Zoek je leuke Engelse boeken? Wij geven je hier onze top 10 beste Engelse boeken uit de Engelse literatuur. Wellicht vind je goede klassiekers in deze boekenlijst. Lees verder voor de aanraders…
Beste boeken uit de Engelse literatuur: tijdloze titels die door de jaren heen na echoën
Het Engels is een prachtige taal, zowel voor poëzie als proza, en deze auteurs brengen het mooiste in haar naar boven.
Jane Eyre – prachtig verhaal over liefde en onafhankelijkheid in 19e-eeuws Engeland
De bekendste roman van Charlotte Brontë, één van de drie bekende Brontë zussen die de volwassen leeftijd bereikte. Een echte klassieker in de Engelse literatuur en vaak aangehaald als proto-feministisch verhaal. Het boek gaat over het leven van de jonge protagoniste Jane Eyre, die haar plek in de wereld zoekt en verliefd wordt op de enigmatische landheer Edward Rochester. Ondanks haar affectie voor hem wil ze koste wat kost haar eigen onafhankelijk bewaren.
Frankenstein – iconisch verschil over het desastreuze effect van voor God spelen
Mary Shelley leefde van 1797 – 1851 en leverde met Frankenstein één van de meest iconische horrormonsters (Frankenstein is overigens de naam van de jonge professor die het monster schiep, niet van het monster zelf). Het gaat over een man die de heel even de status van God bereikt door leven uit de dood te scheppen, maar schrikt van het resultaat en zijn schepping vervolgens compleet negeert, waarna het noodlot hun beide in de greep neemt. Mary Shelley zelf beweerde ooit dat haar verhaal niet één monster bevat, maar twee.
David Copperfield – ultiem coming of age verhaal
Charles Dickens was slechts twaalf jaar oud toen hij in dienst werd genomen van een fabriek voor schoensmeer in Londen. Zijn vader was in de gevangenis belandt, dus moest hij de taak van geldverdiener op zich nemen. De periode van fabrieksarbeider zag Dickens later als de ergste periode in zijn hele leven en dat weerklonk in zijn romans. David Copperfield wordt beschouwd als Dickens’ meest autografische roman over een succesvolle schrijver die over zijn jeugdleven vertelt, een periode waarin hij helemaal niets had en ook nog niemand was.
The Lord of the Rings – dé klassieker voor alle Fantasy fanaten
Er is geen fantasy verhaal zo bekend als The Lord of the Rings, van J.R.R. Tolkien, de man die eerder al The Hobbit uitbracht, dat zich afspeelt in hetzelfde betoverende Midden-Aarde. Tolkien had niet alleen een eindeloos grote fantasie, hij was ook een succesvol taalkundige. Hij begon met het vormgeven van fictieve talen op basis van bestaande linguïstische regels en formules en is het fantasy gedeelte er later omheen vorm gaan geven. The Lord of the Rings is de ultieme strijd tussen goed en kwaad, licht en duister, hoop en wanhoop, in een betoverende setting.
The Hobbit and the Lord of the Rings
Pride en Prejudice – aangrijpend beeld op de Engelse standenmaatschappij
Eén van Jane Austens bekendste werken. Ze werd geboren in 1775 in gegoede huize en publiceerde voor Pride and Prejudice (dat in 1813 werd uitgebracht) onder andere Sense and Sensibility (in 1811). Ze wordt gezien als één van de meest invloedrijke Engelstalige schrijvers alle tijden. Centraal in dit verhaal staat Elizabeth Bennet, een vrouw van stand die worstelt met haar komaf. Het werd een groot kassucces, dat wereldwijd meer dan 10 miljoen keer werd verkocht.
Animal Farm – politieke satire op het scherpst van de snede
Samen met 1984 is Animal Farm Brits auteur George Orwel’s bekendste werk. Orwel werd in India geboren in 1903 en verhuisde in 1907 naar Engeland. Later keerde hij voor zijn werk in 1922-1927 terug naar India. Animal Farm werd in 1945 uitgegeven en maakte de schrijver in één klap wereldberoemd. Het is het van het satire druipende verhaal van een politieke revolutie onder de dieren op een boerderij die vreselijk verkeerd uitpakt. Centraal staat de corrumperende kracht van macht – één die op vele politieke leiders uit de 20ste eeuw van toepassing was.
Gulliver’s Travels – hét satirische reisverslag
De klassieker van Jonathan Swift, die geboren werd in 1667 in Dublin, enkele maanden na de dood van zijn vader. Swift werd in zijn schrijven beïnvloed door zijn sterke afkeer van de ‘koloniale’ activiteiten van Brittannië in Ierland. Gulliver’s Travels kwam in 1726 uit en gaat over de protagonist Gulliver die zowel op een eiland van reuzen als een eiland van lilliputters terechtkomt. Komisch, satirisch en scherp: Swift houdt de mens in deze roman een spiegel voor.
The Catcher in the Rye – tienerangst en rebellie
Van J.D. Salinger. De ultieme roman over disfunctionele jeugd en tienerangst, in een kille en grotendeels onverschillige samenleving. Een psychologische toestand die relevant is voor elke eeuw en elk decennium. Het is geschreven vanuit het oogpunt van Holden Caulfield, een zeventienjarige schoolverlater die de onrechtvaardigheden van de wereld om hem heen aan de kaak stelt en de onechtheid van de mensen om hem heen blootlegt. Vol straattaal en scheldwoorden, zonder duidelijk plot, maar met een boodschap die aan de lezer zelf gericht is.
Lord of the Flies – over de psychologische toestand van de mens na het wegvallen van beschaving
William Golding won in 1983 de Nobelprijs voor de Literatuur. Hij kan als geen ander de menselijke toestand in de moderne wereld blootleggen en dat verweven in een realistisch, rauw beeld, dat desalniettemin met mythe doorspekt is. Lord of the Flies gaat over de overlevenden van een vliegtuigtuigcrash – een groepje schooljongens die op een afgelegen en onbewoond eiland terechtkomen. Het besef komt tot hen dat ze er helemaal alleen voor staan en stuk voor stuk proberen ze met toenemend brute middelen grip op hun nieuwe realiteit te krijgen. Golding was een leraar en wist precies hoe hij kinderen moest boeien met zijn personages.
To Kill a Mockingbird – een tijdloos werk over racisme
Van Harper Lee. Het verhaal spelt zich af in het zuiden van de Verenigde Staten in de jaren ’30. Rassenspanningen en -vooroordelen staan in dit werk centraal. Jean Louise Finch, een meisje van 26, vertrekt uit New York om een bezoek te brengen aan haar vader in het zuidelijke Alabama. Ze ontdekt een bittere waarheid over haar geboortestad, haar familie en alle mensen die ze liefhad en dacht te kennen. Ze wordt geconfronteerd met herinneringen uit het verleden.
Extra top 10: de beste Engelstalige romans voor als je niet kunt kiezen
Ook volgens onze andere redacteuren zijn er heel veel inspirerende Engelse romans geschreven. Wil je graag een Engels boek lezen, maar weet je niet zo goed waar te beginnen? We zetten een extra top 10 voor je klaar, waarin de beste Engelstalige romans uit de geschiedenis voorbij komen.
The Great Gatsby – F. Scott Fitzgerald
Velen zullen The Great Gatsby kennen als de film met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol, maar wist je dat het verhaal oorspronkelijk uit een roman komt? Om precies te zijn uit een roman van de legendarische schrijver F. Scott Fitzgerald. In het boek staat de stinkend rijke Jay Gatsby -The Great Gatsby- centraal. Hij leeft in de roaring twenties, en voor buitenstaanders lijkt hij het perfecte rijke leven vol feestjes te leven. Toch is hij altijd alleen, en weet niemand echt iets van hem af. De lezer komt er al snel achter dat dit te maken heeft met zijn vurige liefde voor Daisy, een vrouw die hij niet kan hebben.
Emma – Jane Austen
Nog een boek dat verfilmd is, vaker zelfs, en dat zeker in dit rijtje thuishoort. Emma van Jane Austen is een echte klassieker, en roept alle romantische gevoelens die mogelijk zijn op. Het gaat over -je raadt het al- Emma, die haar vriendin Harriet wilt koppelen aan een charmante vrijgezel genaamd Mr. Elton. Deze man blijkt echter zo charmant te zijn, dat Emma zelf ingewikkelde gevoelens voor hem ontwikkelt. Het is een romantisch verhaal dat de lezer doet verlangen naar zwoele zomeravonden vol liefde en romantiek.
Wuthering Heights – Emily Brontë
Nog zo’n klassieker is Wuthering Heights van Emily Brontë. Het boek stamt uit 1847, maar wordt nu nog altijd door veel mensen met plezier gelezen. In dit boek komt niet alleen romantiek naar voren, maar komen er ook zeker angstaanjagende scènes voorbij. Het verhaal gaat over de jongen Heathcliff, die wees is. Hij is ‘gedoemd’ vanwege zijn verliefdheid op Catherine, de dochter van een rijke man die regelmatig geld doneert aan Heathcliff. Omdat Catherine hem verraadt, neemt hij wraak. Dit resulteert in angstige scènes en wraakacties die alleen door Brontë beschreven kunnen worden. Van het boek bestaat ook een Nederlandse vertaling in moderne taal, voor wie zich geen weg door de klassieke taal geen weet te worstelen.
Little Women – Louisa May Alcott
In 2019 kreeg Little Women van Louisa May Alcott, dat oorspronkelijk uit 1869 komt, nieuwe populariteit. Greta Gerwig maakte toen namelijk een film van het kostuumdrama. Dat hier anderhalve eeuw na de publicatie van het boek nog interesse in is, zegt eigenlijk al genoeg. Little Women gaat over vier zussen, Meg, Jo, Beth en Amy, die samen opgroeien en het moeten doen met weinig geld. Hoewel dit soms om creatieve oplossing vraagt, laten de vier zussen zich er niet door uit het veld slaan. Het boek vertelt over de innige band tussen de zussen, en laat zien welke avonturen ze allemaal samen beleven.
The Catcher in the Rye – JD Salinger
The Catcher in the Rye is op veel middelbare scholen verplichte kost tijdens de Engels-les, en dat is omdat het verhaal voor veel jongeren herkenbaar zal zijn. Het boek wordt namelijk verteld uit het oogpunt van de zeventienjarige Holden, die voor de zoveelste keer van school wordt getrapt. Hij probeert de lezer ervan te overtuigen dat het niet zijn fout is, en hij laat zien welke aspecten van de maatschappij volgens hem allemaal niet kloppen. Hoewel het boek dus op veel middelbare scholen wordt gelezen, staat het vol met straattaal en scheldwoorden. Sommige lezers vinden dit bijdragen aan de sfeer van het boek, anderen hadden het liever niet zo gezien.
Lolita – Vladimir Nabokov
Nog zo’n roman waar de meningen over verdeeld zijn: de een vindt het een absolute klassieker, terwijl de ander na enkele pagina’s al niet meer wilt lezen. Het boek gaat namelijk om een volwassen man, die een obsessie krijgt met het jonge meisje Dolores, omdat zij hem doet denken aan zijn eerste verliefdheid. Hij noemt haar in gedachten Lolita, zijn levenslicht. Om zo veel mogelijk bij Dolores in de buurt te kunnen zijn, trouwt de man met haar moeder. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat dit verhaal een groot schandaal was. Zo erg, dat het boek jarenlang zelfs verboden was in verschillende landen. Inmiddels wordt het gezien als een literair werk.
To Kill A Mockingbird – Harper Lee
To Kill A Mockingbird is nog een boek dat op veel middelbare scholen verplicht is om te lezen tijdens de lessen Engels. Er komt namelijk een belangrijk maatschappelijk onderwerp aan bod in het boek: racisme. In het boek volgen we een advocaat, die een bijzondere zaak moet behandelen. Een zwarte man wordt onterecht beschuldigd van de verkrachting van een wit meisje -aan de advocaat de taak om hem te verdedigen. Dit zorgt voor opschudding in de kleine stad waar het verhaal zich afspeelt, en laat op een pijnlijke manier zien hoe racisme verweven zit in de samenleving.
Madame Bovary – Gustave Flaubert
Madame Bovery is een roman waarin het hoofdpersonage, Emma Bovery, droomt van een vurige liefde en hier ook naar op zoek gaat. Ze is getrouwd met een dokter, maar voelt zich gevangen in haar eigen huwelijk. Dit zorgt ervoor dat ze regelmatig een affaire met een andere man aangaat, in de hoop dat ze hier wel het vuur vindt. Helaas mag ook dit niet baten, en maakt Emma het gezegde ‘doodgaan van verveling’ bijna waar. De plek waar ze woont, op het -volgens haar- saaie Franse platteland, draagt hier ook niet echt aan bij.
Catch 22 – Joseph Heller
Joseph Heller schreef net als veel anderen een boek over de Tweede Wereldoorlog, maar zijn Catch 22 is er een die nog altijd als een van de beste exemplaren bestempeld wordt. Het is een fictief verhaal, maar wel gebaseerd op ware gebeurtenissen. En die vertelt Heller uit eigen ervaring, want hij werkte bij de Amerikaanse luchtmacht ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Het boek vertelt het verhaal van bommenwerper Yossarian, die woedend is omdat de vijand het op hem gemunt heeft. Maar al snel komt de lezer erachter dat zijn echte vijand niet de vijand is, maar zijn innerlijke woede.
The old man and the sea – Ernest Hemingway
The old man and the sea van Ernest Hemingway wordt vaak omschreven als een simpel verhaal over een oude man, een jonge jongen en een grote vis. De man en jongen zitten op een vissersboot, en worden geconfronteerd met een grote vis. Deze confrontatie wordt verhalend verteld in het boek, en hoewel dat klinkt als een simpel verhaal, gaan er heel wat diepere metaforen achter schuil.
Voor meer goede Engelse boeken, zie onze zustersite
Op de Engelse boekensite top10bookawards.com vind je nog veel meer goede aanraders voor Engelse boeken. Een aanrader om eens op te kijken.
Veel leesplezier!
Hello,
Zeer interessante site om in weinig tijd veel informatie te ontdekken.
Mag ik jeven op een tikfoutje wijzen in de tekst over David Coppefield: “Zijn vader was in de gevangenis belandt,” (= beland).
Mvg,
Peter
Madame Bovary? Flaubert? in een lijst Engelse literatuur …