Welke boeken over tekenen zijn het beste? Welke zijn echt fijn, makkelijk, mooi en handig? Lees verder voor onze beste tekenboeken-aanraders voor alle leeftijden…

De top 10 beste boeken om je te stimuleren en ontwikkelen bij het tekenen

Heb je altijd al willen leren tekenen, maar weet je niet goed waar te beginnen? Bekijk onderstaande boekenlijst om te zien welk boek jou op weg kan helpen.

Snel overzicht: Deze tekenboeken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor beginnersTekenen voor Dummies van Jamie Combs en Brenda Hoddinott: We vinden dit boek ideaal voor beginners. Het boek biedt eenvoudige technieken zoals lijnen, vormen, perspectief en compositietekenen. Het feit dat de tips worden gegeven door een tekendocent verzekert ons dat je er direct mee aan de slag kunt. >> Check laagste prijs
Beste voor hernieuwd enthousiasmeLekker Tekenen van Siegfried Woldhek: Voor diegenen onder ons die vroeger graag tekenden en de passie opnieuw willen ontdekken, raden we dit boek aan. Het helpt je om in 24 lessen je tekentalent weer te ontdekken en verder te ontwikkelen. Het boek behandelt onder andere materiaal, licht en de kunst van het kijken. >> Check laagste prijs
Beste voor mandala-enthousiastelingenBeginnen met mandala-tekenen en –ontwerpen van Greetje Molenaar: Wij zijn van mening dat dit boek een geweldige introductie is voor degenen onder ons die geïnteresseerd zijn in mandala-tekenen. “Iedereen kan tekenen” is een mantra dat dit boek onderschrijft. De begeleidende illustraties zijn helder en stimulerend, en Greetje Molenaar’s aanpak zal zelfs de meest terughoudende tekenaar verleiden. >> Check laagste prijs

1. Tekenen voor Dummies van Jamie Combs en Brenda Hoddinott

De serie boeken “voor Dummies” zijn goed bekend en je leert met dit boek dan ook de basistechnieken, zoals lijnen en vormen, perspectief en compositietekenen. Aangezien de teksten en tips door een tekendocent worden gegeven, kun je er direct mee aan de slag.

2. Lekker Tekenen van Siegfried Woldhek

In 24 lessen leer je op een praktische manier je tekentalent weer ontdekken en verder ontwikkelen. Als kind deed je het al graag en vaak, maar nu kun je als volwassene weer fris naar je vaardigheden kijken. Onderwerpen die onder andere aan bod komen, zijn: materiaal, licht en leren kijken.

3. Elke dag botanisch tekenen van Lorna Scobie

Met dit boek stimuleer je niet alleen het tekenen, maar eigenlijk je creativiteit in het algemeen. Diverse opdrachten (bijvoorbeeld ook schilderen) laten je op een andere manier naar de natuur kijken. Leer observeren en zet dit om in jouw eigen beelden op papier.

4. Beginnen met mandala-tekenen en –ontwerpen van Greetje Molenaar

“Iedereen kan tekenen”, dat is het uitgangspunt van dit boek. In diverse stappen neemt de auteur je bij de hand om je eigen mandala’s te ontwerpen. De prettige illustraties werken verhelderend en verfrissend. Zelfs als je een drempel voelde om weer te gaan tekenen, zal Greetje Molenaar  je verleiden om het potlood weer in je hand te pakken.

5. Bullet Journaling doe je zo van Rachel Wilkerson Miller

In dit handboek lees je alles over hoe je een notitieboek verfraait tot een organisatorisch hulpmiddel. Bullet journaling is helemaal van deze tijd. Je richt je schrift in zoals jij dat helemaal zelf wilt en de auteur laat je zien hoe layout, kleuren en symbolen je helpen om je leven weer in het gareel te krijgen. Geen standaardagenda of ander middel, maar jouw eigen ontworpen planner/dagboek.

6. Creatief handletteren en meer van Gabri Joy Kirkendall en Laura Lavender

Soms kom je bij de slager een krijtbord tegen dat zo prachtig beschreven is, dat je wilt weten hoe iemand dat voor elkaar gekregen heeft. Je leert het met “Creatief handletteren”, waarin je niet alleen leuke tips krijgt om je schrijfvaardigheden te ontwikkelen, maar ook bepaalde technieken aangeleerd krijgt. Met creatieve voorbeelden en projecten die stapsgewijs toegelicht worden, ontdek je wat jouw talent in handletteren is. Waar ga je het talent vervolgens voor gebruiken?

7. Werkboek Keltisch tekenen van Jeannette van der Velden

Met deze duidelijke handleiding in Keltisch tekenen zet je jouw ideeën nu eindelijk om in concrete en bevredigende resultaten. Leer hoe je Keltische figuren op diverse plekken kunt toepassen als verfraaiing en laat de vele voorbeelden in dit boek je inspiratiebron zijn.

8. Het Zen tekenboek van Michelle Dujardin en Willem Radder

Door vanuit je tekenreflex te werken gaat tekenen bijna vanzelf. Je zult snel ervaren dat het hier om meer dan alleen tekenen gaat, want het Zen tekenboek voelt als een meditatieve oefening. Je raakt door te tekenen meer ontspannen en ook je creativiteit zal weer groeien.

9. De basis van het tekenen van Angela Schultheiss

Dit boek doet precies voor je wat het zegt: je de basis van het tekenen leren. Diverse tekentechnieken passeren de revue en er worden items uit je eigen huis en tuin gebruikt om te leren kijken naar een object en dit om te zetten in een tekening. Je gebruikt hierbij een potlood en papier, meer is er niet nodig.

10. Drawing on the Right Side of the Brain van Betty Edwards

Dit Engelstalige boek leert je de vijf grondbeginselen van het tekenen. Oefeningen worden duidelijk uitgelegd, waardoor je daarna direct aan het tekenen kunt gaan. Ook komen diverse soorten tekeningen aan bod (zoals bijvoorbeeld portretten en landschappen) en wordt verschillend materiaal waarmee je kunt tekenen behandeld (onder andere houtskool en inkt). De basis wordt je in dit boek aangereikt, daarna is het oefenen, oefenen en oefenen geblazen.