wat zijn de beste sprookjesboeken? In onze aanraderslijst vind je de beste keuzes als je in de sprookjeswereld wilt duiken – voor jezelf of met je kind. Lees verder…

Snel overzicht: Deze sprookjesboeken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor diversiteitAllemaal sprookjes – Annie M.G. Schmidt: Dit boek is een prachtige bundeling van sprookjesverhalen waarin altijd iets onverwachts gebeurt en er altijd gelachen kan worden. We waarderen vooral de universele aantrekkingskracht van de sprookjes; ze zijn namelijk geschikt voor alle leeftijden. Daarnaast is de variëteit aan illustraties, waaronder die van Fiep Westendorp, een extra bonus. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor bekende verhalenBetoverende sprookjeswereld – diverse auteurs: Dit boek van Walt Disney is een magische mix van humor, liefde en een vleugje avontuur. Wij vinden het vooral geweldig omdat het diverse klassieke sprookjes bevat zoals De Leeuwenkoning, Sneeuwwitje en de Kleine Zeemeermin. Het is een ideaal boek om samen met je kind bij weg te dromen en de verhalen zijn geschikt om voor te lezen of zelf te lezen. >> Check laagste prijs
Beste authentieke keuzeGrimm – Wilhelm Grimm & Jacob Grimm: Dit boek van de wereldberoemde gebroeders Grimm is een ware schat voor liefhebbers van klassieke sprookjes. We zijn vooral onder de indruk van de rijke verzameling aan verhalen waarbij bekende quotes zoals ‘Er was eens…’ centraal staan. Kinderen kunnen heerlijk wegdromen bij betoverende verhalen over toverfeeën, boze stiefmoeders en nog veel meer. >> Check laagste prijs

De beste sprookjesboeken: het overzicht

Wat zijn de meest mooie, nostalgische, bekende en gewoon de beste sprookjesboeken die je moet hebben – voor jezelf of voor je kinderen? Laten we naar de beste aanraders gaan kijken…

1. Allemaal sprookjes – Annie M.G. Schmidt

Annie M.G. Schmidt heeft haar sprookjesverhalen gebundeld in dit leuke boek. In deze verhalen gebeurt altijd weer iets onverwachts. En er valt altijd wat te lachen.

De sprookjes zijn goed voor te lezen aan kinderen, maar ze kunnen ze ook zelf lezen. De sprookjes zijn geschikt voor alle leeftijden.

De tekeningen zijn gemaakt door verschillende illustrators. Fiep Westendorp is uiteraard een van hen.

2. Betoverende sprookjeswereld – diverse auteurs

In dit betoverende boek van Walt Disney vind je magie, humor en liefde. Samen met een vleugje avontuur vormen zij de ideale ingrediënten voor een mooi sprookjesboek.

Verschillende klassieke sprookjesverhalen zijn in dit boek verzameld. Denk hierbij aan De Leeuwenkoning, aan Assepoester. Of aan de Kleine Zeemeermin, Sneeuwwitje en de zeven Dwergen of Assepoester. Zelfs Dombo staat erin.

Samen met je kind kun je zo wegdromen bij de mooie avonturen die in het boek te lezen zijn. Je kunt de verhalen voorlezen aan je kind, of je kunt ze helemaal zelf voorlezen.

3. Grimm – Wilhelm Grimm & Jacob Grimm

De gebroeders Grimm behoren tot de bekendste sprookjesschrijvers op onze aardbol. Ze zijn niet meer weg te denken uit onze belevingswereld. ‘Er was eens..’ en ‘Ze leefden nog lang en gelukkig’: wie kent de quotes niet.

Talloze avonturen zijn van hun hand. In dit boek, dat oogt als een prentenboek, kunnen kinderen wegdromen bij betoverende verhalen. Verhalen over toverfeeën, boze stiefmoeders en kwaadaardige wolven passeren de revue.

4. Andersen. Sprookjes en verhalen – Hans Christiaan Andersen

Wie sprookjes zegt, zegt Andersen. Hij leefde in de negentiende eeuw. De mooiste verhalen toverde hij tevoorschijn uit zijn ganzenveer. De sprookjes van Hans Christiaan Andersen staan gebundeld in dit mooie boek.

Je kent vast het sprookje over het lelijke jonge eendje. Of de Chinese nachtegaal. Het meisje met de zwavelstokjes. De kleine zeemeermin of Klaas Vaak. Alle bekende titels. Al generaties lang groeien we op met deze verhalen. Ze gaan voorbij aan onze verbeelding en prikkelen onze zinnen.

In dit prachtig geïllustreerde boek vind je alle verhalen Hans Christiaan Andersen gebundeld.

5. Sprookjesboek van de Efteling – De Efteling B.V.

De Efteling: wie kent het niet. Al generaties lang zorgt het pretpark voor vertier voor jong en oud. En het heeft altijd de mooiste sprookjes tot de mensen en kinderen gebracht.

In dit verhalenbundel zijn nu maar liefst 34 sprookjes samengebracht. Ook de legendes uit het sprookjesbos van het pretpark vind je hierin terug. De verhalen zijn om voor te lezen, maar het kind kan de verhalen natuurlijk ook zelf lezen.

Wat het boek zo bijzonder mooi maakt, dat zijn de illustraties van Anton Pieck. Deze tekenaar illustreerde op werkelijk waar sprookjesachtige wijze.

6. De kikkerbilletjes van de koning en andere sprookjes – Janneke Schotveld

Janneke Schotveld is een echte sprookjes schrijfster. Dit is een sprookjesboek in een modern jasje. Vijftien sprookjes van haar hand zijn hierin opgenomen.

De sprookjes gaan onder meer over Uk, klein van stuk. Hoewel hij een klein dreumesje is, is hij dapper genoeg om op zoek te gaan naar de gevaarlijke reus in het bos.

Een ander leuk verhaal is over heksje Hetje. Als zij een bezem voor haar verjaardag krijgt, durft ze er niet mee te vliegen.

Al met al is dit boek een leuke mix van eigentijdse en deftige sprookjes, waarbij nieuw en vertrouwd op een sprankelende wijze samenkomen.

7. Arabische sprookjes – Rodaan Al Galidi

Dit is een onmisbaar boek als je graag verhalen aan je kinderen vertelt. Geertje Aalders heeft het boek met zijn knipkunst prachtig versierd. Aalders is onder meer bekend van Flow Magazine. Hij wekt ieder detail tot leven met zijn mesje en schaartje.

Rodaan Al Galidi is een enorm goede verhalenverteller. Voor zijn boek verzamelde hij klassieke Arabische sprookjes. Daarnaast staan er ook sprookjes in het boek die via een omweg in het Midden Oosten zijn beland en daar een eigen draai hebben gekregen. Filosofische noten en humor wisselen elkaar in dit leuke boek af.

8. Het grote Anansi boek – Johan Ferrier

Wie is er bang voor spinnen? Na het lezen van dit spannende boek jouw kind in ieder geval niet meer!

Anansi is als spin altijd de underdog, hij is altijd iedereen te slim af. Of het nu konijn, schildpad, tijger of krekel is, voor iedereen weet hij een list te verzinnen. Zo maakt hij ze geld en eten afhandig.

Zelfs de koning wordt bestolen door Anansi. Alleen de koning pikt dit niet. Hij gebruikt al zijn macht om Anansi te pakken te krijgen. En om hem op te sluiten in een ton. De soldaten geeft hij opdracht om hem in zee te gooien.

Zal het de gewiekste spin Anansi lukken om zich ook hieruit te redden? Wat denk je? Maar natuurlijk redt hij dat!

9. Woezel en Pip: de mooiste verhalen – Guusje Nederhorst

Wat een mooie verhalen schreef ze. En de auteur én acteur Guusje Nederhorst was minstens zo mooi. Helaas is zij veel te vroeg heen gegaan. In de laatste maanden voor haar overlijden schreef ze dit kinderboek. Het boek is speciaal voor jonge kindjes.

In de hoofdrol spelen twee hondjes. Dit zijn Woezel en Pip. Ze maken veel avonturen mee. Hierin rennen ze lachend door het leven. Gemixt met een beetje magie is dit top.

Dit boek bestaat in totaal uit acht voorleesverhaaltjes. De illustraties zijn verzorgd door Louise Geesink.

10. Het magische 1-minuut verhalenboek Prinses

Dit boek brengt de magische wereld van Disney tot leven. Boeiend en betoverend voor jong en oud. De mooiste avonturen van Belle, Rapunzel, Assepoester, Sneeuwwitje en andere Disney prinsessen komen hierin samen.

Voor je kind is dit een heel boeiend boek. Met name omdat het zulke korte verhaaltjes zijn, is de aandacht van je kindje snel gegrepen. Dit boek is een echte must have voor ieder kind dat zich een klein prinsesje waant. Samen met je kind kruip je samen op de bank of in bed en beleef je een prachtig voorleesmoment. Een moment vol betovering en magie. Zodat de dromen die erop volgen fantastisch zullen zijn.

Bonus-tip: Verhalen uit de Moominvallei. Naar de klassieke verhalen van Tove Jansson – Tove Jansson

Moomin is een heel leuk wezentje. Innemend, naïef, kinderlijk. Met enorm veel onbevangenheid betreedt hij de wereld om zich heen. De onnozelheid is enorm schattig, maar pakt ook vaak grappig en soms zelfs filosofisch uit.

In de boeken van Tove Janssen kom je enorm veel fantasievolle personages tegen. Ze ontroeren ze en maken je aan het lachen. Ze doen je ook verlangen naar de betoverende Moominvallei. Want daar mag iedereen kind zijn.

De Finse schrijver Tove Jansson is een genie op het gebied van sprookjes. Dit boek van hem is daarom echt een aanraders. De verhalen in dit boek zijn speciaal voor jongere lezertjes en luisteraars bewerkt.