Wat zijn de beste boeken over gelukkig zijn? Hoe kun je gelukkig worden en een gelukkig leven leiden? Lees verder voor de meest inspirerende boeken over dit onderwerp.

1. De logica van geluk (bekend van RTL Late Night)

Waarom is dit boek zo ontploft in Nederland? Omdat dit boek ingaat op de logica van geluk – en van logica, daar houden we hier in Nederland wel van. Mo Gawdat heeft zowaar een ingang gevonden om het Nederlandse volk te kunnen inspireren. Lees dit boek en ontdek wat het effect op jou is.

2. Ikigai

Dit boek gaat over het begrip “Ikigai”, wat uit de Japanse cultuur komt. Ikigai leert je om jouw levenspad te kiezen door naar vier dingen te kijken: wat kun je, wat vind je leuk, wat hebben mensen nodig en wat kan jou financieel voldoende ondersteunen? Als jouw levensdoel/baan met die vier dingen rekening houdt, zal je gelukkig zijn.

3. Geluk 2.0

Wat weten we écht op basis van wetenschap over: minder stress, een positieve mindset, meer geluk en minder geneuzel om de kleine dingen in het leven? Dit is het ultieme verzamelboek.

4. Brene Brown

Weet je hoe je gelukkig wordt? Door daadwerkelijk iets te durven doen. En dan hebben we het niet over: iets goed doen. Maar wel: überhaupt iets doen – en het hoogstwaarschijnlijk slecht doen. Dat hebben we juist nodig: in duigen vallen en ten onder gaan. Want dan hebben we een risico genomen. En daar word je gelukkig van.

5. Het Happiness Project

Gretchen Rubin is een bekende naam als het gaat over gelukkig zijn. Haar bekende boek “The Happiness Project” is niet alleen gewaagd, maar het inspireert ook op iedere bladzijde.

6. De boeken van Mark Manson

Mark Manson is een gewone jongen die gewone dingen doet. Hij is per toeval wereldwijd bekend geworden nadat hij met zijn eerste grote boek ‘Models’ afrekende met ‘leren flirten’ omdat iedereen al goed is zoals hij/zij is. Zijn volgende boeken overstegen de datingwereld en gingen in op het leven over het algemeen. Hoofdthema: “The subtle art of not giving a f*ck”. Houd je bezig met de écht belangrijke dingen in je leven. Dat is de grote lijn, maar lees absoluut ook het hele boek.

7. De boeken van Jelle Hermus

De boeken van Jelle Hermus zijn lekker Hollands. Even een leuke tip hier… dan weer een mooie anekdote daar… voorzichtig een uitstapje maken naar spiritualiteit… en voor je het weet heb je het boek uit. Als een boek dat kan bereiken, krijgt het van ons al een hoge score. Diepgaand zijn de boeken van Jelle Hermus nooit – en dat mag, want we leven tenslotte in Nederland en dan is het normaal om niet te diep in te gaan over de ware kracht van spiritualiteit. Daarover kun je een lekker Amerikaans boek gaan lezen.

8. De kunst van goed leven – 52 simpele levenstechnieken voor geluk

De auteur – Rolf Dobelli – is een Zwitser. Het is verfrissend om in deze lijst ook non-Amerikaanse boeken te hebben. In doet boek wordt op simpele wijze naar 52 filosofieën over geluk gekeken.

9. The Obstacle is the Way

Dit boek is niet door een spirituele goeroe geschreven, maar door een zakenman. Het thema? Even wat harder worden en van de roze wolk afkomen. Geniet van het pad en streef niet alleen maar naar het doel als ultieme verlossing.

10. Hygge

Weer zo’n woord dat specifiek aan één land gebonden is, zoals Ikigai aan Japan, gezellig aan Nederland en… hygge aan Denemarken. Hygge staat voor iets dat we ook wel ‘samen’ en ‘gezellig’ kunnen noemen. Kun je je het gevoel voorstellen dat je krijgt als je een goed gesprek hebt met iemand bij kaarslicht? Het is een bijzonder geluksgevoel. Het lezen waard!

Uitstekende boeken die de top 10 nét niet gehaald hebben

De kunst van het ongelukkig zijn

De dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt

De kunst van het geluk

Radical Acceptance

Stumbling on Happiness

Bonustip: goede videocursus met begeleiding over geluk

Naast bovenstaande boeken-aanraders, is het erg zinvol om een goede videocursus te volgen over geluk, waarbij je ook begeleid wordt. We raden deze videocursus aan omdat het zeer gedegen is terwijl het een vriendelijke prijs heeft.

Op jouw geluk!