Welke boeken over huislijk geweld en kindermishandeling moet je lezen? Hier vind je onze beste (waargebeurde) aanraders rondom dit wrede en verdrietelijke onderwerp. Lees verder…

Snel overzicht: Deze boeken over kindermishandeling raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste professionele inzichtIngrijpende jeugdervaringen en gezondheidsproblemen van Nadine Burke Harris: Vanuit een kinderarts worden we meegenomen om te begrijpen hoe ervaringen tijdens de jeugd impact kunnen hebben op verschillende facetten van iemands leven, vaak resulterend in ziektes. Het boek belicht ook de risico’s van het niet behandelen van deze jeugdtrauma’s en hoe men deze trauma’s kan behandelen. We vinden dit boek verrijkend vanwege de diepgaande medische inzichten die het biedt. >> Check laagste prijs
Beste theoretische benaderingThe Body Never Lies van Alice Miller: Deze titel duikt diep in de onderzoekswereld van kindermishandeling. Het verkent de langdurige gevolgen van onverwerkte trauma’s uit de kindertijd en hoe deze trauma’s in verband staan met ziekten op latere leeftijd. Wij waarderen dit boek vanwege de grondige theoretische benadering en het feit dat het inzicht biedt in de langdurige impact van kindermishandeling. >> Check laagste prijs
Meest aangrijpende romanLaat me niet alleen van Sarah Armstrong: Deze roman stelt ons voor aan een scenario dat iedereen kan overkomen: een kind dat om hulp vraagt terwijl officiële instanties tekortschieten. We worden meegenomen in een verhaal dat ongetwijfeld tot nadenken stemt en gesprekken opent over kindermishandeling en de reactie van de samenleving hierop. We vinden dit een krachtig boek dat de lezer emotioneel raakt en aanzet tot actie. >> Check laagste prijs

De top 10 meest gelezen boeken over kindermishandeling

Lees in deze topboeken over hoe kindermishandeling ontstaat en behandeld kan worden, of persoonlijke verhalen van slachtoffers die hun jeugd uitvoerig beschrijven.

1. Ingrijpende jeugdervaringen en gezondheidsproblemen van Nadine Burke Harris

Vanuit het oogpunt van een kinderarts wordt je meegenomen in hoe ervaringen op jonge leeftijd bepalend kunnen zijn voor elk facet van je leven, vaak met ziekte als gevolg. Ontdek welke risico’s  verbonden zijn aan het niet behandelen van traumatische ervaringen in je jeugd en hoe je de trauma’s kunt behandelen.

2. The body never lies van Alice Miller

Duik in de theorie die deze onderzoeker heeft gedaan naar kindermishandeling. Wanneer je als kind ervaringen hebt opgedaan die je nooit verwerkt hebt, is er een onlosmakelijk verband met ziekten die zich op latere leeftijd manifesteren. (Engelstalig boek)

3. Laat me niet alleen van Sarah Armstrong

In deze roman word je geconfronteerd met een situatie die iedereen kan gebeuren: een kind vraagt je om hulp en de officiële instanties laten het afweten. Wat doe je in zo’n situatie? Dit boek zal zeker voor gesprekstof zorgen.

4. Dit is een verschrikkelijk boek van Anton Horeweg

Dit boek is geschikt voor kinderen die na het lezen ervan zelf kunnen constateren dat wat zijzelf meemaken of bij een vriendje thuis zien, niet in de haak is. Een meester vertelt met wie je kunt praten als je je herkent in iets wat in het boek beschreven wordt.

5. Een gat in je ziel van P.C.P.M. Elst

Of je nu zelf gevoeld hebt hoe het gemis aan moederliefde je leven beïnvloed heeft, of als professional aan het werk bent om deze doelgroep te helpen, dit boek vertelt je in drie delen (probleemstelling, persoonlijke ervaringen en overdrachtscyclus) wat er gebeurt met vrouwen die in hun jeugd te weinig liefde hebben gehad en hoe ze de cirkel kunnen doorbreken wanneer ze zelf kinderen krijgen.

6. Het hout van Jeroen Brouwers

Ben je geïnteresseerd in de mishandeling van jonge jongens door de kerk? Lees dit boek van Jeroen Brouwers over de misstanden die plaats hebben gevonden binnen de kerk en hoe ervan afweten en je mond houden op zijn minst net zo erg is als de acties zelf te hebben uitgevoerd.

7. Stolen innocence van Elissa Wall en Lisa Pulitzer

Laat je meeslepen door het verhaal over Warren Jeffs en de polygamie sekte waar hij aan het hoofd stond. Het verhaal draait om de getuigenis van Elissa Wall, die als tiener door Jeffs uitgehuwelijkt werd aan haar neef. Na een toevallige ontmoeting verzamelt ze al haar moed en ontsnapt aan de sekte, om vervolgens kracht te verzamelen om Jeffs via gerechtelijke procedures op te laten draaien voor zijn daden. (Engelstalig boek)

8. Hou je van me? van Cathy Glass

Het verhaal over Jodie zal je diep in je hart raken. Het gaat over een kind dat geleden heeft en hierdoor zeer problematisch gedrag vertoond. Dit gedrag zorgt ervoor dat ze in korte tijd in veel pleeggezinnen ondergebracht wordt, totdat ze bij een ervaren pleegouder terecht komt die onvoorwaardelijke liefde geeft. Dan pas kom je erachter wat Jodie allemaal mee heeft gemaakt als klein meisje.

9. Natascha Kampusch; het meisje in de kelder van Allan Hall en Michael Leidig

Het verhaal van Natascha Kampusch is groot in het nieuws geweest, maar in dit boek wordt verslag gedaan van de acht jaar dat ze in gevangenschap leefde. Daar stopt het boek echter niet, want waarom is Natascha niet eerder ontsnapt? Deze – en meerdere kritische vragen – worden in dit boek beantwoord naar aanleiding van gedegen onderzoek.

10. Een stille leerling in de klas van Peter Mol

In dit boek komen theorie en praktijk bij elkaar en het interessante deel van het verhaal gaat over introverte kinderen, want zij schreeuwen immers niet zoveel om aandacht als extroverte kinderen. Hoe kom je er als leraar achter dat er bij een introvert kind iets in de thuissituatie afspeelt dat niet oké is? En wat kun je vervolgens doen om dit kind te helpen?