Wat zijn de beste boeken over Human Resource Management? Het is essentieel voor bedrijven om een goede HR-invulling te hebben. Daar gaan deze boeken je bij helpen. Lees verder voor onze beste aanraders…

De beste HR-Boeken: vissen in een overvolle vijver

Human Resource Management is power to the people. Leer hoe jij het beste in je medemens naar boven kunt halen.

Snel overzicht: Deze HR boeken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze met analytische ondersteuningHR Analytics: Een praktische inleiding: Dit boek, geschreven door Fenna Piersma en Alicia Streppel, is een nuttig lesboek over HR Analytics. Het is het eerste studieboek in zijn soort en biedt naast uitgebreide digitale hulpmiddelen, een praktische benadering. We waarderen vooral hoe het middelen biedt voor het meetbaar en overzichtelijk maken van big data en hoe je op basis daarvan HR-beleid kunt vormen. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor actueel overzichtHR Analytics: Een 7e zintuig voor de moderne professional: Uitgegeven door Vakmedianet in 2017, biedt dit boek een actueel overzicht van de stand van zaken rondom HR Analytics in Nederland. Het boek heeft als credo: gebruik HR Analytics als zevende zintuig, maar blijf alert op potentiële valkuilen. We vinden het een uitstekende gids om meer inzicht te krijgen in echte HR-problemen. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor strategieHoe boek voor strategische personeelsplanning: Geschreven door Hanneke Moonen, laat dit boek leidinggevenden zien hoe ze zich kunnen wapenen tegen toekomstige uitdagingen. We zijn onder de indruk van de praktische tips en voorbeelden, die laten zien hoe je tijdig kunt anticiperen op personeelsplanning. Het biedt een concreet handvat om een effectief HR-beleid te voeren. >> Check laagste prijs

HR-advisering: een samenspel tussen HR-adviseur en (lijn)manager – samen het balletje ophouden

Van Marie-José ten Cate, uitgegeven in 2008. Dit boek gaat over HR-advisering in het bijzonder en niet over advisering in brede zin. Het begrip adviseren wordt breed uitgelicht, maar wel binnen de context van Human Resource. Het boek is uniek in de zin dat het geschreven is vanuit twee verschillende perspectieven: er wordt gekeken vanuit het oogpunt van (lijn)manager en vanuit de HR-adviseur. Het samenspel tussen deze twee is van groot belang.

HR Analytics: Een praktische inleiding – nuttig lesboek over HR Analytics

Geschreven door Fenna Piersma en Alicia Streppel. Uitgegeven in 2019 en 160 pagina’s in totaal. Praktische insteek. Dit boek biedt ook uitgebreide digitale hulpmiddelen. Het is het eerste studieboek op het vlak van HR Analytics. Je kunt elk hoofdstuk afzonderlijk gebruiken. Dit boek biedt middelen voor het meetbaar en overzichtelijk maken van big data. Ook geeft het je manieren om het HR beleid van een organisatie vorm te geven op basis van die data. Uiterst geschikt voor zowel docenten en studenten. Studenten hebben online toegang tot alle stof.

HR Analytics: Een 7e zintuig voor de moderne professional – ondersteunende wijsheid

Uitgegeven door Vakmedianet in 2017. Het betreft een paperback met illustraties. Dit boek geeft een duidelijk overzicht van wat er in Nederland zoal op het vlak van Analytics gebeurt en wat enkele vooraanstaande Nederlandse bedrijven en organisaties in de afgelopen jaren hebben ondernomen. Het credo: gebruik HR Analytics als zevende zintuig, maar wees alert op de potentiële valkuilen. Gebruik dit zintuig om meer grip te krijgen op wat echte HR-problemen zijn.

Hoe boek voor strategische personeelsplanning – neem controle over het schaakbord

Van Hanneke Moonen, uitgegeven in 2012, 125 pagina’s in totaal. Hoe moet je je als leidinggevende wapenen tegen de veranderende eisen van de toekomst? Dit boek laat het je zien. Strategische personeelsplanning helpt je sturen en biedt je de kans een effectief beleid te voeren. Het is echter geen wondermiddel: knelpunten zullen altijd blijven bestaan, maar het laat je wel zien hoe op tijd kunt anticiperen. Een praktische handleiding vol met tips en voorbeelden.

Strategische personeelsplanning – laat de strateeg in je los

Dit boek van Monique ten Hagen heeft als ondertitel In 6 stappen van human resources naar human capital. Een overtuigend boek dat je inspireert to actie. Een belangrijk instrument om je bedrijf of organisatie sterk en staande te houden. Zet de juiste personen op de juiste plek. Je krijgt op zeer letterlijke en concrete wijze tips over hoe je personeelsplanning strategisch kunt toepassen. Monique ten Hagen schetst aan de hand van zes kordate stappen een HR Roadmap.

Strategisch HRM: erkennen, begrijpen en doen – 3-stapsraket voor succes

Een boek van Eelke Pol, werkzaam als adviseur, coach en trainer en senior adviseur bij het bedrijf Rijnconsult. Strategisch HR Management is inspelen op veranderingen. Pol behandelt maar liefst zeven verschillende tools, gereedschappen, om op veranderingen te anticiperen. Ze geeft een strategische HRM-kubus vorm met drie dimensies. Ten eerste moet je erkennen dat je mensen het verschil kunnen maken tussen gemiddeld en uitstekend. Ten tweede moet duidelijk worden hóe ze dit kunnen doen. De derde stap is het in praktijk brengen van stap twee.

Handboek Werving en Selectie – voor succesvol aannemen van topkrachten

Geschreven door een trio HR-Musketiers: Loek Wijchers, Jacco van den Berg en Annemarie Stel. Aan 250 pagina’s hebben zij genoeg om een heel handboek te creëren. Sinds 1992 is het de gids voor iedereen die zich bezighoudt met het wervings- en selectieproces van de meest geschikte medewerkers. Competentieprofielen spelen een centrale rol, evenals het ontmaskeren van opscheppende sollicitanten. Vol nuttige tools, tips en stappenplannen.

Het Recruitment Fundament – alles over succesvol rekruteren

Dit boek van Arjan Elbers uit 2020 telt 256 pagina’s. Leer alles over hoe je succesvol nieuwe collega’s kunt aannemen, gebundeld in één praktijkgericht boek. Een Bijbel voor iedere intercedent, rekruteer, HR-medewerker of arbeidsmarktcommunicatiespecialist. Begrippen als arbeidsmarktcommunicatie, conversie, recruitment marketing en doelgroep bepaling komen uitvoerig aan bod. Ook krijg je tips van 25 van de meest bekende Nederlandse rekruteers.

Recruitment 3.0 – alles over werving in de moderne tijd

Ondertitel: Werving en selectie in een wereld van sociale media, chatbots en Al. Dit boek van de eerdergenoemde Jacco Valkenburg uit 2018 laat je zien hoe je succesvol kunt rekruteren via sociale media. Met behulp van diezelfde sociale media kan je een sterk ‘rekruteermerk’ opzetten. Wie ben jij? Waar staat je bedrijf voor? Dit boek helpt je een expert op het gebied van rekruten worden.

Werven met Woorden – het schrijven van de ideale wervende vacaturetekst

Dit boek van Nicol Tadema legt zich toe op het schrijven van de perfecte vacaturetekst. Waarom? De ideale vacaturetekst trekt ook de ideale sollicitant aan. Het boek staat vol nuttige tips, eenvoudig in de praktijk te brengen principes en voorbeelden uit de praktijk.