Wat zijn de beste Nederlandse boeken ooit? In deze lijst met aanraders vind je de beste Nederlandse literatuur van de beste Nederlandstalige schrijvers.

Top 10: dit zijn de beste Nederlandse romans

Een roman is vaak een goed boek om helemaal in te duiken, en om te ontsnappen aan de echte wereld. Er zijn dan ook heel veel romans geschreven, internationaal en nationaal. Hier zetten we de 10 beste Nederlandse romans op een rij -boeken die oorspronkelijk in onze taal zijn geschreven. Natuurlijk kun je op deze lijst klassiekers van bijvoorbeeld Harry Mulisch vinden, maar er staan ook ietwat modernere boeken op van bijvoorbeeld Kluun of Kader Abdolah.

1 De ontdekking van de hemel – Harry Mulisch

De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch is volgens velen de beste Nederlandstalige roman ooit. Hoewel het zeker niet iedereens smaak zal zijn, valt niet te twisten over de goede schrijfstijl van het boek. Het verhaal draait om -de titel geeft het eigenlijk al een beetje weg- de hemel, en de ontdekking hiervan. Mulisch beschrijft op veel manieren hoe volgens hem de hemel eruit kan zien, en laat hierbij geen enkel aspect onbenut. In het boek komen zowel psychologische, historische, avontuurlijke en filosofische aspecten voorbij. Het is een literair meesterwerk, dat de lezer aan het denken zet en waarschijnlijk nog lang bezighoudt.

De ontdekking van de hemel

2 De avonden – Gerard Reve

Samen met Harry Mulisch en Willem Frederik Hermans wordt Gerard Reve gezien als de Grote Drie, waarmee de drie grootste en belangrijkste schrijvers van het land worden bedoeld. Een boek uit de pen van Gerard Reve mag dan ook zeker niet ontbreken in een lijst met de beste romans van Nederland. De avonden speelt zich af in de jaren na de oorlog, waarin hoofdpersonage Frits nog bij zijn ouders thuis woont. Frits heeft echter zo’n verschrikkelijke dingen meegemaakt tijdens de oorlog, dat hij niet meer zichzelf is. Dit uit zich in angstaanjagende nachtmerries en lugubere gedachten, die de lezer de stuipen op het lijf jagen.

De avonden

3 Komt een vrouw bij de dokter – Kluun

Komt een vrouw bij de dokter is wellicht een van de meest verdrietige romans uit de Nederlandse geschiedenis. Het boek werd de best verkochte debuut roman ooit, en werd later succesvol verfilmd met Carice van Houten in de hoofdrol. In het verhaal draait het om die ene ziekte die in zoveel levens een grote rol speelt: kanker. Stijn is namelijk net op een leeftijd waarop hij alles onder controle denkt te hebben, totdat hij te horen krijgt dat zijn vrouw ongeneeslijk ziek is. Hij probeert haar zo goed mogelijk te steunen, maar je vrouw dood zien gaan is voor iedereen moeilijk. Dat hij zo erg de fout in zou gaan, had hij echter niet van tevoren verwacht.

Komt een vrouw bij de dokter

4 Max Havelaar – Multatuli

Max Havelaar is een boek dat veel heeft betekend voor de Nederlandse literatuurgeschiedenis. hoewel dit in eerste instantie niet per se de bedoeling van de schrijver was. Een andere bedoeling had hij echter wel. In het verhaal gaat een ambtenaar naar Nederlands-Indië, om een einde te maken aan het kolonialisme. Hij hoopte dat zijn boek mensen zou laten inzien hoe ernstig de situatie daar was, en dat mensen er iets aan zouden willen doen. Een impact op het kolonialisme had het boek echter niet, maar op de Nederlandse literatuur wel. Het boek staat ook in moderne tijden niet voor niets nog altijd op de leeslijst voor scholieren.

Max Havelaar

5 Het huis van de moskee – Kader Abdolah

Aga Djan is het hoofdpersonage van dit boek, en tevens een van de belangrijkste personen in de Iraanse stad waar het boek zich afspeelt. De familie van Aga Djan is namelijk de familie die de geestelijke leider van de moskee naar voren schuift. Hiermee is het huis van zijn familie een belangrijke plek van de stad, ook wel het huis van de moskee genoemd. Hoewel het verhaal fictief geschreven is, zitten er veel historische feiten in. Hierdoor leer je veel over Iran van de afgelopen tientallen jaren, terwijl het boek wegleest als een roman. Kader Abdolah is de man achter het verhaal. Hij wordt nog altijd geprezen voor dit boek.

Het huis van de moskee

6 Dit zijn de namen – Tommy Wieringa

Dit zijn de namen is een boek dat al enkele jaren geleden geschreven werd, maar nog altijd even relevant is. In het verhaal is een groep vluchtelingen op zoek naar een beter leven. Dit gaat echter gepaard met een heleboel risico’s, en ook moeten ze zichzelf af en toe opofferen. Als een grensbewaker ze tegenhoudt en erachter komt dat ze een misdaad hebben gepleegd in hun zoektocht naar een betere wereld, is het foute boel voor de groep vluchtelingen. Het boek laat de andere kant van de verhalen zien die vaak in het nieuws komen. Dat iedereen belangrijke dingen op het spel zou zetten om een beetje geluk te vinden, wordt pijnlijk duidelijk in dit verhaal.

Dit zijn de namen

7 De avond is ongemak – Marieke Lucas Rijneveld

Jas groeit op in een streng gelovig gezin, en woont samen met haar ouders en broertjes en zussen op een boerderij. Als een van haar broers omkomt bij een ongeluk, veranderen de banden tussen de familieleden. Het boek vertelt vanuit Jas haar oogpunt, maar laat van ieder gezinslid zien hoe diegene omgaat met het grote verlies. Doordat de ouders niet kunnen omgaan met het verdriet, zien ze niet dat hun nog levende kinderen steeds raardere dingen beginnen te doen. Hierdoor vinden er gebeurtenissen plaats waar de lezer ongemakkelijk van wordt, waar ook de titel van het boek naar is vernoemd. De avond is ongemak leverde Marieke Lucas Rijneveld nu al veel prijzen op.

De avond is ongemak

8 Confrontaties – Simone Atangana Bekono

Confrontaties van Simone Atanga Bekono werd in 2020 uitgeroepen tot een van de beste romans van het jaar. Dat is niet gek, want het is een prachtig verhaal dat de lezer leert over angst, eenzaamheid en de risico’s van het maken van de foute keuzes. Het verhaal draait namelijk om een meisje van zestien jaar, die twee klasgenoten ernstig heeft mishandeld. Om deze reden zit ze in een jeugddetentiecentrum, een plek waar treiteren aan de orde van de dag is. Dit zorgt voor angst en nare gevoelens bij haar, maar ze verheugt zich ook niet bepaald op haar vrijlating over een maand.. Daar zal ze namelijk terecht komen in een een gezin en dorp dat niet meer is wat het ooit was.

Confrontaties

9 Terug naar de kust – Saskia Noort

Saskia Noort is wellicht een van de bekendste schrijvers van Nederlandse boeken. Ze schrijft voornamelijk romans, die meestal een spannend tintje hebben. Dit is ook het geval bij Terug naar de kust, een vrij dun boek dat een spannend verhaal vertelt. Maria komt er namelijk achter dat ze zwanger is, maar zonder het aan de vader van het kind te vertellen verbreekt ze de zwangerschap. Vanaf dat moment wordt ze gestalkt en krijgt ze rare, vieze dingen met de post. Ze wordt zelfs met de dood bedreigd, en besluit voor de veiligheid van haar andere twee kinderen tijdelijk naar haar zus te gaan, die in hun ouderlijk huis aan de kust woont.

Terug naar de kust

10 Ik ook van jou – Ronald Giphart

Ik ook van jou is een prachtige roman waarin de liefde voor schrijven naar voren komt. In het verhaal vertrekken twee schrijvers naar de Dordogne, om daar het ultieme leven van een auteur te leiden. Een van de schrijvers is tegelijkertijd smoorverliefd op een vrouw genaamd Reza. Het is nogal een mysterieuze vrouw, en zijn liefde voor haar botst af en toe met zijn schrijverschap.

Ik Ook Van Jou

Meer aanraders: Beste Nederlandse boeken ooit van Nederlandse schrijvers

Ontdek hieronder de beste Nederlandse boeken ooit in onze extra top 10.

1 De ontdekking van de hemel – Harry Mulisch

Met De ontdekking van de hemel schreef Mulisch een waar meesterwerk. Je moet wel even de tijd nemen om het omvangrijke boek te lezen, maar het is uiterst goed leesbaar waardoor het een plezier is om je onder te dompelen in de roman waarin allerlei genres bij elkaar komen.

2 Nooit meer slapen – W.F. Hermans

Alfred heeft de grote droom op expeditie naar Noorwegen te gaan, maar dit gaat van begin af aan niet zoals gepland.

3 De donkere kamer van Damokles – W.F. Hermans

Osewoudt is in de veronderstelling dat hij tijdens de oorlog in het verzet zat, maar zijn herinneringen blijken niet te kloppen wanneer hij juist van landverraad wordt beschuldigd.

4 Hersenschimmen – J. Bernlef

In Hersenschimmen neemt Bernlef je mee in de belevingswereld van iemand met dementie. Terwijl er eerst slechts sprake is van kleine haperingen in het geheugen, zie je Maarten Klein steeds verder achteruit gaan. Een ontroerend boek over de angst en eenzaamheid rondom dementie.

5 Max Havelaar – Multatuli

De klassieker uit 1860 van Multatuli is niet alleen een van de beste Nederlandse boeken, maar is ook van invloed geweest op de politiek van die tijd. Het verhaal gaat over Nederlands-Indië waarin op dat moment een corrupt regeringssysteem heerste.

6 Publieke werken – Thomas Rosenboom

Het is 1888 en de vioolbouwer Walter Vedder wil de veenwerkers die een uitermate slecht leven leiden in Amerika een nieuwe kans geven op een beter leven.

7 De Avonden – Gerard Reve

Frits van Egters geeft als hoofdpersoon in De Avonden uitdrukking aan de saaiheid die Nederland in de jaren direct na de oorlog vertoonde. Het zeer populaire boek werd talloze malen herdrukt en werd zelfs verfilmd.

8 De uitvreter/Titaantjes/Dichtertje – Nescio

Drie bizarre verhalen waarin de relaties tussen de hoofdpersonen centraal staan met elk een dramatische afloop. Grönloh schreef dit boek in 1918 onder het pseudoniem Nescio.

9 Het bureau – J.J. Voskuil

Het bureau is in feite een roman in 7 delen. In de boeken staat de wetenschapper Maarten Koning centraal. De boeken werden uitgegeven tussen 1996 en 2000 en waren in die tijd razend populair.

10 Het huis van de moskee – Kader Abdolah

Abdolah toont in Het huis van de moskee welke gevolgen moslimfundamentalisme heeft voor een land en de families die ermee te maken krijgen.