Wat zijn nou echt de beste boeken over wijn? Je moet namelijk zoveel mogelijk wijn drinken… Grapje natuurlijk! Het is veel gezonder om met mate te drinken en er veel met maten over te lezen. Wij geven je hieronder de beste wijnboeken.

Snel overzicht: Deze boeken over wijn raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste gids voor wijngebiedenWorld atlas of wine – Jancis Robinson & Hugh Johnson: Dit is dé ultieme gids voor wijngebieden over de hele wereld. Het toont bijna elk wijngebied dat je je kunt voorstellen. Als je ooit een wijnvakantie plant, is dit je go-to atlas. Waar je ook bent in de wereld, Robinson en Johnson zijn er om je te leiden. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor beginnersWijnkenner word je zo – Ophélie Neiman: Dit boek is echt een verademing voor degenen die net beginnen met hun wijnreis. Het is rijk aan informatie, thematisch geordend en biedt inzichten in verschillende aroma’s, druivensoorten en zelfs de juiste wijn-etiquette. Met de kennis uit dit boek, zijn we ervan overtuigd dat je altijd een indrukwekkende wijnkeuze in huis zult hebben. >> Check laagste prijs
Beste Engelstalige keuzeThe Wine Bible – Karen Macneil: Als boeken wijnen waren, zou dit een soepele, frisse keuze zijn. Het is niet zo droog geschreven als sommige andere wijnboeken, wat we echt waarderen. Hoewel het alleen in het Engels verkrijgbaar is, vinden we het absoluut een boek dat elke wijnliefhebber in zijn collectie moet hebben, gezien de uitgebreide informatie over wereldwijnen. >> Check laagste prijs

De beste wijnboeken: het overzicht

Hieronder vind je de tien beste wijnboeken. Laten we naar de selectie met beste aanraders kijken.

1. World atlas of wine – Jancis Robinson & Hugh Johnson

Dit is hét boek wanneer het gaat om de wijngebieden. Vrijwel ieder wijngebied in de wereld staat hierin vermeld. De schrijvers geven je tips voor het vinden van de beste wijngaarden. Als je op wijnvakantie wilt, is dit dus je ideale atlas. Waar je ook bent, Robinson en Johnson wijzen je de weg.

2. Wijnkenner word je zo – Ophélie Neiman

Dit boek is met name een verademing voor de beginnende wijnliefhebber. Het boek biedt een schat aan informatie. Het is thematisch opgebouwd en leert je veel over de verschillende aroma’s en druivensoorten. Ook leert het je over de verschillende glazen en etiquette rondom wijn drinken. Met dit boek heb je altijd een goede wijn in huis.

3. The wine bible – Karen Macneil

Als dit boek een wijn zou zijn, dan zou ik hem soepel, fris en rond noemen. Het boek is gelukkig niet zo droog geschreven als menig ander wijnboek. Hoewel het boek alleen in het Engels verkrijgbaar is, is dit zeker een aanrader. Dit boek leert je enorm veel over de vele wijnen die de wereld rijk is.

4. Lonely planet. Wijnroutes Europa – Meerdere auteurs

Dit boek is onmisbaar wanneer je het reizen wilt combineren met je favoriete bezigheid: wijn proeven. Het boek biedt 40 routes door Europese wijnstreken. De kaarten zijn gedetailleerd en de informatie evenzo, zoals je gewend bent van Lonely Planet. Het boek biedt ook beoordelingen, praktische informatie en foto’s van wijnhuizen. Uiteraard vertelt de gids je waar in de buurt de beste slaapplaatsen te vinden zin.

5. Lonely Planet. Wijnroutes – Meerdere auteurs

Als je wijnroutes buiten Europa wilt bereizen, dan raden we je dit boek aan. Het biedt 52 routes aan door de mooiste -en lekkerste- wijnstreken op aarde. Denk hierbij aan Georgië, Mendoza in Argentinië aan de voet van de Andes, Californië of Zuid Afrika. Uiteraard is overnachten geen stressvolle bedoening omdat de beste hotels, hostels, lodges en campings worden weergegeven vlakbij de wijnhuizen.

6. Leven als Gort in Frankrijk – Ilja Gort

Wie Ilja Gort zegt, zegt wijn en wie wijn zegt, zegt Ilja Gort. Bekend van zijn televisieprogramma’s. Zijn wijnen -La Tulipe- sieren de schappen in menig supermarkt. Het boek vertelt op humoristische wijze over de opbouw van het chateau van Neerlands’ bekendste wijnboer. Je leert de kneepjes van het vak en Gort vertelt je met verve over de geheimen van het wijn maken. 

7. De wijn-spijsbijbel – Victoria Moore

Aan menig eettafel en bij veel diners is het onderwerp van gesprek: bij welk gerecht past nu de beste wijn? Het kan je immers gerecht maken of kraken. Dit boek biedt daarbij uitkomst. Moore is vinoloog en smaakexpert en weet alles over de beste combinaties van wijnen en spijzen. Je leert over nieuwe combinaties en spectaculaire smaaksensaties. Wat dit boek bijzonder maakt, is dat ze speciaal aan de wijnen uit Nederland en België een hoofdstuk heeft gewijd.

8. De wijnboer. Verhalen en recepten rond het vuur – Olle Swets en Charlotte Marres

Als je meer wilt weten over de verhalen en achtergronden achter de wijn in combinatie met eten, dan biedt dit boek je daartoe de mogelijkheid. Swets is wijnimporteur en Marres wijnfotograaf. Samen hebben ze beeld en kennis samengevat in een prachtig boek. Met hun verrijdbare keukentje zijn ze aan het koken geslagen op Europese wijnboerderijen. De verhalen die tijdens het koken werden verteld, hebben beide auteurs in dit boek vereeuwigd.

9. Dat smaakt naar meer- Jan-Willem van der Hek

Hij staat bekend als de beste sommelier van Nederland. Jan-Willem van der Hek neemt je mee in zijn vak en heeft hiervoor een mooi boek geschreven. Op een laagdrempelige manier leert hij je over wijn. Genieten staat hierin centraal. De theoretische poespas laat hij achterwege. Je leert over smaken, de verschillende druiven en over de combinaties met eten.

10. Dwars over wijn – Nicolaas Klei

Wat jij wilt weten over wijn, daar heeft Nicolaas Klei al eens over nagedacht. En hij heeft dit opgeschreven in zijn boek Dwars over wijn. Bij het ontwikkelen van dit boek verplaatste hij zich namelijk in de lezer: wat wil hij/zij weten over wijn? Als schrijver van columns heeft Klei een fijne, vlotte schrijfstijl. Zijn verhalende manier van vertellen over wijnen lezen zo lekker weg.