Wat zijn de beste onderwijsboeken die wij docenten aanbevelen? In dit artikel vind je twee keer een top 10 met onderwijsboeken die het beste advies bevatten rondom lesgeven, pedagogiek en onderwijsmanagement. Lees verder…

Snel overzicht: Deze onderwijsboeken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor herkenbaarheidWie heeft er wél een boek bij zich? – Johan Goossens: Dit boek is een bundeling van de columns van Johan Goossens waarin hij verhalend deelt over zijn ervaringen als docent aan een ROC. We vinden het een fascinerende inkijk in de dagelijkse uitdagingen van een docent, wat het herkenbaar maakt voor velen in het onderwijs. >> Check laagste prijs
Meest inspirerend voor prestatieverbeteringPiek – Anders Ericsson en Robert Pool: Dit boek belicht hoe doorsnee individuen tot buitengewone prestaties kunnen komen. We zijn geïnspireerd door de inzichten en denken dat het veel docenten kan helpen in het stimuleren van studenten om hun beste potentieel te bereiken. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor onderwijspsychologiePsychologie in de klas – David Didau en Nick Rose: Dit boek duikt diep in de psychologische aspecten achter het lesgeven. We waarderen vooral de bruikbare inzichten die het biedt over hoe studenten het beste leren en wat hen motiveert. We vinden het een onmisbare gids voor docenten die hun onderwijsmethode willen verbeteren. >> Check laagste prijs

Het beste e-boek over les geven, trainingen geven en voor groepen staan

Laten we beginnen met de beste aanrader over docentschap in e-boekvorm. Het voordeel van e-boeken is dat je niet op de post hoeft te wachten en dat het wat goedkoper is. Het beste e-boek is in onze beleving de titel: “Leren Presenteren & Spreken In Het Openbaar Met Impact – Deze Vaardigheden Kun Je Leren – Het Boek Met Alle Presentatie-Geheimen”. Dit boek vinden we namelijk het meest praktisch, terwijl het ook nog eens prachtige quotes over presenteren bevat. Bekijk hem hier >>

Hier vind je de top 10 beste onderwijsboeken voor docenten

Het leven voor de klas is niet altijd makkelijk en daarom hebben wij een overzicht gemaakt van de beste onderwijsboeken voor docenten.

1. Wie heeft er wél een boek bij zich? – Johan Goossens

Dit leuke boek is een bundel van de columns van Johan Goossens, waarin hij vertelt over zijn ervaringen als docent op een ROC. Hoewel dit boek niet vol staat met tips en lesmethoden, is het een echte must voor elke docent. Het mag dan ook zeker niet ontbreken op deze lijst van de beste onderwijsboeken voor docenten.

2. Piek – Anders Ericsson en Robert Pool

Hoe gewone mensen buitengewoon kunnen presteren.

3. Psychologie in de klas – David Didau en Nick Rose

Psychologie in de klas staat vol interessante en vooral ook bruikbare inzichten over de psychologie achter lesgeven. Je leert meer over hoe je kinderen het beste kunt laten leren en wat hen nu echt motiveert. Het boek is dan ook geschikt voor docenten op allerlei verschillende soorten onderwijs.

4. De lerende mens – Jurjen van der Helden

Jurjen van der Helden bespreekt de vernieuwingen in het onderwijs en hoe die aansluiten op de manier waarop de mens nu eigenlijk leert.

5. 10 mindframes om leren zichtbaar te maken – John Hatti

John Hatti introduceert 10 denkkaders die bijdragen aan een succesvol lespatroon. Het uitgangspunt van het boek is dat een succesvolle leraar automatisch leidt tot succesvolle leerlingen.

6. Creatieve scholen – Lou Aronica

Een revolutionaire methode over hoe we onze kinderen moeten lesgeven.

7. Executieve functies versterken op school – Joyce Cooper-Kahn en Margaret Foster

Dit boek staat vol effectieve hulpmiddelen en praktische strategieën die docenten kunnen helpen bij het begrijpen wat zwakke executieve functies nu eigenlijk zijn en hoe ze leerlingen die hier last van hebben kunnen ondersteunen.

8. Een kwestie van karakter – Paul Tough

Waarom doorzettingsvermogen en nieuwsgierigheid belangrijker zijn dan IQ.

9. Een geschiedenis van het onderwijs in Nederland – Piet de Rooy

Als je benieuwd bent naar hoe het onderwijs zich in de afgelopen decennia heeft ontwikkeld in ons kikkerlandje, is dit boek van geschiedkundige Piet de Rooy zeker een aanrader.

10. Toetsrevolutie – Dominique Sluijsmans en Mien Segers

Deze laatste aanrader is een pleidooi voor de introductie van een feedbackcultuur in het voortgezet onderwijs. Dominique Sluijsmans en Mien Segers zijn van mening dat formatief toetsen, een vorm van toetsen waarbij feedback centraal staat, leerlingen de kans geeft meer eigenaarschap voor hun werk te voelen. Het boek is zeer overzichtelijk geschreven en leest dan ook fijn weg.

Nummer 11 t/m 20

Hoera ik sta voor de klas

Expliciete directe instructie

Visible Learning

Finnish Lessons

Van Mavo tot Harvard

Makkelijker kunnen we het niet maken, wel leuker

Leren zichtbaar maken

Een dikke tien van Meester Mark

Teach like a champion 2.0

Luister je wel naar mij?

Bonustip: Het NLP Doe-Boek – Rubin Alaie

Had je al eens van NLP gehoord? Dit is een briljante manier die wereldwijd door docenten gebruikt wordt om beter te verbinden met hun leerlingen en om de juiste taal te gebruiken die echt binnenkomt. Ook bevat het tientallen sterke leiderschapstools en vraagtechnieken waarmee je jouw leerlingen zelf laat nadenken. Dikke aanrader! Het NLP Doe-Boek vinden wij het beste NLP-boek doordat het 139 praktische doe-technieken bevat die je direct kunt toepassen in de klas.

Bestel dit leuke boek hier voor slechts 19,- (tip: veel goedkoper dan op Bol) >>

Het NLP Praktijk Doe-Boek Werkboek

Veel succes!