Wat zijn de beste science fiction boeken? In onze boekenlijst vind je de beste aanraders voor jeugd en volwassenen. We hebben de beste auteurs en boeken voor je bij elkaar gezocht. Lees verder…

Top 10 beste science fiction boeken

Het genre science fiction werd in het leven geroepen om wetenschappelijke doorbraken populair en toegankelijk te maken voor het grote publiek. In de loop der tijd werden er binnen dit genre veel boeken geschreven die ons een onheilspellende toekomst voorspiegelen waarbij we te lijden hebben onder de wetenschappelijke vooruitgang of een buitenaards leven ons fataal wordt. Hieronder hebben we de beste science fiction boeken die ooit geschreven zijn voor je verzameld in een top 10.

1 Duin – Frank Herbert

Duin wordt door science fiction fans de grootste klassieker binnen het genre genoemd. Duin is de inspiratie geweest voor diverse films, series en games en betekende voor veel lezers een eerste kennismaking met science fiction. Het verhaal draait om Leto die samen met Jessica en hun zoon de planeet Caladan verlaat om op Arrakis gouverneur te worden. Dit blijkt echter het begin van een gevaarlijk avontuur.

2 The forever war – Joe Haldeman

De soldaat Mandella vecht tegen een buitenaardse vijand, zijn zwaarste gevecht blijkt echter zijn terugkeer naar huis te zijn. Sommige mensen noemen dit boek het beste science fiction oorlogsboek dat ooit is geschreven.

3 Children of time – Adrian Tchaikovski

Nadat de voorouders de planeet voor dood hebben achtergelaten, keert de laatste groep mensen in het universum terug naar aarde. De planeet is echter getransformeerd tot een levende nachtmerrie. Een must read voor liefhebbers van science fiction.

4 Het transgalactisch liftershandboek – Douglas Adams

The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy is het eerste deel van de vijfdelige trilogie die Adams schreef. Wanneer de aarde wordt vernietigd om plaats te maken voor een nieuwe intergalactische snelweg, weet de aardbewoner Arthur Dent op het nippertje te ontsnappen. Dit is het begin van een komisch avontuur. In dit boek komen science fiction en droge Britse humor samen.

5 Hyperion – Dan Simmons

Hyperion speelt zich af op de gelijknamige planeet in de 28e eeuw. Terwijl kosmische conflicten het heelal in vuur en vlam zetten probeert een zevental pelgrims het mysterie van de Shrike te ontrafelen. Dan Simmons won met dit meesterwerk vele prijzen.

6 Ender’s Game – Orson Scott Card

Ender kan als enige op aarde de oorlog tegen buitenaardse wezens beslissen, maar hij is nog maar een kind. Op de Krijgsschool ontpopt hij zich tot een oorlogsstrateeg, maar beschikt hij ook over stalen zenuwen als het er werkelijk op aankomt?

7 Ready player one – Ernest Cline

In het jaar 2044 zijn de meeste mensen arm. Wanneer Halliday de mensheid na zijn dood een online game nalaat waarin de winnaars over zijn erfenis kunnen beschikken, begint de jacht op het geld. Ready player one is een zeer hoog gewaardeerd boek door science fiction fans.

8 Silo – Hugh Howey

Nadat de aarde niet meer leefbaar is, trekt de mensheid zich terug in een onderaardse silo. De silo verlaten is een onbespreekbaar thema. Toch neemt Holston het risico wanneer zijn vrouw op een mysterieuze wijze om het leven komt. In dit boek staan voornamelijk verraad en loyaliteit centraal.

9 Do androids dream of electric sheep? – Philip K. Dick

Nadat de een oorlog de aarde heeft verwoest, is het hebben van een levend dier het grootste statussymbool. De droom lijkt werkelijkheid te worden voor Rick Deckard totdat zijn opdracht verandert in een nachtmerrie. Dit boek vormde de inspiratiebron voor Blade Runner en hoort daarom zeker in onze top 10.

10 The man in the high castle – Philip K. Dick

The man in the high tower speelt zich af in een alternatief universum waarbij de Tweede Wereldoorlog is gewonnen door de nazi’s. Een ondergronds opererende schrijver biedt hoop aan de mensheid door hen een alternatief verloop van de geschiedenis voor te houden. Een briljant verhaal en een pareltje binnen het genre.