Wat zijn de beste Scandinavische thriller-boeken? De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor Scandinavische auteurs. En niet zonder reden. Er zijn uitstekende Thrillers verschenen en de beste beschrijven we hieronder. Lees verder…

Ik reis alleen – Samuel Bjørk

Het Noorse platteland kent vele geheimen. Op een dag wordt hier het lichaam van een meisje gevonden, hangend aan een boom in poppenkleren. Om haar nek hangt een label van het soort dat je aan je koffer krijgt als je met het vliegtuig reist. ‘Ik reis alleen’, staat er geschreven. Wanneer de inspecteur hier onderzoek naar doet, maakt een onheilspellend gevoel zich meester van hem.

De vleermuisman – Jo Nesbô

Wanneer in Australië een Noorse actrice vermoord blijkt te zijn, wordt inspecteur Harry Hole op onderzoek uitgestuurd. Aan de andere kant van de globe blijkt zich een duistere wereld te bevinden. In Sydney komt de Vleermuisman, een oude Aboriginal vertelling, tot leven wanneer het in aanraking komt met misdaad.

De vrouw in de kooi – Jussi Adler-Olsen

Dit boek is een echte ‘nagelbijter’. Van begin tot het einde houdt het de lezer op bloedstollende wijze in de greep. Een jonge politica blijkt plotseling te zijn verdwenen. Waar, dat is een raadsel. Heeft ze zelf willen verdwijnen of is ze vermoord? Ondanks dat er geen spoor van haar te bekennen is, komt rechercheur Mork vijf jaar later met een doorbraak. Een duivelse crimineel vol met wrok wordt hun target tot het oplossen van dit mysterie.

Memento – Emelie Schepp

Een meisje, dat zich verstopt heeft in een container, moet later toezien hoe haar ouders op een ijzingwekkende manier worden vermoord. Op hetzelfde moment wordt Hans Juhlén, een medewerker bij asielzaken, ook op macabere het leven ontnomen. Hier komen beide verhaallijnen samen, nadat in de woning van Juhlén vingerafdrukken worden gevonden van een vreemd kind worden gevonden.

Maandagskinderen – Arnaldur Indridason

Wanneer in Reykjavik een patiënt in een psychiatrische inrichting zichzelf het leven beneemt, overlijdt tegelijkertijd een oude man tijdens een brand. Het een lijkt niet los te staan van het ander. De patiënt, Daniël, blijkt een leerling van de oude man te zijn geweest. De oude man heeft hem zelfs enkele malen bezocht. De uitkomst blijkt morbide.

Dochter vermist – Mikaela Bley

Stockholm, de zo vredige Zweedse hoofdstad wordt opgeschrikt door de plotselinge verdwijning van een klein meisje. Onder een sluier van mysterieuze complotten probeert de misdaadjournalist Ellen Tamm zicht te krijgen op de verdwijning van de achtjarige Lycke. Met als aanknopingspunt haar achter gelaten rugzakje. Tamms ervaringen uit het verleden blijken hierin niet los te staan van de gebeurtenissen rondom de verdwijning.

Springvloed – Cilla & Rolf Björlind

In 1987 wordt een jonge vrouw op verschrikkelijke wijze vermoord. Ze wordt op het strand gevonden en dit lijkt het enige aanknopingspunt voor rechercheur Stilton te zijn. Wie de vrouw is, dat weet niemand. Waarom ze vermoord is, ook niet. Laat staan wie de dader is. Het is een raadsel. Omdat de zaak niet wordt opgelost, krijgt de rechercheur een inzinking. Drieëntwintig jaar later duikt een student van de politieopleiding voor een project in de zaak. Om verder te komen, wil ze in contact komen met Stilton, maar die blijkt spoorloos verdwenen.

Jager – Lars Kepler

Joona Linna heeft jaren doorgebracht in zwaarbeveiligde detentie, als hij wordt benaderd om te helpen bij een moordzaak. Willekeurige slachtoffers blijken gruwelijk tot hun einde te komen door een nietsontziende moordenaar. Elk spoor naar de dader is men bijster. Het enige dat de moorden aan elkaar verbindt, is een kinderliedje dat de slachtoffers van tevoren te horen krijgen. Een Scandinavische celebrity blijkt tijdens het onderzoek plotseling als verdachte aangemerkt te worden. Dan wordt hij opeens gebeld. Wat hij hoort beangstigt hem: een onheilspellend kinderliedje.

Winter Land – Kim Faber & Janni Pedersen

Vanuit de Deense hoofdstad wordt inspecteur Juncker gedegradeerd naar een plattelandsplaatsje. Professioneel falen heeft hem hiertoe gedwongen. Een saai vervolg van carrière aan de goede kant van de misdaad lijkt zijn deel. Totdat zijn ex op een moordzaak in Kopenhagen wordt gezet. Tegelijkertijd belandt er ook een moordzaak op het bureau van Juncker. Dit had hij nooit verwacht: in het plaatsje gebeurt nooit wat. Tot zijn grote schrik blijken de twee moordzaken met elkaar te maken te hebben. Wat zit hier achter?

De Katharina Code – Jørn Lier Horst

Voor de zoveelste maal verdiept William zich in het dossier van de verdwenen Katharina. Ieder jaar als hij dit doet, neemt hij contact op met haar echtgenoot Martin. Maar na het vierentwintigste jaar blijkt Martin van de aardbodem verdwenen.