Wat zijn de beste boeken over de Islam en de verschillende aspecten van het geloof, zoals het huwelijk, de profeten en de geschiedenis? Lees verder voor onze top 10 meest goede en betrouwbare boeken over de Islam.

De beste boeken over de Islam

De Islam komt niet altijd positief in het nieuws, maar is dat wel terecht? De titels op deze lijst helpen je de religie en haar belijders op een andere manier te bekijken.

Snel overzicht: Deze boeken over de Islam raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor historische contextDe Koran uitgelegd: Dit boek van Rachid Benzine geeft een helder perspectief op de Koran vanuit een historische context. Wij waarderen hoe de auteur de Koran in een duidelijke context plaatst en nieuw licht werpt op onbegrepen aspecten. Het boek kan zowel door moslims als niet-moslims worden gelezen om diepgaande inzichten te verkrijgen. >> Check laagste prijs
Beste biografische keuzeHet leven van de Profeet Mohammed (vrede zij met hem): Geschreven door Jamal Ahajjaj, dit boek biedt een uitgebreid inzicht in het leven van de Profeet Mohammed. We vinden het verrijkend hoe het boek verschillende facetten van de Profeet als religieus onderwijzer, politiek denker en militair genie belicht. Een must-read voor iedereen die de grondlegger van de Islam wil begrijpen. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor persoonlijke transformatieFajr and Noor: Dit intrigerende werk van Joram van Klaveren beschrijft zijn persoonlijke reis van christendom naar islam tijdens een periode van secularisatie en terreur. Wij waren diep geraakt door de oprechtheid van de auteur en zijn vermogen om zijn transformatie en begrip van de Islam zo oprecht te delen. Een inspirerend verhaal over het overbruggen van religieuze verschillen. >> Check laagste prijs

De Islam begrijpen Of beter gezegd, waarom we er niets van begrijpen – stereotyperingen voorbij

Dit boek van Adrien Candiard uit 2018 werpt licht op de Islam in een tijdperk van meningen en onbegrip. In kranten, op de televisie en op het internet wordt de Islam als ‘geheel’ met regelmaat genoemd en gesproken. Maar wat is nu het échte gezicht van aloude religie? Adrien Candiard licht een tipje van de sluier. De islam is geen gemakkelijk te begrijpen godsdienst, maar wie de moeite neemt de ideeën en principes beter te begrijpen, verrijkt zichzelf.

De koran uitgelegd – het heilige geschrift begrepen vanuit een historische context

Geschreven door Rachid Benzine, uitgegeven in 2017. Benzine is een Franse islamdeskundige met een Marokkaanse afkomst. Dit boek werpt nieuw licht op de onvoldoende begrepen aspecten van de Koran, waar zowel niet-moslims als moslims iets van kunnen opsteken. De auteur plaatst de koran allereerst in een historische context en laat zien aan wie de tekst in eerste instantie was gericht. Op die manier is hij in staat nieuw licht op de koran als geheel te werpen.

Het leven van de Profeet Mohammed (vrede zij met hem) – de grondlegger van de religie belicht

Dit boek belicht de belangrijkste daden van de grootste profeet binnen de islamitische religie. He tis geschreven door Jamal Ahajjaj en uitgegeven in 2012. Het boek laat zien hoe de profeet Mohammed een religieuze onderwijzer was, een groot politiek denker, een sociaal hervormer, militair genie en trouwe vriend. Een aanrader voor iedereen die meer over deze bijzondere historische figuur en de wereld waarin hij leefde te weten wilt komen.

Fajr and Noor

De ondertitel van dit werk van Joram van Klaveren is van christendom naar islam in tijden van secularisatie en terreur. Joram van Klaveren stond ook wel bekend als “kroonprins van de PVV” bekend. Zijn kritiek op de islam was fel en om zijn standpunten kracht bij te zetten is hij – een westerse Christus – dit boek gaan schrijven. Gedurende het schrijfproces nam zijn visie over de islam echter een onverwachte wending en komt hij tot de conclusie dat het verschil tussen moslims en christenen veel kleiner is dan hij aanvankelijk heeft gedacht.

Islam door de ogen van een bekeerling – Het Westen ontmoet Midden-Oosten in een jonge Vlaming

Uniek: dit boek uit 2020 is geschreven door een bekeerling. De Vlaming Stijn Ledege brengt aan het licht waarop hij ervoor gekozen heeft zich de islam te bekeren. Dit boek beschrijft zijn ervaringen met de godsdienst en zet vraagstukken rondom traditie, identiteit en morele waarden centraal. Hoewel hij geen spijt heeft van zijn keuze, is hij nog altijd in staat de islam met een kritische blik te benaderen. Belege vormt de brug tussen de westerse wereld en de islamitische.

Smeekbeden uit de Heilige Koran – overzichtelijke en compacte verzameling vertalingen

Dit boek is geschreven door Maulana Muhammad Ali, geboren in de negentiende eeuw in India. Hij was een gevestigde autoriteit op het gebied van islamstudies en heeft vele boeken over de religie geschreven. Als afgestudeerde in de Engelse taal en rechten heeft hij vele smeekbeden uit de koran vertaald. Ze geven een goed overzicht van waar de religie eigenlijk voor staat. Het boekje is slechts 60 pagina’s dik, dus lekker compact. Elke bede is voorzien van voetnoten.

Trouwen voor moslims – uniek inzicht in seculiere islamitische praktijken

Hoe kan je als moslim “islamitisch verantwoord” trouwen en je gezin stichten? Dit boek van Jamal Ahajjaj (oftewel: Aboe Ismail) uit 2018 geeft het antwoord op die vraag. Inzichtelijk en nuttig voor elke moslim, maar ook ontzettend interessant voor niet-moslims die meer over de alledaagse realiteit van de islam te weten willen komen, zonder het stigma van religieus fanatisme te hoeven aansnijden. Leuk als cadeau voor Islamitische geliefden, verloofden en (pas)getrouwden.

Geschiedenis van de profeten – musthave voor iedere moslim

Geschreven door Ibn Kathir en door M. Oktem naar het Nederlands vertaald. Een boek over geloof, toewijding en doorzettingsvermogen. Een musthave voor moslims en voor iedereen die zich in de spirituele leiders van de islam wil verdiepen.

Uitstekend islamitisch kinderboek: Iesa en Hawa en de verloren schatten van Luqman

Als je op zoek bent naar islamitische kinderboeken voor je kind, raden we de boeken van Moslimkids.nl aan. Dit is een leuke manier om de islamitische normen en waarden aan je kind mee te geven. De boeken zijn bovendien goed onderbouwd met bronnen en prachtig geïllustreerd. Begin bijvoorbeeld eens met Iesa en Hawa en de verloren schatten van Luqman.

Ibrahiem En Abraham: Koran en Bijbel verteld voor kinderen – creëren van verbondenheid

Auteur Francien van Overbeeke-Rippen maakt in dit werk uit 2008 zowel de bijbel als de koran op toegankelijke wijze beschikbaar voor zowel westers opgevoede kinderen en kinderen met een islamitische of Joodse achtergrond. Het laat op leuke, toegankelijke wijze zien dat we allemaal niet zo verschillend zijn van elkaar als we in eerste instantie zouden denken.

Bonustip: Believing Women in Islam – belangrijk werk over de plaats van vrouwen binnen de islam

De ondertitel van dit werk is Unreading Patriarchal Interpretations of the Qur’an. Asma Barlas laat in dit werk uit 2019 zien dat hoewel in veel hedendaagse Islamitische staten en samenlevingen in meer of mindere mate sprake is van ongelijkheid tussen de seksen, de koran juist voor totale gelijkheid tussen man en vrouw pleit. Waar is de dichotomie tussen geschrift en samenleving ontstaan? Nuttig verdiepend boek voor alle liefhebbers van de traditie.