Wat zijn de beste boeken over tuinieren? Het is altijd zinvol, prettig en energie-gevend om aan je tuin te werken. In dit artikel geven wij je de 10 beste boeken over tuinieren. Lees verder…

Snel overzicht: Deze boeken over tuinieren raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste verhalende keuzeVerwoesting door passie – Rob Verlinden: Als dé tuinman van Nederland, deelt Rob Verlinden zowel zijn kennis over tuinieren als inzichten in zijn persoonlijk leven. Wij vinden dit boek inspirerend en verrijkend voor zowel beginnende als ervaren tuiniers. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor eetbare tuinHet grote moestuinierboek – Elbrich Fennema: Volgens Fennema moet tuinieren niet alleen leuk zijn, maar ook lekker. Dit boek richt zich op de eetbare tuin, en wij zijn ervan overtuigd dat dit de ideale gids is voor iedereen die groente en fruit uit eigen tuin wil halen. >> Check laagste prijs
Beste voor bloemenliefhebbersBloemen uit de tuin – Silvia Dekker: Dekker, een tuinarchitect, deelt haar expertise over bloemen. Wij vinden dat als je een eigen bloementuin wilt, dit boek onmisbaar is. Het staat vol met praktische tips en trucs voor het kweken van een prachtig boeket uit eigen tuin. >> Check laagste prijs

De top 10 beste boeken over tuinieren

Laten we kijken naar de beste Nederlandse boekenaanraders voor iedere tuinliefhebber en -enthousiasteling.

1. Verwoesting door passie – Rob Verlinden

Jarenlang sierde hij de Nederlandse beeldbuizen als dé tuinman van Nederland: Rob Verlinden. Als hovenier van Eigen Huis en Tuin maakte hij ons wegwijs in het groen. Met strakke oneliners praat de Johan Cruijff van het bloemenveld ons bij over de do’s en don’ts van het tuinieren. Ook geeft hij ons een inkijk in zijn persoonlijk leven.

2. Het grote moestuinierboek – Elbrich Fennema

De eetbare tuin staat centraal in het boek van Fennema. Tuinieren moet volgens hier niet alleen leuk maar ook lekker zijn, want dat is de beste manier om je dichter bij de natuur te brengen. Je leert in dit boek over allerhande kruiden, struiken en planten. Zo eet je straks spinazie, aardbeien en bieslook van eigen teelt.

3. Bloemen uit de tuin – Silvia Dekker

Dekker deelt met ons haar kennis over bloemen. Je leert ze zaaien, planten en plukken, want wie wil er nu niet een mooi boeket uit eigen tuin. Als je een eigen bloementuin wilt creëren is dit dus jouw bijbel. Dekker is tuinarchitect en weet zo op wetenschappelijke manier te onderbouwen welke bloem geschikt is voor jouw tuin of balkon.

4. Pluktuin – Jennita Jansen

Dit boek spitst zich toe op de tuinier zonder tuin. Want ook zonder tuin kun je je eigen groene vingers ontwikkelen. Aan de hand van de door haar beschreven ‘kistjesmethode’ kun je zo een pluktuin creëren. Ook leert het boek je hoe je het perfecte boeket maakt. Hoe klein je hoekje ook is, je kunt dus overal je bloemen laten groeien met de kistjes.

5. Houd je tuin gezond –  Bärbel Oftring

Wat moet je doen als bladeren bruin gaan kleuren? Of als ze het leven laten? En wat als je bang bent dat je plant een ziekte of ongedierte onder de leden heeft? Bärbel Oftring weet dan raad en ze helpt je uit de brand. Met behulp van natuurlijke en daarmee biologische beschermingsmiddelen leert ze je hoe je je planten gezond en vitaal kunt houden.

6. Planten combineren – Modeste Herwig & Jeanne van Rijs

De architecten Herwig en van Rijs leren je hoe je je tuin esthetisch mooi houdt. Ze gaan in op de juiste combinaties van bloemen en planten in je tuin. Omdat het een organisch geheel is, dat constant in groei en bloei is, is het moeilijk om te schikken. Verschillende technieken worden in dit boek aan je uitgelegd om het gemakkelijk te maken. Dit zijn onder meer het maken van een beplantingsplan, het kiezen van de juiste grond en de juiste verzorging.

7. De makkelijke moestuin – Jelle Medema & Saskia Naber

Als je als beginner een moestuin wilt beginnen, dan is dit boek je op het lijf geschreven. De gids vertelt hoe je met kinderlijk gemak een moestuin ontwerpt. Het onderhoud zal dan niet meer dan enkele minuten per dag van je vragen. Voor iedereen ligt het tuinieren zo binnen handbereik.

8. Een jaar in de tuin – Ian Spence

Je wilt natuurlijk dat je tuin er het gehele jaar goed uit blijft zien. Om je tuin in goede conditie te houden, raden wij je het boek van Spence aan. Hij geeft je de juiste ‘tools’ om op systematische wijze je tuin als een echte hovenier te onderhouden. Het boek omvat onder meer een lijst met aandacht voor de voornaamste planten, takenlijsten, weetjes over het verzorgen van planten. Bovendien leer je hoe en wanneer je je planten moet snoeien.

9. Zakboek voor de klimaattuin – Marc Verachtert & Bart Verelst

Het klimaat verandert en de tuin verander je mee. Hittegolven en droogteperioden kunnen funest zijn voor je tuin. Ook van stortbuien wordt menig tuin niet blij. Verachtert en Verelst geven je tips en inzichten in dit handige boekje. Zo weet je altijd op de juiste manier in te spelen op veranderende omstandigheden.

10. De nieuwe kleine tuin

Alles wat je wilt weten over de beginselen, beplanting en de praktijk.