Wil je zelf vaardiger worden in de Nederlandse taal of ben je gewoon gefascineerd door taal? De volgende boeken geven je inzicht in alle bijzonderheden van taal en bij het ontwikkelen van je taalvaardigheden. Lees verder voor de beste boeken over taal…

Snel overzicht: Deze boeken over taal raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste zelfstudieboekVlekkeloos Nederlands voor iedereen van Dick Pak: Dit boek is een uitstekend zelfstudie instrument voor iedereen die zijn of haar kennis van de Nederlandse taal wil opfrissen of uitbreiden. Door de diverse toetsen in dit boek te voltooien, ervaren wij duidelijke vooruitgang in onze taalvaardigheid. >> Check laagste prijs
Populairste taalboekTaal Is Zeg Maar Echt Mijn Ding: Dit boek staat momenteel bekend als het meest populaire boek over taal. We zijn onder de indruk van de unieke benadering van het onderwerp taal in dit boek. Daarnaast leest het echt belachelijk goed weg. >> Check laagste prijs
Beste officiële spellingsgidsHet Groene Boekje van de Nederlandse Taalunie: Dit is wellicht letterlijk het belangrijkste boekje met betrekking tot de ingewikkelde Nederlandse taal. Mijn Nederlands docente verwees altijd naar dit boekje. Met dit boek in handen hebben we de officiële spellinggids van de Nederlandse taal. Vooral voor professionals en onderwijsinstellingen is dit de go-to gids voor de juiste spelling en schrijfwijze in het Nederlands. >> Check laagste prijs

Laten we eens kijken naar de top 10 van beste boeken over taal…

1. Vlekkeloos Nederlands voor iedereen van Dick Pak

Met dit zelfstudieboek kun je zelf je kennis van de Nederlandse taal testen en uitbreiden. Je leert over de Nederlandse grammatica, spelling en interpunctie, maar ook stijl komt aan bod. Door de toetsen uit dit boek te doen, merk je vanzelf je vooruitgang.

2. Taal Is Zeg Maar Echt Mijn Ding

Dit is op het moment het meest populaire boek over taal.

3. Het Groene Boekje van de Nederlandse Taalunie

Met Het Groene Boekje heb je de officiële spellinggids van de Nederlandse taal in handen. Voor het bedrijfsleven en het onderwijs worden hierin de correcte richtlijnen voor het correct schrijven in het Nederlands gegeven.

4. Dit gaat niet over grasmaaien van Ellen Deckwitz

Vaak schrik je als het woord “poëzie” wordt genoemd en op school was het ook al niet je favoriete onderwerp tijdens de les. Maar poëzie is eigenlijk helemaal niet moeilijk, het maakt je leven juist rijker. In deze basisgids neemt de auteur je mee langs verschillende poëtische paden en wellicht ga je dichten niet alleen meer lezen, maar zet het je ook aan om eens wat regels van je eigen gedachten op papier te zetten.  

5. Vreemde talen didactiek van Sebastiaan Dönszelman, Catherine van Beuningen

Ben jij werkzaam in het onderwijs met als vakgebied taal? Dan kan dit handboek je vele handvatten bieden en een bijdrage te leveren aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Je kennis van een andere taal is immers van invloed op je eigen taal, maar ook op interculturele bewustwording. Het boek bestaat uit drie delen die voor elke taaldocent praktisch toe te passen zijn.

6. Ga lekker zelf in je kracht staan van Japke-d. Bouma

Managementtaal… Je doet er vaak zelf aan mee op kantoor. Je neemt woorden over en nieuwe woorden ontstaan bijna als vanzelf en blijven daarna hangen wanneer iedereen ze op de werkvloer gebruikt. De auteur laat je inzien wat managementtaal voor gevolgen heeft en waarom het beter zou zijn om weer “normaal” te gaan communiceren met elkaar.

7. Snel en vlot Spaans leren spreken en begrijpen van E. Smith

Dit boek is niet voor iemand die urenlang aan een stuk wil studeren, maar juist wel geschikt voor jou als je ongeveer een half uurtje per dag de tijd hebt om een nieuwe taal te leren. Je kunt je na zes weken prima redden in het Spaans, of het nu om een vakantie of zakelijke bespreking gaat. Het beetje humor dat gehanteerd wordt in de tekst helpt ook bij het leren van een nieuwe taal.

8. Le Petit Prince van Antoine de Saint-Exupéry

Wanneer je basiskennis van het Frans op orde is, is Le Petit Prince een van de eerste boeken die je zou moeten lezen. Je gaat niet alleen aan de slag met je Frans, want het boek zet je ook aan tot nadenken. Daarnaast zijn ook de illustraties zeer de moeite waard.

9. English Grammar in Use van Raymond Murphy

Wil je je verdiepen in de Engelse taal en de grammatica nu voor eens en altijd goed onder de knie krijgen? Dit boek legt uit en geeft je vervolgens oefeningen om het geleerde direct toe te passen. Gebruik het als zelfstudieboek of om je kind te helpen bij het vak Engels.

10. Taal voor de leuk van Paulien Cornelisse

Dit is inmiddels het derde taalboek van Pauline Cornelisse en ze neemt je mee in de steeds veranderende wereld van de Nederlandse taal. Ze onderzoekt en beschrijft, deelt haar nieuwsgierigheid en steekt je aan met haar enthousiasme. Nederlandse taal is nog zoveel leuker wanneer je dit boek leest.

Bonus-aanrader: Het NLP Doe-Boek – Rubin Alaie

Hoe kun je je taal inzetten om leukere relaties te krijgen en om invloed uit te oefenen op mensen? Dat is precies wat je gaat ontdekken in de 129+ praktische doe-techniekjes van dit leuke NLP-boek. Absolute aanrader van wie houdt van spelen met taal.

Het NLP Praktijk Doe-Boek Werkboek

Bestel dit leuke boek hier voor slechts 19,- (tip: veel goedkoper dan op Bol) >>

Bonus-aanrader: Start.nl – Dutch for Beginners van Katja Verbruggen en Welmoed Hoogvorst

De boeken van Start.nl zijn in diverse talen beschikbaar, maar deze versie is vooral geschikt voor expats en internationale studenten, die zich in korte tijd al willen kunnen redden in het Nederlands. Het boek wordt ondersteund met een website, waardoor audio en video een belangrijk onderdeel van de les vormen.