Wat zijn de beste boeken over politiek? Welke goede politieke boeken moet je lezen? De politiek van alledag lijkt soms misschien saai. Het tegendeel is waar. Hieronder vertellen we je in tien korte boekbeschrijvingen waarom. Lees verder…

De beste boeken rondom politiek

De politiek zorgt altijd voor stof tot nadenken. Of het nou gaat over marxisme, feminisme, patriarchen, links of rechts, iedereen kan het interessant vinden om zich erin te verdiepen via een goed en leuk boek. Wat zijn de beste boeken over politiek? Laten we kijken naar het overzicht met de beste politieke boeken.

1. Een beloofd land – Barack Obama

Met zijn memoires stond Obama halverwege november meteen bovenaan de bestsellerlijsten. ‘Yes we can’, was zijn belofte. In Een beloofd land beschrijft hij de moeilijke weg die hij bewandelde naar en tijdens zijn presidentschap. Het bleek een stevige worsteling tussen zijn idealen en de realiteit.

2. De vrije moraal. Seks, drank en drugs in de Tweede Kamer – Boris van der Ham

Een intrigerende speler uit het midden van ’s lands politieke spectrum is hij. Boris van der Ham plaatst als humanist de Nederlandse politiek in een fascinerend perspectief. In zijn boek beschrijft hij hoe Nederland van een conservatief land in een vooruitstrevende, progressieve en vrije natie is veranderd. En hij vertelt ons hoe we dat zo moeten houden.

3. Buitenlandse politiek van Nederland. De Nederlandse rol in de wereldpolitiek – Duco Hellema

Dit academische overzichtswerk is een absolute ‘must have’ voor iedereen die alles wil weten over de bijzondere positie van Nederland in de politieke buitenwereld. De ontwikkeling van de buitenlandse politiek wordt vanaf de zeventiende eeuw beschreven. Vaak moest het kleine, machtige land schipperen tussen belangen. Soms als een dominee, soms als een koopman. Niet zelden kwamen deze twee met elkaar in conflict.

4. In alle staten – Max Westerman

Het boek dateert alweer uit 2007, maar de leeftijd maakt dit boek zeker niet minder interessant. Max Westerman was jarenlang correspondent in de Verenigde Staten en geeft een goed tijdsbeeld van het land, de politiek en de Amerikanen zelf. Het waren de jaren waarin houding van de VS op het internationale toneel veranderde. Met grote gevolgen voor de wereld van vandaag de dag.

5. Mark Rutte – Petra de Koning

Al tien jaar zwaait hij in Nederland met de scepter. Althans, doet hij dat wel echt? Zelf heeft hij eens gezegd dat ‘visie is als een olifant die het uitzicht beneemt’. Deze uitspraak zou hem blijven achtervolgen. Toch houdt zijn schip al lange tijd koers. Velen vinden Rutte geen bijzonder man. Misschien maakt dat hem juist bijzonder. Schrijver Koning heeft voor haar boek gesprekken gevoerd met mensen die hem kennen. Dit geeft een mooi beeld van de persoonlijke kenmerken die Rutte de premier gemaakt hebben die hij nu is.

6. Stilte op het Binnenhof. Politiek in Coronatijd – Laurens Boven en Sophie van Leeuwen

Dit boek beschrijft op uitermate heldere wijze hoe de Nederlandse politiek fungeert tijdens en ageert op de Corona-crisis. Hiervoor hebben de auteurs gesprekken gevoerd met bewindvoerders, Tweede Kamerleden en reporters. Ze beschrijven de overwerktheid, de frustraties maar ook het saamhorigheidsgevoel tussen politici tijdens de pandemie.

7. De tirannie van de verdienste – Michael J. Sandel

In dit boek schrijft Sandel op verhelderende wijze over de enorme kloven die bestaan binnen de westerse samenlevingen. Het verschil tussen arm en rijk is enorm en blijft maar toenemen. De betekenis van verdienste is zo in een scheve verhouding komen te staan met de waardigheid van arbeid. Sandel vertelt wat dit betekent voor het heden en de toekomst van de democratie.

8. Het grote wereldtoneel – Philip Blomm

Ook Blomm geeft een interessante inkijk in de ontwikkeling van onze democratie. Nog nooit heeft de mens zo lang in relatieve vrede geleefd. We zijn nog nooit zo rijk en veilig geweest. Denken we. Of houden we dit verhaal onszelf voor? Blomm geeft in zijn boek antwoord op de vraag of, en in hoeverre de westerse democratieën aan het afbrokkelen zijn.

9. Alles gaat voorbij. Zelfs Donald Trump – Charles Groenhuijsen

Het boek is alweer meer dan een jaar oud maar daarmee niet minder relevant. Alles gaat voorbij en dus ook de tijd van Donald Trump. Groenhuijsen ziet dat de Republikeinen in hun politiek denken en doen de afslag gemist hebben: ze voelen de veranderende multiculturele Amerikaanse maatschappij niet goed aan. De jongere generatie wil verandering. Zij willen de economie duurzamer, de doodstraf afgeschaft, het homohuwelijk, marihuana en abortus legaal.

10. Grote verwachtingen. In Europa 1999-2019 – Geert Mak

Historicus Geert Mak beschrijft de veranderingen waar Europa en de Europese Unie voor staan. Hierin komen onder meer de invoering van de Euro in 2002, de aanslagen op het WTC in 2001, de politieke problemen in Oost-Europa en met Rusland, de financiële crisis vanaf 2008, de vluchtelingen- en de eurocrisis aan bod. Een aanrader voor eenieder die gefascineerd is door de Europese politiek en geschiedenis.