Wat zijn de mooiste en beste spirituele boeken die je gelezen moet hebben? In dit overzicht vind je de beste aanraders van spirituele schrijvers. Lees verder om inspirerende spirituele boeken te vinden voor jezelf of als cadeautips…

Snel overzicht: Deze spirituele boeken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste introductie tot Oosterse religiesAlan Watts – Weg van het denken: Wij zijn onder de indruk van hoe Alan Watts over Oosterse religies en filosofieën kan vertellen. Door zijn werk niet alleen te lezen maar ook te luisteren, word je niet alleen geïnformeerd over Oosterse stromingen, maar raak je ook betoverd. >> Check laagste prijs
Praktisch en toegepastOsho – The Book of Secrets: Ondanks de controversie rondom zijn naam blijft Osho een invloedrijk spiritueel figuur. We vinden zijn benadering naar spiritualiteit bijzonder omdat het extreem toegepast is en daardoor erg praktisch. >> Check laagste prijs
Beste new-age boekWayne Dyer – Niet morgen, maar nu: Wayne Dyer heeft indruk op ons gemaakt met zijn vermogen om new age-concepten te schrijven zonder God te vergeten, een benadering die niet altijd wordt gevolgd door andere new age-schrijvers. We waarderen deze inclusiviteit in zijn werk. >> Check laagste prijs

Wat voor spirituele boeken hebben we in deze lijst gezet?

In onderstaande lijsten hebben we zowel de beste klassieke spirituele boeken aller tijden als recente uitgaven neergezet. Dat zijn bijvoorbeeld boeken die meededen in de verkiezing ‘beste spirituele boek van het jaar 2020, 2019 of eerder.’

Daarnaast vind je hier zowel non-fictie-boeken over spirituele ontwikkeling, evenals spirituele romans over zingeving. De thema’s van de boeken zijn bijvoorbeeld: engelen, intuïtie, doel in het leven, visualisatie, bewustwording, ontwaking, non-dualiteit, vertrouwen in God en veel meer…

We beginnen met de top 10 beste spirituele boeken ooit

1. Alan Watts

Alan Watts kan prachtig vertellen over Oosterse religies en filosofieën. Ga je naar hem luisteren en de transcripten van zijn toespraken lezen, dan weet je niet alleen alles over de Oosterse stromingen, maar raak je ook regelrecht betoverd.

2. Osho

Hoewel Osho zijn naam heeft moeten wijzigen omdat er kwalijke associaties hingen aan zijn vorige naam – Bhagwan – worden zijn methodieken nog altijd wereldwijd onderwezen. Waarom? Omdat ze zo praktisch zijn. Zie het als extreem toegepaste spiritualiteit.

3. Wayne Dyer

Wayne Dyer was zeer geliefd onder alle lagen van de Amerikaanse samenleving. Wayne Dyer is echter ook voor ons nuchtere Nederlanders sterk aanbevolen. Hij schreef bijzondere new age-boeken zónder God te vergeten – terwijl andere new age-schrijvers God steevast vervingen met ‘universum’ – en daar is hij wereldwijd om gewaardeerd.

4. Neale Donald Walsch – Converstations With God

Dit boek is met recht een klassieker. Je voelt gewoon de liefde van de auteur – die duidelijk geraakt is door God en ons nu zijn prachtige inzichten geeft.

5. A Course in Miracles

Wat als je de bijbel neemt, naar de figuurlijke betekenissen op zoek gaat en weigert om er dogma bij te halen? Dan krijg je prachtig new age-materiaal dat wij ‘A Course in Miracles’ noemen.

6. Gary Zukav

Wees gewaarschuwd: Gary Zukav schrijft over hardcore spiritualiteit. Er zit heel veel kracht in zijn boeken. Uiteraard veel te extreem voor het nuchtere Nederland, maar dat zegt meer over ons… Een terechte aanrader.

7. Eckhart Tolle

Behoeft geen commentaar. Eckhart Tolle heeft het simpelweg gesnopen.

8. Don Miguel Ruiz

Don Miguel Ruiz is wereldwijd een van de meest geliefde spirituele auteurs. De Vier Inzichten bevat het Tolteekse recept om een gelukkig en vrij mens te worden.

9. The Alchemist by Paulo Coelho

Een prachtig spiritueel verhaal dat je gelezen moet hebben.

10. Siddhartha door Herman Hesse

Dit bekende verhaal speelt zich af ten tijde van de Boeddha. Het boek heeft wereldwijd veel invloed gehad – en verdient dus een plek in deze top 10.

Onze zoektocht naar de allerbeste spirituele boeken

Op zoek naar een goed spiritueel boek? Wanneer kan een boek nu precies als spiritueel omschreven worden? Goede vraag: sommige spirituele boeken draaien in alles om spiritualiteit en in andere spirituele boeken is spiritualiteit een deelthema. Je hoeft niet gelovig te zijn, of van nature “zweverig”, om te kunnen genieten van een spiritueel boek. Spiritualiteit heeft namelijk te maken met jezelf beter leren kennen en ontdekken wat er in je omgaat.

Spirituele boeken kritisch bekeken

Oei, oei, denk je aan spiritualiteit, dan denk je al snel “gaan we weer met dat zweverige gedoe”. Nergens voor nodig, want de beste spirituele boeken zijn helemaal niet zweverig, eerder down to earth. Dat is wat ons er zo aan bevalt: de beste spirituele auteurs maken het buitengewone juist heel gewoon en het gewone weer buitengewoon. Een kwestie van perspectief.

De beloften van spirituele boeken schrijvers

Spirituele boeken zullen iets beloven in de trend dat je spirituele derde oog geopend wordt en dat je de wereld in een nieuw licht zult zien. Je zult nieuw inzicht opdoen en jezelf beter leren kennen. Dit zal je ook gelukkiger maken en je zult met meer zelfvertrouwen in het leven staan. Soms zijn de beloften nogal voorbarig. Wat ons betreft mag het soms een tikje minder. Wat ons betreft kun je de superlatieven vergeten: ontwikkeling maak je in kleine stapjes.

Onze onderzoekcriteria voor spirituele boeken

Een goed boek over spiritualiteit herken je wat ons betreft aan het volgende:

 • Het boek is niet zweverig, maar juist realistisch en down-to-earth
 • Je vindt een stap voor stap plan voor spirituele zelfontwikkeling
 • De processen die beschreven worden, moeten voor iedereen begrijpelijk zijn
 • Er mag niet overdreven spirituele groei beloofd worden – de groei moet realistisch zijn
 • Verder is het belangrijk dat de theorie hier en daar wetenschappelijk wordt onderbouwd.

Het beste spirituele e-boek

Laten we doorgaan met de beste aanrader over spiritualiteit in e-boekvorm. Het voordeel van e-boeken is dat je niet op de post hoeft te wachten en dat het wat goedkoper is. Het beste e-boek is in onze beleving de titel: “Meditatie Handboek: De Mooiste Meditaties In 1 Boek – How-To Stappenplan Met No-Nonsense Oefeningen, Scripts & Geleide Meditatieteksten – Voor Beginners & Gevorderden”. Dit boek vinden we namelijk het meest praktisch vanwege de vele meditatiescripts, terwijl het ook nog eens prachtige quotes over spiritualiteit bevat. Bekijk hem hier >>

Top 10 nieuwe spirituele boeken van de laatste jaren

1. Jeff Foster

Jeff Foster is jong maar staat op plek 1. Hij schrijft gedichten over non-dualiteit die echt binnen komen. En het bijzondere is: op de een of andere manier zijn zijn gedichten in het Nederlands mooier dan in het Engels. Zorg dat je de Nederlandse versie binnenhaalt.

2. Gregg Braden

Waarom staat Gregg Braden zo hoog in deze lijst? Omdat hij de kern van spiritualiteit vat, maar wel op een heel duidelijke, heldere manier. Hij durft over gebed te praten en dat doet hij heel open en zonder zichzelf in te houden omdat ‘gebed raar en religieus zou zijn’.

3. Mirjam van der Vegt (De kracht van rust)

Wij kozen deze titel niet voor niets als #3 in deze top 10. Tussen al deze fascinerende Amerikaanse titels hoort ook een nuchtere Nederlandse aanpak. Deze krachtige titel vervult die nuchtere rol het beste. In De Kracht Van Rust laat Mirjam van der Vegt alle vage spiritueel-narcistische kreten achterwege en focust ze zich op het simpele: rust in je dagelijks (werk)leven. De Kracht Van Rust is genomineerd voor Beste Spirituele Boek 2021.

4. Gabrielle Bernstein

Deze dame lijkt op het buurmeisje om de hoek en dat maakt haar zo toegankelijk. Ze heeft nogal harde marketingtactieken gebruikt om geld te verdienen aan haar bekendheid, maar dat maakt de inhoud van haar boeken niet minder goed. Aanrader.

5. Esther Hicks

Deze vrouw neemt het channelen heel letterlijk. Ze heeft daadwerkelijk een alter ego – Abraham Hicks – die ze channelt voor om de wijsheden van God op te vangen. Beter gezegd: de wijsheden van het universum – want dat woord gebruikt zij vaker dan het woordje God. Inhoudelijk zijn haar boeken essentieel: ze leert je om nu te doen alsof alles al goed is. Hierdoor komt er meer goedheid op je pad.

6. Mike Dooley

Mike Dooley kan heel inspirerend vertellen en haalt er ook veelvuldig wetenschappelijk inzicht bij. Hij gebruikt moeilijke terminologie, maar dan wel via een stap-voor-stap-constructies waardoor wij aan zijn lippen hingen.

7. David Hawkins

Het model van ‘The levels of consciousness’ is beroemd geworden, oftewel the map of consciousness. David Hawkins gaat hier in zijn boeken uitgebreid op in. Ook is hij bekend van het boek: “Power vs Force”.

8. De Vierde Dimensie

Een spannend verhaal dat gebruik maakt van de onzichtbare wereld om ons heen. Durf jij verder te kijken dan de vijf zintuigen?

9. Mooji

Er zijn weinig mensen die zo warm zijn als Mooji. Als je zijn boeken leest, komt dit gevoel zeker over.

10. Joe Dispenza

Joe Dispenza – die zijn gebroken rug genas door middel van visualisatie en daardoor weer kon lopen – is de laatste jaren steeds populairder geworden – ook in Nederland. “Becoming Supernatural” is het favoriete spirituele boek geworden voor veel mensen.

Meer noemenswaardige auteurs

Ben je gefascineerd door non-dualiteit? Dan moet je sowieso de boeken van Rupert Spira ook lezen.

Andere noemenswaardige auteurs zijn: Mark Nepo, Pema Chordon, Thich Nhat Hanh, Byron Katie, Deepak Chopra, Rhonda Byrne, Caroline Myss, Kahlil Gibran, Rumi, Julia Cameron, Michael Singer, The Dalai Lama XIV.

De meest praktische vorm van spiritualiteit? Wij raden NLP aan

Het bijzondere van NLP is dat het geen doctrine heeft, zoals een bepaalde spirituele of filosofische leer. Het is pure toegepaste spiritualiteit doordat je 129+ kleine techniekjes krijgt om een fijner leven te schenken aan jezelf en de mensen om je heen. Aanrader dus.

Bestel dit leuke boek hier voor slechts 19,- (tip: veel goedkoper dan op Bol) >>

Het NLP Praktijk Doe-Boek Werkboek

Spirituele boeken gratis downloaden & de beste spirituele boekenwinkel

Kun je spirituele boeken ook gratis downloaden? Wanneer 70 jaar na sterfte van de auteur verstreken zijn, vervalt het auteursrecht, waardoor de boeken gratis worden. Je kunt je wel voorstellen dat er dus ieder jaar weer nieuwe gratis spirituele boeken bijkomen. Via Manybooks.net kun je deze boeken gratis downloaden als e-boek.

Echter, de meeste boeken moet je gewoon kopen. De beste spirituele boekwinkel blijft Bol.com omdat ze gewoon alle boeken hebben en lekker makkelijk opsturen. Bovendien kun je vaak wel een tweedehands variant vinden op hun website.

Bonustips: goede spirituele videocursussen

Naast bovenstaande boekentips kunnen we een aantal goede, vriendelijk geprijsde videocursussen rondom spirituele onderwerpen aanbevelen:

 • Online Reiki 1 + 2
  Reiki is een methode waarbij het bewust ontspannen en de natuurlijke genezing centraal staan. De Online Reiki 1 + 2 cursus leert je de ontspannende technieken aan de hand van lesmateriaal en praktische oefeningen. Als je deze cursussen hebt afgerond kun je het geheel afsluiten met de Mastercursus. Deze online cursus is duidelijk samengesteld door iemand met veel kennis van Reiki, waardoor deze voor iedere beginner makkelijk te volgen is.

  De Online Reiki Cursus is een manier om Reiki te leren vanuit je thuisomgeving. Er worden twee cursussen en een Master Opleiding aangeboden allen bedoeld om je te leren hoe je natuurlijk geneest en bewust ontspant. Je geeft energie door met je handen, aan jezelf of aan anderen en dat kan iedereen. Bas Akkerman, Reiki Meester, leert je exact hoe je dat moet doen.
 • Yoga Stap Voor Stap
  Heb je altijd al eens overwogen om yogalessen te gaan volgen, maar zie je het niet zo zitten om dit in groepsverband te doen, aan vaste dagen en tijden gebonden te zijn of hiervoor de deur uit te moeten? Dan kan ik je de online cursus Yoga Stap voor Stap echt aanbevelen.

  Lekker vanuit huis, op de momenten dat het jou uitkomt. In slechts 9 lessen leer je alle basisprincipes. In onze beleving is dit een top-aanrader voor iedereen die flexibel wil zijn met het lichaam en de geest – want deze praktische bewegingen zijn het meest spirituele wat je kunt doen.
 • Yoga Nidra
  Bij Yoga Nidra verkeert je lichaam in de fase van volledige ontspanning, waarbij het bijna lijkt of je slaapt. Maar ondertussen is je onderbewustzijn op een lager niveau nog steeds aan het werk. Het volgen van een cursus Yoga Nidra zorgt ervoor dat je emotioneel, mentaal en fysiek helemaal kan ontspannen, waardoor je veel relaxter in het leven komt te staan.

  Dit is een absolute aanrader als je spiritualiteit in de praktijk wilt toepassen door dagelijks zelf even Yoga Nidra te ervaren. Spiritualiteit doe je namelijk via een gezond lichaam en een rustig verstand.
 • Mindfulness Voor Het Dagelijks Leven
  We leven in een drukke tijd, waarin we steeds meer moeten en te weinig tijd aan onszelf besteden. In de cursus Mindfulness Voor het Dagelijks Leven leer je om hier op een goede manier mee om te gaan. Het is feitelijk sporten, maar dan voor je geest. Na het volgen van deze cursus slaap je beter, kan je beter omgaan met stress en neemt je concentratie toe. Alleen maar pluspunten dus.

  Maak van je gedachten je beste vriend met de cursus Mindfulness voor het Dagelijkse Leven van Rolf van Baalen. In de cursus leer je om negatieve gedachten aan de kant te zetten en stress te overwinnen. De cursus bestaat uit technieken en oefeningen die maar een paar minuten duren. Zo ga jij beter om met de stress van het dagelijkse leven.
 • Kundalini Reiki 1 + 2
  Naast de basiscursus Reiki kun je ook nog verder met de Kundalini Reiki 1 + 2. Kundalini Reiki gaat net even iets dieper in op de materie. Het biedt nog meer mogelijkheden voor niet alleen jouw eigen spirituele ontwikkeling, maar ook voor die van anderen. Het zorgt ervoor dat jouw energiekanalen optimaal vrij worden gemaakt waarna je energielevel een enorme stijging zal krijgen.

  Kundalini Reiki is een online Reiki cursus waarmee je thuis Reiki oefeningen doet en technieken leert. Je leert hoe je traditionele Reiki heling toepast op jezelf en anderen, maar ook hoe je daar andere oosterse tradities aan toevoegt. Daarmee is Kundalini Reiki nog intenser en rustgevender dan het traditionele Reiki systeem. De cursus bestaat uit afstandsinwijdingen, oefeningen, tips en advies van Bas Akkerman en een digitaal handboek.
 • Reis Door De Chakra’s Met Yoga Nidra
  De hoeveelheid energie in ons lichaam wordt door diverse factoren bepaald. Zo zorgen stress en vermoeidheid ervoor dat het energielevel daalt. In Reis Door de Chakra’s met Yoga Nidra leer je hoe je diepe ontspanning kan vinden en hoe je je energielevel wee in balans kan brengen. Voor iedereen die meer rust en energie kan gebruiken een zeer nuttige cursus.

  Yoga Nidra: Reis door de Chakra’s is een online cursus waarin in leert over bewust ontspannen, het chakra systeem, energie en mentale beperkingen. Je leert hoe je de chakra’s gebruikt om gelukkiger en rustiger te worden. Deze cursus van Rolf van Baalen en Melanie Poldervaart bestaat onder andere uit chakra Yoga nidra sessies, een persoonlijk weekboek en diverse instructievideo’s.
 • Videocursus Tarot: Lenormand
  Ben jij geïnteresseerd in het leggen van kaarten, het volledig doorgronden van deze kaarten en wil je niet alleen de toekomst, maar ook het heden en verleden kunnen verklaren? Dan is de Videocursus Tarot: Lenormand iets voor jou. Je leert de betekenis van de kaarten en de combinaties hiervan. Bovendien bevat de cursus oefeningen om je paranormale vermogens te vergroten. Voor slechts € 17 kun je deze interessante thuisstudie volgen.

  De LeNormand Kaarten Cursus behandelt de geschiedenis van dit kaartensysteem, de verschillende kaarten en de betekenis, de leggingen en combinaties, de grote legging en oefeningen voor het verhogen van je paranormale krachten. Het is een online cursus waarmee je direct toegang krijgt en je derde oog (je intuïtie) sterker maakt. Onthul alle geheimen over je werk, familie, ziekte, geluk, exen en de liefde.
 • Tarotkaarten-cursus
  In de Tarotkaarten-cursus leer je de kaarten kennen en aanvoelen en daarnaast leer je om je intuïtie te gebruiken bij de kaarten en combinaties van kaarten die je legt. Door middel van video’s krijg je een hele duidelijke uitleg en door gebruik te maken van de extra oefeningen voor paranormale vermogens ben je in staat om ook deze te versterken. Een duidelijke cursus die voor nieuwe inzichten zorgt.

  De Tarot Cursus van Lenormand is een thuisstudie online cursus waarmee je de geheimen van Tarot ontdekt. Je leert de kaarten aan te voelen en je eigen intuïtieve zintuig toe te passen. Het bestaat uit online video’s en een e-boek met de omschrijving van alle kaarten. Ook worden de geschiedenis van Tarot, de betekenis van de kaarten en de leggingen behandeld.
 • Boeddha’s Brein
  Indien je moeite hebt om je te ontspannen en in slaap te komen, dan kan het luisteren naar de Boeddha’s Brein CD je hierbij helpen. Deze CD bevat verschillende binaural beats en rustgevende muziek, waardoor jouw brein in staat is om zich te ontspannen. Doordat je beter kan ontspannen zal je ook beter slapen, waardoor je veel beter in je vel komt te zitten. Hoe een simpele CD hieraan bij kan dragen.

  Boeddha’s Brein is een methode en online training waarmee je leert om dieper te ontspannen, beter te slapen, snel te leren en beter te concentreren. Je leert om je brein weer in balans te brengen door middel van een cd die de juiste hersengolven naar je hersenen stuurt zodat je rust en zelfvertrouwen eervaart. Met de training leer je mediteren, concentreren, ontspannen en de bijbehorende theorie.
 • Healing Met De Violette Vlam
  Als je behoefte hebt aan een healing techniek die er voor zorgt dat je meer balans en innerlijke rust creëert, dan is de cursus Healing Met de Violette Vlam ten zeerste aan te raden. Met deze techniek leer je om het lichaam te ontspannen en emoties vrij te laten. Naast het digitale instructieboek ontvang je ook nog een MP3 bestand met rustgevende muziek.

  Violette Vlam is een spirituele geneestechniek die te vergelijken is met Reiki. Het zuivert de geest, bevrijdt emoties en ontspant het lichaam. Het resultaat is evenwicht en innerlijke vrede waardoor je meer inzicht krijgt in jezelf en negativiteit uit je leven gooit. Deze cursus Violette Vlam bestaat uit een e-boek met technieken, een inwijding en een mp3 met healing muziek.

Beste spirituele (en leesbare) titels volgens Changeofheart.nl

De volgende boeken worden door onze collega’s van Changeofheart omschreven als spiritueel en totaal niet zweverig, maar van hoog niveau:

 • Een ongewoon gesprek met God van Neale Donald Walsch.

 • Een nieuwe aarde van Eckhart tolle richt zich op het moreel besef van de mens en probeert diens moreel kompas te herstellen.

 • De kracht van het nu is ook een titel van Eckhart Tolle. In dit boek leer je je gedachten los te laten en meer te reflecteren op de zinloosheid van gepieker.

 • De verboden vrouw spreekt van Pamela Kribbe is een verhaal over de gesprekken van de auteur (naar eigen zeggen) met Maria Magdalena aan de hand van channeling.

 • Energetische basiskennis van Wilka Zelders is een verhelderend boek over natuurlijke, onzichtbare – maar wel voelbare – energie.

 • Verslaafd aan de liefde van Jan Geurtz gaat over het zoeken van verklaringen (vaak ook excuses) buiten jezelf om. Je leert ook hoe de geest bezig is met compenseren en bijvoorbeeld iets in een ander zoekt wat het zichzelf niet kan geven.

 • De ontembare vrouw van Clarissa Pinkola Estés is boek dat aan de hand van mythes en sprookjes de innerlijke kracht van de vrouw benadrukt. Geschreven door een psychoanalytica.

 • Laboratorium van de geest en kracht van compassie van André Visch richt zich op hoe innerlijke energie functioneert in het lichaam en de geest aan de hand van praktijkvoorbeelden.

 • De kunst van het geluk is geschreven door de Tibetaanse Dalai Lama zelf.

 • Vier vragen die je leven veranderen van Byron Katie is een bestseller die je leert vier praktische vragen te stellen als je tegen een probleem aanloopt. Deze vragen helpen je het probleem in een ander licht te zien, waardoor je beter oplossingen kunt vinden.

 • De kracht van kwetsbaarheid van René Brown laat zien dat kwetsbaarheid absoluut geen zwakte is maar juist de weg plaveit voor betrokkenheid en moed.

Je spirituele boek vervolgstap

Op zoek naar een goed spiritueel boek? Wij hebben in dit artikel verschillende spirituele suggesties gedaan en zowel laten zien welke boeken als welke auteurs je in de gaten moet houden. Er is genoeg om uit te kiezen. Je kunt het zo zweverig maken als je zelf wilt. Veel succes met het uitkiezen van jouw spirituele boek en het werken aan je zelfontwikkeling.

Op jouw geluk!