Wat zijn de beste boeken over het brein / de hersenen? Hoe werkt je brein nou eigenlijk? In deze lijst met aanraders vind je goede boekentips om meer te leren over het brein, de wetenschap erachter, leuke weetjes over het brein en de psychologie ervan. De boeken zijn zowel interessant voor volwassen als voor kinderen. Lees verder…

Snel overzicht: Deze boeken over het brein raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste inzicht in creativiteitOns creatieve brein – Dick Swaab: In dit boek duikt Dick Swaab in de fascinerende interactie van ons brein met de wereld om ons heen. Hij laat zien hoe elke keuze die we maken invloed heeft op de werking en ontwikkeling van onze hersenen. Dit boek vinden wij vooral boeiend vanwege de diepe duik in het begrip van de creatieve processen en interacties van ons brein. >> Check laagste prijs
Beste voor mentale rustRust voor je brein – Luc Swinnen: Het is essentieel om in deze drukke wereld momenten van rust te vinden, vooral voor ons brein. Luc Swinnen bespreekt in dit boek hoe je je offline brein kunt trainen en daarmee je veerkracht, creativiteit en empathie kunt versterken. Wij waarderen de praktische benadering van dit boek en de manieren die het biedt om mentale rust te bevorderen. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor een unieke benaderingWat stilte met je hersenen doet – Michel le van Quyen: Na een schokkende persoonlijke ervaring onderzoekt neurowetenschapper Michel le van Quyen de voordelen van stilte voor ons brein. Wij vinden zijn neurowetenschappelijke benadering van het onderwerp verhelderend. Het boek geeft niet alleen inzicht in de voordelen van stilte maar ook in de wetenschappelijke redenen erachter. >> Check laagste prijs

De beste boeken over het brein/de hersenen op een rijtje

Hier vind je een overzicht van de beste boeken over het brein/de hersenen, zodat jij kunt ontdekken wat er nu eigenlijk in je hoofd gebeurt.

1. Ons creatieve brein – Dick Swaab

In Ons creatieve brein vertelt Dick Swaab over de interactie van ons brein met onze directe omgeving. Elke keuze die we maken heeft invloed op de ontwikkeling van onze hersenen. Maar hoe werkt dit nu precies? Dat legt Dick Swaab in dit boek op een interessante manier uit. Zijn werk hoort dan ook zeker thuis op de lijst van beste boeken over het brein/de hersenen.

2. Rust voor je brein – Luc Swinnen

Train je offline brein en versterk je veerkracht, creativiteit en empathie.

3. Wat stilte met je hersenen doet – Michel le van Quyen

Neurowetenschapper Michel le van Quyen ontdekt nadat hij op een dag verlamd wakker wordt de voordelen van stilte. In zijn boek legt hij uit wat de voordelen van stilte zijn en bespreekt hij de neurowetenschappelijke verklaringen hiervoor.

4. Een steekje los – Dean Burnett

Als je erover nadenkt, is het eigenlijk bizar wat onze hersenen allemaal voor ons doen. Toch is het brein niet perfect. Dean Burnett bespreekt alle kleine imperfecties die ervoor zorgen dat we bijvoorbeeld last hebben van fobieën of gebeurtenissen compleet anders opslaan in ons geheugen.

5. Mama’s laatste omhelzing – Frans de Waal

Hoewel deze lijst bestaat uit boeken die het menselijk brein bespreken, kan onderzoek naar het dierlijke brein ook zeer interessant zijn. Dat laat Frans de Waal zien met zijn boek Mama’s laatste omhelzing. Hierin bespreekt hij de emoties van dieren en wat die zeggen over ons als mens.

6. Brein in aanbouw – Marcia Goddard

Hersenontwikkeling van foetus tot volwassene.

7. Maakbare brein – Margriet Sitskoorn

Gebruik je hersens en word wie je wilt zijn.

8. Het klokhuisboek over hersenen – Edda Heinsman

Dit interessante boek over hersenen is speciaal geschreven voor kinderen. Het staat vol leuke weetjes, testen en foto’s van de meest uiteenlopende onderwerpen. Een echte aanrader voor de kleine wetenschappers onder ons.

9. Het NLP Praktijk Doe-Boek

Weet je wat zo grappig is? Iedereen denkt dat NLP draait om het brein, vanwege het woordje ‘Neuro’ in de naam Neuro Linguïstisch Programmeren. In werkelijkheid heeft NLP maar vrij weinig te maken met het brein. Het heeft meer te maken met de handen uit de mouwen steken: wat voor stapjes kun je doen om een leuker leven te krijgen? Maar goed, waarom zetten we deze aanrader ook in onze lijst? Omdat ondertussen zóveel mensen denken dat je met NLP een of andere brein-expert wordt. Wij raden je daarom het beste NLP-boek aan om je van dit idee af te helpen, met 129+ simpele doe-technieken om jouw brein in jouw voordeel te laten werken.

Bestel dit leuke boek hier voor slechts 19,- (tip: veel goedkoper dan op Bol) >>

Het NLP Praktijk Doe-Boek Werkboek

10. Het nieuwe puberbrein binnenstebuiten – Huub Nelis

Wat beweegt jongeren en hoe krijg je ze in beweging?

Bonustip: Als adem lucht wordt – Paul Kalanithi

Dit is het verhaal van de briljante neurochirurg Paul Kalanithi, die op zijn 36e wordt gediagnosticeerd met vergevorderde longkanker. Hoewel dit boek niet per se over het menselijk brein gaat, mag het vanwege de aangrijpende ervaringen van Kalanithi niet ontbreken uit deze lijst.