Wat zijn de beste, bekroonde jeugdboeken? In dit overzicht vind je onze beste aanraders van goede, leuke, spannende en/of inspirerende Nederlandse en internationale jeugdboeken aller tijden. Je vindt hier zowel klassiekers als recentere aanraders voor de jeugd. Lees verder…

Wat voor jeugdboeken vind je in deze lijst?

We hebben voor deze lijst gekeken naar de best beoordeelde jeugdboeken. Verschillende leeftijden komen in deze lijst dus aan bod – waaronder boeken voor 11-15 jaar, maar ook voor stukken jongere jeugd. Het zijn echter allemaal klassiekers voor alle jeugd, met veel bekroonde kinderboeken en zelfs wat voorleesboeken.

Snel overzicht: Deze jeugdboeken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste klassiekerAlice in Wonderland – Lewis Carroll: Alice in Wonderland is een onmisbare klassieker waar generaties van hebben genoten. De avonturen van Alice met het konijn, de sprekende bloemen en de maffe hoedenmaker maken dit boek tijdloos en bijzonder. We vinden dat dit verhaal in geen enkele boekenkast mag ontbreken vanwege de rijke verbeeldingskracht en unieke personages. >> Check laagste prijs
Beste voorleesboekDe brief voor de koning – Tonke Dragt: Dit meeslepende verhaal over de jonge ridder in opleiding, Tiuri, is zowel spannend als inspirerend. Hij moet een belangrijke geheime opdracht voltooien, wat leidt tot een avontuur vol moed en ontdekkingen. We vinden dit boek perfect om voor te lezen en kinderen kennis te laten maken met avontuur en ridderschap. >> Check laagste prijs
Beste poëziebundel voor kinderen Ziezo – Annie M.G. Schmidt: We hadden graag “Ziezo” van Annie M.G. Schmidt aanbevolen vanwege haar prachtige en speelse versjes. Niet alleen voor kinderen vinden we deze ook, maar ook voor de bijbehorende ouder. We vinden dit perfect voor voor het slapen gaan. >> Check laagste prijs

Beste jeugdboeken

Lezen is niet alleen een leuke activiteit, het helpt kinderen om de woordenschat te vergroten en het stimuleert de creativiteit. Onze top 10 beste jeugdboeken bevat de beste jeugdboeken allertijden.

1 Alice in Wonderland – Lewis Carroll

Wie is er niet opgegroeid met het konijn, de sprekende bloemen en de gekke hoedenmaker uit de wondere wereld van Alice in Wonderland? Een klassieker die in geen enkele boekenkast mag ontbreken.

2 Ziezo – Annie M.G. Schmidt

Annie M.G. Schmidt staat bekend om haar ludieke versjes die niet alleen leuk zijn voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Deze bundel van 347 kinderversjes met prachtige tekeningen is uitermate goed te gebruiken om voor te lezen voor het slapengaan.

3 De brief voor de koning – Tonke Dragt

Een klassiek verhaal over de ridder in opleiding Tiuri die nog één geheime opdracht moet vervullen voordat hij zich officieel ridder mag noemen.

4 De wind in de wilgen – Kenneth Grahame

Een tijdloze klassieker over Mol en Rat die een zorgeloze lente doorbrengen, totdat Pad de rust verstoort met zijn doldwaze ideeën. Een verhaal over trouw en vriendschap.

5 Blauwe Plekken – Anke de Vries

Judith doet haar best om haar moeder te gehoorzamen en goed voor haar broertje te zorgen, toch kan ze niet voorkomen dat haar moeder haar met regelmaat slaat. Een boek waarin op een toegankelijke wijze het onderwerp kindermishandeling wordt besproken.

6 Het grote boek van Madelief – Guus Kuijer

In dit boek zijn alle delen van Madelief verzameld. Veel kinderen zijn opgegroeid met de avonturen van Madelief.

7 Matilda – Roald Dahl

De meeste kinderen kennen alleen de verfilming van Matilda, maar zoals altijd is het boek van Roald Dahl over het meisje met heel bijzondere gaven nog veel beter dan de film.

8 Minoes – Annie M.G. Schmidt

Het betoverende verhaal over juffrouw Minoes die vroeger een kat was en haar baas Tibbe. Het boek is in diverse landen verschenen en in 2001 verfilmd.

9 De GVR – Roald Dahl

In het holst van de nacht wordt Sofie door een reus ontvoerd. Het blijkt echter de Grote Vriendelijke Reus (GVR) te zijn die in tegenstelling tot de andere reuzen heel aardig is.

10 Raad eens hoeveel ik van je hou – Sam McBratney

In dit vrolijke boekje onderzoeken Hazeltje en Grote Haas hoeveel ze precies van elkaar houden, want dat is moeilijk in woorden aan te geven. Leuk om samen met jonge kinderen te lezen.