Wat zijn de beste Nederlandse boeken ooit? In deze lijst met aanraders vind je de beste Nederlandse literatuur van de beste Nederlandstalige schrijvers.

Beste Nederlandse boeken ooit van Nederlandse schrijvers

Ontdek de beste Nederlandse boeken ooit in onze top 10.

1 De ontdekking van de hemel – Harry Mulisch

Met De ontdekking van de hemel schreef Mulisch een waar meesterwerk. Je moet wel even de tijd nemen om het omvangrijke boek te lezen, maar het is uiterst goed leesbaar waardoor het een plezier is om je onder te dompelen in de roman waarin allerlei genres bij elkaar komen.

2 Nooit meer slapen – W.F. Hermans

Alfred heeft de grote droom op expeditie naar Noorwegen te gaan, maar dit gaat van begin af aan niet zoals gepland.

3 De donkere kamer van Damokles – W.F. Hermans

Osewoudt is in de veronderstelling dat hij tijdens de oorlog in het verzet zat, maar zijn herinneringen blijken niet te kloppen wanneer hij juist van landverraad wordt beschuldigd.

4 Hersenschimmen – J. Bernlef

In Hersenschimmen neemt Bernlef je mee in de belevingswereld van iemand met dementie. Terwijl er eerst slechts sprake is van kleine haperingen in het geheugen, zie je Maarten Klein steeds verder achteruit gaan. Een ontroerend boek over de angst en eenzaamheid rondom dementie.

5 Max Havelaar – Multatuli

De klassieker uit 1860 van Multatuli is niet alleen een van de beste Nederlandse boeken, maar is ook van invloed geweest op de politiek van die tijd. Het verhaal gaat over Nederlands-Indië waarin op dat moment een corrupt regeringssysteem heerste.

6 Publieke werken – Thomas Rosenboom

Het is 1888 en de vioolbouwer Walter Vedder wil de veenwerkers die een uitermate slecht leven leiden in Amerika een nieuwe kans geven op een beter leven.

7 De Avonden – Gerard Reve

Frits van Egters geeft als hoofdpersoon in De Avonden uitdrukking aan de saaiheid die Nederland in de jaren direct na de oorlog vertoonde. Het zeer populaire boek werd talloze malen herdrukt en werd zelfs verfilmd.

8 De uitvreter/Titaantjes/Dichtertje – Nescio

Drie bizarre verhalen waarin de relaties tussen de hoofdpersonen centraal staan met elk een dramatische afloop. Grönloh schreef dit boek in 1918 onder het pseudoniem Nescio.

9 Het bureau – J.J. Voskuil

Het bureau is in feite een roman in 7 delen. In de boeken staat de wetenschapper Maarten Koning centraal. De boeken werden uitgegeven tussen 1996 en 2000 en waren in die tijd razend populair.

10 Het huis van de moskee – Kader Abdolah

Abdolah toont in Het huis van de moskee welke gevolgen moslimfundamentalisme heeft voor een land en de families die ermee te maken krijgen.

Gerelateerd: lees verder...