Wat zijn de beste boeken over het brein / de hersenen? Hoe werkt je brein nou eigenlijk? In deze lijst met aanraders vind je goede boekentips om meer te leren over het brein, de wetenschap erachter, leuke weetjes over het brein en de psychologie ervan. De boeken zijn zowel interessant voor volwassen als voor kinderen. Lees verder…

De beste boeken over het brein/de hersenen op een rijtje

Hier vind je een overzicht van de beste boeken over het brein/de hersenen, zodat jij kunt ontdekken wat er nu eigenlijk in je hoofd gebeurt.

1. Ons creatieve brein – Dick Swaab

In Ons creatieve brein vertelt Dick Swaab over de interactie van ons brein met onze directe omgeving. Elke keuze die we maken heeft invloed op de ontwikkeling van onze hersenen. Maar hoe werkt dit nu precies? Dat legt Dick Swaab in dit boek op een interessante manier uit. Zijn werk hoort dan ook zeker thuis op de lijst van beste boeken over het brein/de hersenen.

2. Rust voor je brein – Luc Swinnen

Train je offline brein en versterk je veerkracht, creativiteit en empathie.

3. Wat stilte met je hersenen doet – Michel le van Quyen

Neurowetenschapper Michel le van Quyen ontdekt nadat hij op een dag verlamd wakker wordt de voordelen van stilte. In zijn boek legt hij uit wat de voordelen van stilte zijn en bespreekt hij de neurowetenschappelijke verklaringen hiervoor.

4. Een steekje los – Dean Burnett

Als je erover nadenkt, is het eigenlijk bizar wat onze hersenen allemaal voor ons doen. Toch is het brein niet perfect. Dean Burnett bespreekt alle kleine imperfecties die ervoor zorgen dat we bijvoorbeeld last hebben van fobieën of gebeurtenissen compleet anders opslaan in ons geheugen.

5. Mama’s laatste omhelzing – Frans de Waal

Hoewel deze lijst bestaat uit boeken die het menselijk brein bespreken, kan onderzoek naar het dierlijke brein ook zeer interessant zijn. Dat laat Frans de Waal zien met zijn boek Mama’s laatste omhelzing. Hierin bespreekt hij de emoties van dieren en wat die zeggen over ons als mens.

6. Brein in aanbouw – Marcia Goddard

Hersenontwikkeling van foetus tot volwassene.

7. Maakbare brein – Margriet Sitskoorn

Gebruik je hersens en word wie je wilt zijn.

8. Het klokhuisboek over hersenen – Edda Heinsman

Dit interessante boek over hersenen is speciaal geschreven voor kinderen. Het staat vol leuke weetjes, testen en foto’s van de meest uiteenlopende onderwerpen. Een echte aanrader voor de kleine wetenschappers onder ons.

9. Als adem lucht wordt – Paul Kalanithi

Dit is het verhaal van de briljante neurochirurg Paul Kalanithi, die op zijn 36e wordt gediagnosticeerd met vergevorderde longkanker. Hoewel dit boek niet per se over het menselijk brein gaat, mag het vanwege de aangrijpende ervaringen van Kalanithi niet ontbreken uit deze lijst.

10. Het nieuwe puberbrein binnenstebuiten – Huub Nelis

Wat beweegt jongeren en hoe krijg je ze in beweging?