Wat zijn de beste debuutromans die de laatste jaren zijn verschenen? Wij geven je hier onze top 10 met aanraders. Lees verder en kies jouw volgende verrassende boek uit…
Toppers onder de debuutromans: nieuw in het veld en gelijk scoren
Debuteren is knap lastig. Deze auteurs hielden zich met hun eerste roman niet alleen staande – ze floreerden.
Snel overzicht: Deze debuutromans raden we aan per categorie
Aanrader per categorie: | Beste uit de test: |
---|---|
Beste keuze voor emotie en diepgang | Niemand zoals hij: Het boek van Lucia van den Brink heeft ons echt geraakt. Het verhaal, dat zowel origami als karate omvat, gaat over een kleindochter die haar opa, lijdend aan een ongeneeslijke ziekte, in Japan opspoort. We waarderen de emotionele lagen in het verhaal en hoe de karakters evolueren. >> Check laagste prijs |
Beste historische roman | De smeekbede: Dit boek, geschreven door Lianne Damen, duikt diep in de geschiedenis van de slavernij in Suriname. We zijn erg onder de indruk van Damens gedetailleerde onderzoek en hoe ze een persoonlijk verhaal weeft rondom een echte brief uit 1795. De rijke historische achtergrond gecombineerd met de persoonlijke vertelling maakt dit een bijzonder debuut. >> Check laagste prijs |
Beste roman gebaseerd op ware gebeurtenissen | Viktor: Geschreven door Judith Fanto, vertelt dit verhaal over de Weens-Joodse familie Fanto en speelt zich af in twee verschillende tijdperken. Wij waren gefascineerd door de manier waarop de geschiedenis zich vermengt met het persoonlijke verhaal van de familie. De dualiteit van de tijdlijnen geeft het boek een unieke sfeer die we echt waarderen. >> Check laagste prijs |
1. Niemand zoals hij – aangrijpend verhaal over een opa en zijn kleindochter
De #1 beste debuutroman van de laatste jaren is volgens ons absoluut ‘Niemand Zoals Hij’. Een boek van Lucia van den Brink, afgestudeerde in Journalistiek en Japans aan de Universiteit Leiden. Tevens doet ze aan hoog niveau op karate en dat keert terug in haar roman, die voor de Hebban Debuutprijs van 2020 genomineerd werd. Dit boek zit knotsvol origami en karate. Het is het verhaal van een kleindochter die op zoek gaat naar haar opa, die naar Japan vertrokken is, toen hij het nieuws kreeg dat hij aan een ongeneeslijke ziekte lijdt.
2. De smeekbede – sterk, persoonlijk en ontroerend
Debuutroman van Lianne Damen. Ze studeerde geschiedenis en ging vervolgens aan het werk als uitgever. Heden ten dage is ze scenarioschrijfster, auteur en zelfstandig redacteur. Haar debuutroman gaat over de slavernij in Suriname. De wereld waarin het zich afspeelt is sterk verrijkt door Damens gedegen en diepgravend onderzoek vanuit haar roots als historica. Aan de basis van het verhaal ligt een in 1795 verstuurde brief (een smeekbede) van een vrijgemaakte Zwarte vrouw, Dédé, aan haar voormalige meester. De brief is nooit aangekomen, maar werd in 1980 in de National Archives van London teruggevonden. Sterk en ontroerend.
3. Viktor – gebaseerd op een waargebeurd verhaal
Een roman van de jurist Judith Fanto, gebaseerd op de levens van de Weens-Joodse familie Fanto. De roman is onder meer genomineerd voor de Hebban Debuutprijs en speelt zich in twee verschillende tijdvakken af: Wenen in 1914, waar de zesjarige Viktor Rosenbaum een weeskind uit een vijver redt, wat het begin vormt van een levenslange vriendschap en 1994, het jaar waarin Geertje Rosenbaum, het jongste lid van de familie, zich verzet tegen de angstcultuur die binnen het Joodse gezin nog altijd heerst, decennia na afloop van de oorlog.
4. Phineas’ feest – een feest voor het oog
De debuutroman van Sophie Tak, Neerlandicus en docent Nederlands. In haar studietijd al schreef ze verhalen en columns, die ze via het literaire tijdschrift ‘Moxi’ de wereld in bracht. In dit debuut staan de gevolgen van geestesziekte centraal. De familie Ouwenaar wordt geconfronteerd met Johannes, de ‘verloren zoon’, die plotseling na 20 jaar afwezigheid weer opduikt. Phineas is de naam van Johannes’ neefje, op wiens kraamfeest hij onaangekondigd verschijnt.
5. De Uitbraak – verzet tegen de totalitaire staat
Henk van der Waal heeft eerder gepubliceerd als filosoof en dichter. Hij won de C. Buddingh’ prijs en tevens de Ida Gerhardt Poëzieprijs. De uitbraak is zijn eerste roman en wel over een regeneratiespecialist, werkzaam voor het Instituut voor Zorg en Welbevinden. Gustav woont in een futuristische samenleving waarin de dood en verval eindeloos kunnen worden afgewend. Hij gaat op zoek naar zijn biologische moeder en probeert de heilstaat achter zich te laten. De Uitbraak is een verzet tegen een totalistische orde, die elk aspect van het leven wil beïnvloeden.
6. De Achtbaantester – een wereld op zijn kop
Nancy Olthoff, de schrijfster van dit boek, was bijna twintig jaarlang speech- en strategische tekstschrijver voor ministers, staatssecretarissen en andere hotshots. Het was altijd haar droom om een boek te schrijven. Het is maar goed ook dat ze dat uiteindelijk heeft gedaan, want de roman de Achtbaantester – over een excentrieke figuur die in een pretpark zijn al net zo excentrieke liefde vindt – is een prachtig verhaal over vergeten trauma’s, liefde, warmte en rouw.
7. De betekenis van liefde – een troost voor elk hart
De debuutroman van Aziza el Baraka, afgestuurde in de Engelse taal en sociaal-culturele wetenschappen. Haar eerder uitgebrachte verhalenbundel De Zorgstroom leverde haar een nominatie op voor de Selexyz Debuutprijs. In deze rol staat centraal hoe de liefde vervulling geeft aan een mensenleven. Het is ontroerend en rijk aan perspectieven. Liefde is niet alleen mooi, maar kan ook heel pijnlijk zijn. Prachtig geschreven en rijk aan ervaringen. Een troost voor elk hart.
8. De Tussenzus – over eenheid en eenzaamheid
Deze roman is geschreven door Vincent Kortman, afgestuurde van de Schrijversvakschool. In Het Hollands Maandblad zijn verschillende korte verhalen van zijn hand verschenen. Maar nu heeft hij zich ook een roman gewaagd. Het is verhaal over twee vervreemd geraakte mensen (een jongen en zijn voormalige stiefzus) die zonder ouderlijk toezicht samenwonen in een comfortabel huis. De twee zijn tot elkaar veroordeeld, maar raken verder van elkaar vervreemd.
9. Draaidagen – een brug slaan via fictie
Bianca Boer (geboren in 1976) is schrijfster, schrijfdocente en dichter. Ze publiceerde al verschillende columns en dichtbundels en won onder andere de Nieuw Proza Prijs. Dit verhaal gaat over Judith, die opgroeide op zonder ouders en bij haar oma woonde, een overlever van de holocaust. Om haar oma beter te begrijpen besluit ze als figurant in een film over de Tweede wereldoorlog te spelen. Draaidagen is een verwijzing naar de dagen op de set.
10. Alleen een beetje verliefd misschien – een briljante debuutroman
Lonneke van Engelen heeft een prachtige debuutroman geschreven, vol drama en herkenbaarheid voor de Nederlandse vrouw in een tijdperk waarin mannen geen mannen meer zijn. Ze ondervond het zelf en weet op prachtige wijze troost te bieden aan de vele vrouwen in Nederland die met een zwakke echtgenoot te maken hebben gehad. Een magnifieke noodkreet aan mannen en een voortreffelijke troost voor vrouwen.
Bonus-tip: Confettiregen
Splinter Chabot is een jong succes, geboren in 1996. Hij is politicoloog en programmamaker. In 2020 verscheen zijn eerste roman, die meteen een bestseller werd. Confettiregen is een ware ontdekkingstocht naar hoe je jezelf kan zijn en ook kan blijven in de moderne, soms gekke wereld.
Dag Ron,
Ik ben bijzonder vereerd met mijn 7de plekje op de top-tien van streekromans. Ik schrijf echter bij Zomer & Keuning echter niet alleen streekromans, maar in een nieuw opgezette reeks historische romans gebaseerd op echt bestaande figuren uit de Nederlandse historie, zoals ‘Maannachen’ over het leven van de schilder Jongkind, ‘Het meisje uit de Mandenmakerssteeg’, het pachtersoproer in Amsterdam van 1748 met het Limoenwijf, ‘De Wolkenkijker’ het leven van de bekende Zeeuwse VOC loods Frans Naerebout en mijn laatste ‘De dame van het Voorhout’ over het dienstmeisje Johanna van Coesveld, dat later de vrouw werd van raadspensionaris Simon van Slingelandt. Alle boeken overigens vanuit het perspectief van de vrouw achter de bekende mannelijke hoofdpersoon. Met De dames van het Voorhout ben ik echt doorgebroken en al aan de derde druk bezig is. Binnenkort komt mijn nieuwe ‘Het torentje van Adelheid’ uit over de echtgenote van de staatsman Thorbecke. Mijn vraag is onder welk kopje stop je deze boeken, want dit geldt ook voor de boeken van Simone v.d. Vlugt die vergelijkbaar zijn. Het zijn historische romans, maar geen streekromans. Fijne dag nog en vriendelijke groet, Marja