellicht ervaart – en wellicht ga je de kracht ervan inzien. Lees verder…

Snel overzicht: Deze boeken over depressie raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste gids voor dierbarenAls een dierbare depressief is – Huub Buijssen: Wanneer een geliefde depressief is, kan het een uitdaging zijn om te begrijpen en te ondersteunen. Dit boek biedt waardevolle handvatten voor hen die naast iemand staan met een depressie. We waarderen vooral de praktische benadering van Buijssen om de ziekte draaglijker te maken voor zowel de persoon die eraan lijdt als voor hun dierbaren. >> Check laagste prijs
Beste voor innerlijke rustInnerlijke rust met EFT – Yvonne Toeset: Innerlijke vrede kan een cruciale stap zijn in het helingsproces van depressie. Dit boek van Yvonne Toeset introduceert de Emotional Freedom Techniques, een benadering waarbij zelfknuffelen centraal staat. We geloven dat het omarmen van deze techniek een baanbrekende stap kan zijn in de behandeling van depressie, vooral voor degenen die worstelen met persoonlijke relaties. >> Check laagste prijs
Meest persoonlijke verhaalGeluk, een geheimtaal – Arthur Japin: In dit diepgaande autobiografische werk deelt Arthur Japin zijn persoonlijke ervaringen met depressie. We waren geraakt door zijn gedetailleerde beschrijvingen en vonden dat dit boek een uniek inzicht biedt in de impact van depressie op het individu en zijn omgeving. >> Check laagste prijs

Het beste e-boek over depressie & burn-out

Laten we beginnen met de beste aanrader over depressie in e-boekvorm. Het voordeel van e-boeken is dat je niet op de post hoeft te wachten en dat het wat goedkoper is. Het beste e-boek is in onze beleving de titel: “Burn-Out Oplossen & Overwinnen: Alle Tools In Een Praktisch Werkboek Met 50+ Tips & Zelfhulp-Technieken Bij Burn-Out & Depressie”. Dit boek vinden we namelijk het meest praktisch, terwijl het ook nog eens prachtige quotes over depressie bevat. Bekijk hem hier >>

De beste boeken van Nederland over depressie en het overwinnen ervan

Vind hier een overzicht van de beste boeken over depressie volgens onze redactie.

1. Als een dierbare depressief is – Huub Buijssen

Vrijwel alle boeken in deze lijst zijn gericht op personen die zelf aan depressiviteit lijden. We vergeten echter nog weleens dat deze aandoening ook voor de dierbaren erg zwaar kan zijn. In dit boek geeft Huub Buijssen handvatten voor het dragelijker maken van de depressie van iemand in je omgeving. Dit boek is zo sterk dat we het op #1 moesten zetten.

2. Innerlijke rust met EFT – Yvonne Toeset

Yvonne Toeset bespreekt de Emotional Freedom Techniques, die je kunt toepassen om innerlijke rust te creëren. Waarom is dit zo effectief en belangrijk om depressie te helen? De reden waarom we dit EFT-boek in de depressie-top 10 hebben gezet, is simpel: jezelf aanraken en knuffelen. We willen dat steeds meer dokters dit gaan voorschrijven – en het helpt om landelijke bekendheid te geven aan EFT.

We zien namelijk dat er goede ontwikkelingen zijn in de afgelopen decennia. Dokters schrijven tegenwoordig sport, beweging en zonlicht voor als medicijn tegen depressie. Een volgende stap zou EFT zijn. Knuffelen is natuurlijk het andere grote medicijn voor depressie, maar juist de mensen die depressief zijn, hebben vaak moeizaam contact met ouders, kinderen, vrienden en dates. Het zelfknuffel-aspect wordt echter op uitstekende wijze via EFT (en MIR) vervuld, dus dit is echt de oplossing.

3. Geluk, een geheimtaal – Arthur Japin

Dit zeer persoonlijke en aangrijpende verhaal over de jeugd en het verdere leven van Arthur Japin geeft een bijzonder beeld weer van hoe depressie iemand kan veranderen. Japin beschrijft alles tot in detail en brengt zijn ervaringen daarmee tot leven.

4. Depressie – van overleven naar leven

Een briljant boek over depressie. Dit boek is gemaakt door Fabian Ruijgrok van de organisatie: Je Bent Niet Je Depressie. Niet alleen wij waren onder de indruk van dit boek – maar ook vele lezers in Nederland, waardoor het momenteel een van de meest populaire boeken over depressie is. Aanrader!

5. Help jezelf van je depressie af! – Bluf

Dit boek is gericht aan iedereen die al moedeloos wordt als ze alleen maar denken aan de lange lappen tekst waar de meeste boeken over depressie uit bestaan. Het antwoord is een luchtig, eenvoudig zelfhulpboek, dat energie geeft in plaats van het te verbruiken.

6. Over de rand – Linda Romein

Mijn baby met een hersentumor. Mijn depressie. Hoe we overleefden.

7. Het NLP Doe-Boek – Rubin Alaie

Hoe overwin je depressie? Door aan jezelf te werken. We kunnen het moeilijker maken, maar zo simpel is het. Als jij je communicatie lichter, leuker en energieker maakt, dan wordt je leven minder depressief en zwaar. Dit NLP Doe-Boek biedt je daar 129+ manieren voor. Wij vonden het een heerlijk simpel boek dat vooral lief voor je is. Dikke aanrader!

Het NLP Praktijk Doe-Boek Werkboek

Bestel dit leuke boek hier voor slechts 19,- (tip: veel goedkoper dan op Bol) >>

8. Rinkeldekink – Martine Bijl

Dit is het verhaal van presentatrice Martine Bijl, die in 2015 een hersenbloeding kreeg en daarna in een diepe depressie belandde. Ze schrijft op indrukwekkende wijze over haar ervaringen en het mannetje dat in haar hoofd was gekropen. Dit boek is een absolute aanrader voor iedereen die wilt weten wat er omging in het hoofd van deze bijzondere vrouw.

9. Handboek voor mindere dagen – Eveline Helmink

De grote eindbaas van Happinezz Magazine geeft in onze beleving echte parels tegen depressie in de vorm van shortcuts naar een lichter leven.

10. Ga gewoon wat leuks doen – Leven met depressie – Aafke Romeijn

Dit was het meest praktische boek over depressie dat we ooit gelezen hebben. In zo’n 200 makkelijk leesbare bladzijden werden we meegenomen door de hele mikmak van depressie, maar dan op de meest begrijpelijke wijze. Toen we dit boek lazen, was het voor ons meteen duidelijk: Aafke Romeijn heeft het talent om zoiets complex en abstracts als depressie heel toegankelijk te maken. Ze nam ons gewoon bij de hand via dit boek en daar zijn we haar dankbaar voor. Een echte aanrader.

Bonus-tip: Winnen of leren – Noa Pothoven

Op jonge leeftijd (over)leven met PTSS: depressiviteit, anorexia en zelfbeschadiging. Dit boek geeft je inzicht in hoe het is om depressie te hebben – of het nou aangeboren is of aangedaan door de omgeving van een kind.

Bonus-tip: De kracht van kwetsbaarheid – Brené Brown

Tot slot geven we je de #1 aanrader uit het buitenland die afrekent met depressie: De Kracht van Kwetsbaarheid is een uniek boek omdat het je helpt om jezelf eindelijk te uiten zoals je bent. Dat is essentieel bij depressie, want bij depressie druk je je ware zelf steeds weg. Heb bovendien de moed om niet perfect te willen zijn.

Bonus-tip: Dwars door het donker – Nowelle Barnhoorn

Dit bijzondere boek is niet voor niks een bestseller. Nowelle Barnhoorn vertelt op zeer herkenbare wijze over haar persoonlijke ervaringen met een vijf jaar durende depressie. Ze greep alle adviezen aan, van zowel professionals als de mensen uit haar omgeving, maar niets hielp. Sterker nog, ze ging zich alleen maar slechter voelen. Tot ze uiteindelijk accepteerde dat slecht voelen er soms bij hoort. Haar verhaal verdient het zeker om bovenaan te staan op deze lijst van beste boeken over depressie en het overwinnen ervan.