Oorlogen zijn de smet op ons bestaan. De mislukking van het menselijk samenwerken. Maar de mens is een complex wezen. Al wat slecht is, fascineert ons ook. Daarom zijn er ontelbare mooie boeken over oorlog geschreven. Wij geven je hieronder de tien beste oorlogsboeken.

Snel overzicht: Deze oorlogsboeken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Meest inspirerende ontsnappingsverhaalIk ontsnapte uit Auschwitz – Rudolf Vrba: Het waargebeurde verhaal van Rudolf Vrba, een Slowaakse Jood, die een van de slechts vijf Joden was die uit Auschwitz wist te ontsnappen. Zijn minutieuze beschrijving van de verschrikkingen en zijn uiteindelijke ontsnapping hebben ons diep geraakt. Door zijn moed en vastberadenheid wist hij het leven van ten minste 200.000 Joden te redden. Wij vinden dit boek zeer inspirerend vanwege de strijd, slimheid en overlevingsdrang die erin wordt beschreven. >> Check laagste prijs
Beste visuele historische atlasDe Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog – Redactie Bosatlas: Dit is niet zomaar een boek over de Tweede Wereldoorlog, maar een unieke visuele vertelling van 75 jaar vrijheid en onvrijheid. De combinatie van compacte (beeld)verhalen en de diepgang van de thema’s die worden behandeld, maakt het een waardevolle toevoeging aan elke boekenplank. Wij waarderen hoe het effect van oorlog op politiek en maatschappij tot op de dag van vandaag belicht. >> Check laagste prijs
Meest indringende verslag van een journalistVietnam. Een tragedie. 1945-1975 – Max Hastings: Hastings biedt een uniek perspectief op de Vietnamoorlog, niet alleen vanwege zijn journalistieke betrokkenheid bij het conflict, maar ook vanwege zijn nadruk op de tragedie van het Vietnamese volk. Wij zijn van mening dat dit boek een essentiële lezing is voor iedereen die de diepere lagen van de oorlog en zijn impact op zowel Amerikaanse als Vietnamese samenlevingen wil begrijpen. >> Check laagste prijs

De beste oorlogsboeken: het overzicht

Hieronder vind je de meest mooie en bijzondere aanraders in en rond het thema: oorlog.

1. De rattenlijn – Philippe Sands

Hij was ten tijde van de Tweede Wereldoorlog de man die verantwoordelijk was voor de dood van honderdduizenden Joden in Polen. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd hij achternagezeten door de Sovjets, de Amerikanen en de Britten. Beschuldigd van massamoord.

Hij verschool zich drie jaar lang in de Oostenrijkse Alpen. Hierna vluchtte hij naar Rome, alwaar het Vaticaan hem hielp om onder te duiken. Maar toen hij zich voorbereidde op zijn reis naar Argentinië, via de zogenaamde ‘rattenlijn’, overleed hij onder heel verdachte omstandigheden. Dit boek schetst het portret van het leven van een nazi-vluchteling. Het leest als een echte thriller.

2. Ik ontsnapte uit Auschwitz. Een waargebeurd verhaal – Rudolf Vrba

Dit boek vertelt het verhaal van de Slowaakse Jood Rudolf Vrba (1924 – 2006). Hij werd in 1942 gearresteerd en eerst naar Maidanek, vervolgens naar Auschwitz gedeporteerd. Hij is een van de vijf Joden die uit Auschwitz wisten te ontsnappen. Na zijn ontsnapping wist hij het leven van ten minste 200.000 Joden te redden.

Hij beschrijft de verschrikkingen van Auschwitz op minutieuze wijze. Op 7 april 1944 klinkt de bel in het concentratiekamp, nadat hij en zijn kampgenoot Alfred Wetzler erin slagen om te ontsnappen. Hun slimheid, hun onvoorspelbare drang om te overleven maar ook puur geluk helpen hen in hun vlucht.

3. De Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog – Redactie Bosatlas

Het verhaal over 75 jaar vrijheid en onvrijheid wordt in deze editie van de Bosatlas verteld. Hierbij wordt gebruik gemaakt van compacte (beeld)verhalen, deze laten de Tweede Wereldoorlog in een uniek en breed perspectief zien. Je leert over de aanloop en de oorlogsperiode zelf, maar ook over de doorwerking op de politiek en de maatschappij tot op vandaag de dag.

Onder meer de botsingen van ideologieën in het interbellum komen aan bod. Maar ook de oorlog in Nederlands Indië. De inval in Nederland. Collaboratie en verzet. De holocaust. En de bevrijding. Je leert ook meer over de wereld van na de Tweede Wereldoorlog. Over dekolonisatie, over de Koude Oorlog, over vredesmissies, Srebrenica. Over herdenken en vieren. Over de invloed die de Tweede Wereldoorlog hierop heeft en heeft gehad.

4. Vietnam. Een tragedie. 1945-1975 – Max Hastings

Het meest tragische conflict van na de Tweede Wereldoorlog. Het zorgde voor diepe verdeeldheid in de westerse wereld. En het zorgde voor diepe wonden binnen de Vietnamese samenleving en de Amerikaanse gelederen. Wonden die nog steeds niet zijn geheeld.

Max Hastings deed zelf als journalist verslag van de oorlog. De Vietnamoorlog was de eerste en misschien wel de enige oorlog waarbij journalisten zo dicht aan het front stonden. De kogels vlogen hun letterlijk om de oren.

Daar veel andere schrijvers de oorlog vooral vanuit Amerikaans perspectief als een Amerikaanse tragedie beschrijven, doet Hastings dit anders. Voor hem is de oorlog vooral een tragedie voor de inwoners van Vietnam. Het politieke en militaire verhaal worden in zijn boek prachtig verbonden aan de hartverscheurende ervaringen van Hastings.

5. Topgun. Achter de schermen bij dé eliteopleiding van piloten van de U.S. Navy – Dan Pedersen

Nadat tijdens de Vietnamoorlog het ene na het andere Amerikaanse gevechtsvliegtuig uit de lucht werd geschoten, was het tijd voor verandering. Dan Pedersen was als jonge officier vastbesloten om dit tij te keren.

Zijn budget was klein. Maar met acht van de beste piloten van Amerika besloot hij een nieuwe generatie vliegers te trainen. Hiermee was Topgun geboren.

6. De Armeense genocide. Een reconstructie – Taner Akçam

Tijdens het regime van de Jong Turken, tussen 1915 en 1917, vond er genocide plaats op de Armeense bevolking. De Jong Turken wilden een nieuw Turks Rijk creëren met daarin alleen Turks sprekende bevolkingsgroepen. Hierin was geen plaats voor de christelijke Armeniërs. Velen van hen werden verdreven en vermoord.

Taner Akçam is de eerste Turkse historicus die openlijk het woord genocide heeft gebruikt. In zijn boek komt hij tot de conclusie dat massamoord niet als een bijproduct van de Eerste Wereldoorlog moet worden gezien. Zo is het wel altijd door Turkije voorgesteld. Er is sprake geweest van een centraal georganiseerde vervolging en vernietiging van de Armeense minderheid.

7. Mijn kleine oorlog. Dertig jaar aan het front – Rudi Vranckx

Wat doet het met een journalist als mens om dertig jaar lang oorlog mee te maken? Rudi Vranckx breng al zo lang verslag uit over oorlogsconflicten. Hij maakte de van het Oostblok in 1989 mee. Maar ook de recente val van het IS kalifaat in Syrië en Irak.

In een wereld die tot waanzin gedreven is, houdt hij zich al zolang staande. Hij verslaat het. Terwijl de omgeving waarin hij zich bevindt wordt gedomineerd door buitensporig geweld en misleidende propaganda, zoekt hij naar de ware toedracht van ieder conflict. En naar de kleine verhalen van gewone mensen. Hoe hij dit alles beleeft en heeft beleefd beschrijft hij in dit boek.

8. De Dertigjarige Oorlog. De allereerste wereldoorlog 1618-1648 – Dick Harrison

Waarom was dit de allereerste wereldoorlog? Dat legt Harrison je uit in dit boek. De oorlog begon 400 jaar geleden en maakte meer dan 12 miljoen slachtoffers.

Het begon als een godsdienstoorlog in een uithoek van Europa en mondde uit in een allesverwoestende strijd om de macht. In ons land is de oorlog wat ondergesneeuwd door de Tachtigjarige Oorlog. Het de Dertigjarige Oorlog kan worden gezien als een voortzetting op de Tachtigjarige Oorlog.

9. 80 jaar oorlog – Gijs van der Ham

Deze oorlog duurde van 1568 tot 1648. Dit boek is gebaseerd op verhalen uit de gelijknamige NTR-serie en de tentoonstelling in het Rijksmuseum. Het vertelt het verloop van de oorlog aan de hand van vele thema’s.

Deze oorlog staat aan de basis van het moderne Nederland. Het boek vertelt je meer over hoe de toen en ook nu typisch Nederlandse zaken als tolerantie, godsdienstvrijheid, zelfbeschikkingsrecht en identiteit ten grondslag lagen aan het ontstaan van Nederland en de Opstand tegen de overheerser Spanje.

10. Lied der revolutie. Geschiedenis van de Amerikaanse vrijheid – Russell Shorto

In zijn meesterwerk vertelt Russell Shorto waarom de vrijheid die wij met zijn allen in het westen hebben opgebouwd nog steeds moet worden bevochten. Waarom de idealen van de Amerikaanse Revolutie dit waard zijn.

De Amerikaanse Revolutie was de onafhankelijkheidsoorlog tegen kolonisator Engeland. Maar de revolutie stond voor veel meer. De levens van zes Amerikanen die deze revolutie meemaakten, heeft hij in zijn indrukwekkende verhaal verweven. Heldhaftig streden zij om de vrijheid voor zichzelf op te eisen.