Wat zijn de beste kinderboeken over inclusie en diversiteit? Dit zijn hartstikke belangrijke idealen waar ieder kind over moet leren. Daarom geven we je hier de beste kinderboeken rondom diversiteit, inclusie, LGBT+ en cultuur.

Kritische en onafhankelijke boekenlijst over de beste kinderboeken rondom inclusie

Wij wijken ook bij deze top 10 boekenlijst niet af van onze rol als onafhankelijke media, dus we kijken ook kritisch naar de boeken over dit onderwerp. Om even een voorbeeld te noemen: het is belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn. Ook als die persoon als jongen geboren is, maar zich eigenlijk een meisje voelt. Wij vinden inclusie erg belangrijk voor deze kinderen en zij moeten de kans krijgen om een geslachtsoperatie te nemen. Echter, soms kan een regenboogvlag dermate aantrekkelijk lijken waardoor een kind bepaalt om een geslachtsoperatie te ondergaan, waarbij er geen weg terug is en er depressies kunnen volgen. Er gaan dus zeker ook veel gevaren schuil in het promoten van dit soort grenzeloosheid aan kinderen.

Snel overzicht: Deze kinderboeken over inclusie & diversiteit raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor wereldkennisDe wereld ontdekken voor beginners: Dit boek biedt een gedetailleerd overzicht van de wereld en haar diverse culturen. Het belicht zowel bekende als minder bekende landen en prikkelt de nieuwsgierigheid van je kind. Door het samen te lezen, kan het een springplank zijn naar diepere gesprekken over verschillende culturen. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor culturele diversiteitElijah & Isayah: Dit boek geeft een kijkje in de wereld van twee kinderen die opgroeien in een gezin waar meerdere culturen samenkomen. Het stimuleert de fantasie van je kind en leert hen dat ze alles kunnen worden wat ze willen, ongeacht hun culturele achtergrond. Vooral geschikt voor groep 3, 4, 5 en 6 van de basisschool. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor vriendschap & identiteitEen vriend, wat is dat?: Aan de hand van de avonturen van Panda en Eekhoorn wordt de betekenis van echte vriendschap uitgelegd. De verhalen benadrukken de overeenkomsten in plaats van de verschillen, waardoor je kind leert dat het gaat om wie iemand van binnen is, niet hoe ze er van buiten uitzien. >> Check laagste prijs

De top 10 met de meeste bijzondere kinderboeken over cultuur, inclusie, diversiteit en LGBT+

Zelf ben je in een andere tijd opgegroeid en misschien hebben je ouders of verzorgers je ook wel anders opgevoed dan hoe jij nu je kinderen opvoedt. Wanneer tijden en opvoedtechnieken veranderen, kan het best een uitdaging zijn om je kind voor te bereiden op het leven als volwassene. Wat moet je kind kennen en kunnen, voordat het het ouderlijk huis strakjes verlaat? Op onderstaande lijst tref je boeken aan met een subtiele of juist heel expliciete boodschap over cultuur, diversiteit, inclusie en genderidentiteit.

De wereld ontdekken voor beginners; geografie, cultuur en mensen, door Heather Alexander en Meredith Hamilton

Om een basisniveau aan te brengen in de kennis van jouw kind over de wereld en haar bewoners met diverse culturen, is dit boek een aanrader. Het gaat in op bekende en wat minder bekende landen, maar geeft altijd de typerende kenmerken. Het zal de nieuwsgierigheid van je kind prikkelen en krijg je specifieke vragen, dan kun je altijd een boek met meer diepgang samen lezen of er een gesprek met elkaar over voeren. 

Elijah & Isayah; fantasierijk opgroeien met verschillende culturen, door Patienta Assen

De papa, mama, opa en oma van Elijah en Isayah komen uit Suriname. Ze groeien dan ook op met de Nederlandse, Surinaams-Hindostaanse en Afro-Surinaamse cultuur en dat is best een avontuur. Elijah en Isayah wordt gezegd dat ze alles kunnen worden wat ze later willen en dat stimuleert de fantasie. (geschikt voor groep 3, 4, 5 en 6 van de basisschool)

Een vriend, wat is dat? door Ed Franck

De verhalen van Panda en Eekhoorn lenen zich perfect voor het benadrukken wat belangrijk is in het leven. De focus ligt vooral op overeenkomsten en niet zozeer op verschillen. In de 6 verhalen in dit boek draait alles om Panda en Eekhoorn, maar wat gebeurt er als Panda uit de boom valt? Hij herkent zijn vriend Eekhoorn niet meer. Dan volgt de vraag: “Wat is een vriend?” Je kind zal ontdekken wat ware vriendschap is en dat het over de binnenkant van de mens gaat en niet de buitenkant.

It feels good to be yourself; a book about gender identity, door Theresa Thorn

Dit boek is geschikt voor kinderen van 5 tot 8 jaar, maar het is wel in het Engels, waardoor je moet checken of het niveau past. ‘It feels good to be yourself’ gaat over wat iemand eigenlijk is. Is hij jongen en is zij meisje? Of kan iemand zich van binnen zowel jongen als meisje voelen of daar nog iets tussenin? Theresa Thorn maakt het met dit boek makkelijker voor jonge kinderen (en hun ouders) om te ontdekken wat er allemaal mogelijk is.

Who am I? I am me! A book to explore gender equality, gender stereotyping, acceptance and diversity, door Jayneen Sanders

Ook ‘Who am I? I am me!’ staat in het teken van zelfexploratie. Onderwerpen als gendergelijkheid, stereotypering en diversiteit komen uitgebreid aan bod. Wat mooi naar voren komt vanuit de titel, is dat het er om gaat dat je jezelf blijft en dat je je niet in een hokje hoef (te laten) plaatsen. De illustraties maken het ook voor jongere kinderen interessant en duidelijk. (geschikt voor kinderen in de leeftijd van 3 tot 9 jaar, maar ook in de Engelse taal geschreven)

It’s perfectly normal; changing bodies, growing up, sex, gender, and sexual health, door Robie H. Harris

Robie H. Harris is het gelukt om een boek voor pubers te schrijven. Ook dit boek is in het Engels, maar aangezien het vanaf 10 jaar geadviseerd wordt, zal dat voor de meeste tieners geen probleem zijn. Allerlei onderwerpen die gepaard gaan met opgroeien komen aan bod, zoals het veranderende lichaam en seks. Daarnaast is er aandacht voor de verschillende genders. Het is Robie gelukt om zowel juiste antwoorden te geven, als dit met een beetje humor te brengen. Hierdoor komt de boodschap goed over.

How to be Ace; a memoir of growing up asexual, door Rebecca Burgess

Hoe het leven eruit kan zien als je op een gegeven moment niet geïnteresseerd raakt in jongens, meisjes of seks, laat Rebecca Burgess duidelijk zien in dit grafische memoir. Ze beschrijft hoe een wereld die vaak geobsedeerd wordt door seksuele verlangens beleefd wordt door tieners. Iemand die aseksueel is, heeft andere interesses, maar wordt vaak in een keurslijf gedwongen. Dit levert grappige, maar ook confronterende momenten op. Dit boek laat je vooral zien dat je moet blijven wie je bent.

The ABC’s of LGBT+, door Ashley Mardell

Alles wat je tiener wil weten of genderidentiteit staat in dit boek beschreven. Het maakt niet uit of je voor jezelf op verkenning uitgaat, of dat je wilt weten wat er in de wereld speelt als het om LGBT+ gaat. Iemands genderidentiteit is niet meer zo zwart-wit als vroeger en dat maakt dat het belangrijk is om op de hoogte te blijven van wat er wel allemaal kan tegenwoordig. Er worden definities besproken, grappige anekdotes gedeeld, maar ook grafieken met informatie gepresenteerd.

Gender; a graphic guide, door Meg-John Barker en Julia Scheele

Ook deze grafische weergave neemt je mee op genderontdekkingsreis. Beide auteurs geven informatie vanuit de geschiedenis en hoe onze perceptie van genders veranderd is. Van feiten over mannelijk en vrouwelijk gedrag tot transgenders; elk onderwerp heeft een plekje gekregen in ‘Gender; a graphic guide’. Het boek helpt de wereld weer een beetje tot elkaar te komen, in plaats van alleen maar verdeeldheid te blijven creëren.

Birthday; een verjaardag, twee vrienden, zes jaar, door Meredith Russo

In ‘Birthday’ maak je kennis met Eric en Morgan. Hij is een populaire jongen die voetbal speelt, zij voelt zich gevangen in haar eigen lichaam en worstelt hier nogal mee. Ze zijn allebei op dezelfde dag geboren en vieren hun verjaardag dan ook vaak samen. Hoewel ze vrienden zijn, verandert hun vriendschap wel naarmate ze ouder worden. Blijft de vriendschap bestaan zoals je bij echte vrienden zou mogen verwachten? Of is het feit dat Morgan transgender is een probleem voor Eric en laat hij hierdoor hun vriendschap verwateren?