Wat zijn de beste boeken over beleggen die er geschreven zijn? Bijvoorbeeld over beleggen in aandelen, vastgoed of grondstoffen? In deze boekenlijst vind je zowel basis-beleggingsboeken voor beginners als boeken voor gevorderden. Lees verder…

Waarom het een goed idee is om boeken te lezen over beleggen?

Er zijn tal van voorbeelden te noemen van experts die hun vermogen exponentieel hebben laten groeien door hun geld te beleggen. Veel van deze beleggingsexperts hebben hun hoogte- en dieptepunten vastgelegd in boeken.

Wij geven je 10 boeken die je zeker gelezen moet hebben als startende belegger. Met de kennis uit deze boeken voorkom je dat je beginnersfouten maakt en vind je snel de weg naar succes. Succesvol beleggen begint immers met het investeren in jouw kennis over beleggen.

1. De intelligente belegger – Benjamin Graham

Geen enkele belegger kan zonder de klassieker van Graham: De intelligente belegger. Ruim zeventig jaar nadat dit boek op de markt kwam, is het nog steeds relevant voor de huidige belegger.

In De intelligente belegger zet Graham een filosofie uiteen waarmee hij startende beleggers behoedt voor veelgemaakte fouten. Bovendien leer je een beleggingsstrategie waarmee je op de lange termijn veel succes kunt boeken. Hij leert je een heel effectieve mindset en geeft je een handleiding hoe te handelen.

Daarmee is de beleggingsstrategie van Graham uiterst actueel. Dit boek wordt dan ook met recht het handboek voor beleggers genoemd.

2. De conservatieve belegger – Pim van Vliet en Jan de Koning

Pim van Vliet en Jan de Koning schreven De conservatieve belegger voor de startende belegger. Door de aanwijzingen van deze experts te volgen, wordt beleggen een stuk minder riskant.

Bovendien worden de mogelijkheden op de beleggingsmarkt zo eenvoudig uitgelegd dat beleggen voor iedereen begrijpelijk en mogelijk wordt.

Centraal in De conservatieve belegger staat dat het idee dat je alleen veel succes kunt hebben met aandelen met een hoog risico een misvatting is. Je loopt minder risico en verdient juist meer geld door te investeren in conservatieve aandelen.

Van Vliet en De Koning tonen zich in dit boek ware experts die de beginnende belegger veilig op weg helpen bij het samenstellen van een portefeuille met een laag risico. Een portefeuille waar je op de lange termijn veel rendement mee behaalt.

3. De basis van het beleggen

Dit is een echt basisboek over beleggen. Het is een betere keuze dan Beleggen voor Dummies doordat het lekker compleet is én leuk geschreven is.

4. Beleggen in bull- en bearmarkten – Ruerd Heeg

Als je een actueel overzicht wilt krijgen in de allerbeste beleggingen op de beurs, is Beleggen in bull- en bearmarkten een boek voor jou. De termen bull en bear slaan op het sentiment op de beurs gedurende bepaalde perioden.

Stiermarkten (bull) zijn positieve periodes terwijl beleggers op bearmarkten juist negatief gestemd zijn. Ruerd Heeg toont zich in deze uitgave een expert op het gebied van succesvolle beleggingen.

Met zijn beleggingsstrategie realiseer je een gespreide portefeuille waarmee je zeker op de lange termijn zeer veel geld kunt verdienen.

Beleggen in bull- en bearmarkten is bovendien een zeer vlot geschreven werk boordevol interessante informatie waar je als startende belegger je voordeel mee kunt doen.

5. Super Trader – Van K. Tharp

Ben je geïnteresseerd in de psychologische aspecten van beleggen? Dan is Super Trader zeker een boek voor jou. Tharp heeft een holistische benadering van de beleggingsmarkt waarbij psychologie en verstandig handelen samenkomen.

Tharp heeft veel succes met de seminars die hij rond dit onderwerp heeft georganiseerd. Zijn beleggingsstrategie maakt het mogelijk om in positieve en negatieve perioden het beste rendement te behalen met je beleggingen.

Tharp is scherp en zet zijn ideeën zeer helder uiteen. In feite leert hij je beleggen te zien als het voeren van een bedrijf: met enthousiasme, maar altijd systematisch en realistisch.

Dit boek helpt de beginnende belegger bij het vormen van een degelijke beleggingsstrategie die veel rendement op zal leveren, onafhankelijk van het sentiment van de markt.

6. Blondjes beleggen beter – Janneke Willemse

Het idee dat beleggen alleen iets voor mannen is, wordt door financieel journaliste Janneke Willemse in haar boek Blondjes beleggen beter voorgoed onderuit gehaald.

In 7 simpele stappen legt ze uit hoe je succesvol kunt beleggen. Het is volgens haar zelfs wetenschappelijk bewezen dat vrouwen succesvoller beleggen dan mannen. Ze verdubbelde zelf in 4,5 jaar tijd haar investering.

Door haar stappen te volgen kun je succesvol beleggen, ook zonder dat je over veel kennis of vermogen beschikt. Een uitstekend boek voor beginnende beleggers dat met name vrouwen aan zal spreken.

7. Understanding the Investor – Antonietta Bonello

Het analyseren van een case-study kan uitermate leerzaam zijn voor een beginnende belegger. In Understanding the Investor onderzoekt Bonello de motieven van beleggers op Malta en de gevolgen van hun beslissingen op de rest van de financiële wereld. Centraal staan hierbij de verwachtingen, de overmoed, risicoaversies en het rendement.

Deze studie is zeer diepgaand en daarom wellicht niet geschikt voor de lezer die bij de hand genomen wil worden bij de eerste stappen op de aandelenmarkt.

Dit boek is echter wel goed om inzicht te krijgen in de valkuilen, om te leren van de fouten van een ander. Daarmee is het een relevant werk om in gedachten te houden bij het vormen van een eigen beleggingsstrategie.

8. Iedereen belegger – Pierre Huylenbroeck

Tot slot willen we je ‘de ultieme bijbel voor de kleine belegger’ niet onthouden. In Iedereen Belegger neemt beursexpert Huylenbroeck beginnende beleggers bij de hand.

Het boek vormt een handleiding om succesvol te beleggen zonder je te laten beïnvloeden door het sentiment op de markt. Dit beleggersboek is enthousiast geschreven en zet op een heldere wijze ingewikkelde en minder ingewikkelde begrippen op de beurs uiteen.

De auteur stelt dat je niet buitengewoon intellectueel hoeft te zijn om succesvol te zijn op de aandelenmarkt. Iedereen heeft het in zich om een succesvolle belegger te worden. Dat maakt dit boek een goed beginpunt voor iedere startende belegger.

9. In 10 stappen succesvol beleggen (tip: gratis te krijgen)

De auteur van dit boek – Harm van Wijk – kende je wellicht al van het populaire beleggersplatform Beleggen.com. Dit is een veteraan op dit gebied die meerdere trainingen en software heeft ontwikkeld rondom beleggen.

Zijn nieuwste boek “In 10 stappen succesvol beleggen” geeft hij momenteel gratis weg. Je hoeft alleen de verzendkosten op je te nemen. Hier kun je het boek gratis aanvragen.

10. Goed boek over beleggen met opties

Opties zijn weer een vak apart, maar gelukkig heeft Harm van Wijk hier een goed premium e-boek over gemaakt. Hierin leer je de beproefde manier van Beleggen.nl om het geld vóór je te laten werken met opties. Bekijk deze handleiding + interessante bonussen hier.

Op jouw succes!

Gerelateerd: lees verder...