Wat zijn de beste boeken over PTSS en traumaverwerking, zodat je aan de hand van een hulpgids kunt leren omgaan met een traumatische ervaring? Laten we naar de top 10 gaan kijken.

Ontdek de beste boeken over trauma/PTSS

Wij hebben een overzicht gemaakt van de beste boeken over trauma/PTSS voor iedereen die graag meer wilt weten over deze onderwerpen. Of je er nu persoonlijke ervaringen mee hebt of gewoon nieuwsgierig bent, deze boeken helpen je alvast een stapje verder.

Snel overzicht: Deze boeken over trauma/PTSS raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor inzicht en contextTrauma en herstel – Judith Lewis Herman: Hoewel dit boek al enige tijd geleden gepubliceerd werd, is het nog altijd relevant en biedt het diepgaand inzicht. Judith Lewis Herman benadrukt het belang van het plaatsen van traumatische ervaringen binnen hun sociale context. Wij waarderen vooral de duidelijke schrijfstijl en het verfrissende perspectief. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor lichaam en geestTraumasporen – Bessel van der Kolk: Dit boek gaat in op het herstel van lichaam, brein en geest na intense ervaringen. Wij zijn van mening dat het een holistische benadering biedt van de impact van trauma, waardoor het een essentiële lees voor degenen is die de dieptes van traumaverwerking willen begrijpen. >> Check laagste prijs
Meest persoonlijke perspectiefVerdwijnpunt – Wytske Versteeg: Wytske Versteeg deelt in dit boek haar persoonlijke ervaringen met seksueel geweld, wat een diep inzicht biedt in het leven en kwetsbaarheid. Wij vinden haar moed om deze ervaringen te delen bewonderenswaardig en zijn van mening dat haar verhaal velen kan helpen. >> Check laagste prijs

Wat voor boeken staan in deze lijst met aanraders?

De boeken uit deze lijst gaan onder andere in over het gevaar, de triggers en de gevolgen van onbehandelde PTSS. Zo krijg je meer inzicht in wat een (bedrijfs)arts allemaal doet met iemand die PTSS heeft. Ook verschillende therapie-methodes komen aan bod in deze boeken, waaronder bijvoorbeeld EMDR.

Bovenal richten deze boeken zich op het herstellen van een (complexe) PTSS. Daarmee zijn deze boeken zinvolle aanvullingen voor een traject dat natuurlijk bij je huisarts begint.

1. Trauma en herstel – Judith Lewis Herman

Hoewel dit boek al in 1992 voor het eerst werd gepubliceerd, is het nog steeds zeer actueel. Judith Lewis Herman is van mening dat traumatische ervaringen in hun sociale context moeten worden geplaatst. Dankzij dit verfrissende perspectief en de duidelijke schrijfstijl is dit een van de beste boeken over trauma/PTSS.

2. Traumasporen – Bessel van der Kolk

Het herstel van lichaam, brein en geest na overweldigende ervaringen.

3. Verdwijnpunt – Wytske Versteeg

Wytske Versteeg gebruikt haar persoonlijke ervaringen met seksueel geweld om te ontdekken wat het leven en kwetsbaarheid betekenen.

4. Hoe swipe je een trauma weg? – Carien Karsten

Carien Karsten bespreekt EMDR, een redelijk nieuwe vorm van therapie waarbij men door middel van oogbewegingen een trauma verwerkt.

5. Trauma: herstel in eigen hand – Babette Rothschild

In Trauma: herstel in eigen hand krijg je acht hulpmiddelen aangeboden om te herstellen van een trauma.

6. Operatie geslaagd – Erik Krikke

Erik Krikke vertelt over zijn ervaringen met PTSS, dat hij opliep tijdens zijn missies in Afghanistan. Met name de onzichtbare strijd waar hij en zijn omgeving mee te maken kregen staat in zijn boek centraal. Het bijzondere van dit boek is het feit dat Krikke op bepaalde plekken in het verhaal een QR-code heeft toegevoegd. Wanneer je deze met je telefoon scant, wordt je doorverwezen naar een liedje dat aansluit op hetgeen er op die pagina wordt verteld. Een absolute aanrader dus.

7. Echo’s van trauma – Marijke Baljon en Renate Geuzinge

Slachtoffers als daders, daders als slachtoffers.

8. Veel succes met je PTSS – Marijke Groot

In dit boek lees je alles over de ervaringen van Marijke Groot en haar traject bij de ggz. Het boek staat vol anekdotes, columns en tweets over dit onderwerp.

9. Het behandelen van PTSS bij jonge kinderen – Michael S. Scheeringa

Dit boek gaat over het behandelen van hele jonge kinderen (van drie tot zes jaar) met PTSS. Dit is alles behalve eenvoudig en het boek bevat dan ook veel waargebeurde casussen en hulpmiddelen die je kunt gebruiken om het proces soepeler te laten verlopen.

10. Internal Family Systems-therapie (IFS) – Frank G. Anderson en Martha Sweezy

Een trauma-geïnformeerde behandeling voor angst, depressie, PTSS en verslavingsproblemen.