Wat zijn de mooiste en beste boeken over Rotterdam? Inclusief foto’s en de rijke geschiedenis van deze stad? Wij geven je hier de aanraders, inclusief nieuwe boeken over Rotterdam. Lees verder voor de top 10…

Snel overzicht: Deze boeken over Rotterdam raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste historisch perspectiefRotterdam vanuit de wolken van Bart Hofmeester: Dit boek biedt een uniek perspectief op Rotterdam door de lens van luchtfotografie, waarbij alle wijken en havens tussen 1950-1990 worden getoond. Van het gebombardeerde Rotterdam tot de aanleg van de Botlektunnel, dit boek toont de transformatie van de stad door de jaren heen. >> Check laagste prijs
Beste menselijk perspectiefMensen in Rotterdam van Helmuth Tjemmes: Wij zijn echt onder de indruk van dit fotoboek dat de inwoners van Rotterdam in beeld brengt, in plaats van de gebouwen. Het zwart-wit fotoboek geeft een diepgaande blik op de mensen die de stad bevolkten tijdens zijn wederopbouw. Het is een prachtig eerbetoon aan de Rotterdammers. >> Check laagste prijs
Beste reisgids111 Plekken in Rotterdam die je gezien moet hebben van Mirjam de Winter: Voor iedereen die Rotterdam wil ontdekken buiten de bekende bezienswaardigheden om, is dit boek perfect. Geschreven door een insider die al meer dan 25 jaar in de stad woont en werkt, biedt het unieke tips en adressen voor een bijzondere kijk op Rotterdam. >> Check laagste prijs

De top 10 beste boeken over Rotterdam; vroeger en nu, haar mensen en karakteristieke plekken

Leer Rotterdam kennen door te lezen over de geschiedenis van deze stad, er doorheen te wandelen en architectuur te bekijken, of de geheime plekjes te horen van echte Rotterdam-kenners.

1. Rotterdam vanuit de wolken van Bart Hofmeester

De auteur heeft alle wijken en havens van Rotterdam in de periode 1950-1990 door middel van foto’s in kaart gebracht. Van gebombardeerd Rotterdam tot de aanleg van de Botlektunnel, deze pionier van de luchtfotografie heeft het allemaal vastgelegd. Uit de archieven zijn de mooiste foto’s verzameld voor dit boek.

2. Mensen in Rotterdam van Helmuth Tjemmes

Omdat wij zo onder de indruk raakten van de beeldrijkheid uit dit verrukkelijke boek, moesten we ‘Mensen in Rotterdam’ op #2 zetten in onze lijst. Dit is een prachtig zwart-wit fotoboek over de mensen in Rotterdam. De auteur, Helmut Tjemmes, groeide op tijdens de wederopbouw van de stad en hij raakte gefascineerd door de plek waar hij is getogen. Hij was niet geïnteresseerd in de nieuwe gebouwen en infrastructuur, maar vooral geïnteresseerd in de mensen van de stad. Een aanrader voor iedere liefhebber van Rotterdam.

3. 111 Plekken in Rotterdam die je gezien moet hebben van Mirjam de Winter

Rotterdam is veel meer dan de iconische gebouwen en Feyenoord en dat is precies wat je te weten komt met dit boek. Als insider – de schrijfster woont en werkt inmiddels al meer dan 25 jaar in Rotterdam – krijg je de beste tips en adresjes voor een unieke kijk op deze Nederlandse havenstad.

4. Wandelen buiten de binnenstad van Rotterdam van Kees Volkers

Tijdens wandelingen van tussen de 8 en 18 kilometer lang neemt de auteur je mee op reis door het groenere deel van Rotterdam. Ontdek hoe Rotterdamse dorpen inmiddels opgeslokt zijn door de groei van de stad zelf.

5. Rotterdam in slavernij van Alex van Stipriaan

Wil je meer over de Rotterdamse culturele geschiedenis te weten komen? Verdiep je dan in het boek “Rotterdam in Slavernij”, dat handelt over het slavernijverleden van een groot deel van de Rotterdammers. Wie waren betrokken? Was er geen opstand? Je leest over de rol die Nederland hier vroeger in gespeeld heeft en wat het voor nu betekent.

6. Rotterdam architectuur stad van Paul Groenendijk en Peter de Winter

Deze architectuurgids van de stad Rotterdam neemt je mee langs de meest spraakmakende objecten, waar zelfs buitenlandse architectuurliefhebbers de stad voor bezoeken.

7. De houten kampeerstad van Rotterdam aan zee van Mario Bruijns

Het werk van Mario Bruijns vonden we het meest uniek van alle boeken over Rotterdam die we gelezen hebben. De echte Rotterdamse werkhouding komt in zijn onderzoek prachtig naar voren. Lees alles over het kampeerterrein waar vroeger (in de jaren twintig en dertig) de harde werkers van Rotterdam ’s zomers hun tijd doorbrachten. De verhalen, maar ook de foto’s met kampeertaferelen spreken boekdelen.

8. 500 Hidden Secrets of Rotterdam van Saskia Naafs en Guido van Eijck

Dit boek is in het Engels geschreven, maar door de adressen en afbeeldingen heb je eigenlijk niet veel meer nodig. Elk hoofdstuk laat “de beste vijf…” zien, van terrasjes tot parken en van bruggen tot fietsroutes. Je kunt het zo gek niet bedenken, of de auteurs maken je enthousiast door hun persoonlijke kennis en ervaringen met de stad.

9. Habitat Rotterdam van Priscilla de Putter en Nicoline Rodenburg

Door 34 creatieve Rotterdammers te interviewen raak je geïnspireerd door de stad en haar unieke inwoners. Wonen en werken in een grote stad als Rotterdam, hoe blijft het leefbaar? En hoe zorg je ervoor dat dit in de toekomst ook zo blijft? De stedelijke omgeving verandert nu eenmaal snel om mee te gaan met de tijd. Centraal in dit boek is altijd de creativiteit van de mens en hoe dit – letterlijk en figuurlijk – tot uiting komt in Rotterdam.

10. De Gruffaloot van Julia Donaldson

Dit kinderboek is in diverse talen geschreven, maar deze versie is in het Rotterdams en gaat over het dier “de Gruffaloot” dat bij de andere dieren in het verhaal geheel onbekend is. Een grappig kinderverhaal, mooie illustraties en een leuk dialect voor de liefhebber.

Bonustip: Rotterdamse wijsheden van Gerard Mulder

Dit 144 pagina tellende boek kan je verblijden met grappige en rakende Rotterdamse wijsheden. De illustraties maken het helemaal af. Je hoeft overigens geen Rotterdammer te zijn om de wijsheden te kunnen waarderen.