Wat zijn de beste onderwijsboeken die wij docenten aanbevelen? In dit artikel vind je twee keer een top 10 met onderwijsboeken die het beste advies bevatten rondom lesgeven, pedagogiek en onderwijsmanagement. Lees verder…
Hier vind je de beste onderwijsboeken voor docenten
Het leven voor de klas is niet altijd makkelijk en daarom hebben wij een overzicht gemaakt van de beste onderwijsboeken voor docenten.
1. Wie heeft er wél een boek bij zich? – Johan Goossens
Dit leuke boek is een bundel van de columns van Johan Goossens, waarin hij vertelt over zijn ervaringen als docent op een ROC. Hoewel dit boek niet vol staat met tips en lesmethoden, is het een echte must voor elke docent. Het mag dan ook zeker niet ontbreken op deze lijst van de beste onderwijsboeken voor docenten.
2. Piek – Anders Ericsson en Robert Pool
Hoe gewone mensen buitengewoon kunnen presteren.
3. Psychologie in de klas – David Didau en Nick Rose
Psychologie in de klas staat vol interessante en vooral ook bruikbare inzichten over de psychologie achter lesgeven. Je leert meer over hoe je kinderen het beste kunt laten leren en wat hen nu echt motiveert. Het boek is dan ook geschikt voor docenten op allerlei verschillende soorten onderwijs.
4. De lerende mens – Jurjen van der Helden
Jurjen van der Helden bespreekt de vernieuwingen in het onderwijs en hoe die aansluiten op de manier waarop de mens nu eigenlijk leert.
5. 10 mindframes om leren zichtbaar te maken – John Hatti
John Hatti introduceert 10 denkkaders die bijdragen aan een succesvol lespatroon. Het uitgangspunt van het boek is dat een succesvolle leraar automatisch leidt tot succesvolle leerlingen.
6. Creatieve scholen – Lou Aronica
Een revolutionaire methode over hoe we onze kinderen moeten lesgeven.
7. Executieve functies versterken op school – Joyce Cooper-Kahn en Margaret Foster
Dit boek staat vol effectieve hulpmiddelen en praktische strategieën die docenten kunnen helpen bij het begrijpen wat zwakke executieve functies nu eigenlijk zijn en hoe ze leerlingen die hier last van hebben kunnen ondersteunen.
8. Een kwestie van karakter – Paul Tough
Waarom doorzettingsvermogen en nieuwsgierigheid belangrijker zijn dan IQ.
9. Een geschiedenis van het onderwijs in Nederland – Piet de Rooy
Als je benieuwd bent naar hoe het onderwijs zich in de afgelopen decennia heeft ontwikkeld in ons kikkerlandje, is dit boek van geschiedkundige Piet de Rooy zeker een aanrader.
10. Toetsrevolutie – Dominique Sluijsmans en Mien Segers
Deze laatste aanrader is een pleidooi voor de introductie van een feedbackcultuur in het voortgezet onderwijs. Dominique Sluijsmans en Mien Segers zijn van mening dat formatief toetsen, een vorm van toetsen waarbij feedback centraal staat, leerlingen de kans geeft meer eigenaarschap voor hun werk te voelen. Het boek is zeer overzichtelijk geschreven en leest dan ook fijn weg.
Nummer 11 t/m 20
Hoera ik sta voor de klas
Expliciete directe instructie
Visible Learning
Finnish Lessons
Van Mavo tot Harvard
Makkelijker kunnen we het niet maken, wel leuker
Leren zichtbaar maken
Een dikke tien van Meester Mark
Teach like a champion 2.0
Luister je wel naar mij?
Bonustip: Het NLP Doe-Boek – Rubin Alaie

Had je al eens van NLP gehoord? Dit is een briljante manier die wereldwijd door docenten gebruikt wordt om beter te verbinden met hun leerlingen en om de juiste taal te gebruiken die echt binnenkomt. Ook bevat het tientallen sterke leiderschapstools en vraagtechnieken waarmee je jouw leerlingen zelf laat nadenken. Dikke aanrader! Het NLP Doe-Boek vinden wij het beste NLP-boek doordat het 139 praktische doe-technieken bevat die je direct kunt toepassen in de klas.
Bestel dit leuke boek hier >>
Veel succes!
En nog een aanrader voor docenten. Het boek
Van brokkelbrein naar focus. Praktijkgids over aandacht, social media en het brein.
Appjes, berichtjes, online gaming, filmpjes delen – social media zijn fantastisch, zeker voor een adolescent. Maar diezelfde social media verstoren vaak de noodzakelijke aandacht én echte pauzes tijdens onderwijs en huiswerk. Gevolg: een brokkelbrein en negatieve invloed op leren. De auteurs, waaronder voormalig hoogleraar Theo Compernolle, laten zien hoe dit werkt maar vooral hoe je een brokkelbrein als docent weer kunt “lijmen”.
Voor het vo mis ik het boek ‘Puberbrein binnenstebuiten’. Inzicht in het gedrag van pubers.
“Van Mavo tot Harvard” staat verkeerd gespeld. Alle onderwijsvormen horen met kleine letters, dus havo, mavo, hbo, pabo, po, vo enzovoorts.