Dat Vlaamse auteurs goed boeken kunnen schrijven, bewijzen ze al jaren. Hun taalkundigheid behoort tot de top. Hieronder lees je waarom. Lees verder voor de top 10 beste Vlaamse boeken…
Snel overzicht: Deze Vlaamse boeken raden we aan per categorie
Aanrader per categorie: | Beste uit de test: |
---|---|
Beste reflectie op het verleden | De helaasheid der dingen – Dimitri Verhulst: Dit boek brengt ons terug naar Reetveerdegem, waar Verhulst opgroeide. Het verhaal geeft een inzicht in de lokale cultuur, familiedynamiek en de uitdagingen van opgroeien in zo’n omgeving. We vinden het een eerlijk en krachtig relaas over het opgroeien in een dorp met eigenzinnige tradities en de poging tot het afrekenen met een getroebleerd verleden. >> Check laagste prijs |
Meest intrigerende moordmysterie | Black-Out: het verhaal achter een moord – Dalilla Hermans: Dit verhaal gaat over de moord op een jonge activiste, Maya, wat het hele land schokt. Hoewel vroeg in het boek al wordt onthuld wie de dader is, worden we als lezers toch getrokken naar het waarom. We vinden dit boek fascinerend omdat het niet zozeer draait om wie het heeft gedaan, maar om de omstandigheden eromheen. >> Check laagste prijs |
Beste bundeling van kortverhalen | Verkruimeld land – Aya Sabi: Dit werk bestaat uit vijf verhalen die de uitdagingen en beproevingen van het leven verkennen. Sabi heeft een prachtige manier om de nuances van het leven te beschrijven en de machteloosheid van onze oorsprong. We zijn geraakt door de manier waarop de auteur de realiteit van het leven op een poëtische manier beschrijft. >> Check laagste prijs |
De beste Vlaamse boeken: het overzicht
Wij houden van Vlaamse auteurs. Deze top 10 beste aanraders hebben we dan ook met veel enthousiasme samengesteld. Laten we kijken wat de beste Vlaamse boeken zijn.
1. De helaasheid der dingen – Dimitri Verhulst
In dit meeslepende boek keert Verhulst terug naar waar hij vandaan komt: Reetveerdegem. Hier laat hij ons kennis maken met zijn vader en de gewoonte om zijn net geboren zoontje mee te neme langs alle kroegen in het gehucht. Op de fiets nog wel. Ook leren de oma kennen, die een zware dobber heeft aan haar alcoholistische zonen. Dit boek is een ode aan de afrekening met een verleden: de jeugd en het dorp.
2. Vrouwland – Rachida Lamrabet
Dit boek vertelt het verhaal van kinderen, tieners en jongvolwassenen die op verschillende plekken op de aardbol zijn geboren. Stuk voor stuk ondergaan de kinderen een zoektocht naar de eigen identiteit: wie zijn ze? Dit boek vertelt op meeslepende wijze het verhaal van jonge mensen met een migratie achtergrond.
3. Black-Out: het verhaal achter een moord – Dalilla Hermans
Een jonge activiste wordt vermoord en dit zorgt voor grote consternatie in België. De vermoorde Maya was een bekend gezicht in het land en haar moord schokte vriend en vijand. Want vijanden had ze ook. Hoewel de schrijver aan het begin van het boek al verklapt wie de dader is, blijft je nieuwsgierigheid als lezer getriggerd worden. Want: hoe heeft het zover kunnen komen?
4. Verkruimeld land – Aya Sabi
Binnen dit boek spelen zich vijf verhalen af. De schrijfster noemt het ‘een land van uitersten’ en zij beschrijft de omstandigheden van leven op een zeer beeldende wijze. Je kunt het bijna voelen en ruiken. Met dit boek wil Sabi de machteloosheid van het bestaan weergeven. We hebben immers niet voor het kiezen waar onze wieg staat. En als die eenmaal ergens staat, hebben we maar in beperkte mate grip op de situatie.
5. Wij en ik – Saskia de Coster
In deze roman begeef je je in de Vlaamse ‘upper class’. Grote en minder grote drama’s passeren hierbij de revue. Geheimen, liefde, leugens en de waarheid wisselen elkaar af. Schandalen maken plaats voor successen. Trots haalt de schaamte in en andersom. Dit boek beschrijft zowel de kracht alsook de gebreken van hedendaagse Europese families. De Coster beschrijft dit op scherpe en sublieme wijze.
6. Hij schreef te weinig boeken – Herman Brusselmans
Hoort Herman Brusselmans in dit rijtje thuis? Van zijn boeken moet je houden. You hate it or love it. Ze gaan nergens over en tegelijkertijd over alles. Dit boek is het 75ste boek van Brusselmans en hij vond het een vermelding in de titel waard: het werd tijd voor deze mijlpaal. Het boek is een ode aan het leven, een ode aan het bestaan. Eigenlijk is het een ode aan alles, aan de lezer. Omdat Brusselmans als een van de grootste Vlaamse schrijvers kan worden beschouwd, verdient hij met zijn boek een plaats in deze lijst.
7. De Engelenmaker – Stefan Brijs
Victor Hoppe is een dokter die na twintig jaar terug keert naar het dorp waar hij geboren is. Het heet Wolfheim en ligt op de grens van België, Nederland en Duitsland. Hij brengt niet alleen zichzelf mee, maar ook zijn drie pasgeboren kinderen. De dorpelingen reageren op hem met argwaan. Waar is zijn vrouw? Wat is er met zijn kinderen aan de hand? Ze lijken wel ziek. Ook de dokter zelf lijkt niet in orde te zijn. In de zoektocht naar de aard van dit familieverhaal zet de schrijver je aan het denken. Fictie, realiteit, religie en wetenschap kruizen elkaar de degens.
8. Bella – Joost Vandecasteele
In deze absurdistische beeldroman neemt Vandecasteele ons mee in het verhaal van een jong meisje. Ze dwaalt over een weg die de lengte van de evenaar overspant. Tegelijkertijd doorkruizen andere verhaallijnen het boek. Buitenaardse wezens verklaren de planeet tot saai en om egoïsme op te wekken worden er speciale pillen geïntroduceerd. Wie goed leest, ziet dat Vandecasteele ons kritiek wil bijbrengen op de huidige maatschappij vol individualisme.
9. De bewaker – Peter Terrin
Duister, een kelderverdieping en twee bewakers. Zij bewaken een gebouw met daarin de rijken der aarde. De schrijver probeert binnen een verhaal waarin weinig gebeurt maar dat toch nooit saai wordt, een perfecte vorm van paranoia weer te geven. Ieder moment heb je het idee dat er iets kan gebeuren dat het verhaal volledig omver trekt. Het boek leest niet gemakkelijk maar is het lezen meer dan waard. Het taalgebruik is fantastisch.
10. Confituurwijk – Femke Vindevogel
Dit boek biedt een bijzondere blik op de hoop die altijd, in iedere omstandigheid aanwezig is. Hoop creëer je namelijk zelf. Zo ook de hoofdpersoon Marie. Na het overlijden van haar vader zoekt ze een nieuw thuis. Ondanks dat ze in een achterstandsbuurt terechtkomt, blijft haar blik op vooruit: een les voor ieder mens.