Wat is de beste coaching-literatuur? In deze literatuurlijst vind je de beste aanraders over coaching. Zo vind je hier de beste boeken over coaching in het onderwijs, bedrijfsleven, zorg, sport, counseling, loopbaancoaching of life-coaches. We behandelen hier zowel studieboeken als facultatieve coachingboeken, zoals het ‘Hoe boek voor de coach’. Lees verder voor de beste coachingsboeken.

Beste boeken over coaching

Een coach wil het beste uit een cliënt halen en hem de al aanwezige kwaliteiten ten volle laten benutten. Met onze top 10 beste boeken over coaching breng je mensen zowel persoonlijk als op de werkvloer in beweging.

1 Het NLP Praktijk Doe-Boek – Rubin Alaie

Het NLP Praktijk Doe-Boek Werkboek

Voor het #1 coaching-boek kijken we in de hoek van extreem toegepaste psychologie. Coaching is namelijk extreem toegepaste psychologie: je moet je client in beweging krijgen en in een actieve houding dingen laten experimenteren. Laat NLP daar nou een goede set aan handvatten voor zijn.

Wat zijn de meest kleine, effectieve en leuke doe-techniekjes om iemand in een positievere en energieke gemoedstoestand te krijgen? Nou, in dit boek zitten dus 129+ van dat soort praktische doe-kneepjes. We raden dit boek aan omdat NLP een algemeen geaccepteerde coachmethode is met veel pit en daadkracht. Het NLP Praktijk Doe-Boek bevat deze actieve houding. Niet langdradig psychologiseren, maar gewoon kleine testjes doen om positiever in het leven te staan.

Bestel dit werkboek hier >>

2 Dynamisch coachen – Ans Tros

In Dynamisch coachen leer je hoe je als coach mensen in beweging kunt zetten. Bij deze methode vormt de psychologie van Carl Jung een grote inspiratiebron.

3 Het ware enneagram – David Daniels

Daniels presenteert een wetenschappelijk onderbouwde test volgens het bekende enneagram waarmee je de persoonlijkheidstype van een persoon kunt achterhalen. Deze kennis kun je inzetten binnen je coaching.

4 Duurzaam coachen – Marga van den Ham

Duurzaam coachen is een handig boek voor beginnende coaches die cliënten willen ondersteunen bij het vinden van een passend beroep. Inclusief praktische tips voor gespreksvoering en het vormgeven van trajecten.

5 Coachen op competentieontwikkeling – Marijke Lingsma

Dit vervolg op de theorieboeken over competentiemanagement gaat in op het coachen van het gedrag dat tot concrete resultaten leidt. Niet alleen op het niveau van de persoonlijke ontwikkeling, maar ook binnen het bedrijfsleven.

6 Hoe-boek voor de Coach – Joost Crasborn en Ellis Buis

In diverse voorbeelddialogen wordt uiteengezet hoe je volgens specifieke methodes intervenieert. Een praktisch boek voor (beginnende) coaches.

7 Beren op de weg, spinsels in je hoofd – Theo IJzermans en Coen Dirkx

Ervaar jij veel spanning en stress op je werk en lijden jouw resultaten hieronder? Door middel van de RET methode leer je jezelf en anderen beter te presteren onder druk.

8 Conflictcoaching – Francine ten Hoedt

Conflictvermijdend gedrag op het werk kan leiden tot slechtere prestaties. Door op een deskundige wijze het conflict aan te gaan, kan dit voorkomen worden. Verplichte kost voor conflictcoaches.

9 De creatiespiraal – Marinus Knoope

Volgens Knoope beschikt de mens van nature over het vermogen om dromen te kunnen verwezenlijken. Ze hebben alleen iets of iemand nodig die ze in beweging zet, hier kan de coach uitkomst bieden.

10 Coachen met het enneagram – R. van Berkel

Aan de hand van adviezen en praktische voorbeelden leren coaches hoe zij het enneagram in kunnen zetten bij hun werkzaamheden. Basiskennis van het enneagram en de verschillende persoonlijkheidstypes is een must.

Een aantal extra aanraders – omdat coaching zo mooi is…

Hoewel onze officiële top 10 ten einde is, voegen we er nog een extra lijst met aanraders aan toe – met onder andere ruimte voor NLP en provocatief coachen. Weten we nog allemaal wat een coach hoort te doen? Een coach zet de boel in beweging. Een coach is dus zeker geen vriend! Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.’Klassieke’ coaching is véél te soft. Let op: wel liefdevol, maar zeker niet soft!

No Nonsense Coaching

Provocatief Coachen

Inspirerend Coachen

Het boek voor coaches

Het Groot Coachboek

Coachingsspel: Het NLP Spel

Kernkwadrantenspel

De NLP-Coach als inspirator

Geweldloze communicatie – Marshall B. Rosenberg

Door boos te worden bereik je vrijwel nooit het gewenste resultaat. Door geweldloos te communiceren waarbij je zegt wat je kwijt wilt terwijl je ook luistert naar de ander, kom je wel verder.

Goede kaartspellen waarbij coaching toegepast wordt

Naast boeken bestaan er ook talloze coachkaarten die we aanbevelen. Hier hebben we een apart artikel over geschreven: Zie dit artikel met beste associatiekaarten, coachkaarten en coachspellen >>.

Op jouw succes!