Wat zijn de beste boeken over bloemen en planten? Na het lezen van de boeken in onze aanraderslijst, is geen enkele natuurwandeling meer hetzelfde. Lees verder en laat je fascineren door bloemen en planten…

Snel overzicht: Deze boeken over bloemen & planten raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor educatieHet briljante bloemen boek – Yuval Zommer: Dit boek dompelt je onder in de fascinerende wereld van bloemen. Van de venus vliegenvanger tot de reuzenwaterlelie, Yuval Zommer legt uit waar ze groeien, hoe ze overleven en de wonderlijke dieren die ze aantrekken. We waarderen vooral de veelzijdige kijk op de plantenwereld die dit boek biedt. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor tekenliefhebbers100 bloemen en planten – Melissa Washburn: Voor iedereen die zijn tekenvaardigheden op het gebied van flora wil verfijnen, is dit boek een uitstekende gids. Melissa Washburn’s gedetailleerde stappenplan helpt je om prachtige botanische kunstwerken te creëren. We zijn vooral onder de indruk van de helderheid en elegantie van Melissa’s tekenstijl en vinden haar een inspirerende gids. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor jonge natuurliefhebbersHet plantenboek – Terra Lannoo: Dit is een ideaal boek om samen met kinderen te verkennen. Het is zowel een prentenboek als een naslagwerk, en het biedt een diepgaande kijk op het plantenrijk. Van bomen tot wouden en van de oudste planten op aarde tot tropische wonderen, dit boek heeft het allemaal. We waarderen vooral de illustraties en de brede reikwijdte van informatie die het biedt. >> Check laagste prijs

1. Het briljante bloemen boek – Yuval Zommer

Heb je weleens gehoord van de venus vliegenvanger? Of van de reuzenwaterlelie? Een cactus, kan die eigenlijk bloeien? In dit leuke boek van Yuval Zommer lees je het allemaal.

Yuval vertelt je waar ze groeien. Hoe ze zich voeden en overleven. Welke dieren ze lokken en waarom ze dit doen. Hoe ze zich beschermen tegen andere dieren.

In dit boek maak je kennis met vreemde bloemen, met vleesetende bloemen, met kleurige bloemen. De meest wonderlijke bloemen komen aan je voorbij.

2. 100 bloemen en planten. Stap voor stap realistisch leren tekenen – Melissa Washburn

Voor wie bloemen wil leren tekenen is dit het ideale boek. Want botanische vormen op papier zetten, dat doe je niet zomaar. Melissa Washburg biedt je een grote variatie aan bloemen en planten.

Vanaf de eerste schetslijnen die je opzet vormen tot het opbouwen van de complete tekening helpt de auteur je bij het tekenproces.

Stap voor stap leert ze je hoe je deze planten het best en het mooist kunt tekenen.

Melissa Washburn zelf heeft een hele heldere tekenstijl. De elegantie spat van haar werk af. Hiermee is ze jouw ideale tekendocent. Deze gids raden wij daarom aan iedere beginnende bloemtekenaar aan.

3. Het plantenboek. Een fascinerende reis door het plantenrijk – Terra Lannoo

Dit plantenboek is gemaakt als een kinderboek. Samen met je kleine kindje maak je een fascinerende reis door het enorme plantenrijk dat wij op onze mooie aarde rijk zijn.

Dit boek is eigenlijk twee dingen in één. Het is namelijk een prentenboek, maar het is tegelijkertijd ook een naslagwerk. Je kunt in dit boek namelijk van alles over het plantenrijk te weten komen.

Zo vertelt het boek je over bomen, over wouden. Over de eerste en oudste planten op aarde. Over planten die op de aarde leven, over planten die op het water leven. Maar er leven ook planten onder water en zelfs onder de grond. Knollen, bollen, bloemen, groenten. Grassen en tropische planten. Alles komt voorbij in dit prachtig geïllustreerde boek.

4. Welke bloem is dat? – Margot Spohn en Roland Spohn

Ook de ANWB heeft zich in de bloemen verdiept. Want waar jij heen reist, reist ANWB met je mee. Margot Spohn en Roland Spohn hebben zich in de bloemen verdiept. Dit heeft geresulteerd tot een mooie zakgids. Handig voor als je erop uit trekt.

De meest voorkomende planten kun je met dit boekje herkennen. Staan heldere foto’s. Hierdoor stelt het je snel in staat om de planten en bloemen te herkennen. Ook staan de kenmerkende details van de planten en bloemen erbij beschreven.

Of je nu op excursie gaat, gewoon onderweg bent of op vakantie gaat, je hebt altijd wat aan dit boekje. Het helpt je goed op weg in de natuur. Hiermee is dit boekje ene aanrader voor iedere natuurliefhebber.

5. Botanische kunst. Van de renaissance tot de 19e eeuw – Chiara Nepi

Dit boek biedt jou de perfecte introductie in de botanische kunst. Door de eeuwen heen hebben wetenschappers en kunstenaars geprobeerd om planten en bloemen zo goed mogelijk vast te leggen. Dit werd een kunstvorm op zich.

In dit boek kun je de ontwikkeling van het bloem- en planttekenen door de eeuwen heen volgen. Het interessante aan bloemen en planten is, dat het voor zowel kunstenaars als wetenschappers een inspiratiebron was. Het bond zo dus beide aan elkaar, het leidde tot een symbiose tussen plantkunde en kunst. Dit leverde verbluffende meesterwerken op.

In het boek vind je onder meer werken van Leonhart Fuchs uit de zestiende eeuw, van Elizabeth Blackwell uit de achttiende eeuw en van Walter Hood Fitch uit de negentiende eeuw.

6. Het dikke boek van onze bijzondere natuur – Ben Hoare

Bloemen en planten zijn vaak veel bijzonderder dan we in eerste instantie denken. Wist je bijvoorbeeld dat kevers door waterlelies worden gelukt met een ananasgeur? Dit en meer feitjes vind je in dit indrukwekkende boek.

Het staat tot de rand gevuld met boeiende verhalen over de fantastische natuur. Wat dacht je bijvoorbeeld van de reusachtige mammoetboom? Om een beeld te krijgen bij alles uit de natuur staan er prachtige foto’s en illustraties in het boek.

7. Allemaal bloemen – Mille Vermeulen

Bloemen zijn niet alleen fascinerend in de natuur. Ze zijn een belangrijk onderdeel in ons sociaal bestaan als mens. Bij iedere belangrijke gebeurtenis worden er bloemen geschonken. Ze versterken de blijdschap, geven ons hoop of verzachten de pijn.

De kracht van poëzie is te vergelijken met die van bloemen. Daarom heeft Mille Vermeulen een boek geschreven met poëzie over bloemen. Wanneer iemand bijvoorbeeld wat kracht of vreugde wilt instralen, kun je dit doen met een van de fijne verzen uit dit mooie bloemenboek.

8. Pluk tuin – Jennita Jansen

Ook als je niet over een tuin beschikt, zelfs als je groene vingers mist, kun je een eigen pluktuin maken. Dit kan namelijk met de kistjesmethode. Jennita Jansen legt het je uit in haar boek Pluk tuin.

Wat je hiervoor nodig hebt, zijn een paar kistjes, een beetje potgrond en wat zaden. Je kunt zo je eigen bloemen zaaien en opkweken tot een mooie sterke plant met prachtige bloemen.

Later kun je dan een stijlvol boeket maken van deze plukbloemen. Hoe je dit het beste kunt doen, dat staat allemaal beschreven in het boek. Sla dus je handen uit de mouwen, want er is werk aan de winkel. En het is makkelijker dan je denkt.

9. Bloemen uit de tuin. Zelf zaaien, planten en plukken – Silvia Dekker

Dit is het beste handboek voor mensen die een bloementuin willen maken van hun balkon. Dat is natuurlijk ideaal voor mensen die in de stad wonen. Als jij een stedelijk bent wil je ook weleens de natuur op je balkon.

Met dit boek krijg je hiervoor de handvatten toegereikt. Er staan praktische tips in waar je echt wat aan hebt. Silvia Dekker is zelf tuinarchitect, dus ze heeft veel kennis. Deze kennis deelt ze met je in dit boek.

Zo wordt jouw balkon een waar bloemenparadijs. Met dit boek kun je optimaal genieten van de bloemen in je tuin of op je balkon. Hiermee creëer je een waar paradijs voor vlinders, bijen en voor vogels.

10. Liefde voor dahlia’s – Katja Staring en Linda van der Slot

De Dahlia is terug van weggeweest. En met recht, want het is een heel bijzondere plant. Als een excentrieke diva die het verdient om goed verzorgd te worden.

Met dit boek van Katja Staring weet je wat jouw Dahlia fijn vindt. Het is namelijk niet het makkelijkste plantje. Maar o, zo mooi. Vooral als je er goed voor zorgt. Dan laat de dahlia zich in volle glorie zien.

In het boek staan vele interviews en enorm veel tips. Ook kun wegdromen in de vele kleurrijke en vrolijk makende foto’s van dahlia’s in velerlei soorten en maten.